Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 234587 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2845 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Liviu144 |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 5910
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 14 Aug 2006 21:17 Download mesaj |
Titlul subiectului: Montura azimutala fara motoare |
|
|
|
as vrea sa stiu ce montura azimutala ar fi potrivita pentru un tub scurt de 5-6Kg.
|
|
Sus |
|
 |
horatius Membru

Data inscrierii: 06 Apr 2006 Mesaje: 1205
|
Trimis: 14 Aug 2006 23:04 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Da, o montura azimutala poate tine un tub scurt de 5-6 kg. Depinde acum si ce montura azimutala ca sunt mai multe tipuri, la multe preturi. Dar un AZ3, cea mai ieftina montura, de exemplu de la Sky-Watcher tine atata daca tubul e scurt. Unii am vazut ca au pus pe ea si tuburi lungi precum refractoare de 120mm f/8 sau reflectoare newtoniene de 150mm f/5.
|
|
Sus |
|
 |
HoO_Germany Membru

Data inscrierii: 13 Mar 2006 Mesaje: 1260
|
Trimis: 15 Aug 2006 08:52 Download mesaj |
|
|
|
Multi amatori folosesc o montura azimutala GiRo sau GiRo mini.
Aceste monturi azimutale pot fii puse pe treipieduri diferite, sau pe stilp.
Pentru un tub de cam 5 - 6 kg ajunge o GiRo mini, care poate subtine un tub pina la 8 kg.
Descriere: |
GiRo mini montura azimutala |
|
Marime fisier: |
61.24 kb |
Vizualizat: |
de 14655 ori |

|
_________________ CS Robert
House of Optics Germany
www.hoo-germany.de / info(@)hoo-germany.de
Tel.: +49 2452 976144 |
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

|
Trimis: 15 Aug 2006 19:42 Download mesaj |
|
|
|
skywatcher, daca vorbim de montura AZ3 pe care vad ca o cunosti bine as avea cateva intrebari:
1.sustinerea asta de care spui este vizuala sau doar mecanica? din cate stii tu vibreaza la un instrument scurt de 6 kg?
2.am vazut ca are reglaje fine in azimut si elevatie, dar are ea si posibilitatea de reglaj liber in ambele coordonate?
3.stii cumva cat cantareste montura impreuna cu trepiedul?
Robert, am vazut demult pe net aceste monturi giro dar nu ma prind cum functioneaza, de aia am si pentru tine cateva intrebari:
1. au posibilitate de blocare a pozitiei si pe azimut si pe elevatie sau este o singura blocare globala?
2. au posibilitatea reglajului fin pe ambele coordonate?
3. cat cantareste un giro mini impreuna cu trepiedul?
poate cineva sa faca o comparatie intre giro mini si az3?
|
|
Sus |
|
 |
HoO_Germany Membru

|
Trimis: 15 Aug 2006 20:21 Download mesaj |
|
|
|
Citat: | Robert, am vazut demult pe net aceste monturi giro dar nu ma prind cum functioneaza, de aia am si pentru tine cateva intrebari:
1. au posibilitate de blocare a pozitiei si pe azimut si pe elevatie sau este o singura blocare globala?
2. au posibilitatea reglajului fin pe ambele coordonate?
3. cat cantareste un giro mini impreuna cu trepiedul?
poate cineva sa faca o comparatie intre giro mini si az3? |
la 1.
montura GiRo si GiRo mini se poate si pe azimut, si pe elevatie sa se blocheze.
la 2.
aceasta frina se poate fie pusa fina, asa ca sa poti sa urmaresti obiectele fin.
la 3.
GiRo mini cintareste 900 gr , GirOII cintareste 2,9 kg.
Un Treipied este depinde de el, sa zicem un Treipied de lemn ca Berlebach 1002 cum se vede aici http://www.berlebach.de/inhalte/produkte/s...odelle1002
cintareste 2,2 kg si subtine in total pina la 18 kg, pret 119 Euro.
House of Optics Germany
|
Sus |
|
 |
horatius Membru

|
Trimis: 15 Aug 2006 20:53 Download mesaj |
|
|
|
Citat: | 1.sustinerea asta de care spui este vizuala sau doar mecanica? din cate stii tu vibreaza la un instrument scurt de 6 kg?
2.am vazut ca are reglaje fine in azimut si elevatie, dar are ea si posibilitatea de reglaj liber in ambele coordonate?
3.stii cumva cat cantareste montura impreuna cu trepiedul? |
Da, o cunosc bine, am una si o folosesc des, mai des decat cele ecuatoriale deoarece nu trebuie montat nimic la ea, o scot din cutie si gata (manerele de reglaj fin tot trebuie insurubate).
1. Sustinerea e vizuala si mecanica. Nu se clatina montura sub greutatea instrumentului. Vibratii exista la atingerea telescopului. Eu cel mai mult am pus pe ea un Mak de 127mm care are cam 4 kg, plus cautator 9X50, oglinda diagonala, ocular, deci cel mult 5 kg. La distanta lui focala lunga nu tremura mult imaginea la atingerea instrumentului (3-4 secunde). Dar la 5-6 kg daca instrumentul are focala mai scurta (sa zicem 750mm ca la un newton de 150mm, care are 6 kg, sau un refractor de 120mm f/5) tot la fel ar trebui sa fie durata de disparitie a vibratiilor, daca balansezi bine tubul optic. Refractoarele scurte merg mai bine pe montura asta decat instrumentele mai lungi, deoarece toata greutatea este concentrata pe capul monturii.
2. Se poate regla si liber miscarea prin impingere a tubului optic in alt si az. Reglajul fin e ok, dar cursa e limitata, uneori trebuie resetat, adica... nu poti urmari obiectul folosind tot timpul reglajul fin, la un momentdat trebuie sa resetezi rotitele de reglaj fin si sa misti cu mana tubul optic dupa care poti relua miscarea din reglaj fin doar.
3. Exact nu stiu, dar in jur de 5 kg, mi se pare mai grea decat tubul mak127. Insa e stabila, mai stabila decat un EQ2 sau EQ1.
|
|
Sus |
|
 |
HoO_Germany Membru

|
Trimis: 15 Aug 2006 22:13 Download mesaj |
|
|
|
Cu o montura ecuatoriala poti sa urmaresti si azimuatal, pentru asta trebe sa dai capul monturii pe 90° si asa ai putea lucra cu ea azimutal.
House of Optics Germany
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

|
Trimis: 16 Aug 2006 06:50 Download mesaj |
|
|
|
da Robert, inca nu am incercat ce spui tu dar cred ca e posibil.
eu am pus intrebarea cu montura azimutala in ideea crearii unui kit de observatie rapida la fel de transportabil dar la care sa fie montura mai usoara si instrumentul mai mare ca apertura, deci mai greu.
ma uitasem initial la o montura BP60 dar cred ca nu tine un instrument de 6kg iar giro sau mini giro am impresia ca lucreaza bine ori cu doua tuburi ori cu o contragreutate si atunci iar ajung la greutate mare la montura.
skywatcher, cautand pe net dupa monturi AZ am ajuns la un articol la care iti dau link sa spui si tu parerea daca e o problema reala sau nu:
http://www.cloudynights.com/item.php?item_id=401
daca ai timp sa citesti ar fi interesant sa comentezi putin ce zice omul asta despre montura AZ3.
ar mai fi si alte azimutale usoare dar care sa tina tuburi mai grele?
|
|
Sus |
|
 |
HoO_Germany Membru

|
Trimis: 16 Aug 2006 08:58 Download mesaj |
|
|
|
Citat: | ma uitasem initial la o montura BP60 dar cred ca nu tine un instrument de 6kg |
eu am citit niste informatii despre montura asta, si pe Site unde stau aceste informatii scrie, ca montura "tine usor" 6-8 kg. Dar este cunoscut ca acolo unde stau aceste informatii, se exagereaza prea mult, de ce eu nu as da mult pe aceste informatii. Dar pretual vazut sa coste 448 Euro, aproape dublu ca o GiRoII, nu as cheltui.
Mai exista o montura AYO azimutal, care se vinde ca "normal" sau "digital". Pretul "normal" fara treipied este 275 Euro, digital 545 Euro.
http://www.aokswiss.ch/d/mont/ayo.html
Citat: | giro sau mini giro am impresia ca lucreaza bine ori cu doua tuburi ori cu o contragreutate si atunci iar ajung la greutate mare la montura.
|
Cu monturile GiRo se poate lucra cu 2 instrumente, sau cu unul mai greu cu contragreutati, sau cu unul mai usor fara contragreutati.
GiRO mini cu instrumente pina 4 kg fara contragreutati, GiRo II cu instrumente de cam 7 kg fara contragreutati.
Despre Synta AZ3 pot sa scriu ca este o solutie buna, pentru instrumente usoare. Am vindut acum 3 saptamini asa una cu un telescop Syta 102/500, si pentru asa mici instrumente, functioneaza montura bine, si combinatia este usor destul.
|
89.07 kb |
de 14594 ori |

|
AZ3 in poza asta se vad aminduo miscari, in elevatie si azimut, plus frina in elevatie. Se mai pune o parte flexibla, ca sa se poarta fara vibratii. |
|
90.6 kb |
de 14594 ori |

|
AZ3 in poza asta se vede miscarea in elevatie si frina. Se mai pune o parte flexibla, ca sa se poarta fara vibratii. |
|
77.62 kb |
de 14594 ori |

|
House of Optics Germany
|
Sus |
|
 |
horatius Membru

|
Trimis: 16 Aug 2006 11:34 Download mesaj |
|
|
|
Stiam de review-ul acela.
Problema acelui individ si a multora este ca a umblat la surubul care strange axa miscarii in altitudine. E un surub mare pe care multi il desfac usor pentru ca o montura noua nu permite asa usor miscarea in altitudine manuala, fara control fin. Am mai intrebat si eu pe CN si ce mi-au raspuns oamenii pe acolo e ca nu trebuie umblat la acel surub sub nici o forma deoarece are niste garnituri care vor ceda rapid daca se tot umbla la acel surub si atunci intr-adevar la altitudini mai mari de 45 grade cu un instrument greu e posibil sa nu stea fix. Eu am intrebat inainte si nu am umblat la acel surub si nu am probleme cu altitudinile mari. Solutia pe care a adoptat-o individul din review este contragreutate. E buna si asta insa solutia normala ar fi fost niste noi garnituri sau sa nu fi umblat la surub. In timp de la utilizare miscarea in altitudine devine mai usoara. Si vaselina folosita in ultimul timp de Synta nu mai e lipicioasa, e una buna nonlipicioasa.
|
|
Sus |
|
 |
Doru Dragan Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006 Mesaje: 4414
Motto: PER ASPERA AD ASTRA Localitate: Timisoara
|
Trimis: 16 Aug 2006 11:51 Download mesaj |
|
|
|
Poate ca am o oarecare intelegere pentru cei care umbla sa-si cumpere optica de la Synta, Orion, Meade etc. Poate ca si montura ecuatoriala e o chestie prea complicat de facut. Dar montura azimutala ... ?!? Scuzati-ma, voi cei care va ocupati cu vanzarile, dar cred ca e prea de tot. Exista pana si amatori americani care isi fac singuri monturile azimutale.
|
|
Sus |
|
 |
HoO_Germany Membru

|
Trimis: 16 Aug 2006 12:02 Download mesaj |
|
|
|
Citat: | E un surub mare pe care multi il desfac usor pentru ca o montura noua nu permite asa usor miscarea in altitudine manuala, fara control fin
|
Surubul de care vorbeste Skywatcher se vede din fata in prima poza de la monturi AZ3, care am pus eu mai sus. Este surubul ala mare central, care se vede in poza
House of Optics Germany
Tel.: +49 2452 976144
Ultima modificare efectuata de catre HoO_Germany la 16 Aug 2006 12:06, modificat de 1 data in total |
|
Sus |
|
 |
HoO_Germany Membru

|
Trimis: 16 Aug 2006 12:04 Download mesaj |
|
|
|
dragon a scris: | Poate ca am o oarecare intelegere pentru cei care umbla sa-si cumpere optica de la Synta, Orion, Meade etc. Poate ca si montura ecuatoriala e o chestie prea complicat de facut. Dar montura azimutala ... ?!? Scuzati-ma, voi cei care va ocupati cu vanzarile, dar cred ca e prea de tot. Exista pana si amatori americani care isi fac singuri monturile azimutale. |
Ai dreptate, o montura azimutala este mai usor de construit singur, dar tot numai daca exista posibilitate mecanica si manuala, a face asa ceva.
House of Optics Germany
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

|
Trimis: 16 Aug 2006 21:12 Download mesaj |
|
|
|
din pacate nu am acasa nici strung si nici freza chiar daca stiu sa lucrez la amandoua. fara posibilitati de prelucrare mecanica realizarea monturii mi se pare un vis.
am gasit aici in bucuresti o firma care face prelucrari de acest fel dar preturile practicate sunt "astronomice". pot sa dau si exemple dar nu cred ca este cazul.
cu monturile giro si ayo nu cred ca am sa ma impac pentru ca sunt prea scumpe chiar daca sunt bune. ar ramane AZ3 pe care eu as vrea sa pun un tub scurt de 120. nu stiu daca merge, numai tubul are 5 kg fara cautator, diagonala si ocular.
skywatcher, am inteles care era problema omului dar solutia gasita mi se pare buna in sensul ca echilibreaza bine greutatea tubului pentru elevatii mai mari. singurul dezavantaj e ca adauga greutate intregului ansamblu.
|
|
Sus |
|
 |
HoO_Germany Membru

|
Trimis: 16 Aug 2006 21:23 Download mesaj |
|
|
|
Da, ai dreptate, amandouo monturi Giro / Ayo sint foarte scumpe. AZ3 este o alternativa platibila. Functioneaza bine dar eu nu am experienti cu tuburi mai grele, nu pot sa zic nimic in sensul asta. Nici nu am o montura aici unde as putea incerca sa pun un tub comparabil cu cel care ai vrea tu sa-l pui, ca sa testez.
Ramane numai sa te gandesti ce ai poate face ca alternativa, ori daca nu folosesti montura EQ3-2 paralactic, ai putea da-o azimutal.
House of Optics Germany
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|