Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
bogdan.caseriu Membru

Data inscrierii: 20 Aug 2009 Mesaje: 226
|
Trimis: 10 Feb 2011 18:08 Download mesaj |
Titlul subiectului: Ghidaj |
|
|
|
Buna ziua!
As dori o recomandare, daca se poate pentru o luneta de ghidaj pretabila la urmatorul setup:
- montura HEQ5 SynScan
- Skywatcher ED80, 80/600
- camera e Philips SPC900 nemodificata inca
- canon 1000D in prime focus
Eventual sugestii sau informatii si despre metoda de prindere a lunetei de ghidaj pe luneta ED. SI daca la ghidaj se foloseste sau nu filtru IR/UV cut.
Multumesc!
|
|
Sus |
|
 |
Teo Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009 Mesaje: 2593
|
Trimis: 10 Feb 2011 19:44 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
La o luneta de 80 mm/ 600 mm merge si o montura mai subtirica si ceva mai ieftina. EQ 5 este foarte solida si destul de grea.
S-ar potrivi si o EQ 3 care e ceva mai usurica si sustine bine o astfel de luneta cu o camera foto atasata.
Bineinteles o poti si motoriza.
Daca mai taziu doresti sa montezi si un instrument mai mare pe acea montura, atunci mergi din start pe EQ5 deoarece e solida.
|
|
Sus |
|
 |
Emil Membru

Data inscrierii: 30 Aug 2007 Mesaje: 1271
|
Trimis: 10 Feb 2011 19:57 Download mesaj |
|
|
|
Ahoi Bogdan,
pentru setup-ul tau o luneta de ghidaj poti face dintr-un obiectiv vechi (M42 sau T-2) cu focala de vreo 300 daca ai, daca nu atunci o luneta simplista cu focala de 400 ar fi mai mult decat suficient.
Pentru web-cam in general as recomanda IR/UV cut pentru a reduce o parte din aberatia cromatica, eu am folosit un filtru galben cu rezultate bune, acum folosesc un UHC-S ca altfel nu am unde sa il pun si e pacat sa stea.
Deci dupa parerea mea interesante ar fi:
Skywatcher Mercury 705 - 70/500mm 96,00 EUR
Skywatcher Startravel-80/400mm 99,00
Al doilea punct este: in general, la optica de ghidaj (care este cea mai ieftina componenta din sistem) focusorul nu este de o calitate prea buna deci trebuie un pic ajutat..
Cu Phlipps iti trebuie un F cat mai mic, la F/10 e chiar loterie gasirea unei stele de ghidaj.
Pentru prindere ori folosesti inele proprii ale opticii ori o montezi in inele de fixare care poseda cate 3 suruburi (la 120°).
Iti atasez o poza cu sistemul meu ca sursa informativa.
Bafta
Descriere: |
|
Marime fisier: |
817 kb |
Vizualizat: |
de 13414 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
gabi Membru

Data inscrierii: 13 Mai 2010 Mesaje: 965
Motto: To be, or not to be, that is the question Localitate: Bucuresti
|
|
Sus |
|
 |
Laurentiu Membru

Data inscrierii: 30 Apr 2005 Mesaje: 2536
Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever Localitate: Timisoara
|
|
Sus |
|
 |
bogdan.caseriu Membru

|
Trimis: 11 Feb 2011 09:13 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc mult pentru sugestii. Se pare ca un 50/700 e solutia si din prisma pretului, deocamdata.
Cer senin!
|
|
Sus |
|
 |
Laurentiu Membru

Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever Localitate: Timisoara
|
Trimis: 11 Feb 2011 11:01 Download mesaj |
|
|
|
Probabil ai vrut sa zici 70/500, nu 50/700
_________________ Laurentiu
.............................
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one." (Albert Einstein) |
|
Sus |
|
 |
bogdan.caseriu Membru

|
Trimis: 11 Feb 2011 11:16 Download mesaj |
|
|
|
Bineiteles ca asta am vrut sa spun:)
|
|
Sus |
|
 |
Emil Membru

|
Trimis: 11 Feb 2011 11:28 Download mesaj |
|
|
|
Ceea ce as mai preciza este faptul ca (daca nu ma insel) Laurentiu va folosi o camera modificata deci avant o sensibilitate mai mare, cred ca ar fi bine de luat in calcul si acest factor... Parerea mea.
Emil
|
|
Sus |
|
 |
auriga Membru

Data inscrierii: 22 Dec 2008 Mesaje: 2128
|
Trimis: 11 Feb 2011 11:59 Download mesaj |
|
|
|
am si eu luneta 70/500 si la 1 sec timp expunere cu meade dsi se vad stele destule pt. ghidaj (totusi nu am avut timp sa calculez magnitudinea).
off-topic: @emil la ce-ti foloseste al treilea instrument pe bara de contragreutati? vad si un dsi acolo
|
|
Sus |
|
 |
Emil Membru

|
Trimis: 11 Feb 2011 12:09 Download mesaj |
|
|
|
@Auriga
Off-topic
A treia camera: era un test, voriam sa vad cam cum ar merge, vroiam sa transform camera DSI-C intr-un fel de meteor scanner care sa expuna pe intraga durata sesiuni fotografice (expuneri de 20-30 secunde salvate fara stackare prin Envisage) acum am semi-abandonat ideea pentru ca chip-ul este mult prea mic pentru asa ceva insa deviem de la subiect.
|
|
Sus |
|
 |
Laurentiu Membru

|
Trimis: 12 Feb 2011 00:21 Download mesaj |
|
|
|
Emil Kolbert a scris: | Ceea ce as mai preciza este faptul ca (daca nu ma insel) Laurentiu va folosi o camera modificata deci avant o sensibilitate mai mare, cred ca ar fi bine de luat in calcul si acest factor... Parerea mea.
Emil |
Corect, este un SPC 900nc modificat
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one." (Albert Einstein) |
|
Sus |
|
 |
Laurentiu Membru

|
Trimis: 12 Feb 2011 00:36 Download mesaj |
|
|
|
Emil Kolbert a scris: | @Auriga
Off-topic
A treia camera: era un test, voriam sa vad cam cum ar merge, vroiam sa transform camera DSI-C intr-un fel de meteor scanner care sa expuna pe intraga durata sesiuni fotografice (expuneri de 20-30 secunde salvate fara stackare prin Envisage) acum am semi-abandonat ideea pentru ca chip-ul este mult prea mic pentru asa ceva insa deviem de la subiect. |
De ce nu ai incercat cu un obiectiv mai scurt ?
|
Sus |
|
 |
psemil Membru

Data inscrierii: 16 Aug 2010 Mesaje: 888
|
Trimis: 12 Feb 2011 03:17 Download mesaj |
|
|
|
Eu as recomanda o luneta 80/400. Nu e o diferenta mare de greutate in raport cu cea 70/500 si ai un plus de apertura ce conteaza in gasirea stelelor in anumite zone (si conditii medii de seeing). Are sub 1,5 kg.
Eu folosesc un SK 80/400 cu o camera QHY5 si la 1 sec expunere, am avut foarte placuta surpriza, sa gasesc in orice coltisor de pe cer cel putin 2 stele potrivite pentru ghidaj - pe senzor.
De exemplu - Emil Kolbert@ foloseste, vad, o luneta Celestron 100/500.
E bine sa ai o marja...
|
|
Sus |
|
 |
Emil Membru

|
Trimis: 12 Feb 2011 10:50 Download mesaj |
|
|
|
@psemil
Corectie
Optica foto este 90/500 iar cea de ghidaj 102/660 mm, marja cand este vorba de sub-pixel guiding nu mai are vreun rol deosebit, pe vremea cand se ghida manual focala de ghidaj se recomanda a fi de cel putin 2 ori mai mare in raport cu optica fotografica. Daca montura este de calitate buna iar punerea in pol este si ea buna atunci se poate ajunge la rapoarte de genul 8:1 (foto:ghidaj).
Am acest factor aiurea pentru ca initial optica de ghidaj a fost aleasa pentru o optica principala de genul 254/1016 mm insa montura era prea incarcata pentru gustul meu iar pe de alta parte la optica aia trebuie in primul rand schimbat focusorul (trec pana la urma pe Moonlight).
@Laurentiu
M-am gandit si la acest lucru insa DSI-ul are chipul mult prea mic iar la focala mica unde as avea un FOV cat de cat mai mare as avea si o rezolutie crancena poate la nivelul minutelor de arc/pixel...
|
|
Sus |
|
 |
|