Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
stelaru Membru

Data inscrierii: 10 Aug 2006 Mesaje: 569
Motto: Haideti sa haidem! Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 02 Sep 2006 09:21 Download mesaj |
Titlul subiectului: Se poate fotografia prin binoclu? |
|
|
|
Stiu ca pare o intrebare stupida... dar... se poate?
Exista accesorii pentru a monta un dslr la un binolcu?
Multumec mult!
|
|
Sus |
|
 |
alexconu Membru

Data inscrierii: 10 Mai 2005 Mesaje: 610
|
Trimis: 02 Sep 2006 10:26 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Nu e o intrebare stupida. Se poate fotografia printr-un binoclu, dar numai prin metoda afocala, pentru ca ocularele binoclurilor nu se pot scoate (la marea majoritate, cel putin).
Metoda afocala presupune fotografierea flosind instrumentul cu ocularul pus si aparatul foto cu obiectivul pus. Se focalizeaza binoclul in mod normal, pentru ochi. Apoi se focalizeaza pe infinit obiectivul aparatului foto. Aparatul se apropie cat mai mult cu obiectivul de ocular. Se mai fac ajustari mici de focus in pozitia asta.
Asta e probabil cea mai simpla metoda de fotografiere prin instrument. Nu da cele mai bune rezultate, dar poate fi abordata. Totusi, imagini chiar frumoase, ai putea obtine la Luna si la Soare (cu filtru!!!).
Insa, in general nu se prea fotografiaza prin binoclu. Binoclul e prin excelenta un instrument vizual.
|
|
Sus |
|
 |
stelaru Membru

|
Trimis: 02 Sep 2006 10:32 Download mesaj |
|
|
|
Ai dreptate ca binoclul e ... prin excelenta vizual.
Totusi, marele lui avantaj e ca e ... simplu.
Spre exemplu, daca imi pun dslr-ul meu (Nikon D50) cu ob de 50/1,8 lipit de oclarul unui binoclu tasco de 8x40, pot avea fotograqfii ale Lunii- sa zicem -acceptabile? Adica in care sa pot disting craterele?
|
|
Sus |
|
 |
alexconu Membru

|
Trimis: 02 Sep 2006 10:50 Download mesaj |
|
|
|
Sincer sa fiu habar n-am Daca as sti distanta focala a binoclului as putea sa calculez dimensiunile lunii pe chip, dar asa nu pot sa-mi dau cu parerea fiindca n-am experimentat metoda asta. Am tras afocal cateva cadre, dar prin telescop.
|
|
Sus |
|
 |
stelaru Membru

|
Trimis: 02 Sep 2006 12:42 Download mesaj |
|
|
|
Totusi, exista monturi speciale? Adica pentru a trage altfel decit afocal?
Cam ca la telescoape, ma gandesc...
|
|
Sus |
|
 |
HoO_Germany Membru

Data inscrierii: 13 Mar 2006 Mesaje: 1260
|
Trimis: 02 Sep 2006 12:58 Download mesaj |
|
|
|
Eu am postat intr-o alta discutie de inaine despre binocluri, 2 poze facute prin binoclul meu. Amandouo poze le am facut, tinand si camera si binoclu in mana, nu sant pretntioase. Pozele sant facute "one-shot" si nu sant prelucrate.
Pentru a face poze prin binoclu, trebue cel putin binoclu fie pus pe un treipied, cumva montat, sa stea stabil.
Descriere: |
facut tinand in mana, si camera si binoclu |
|
Marime fisier: |
16.92 kb |
Vizualizat: |
de 7376 ori |

|
|
28.32 kb |
de 7376 ori |

|
|
37.85 kb |
de 7376 ori |

|
_________________ CS Robert
House of Optics Germany
www.hoo-germany.de / info(@)hoo-germany.de
Tel.: +49 2452 976144
Ultima modificare efectuata de catre HoO_Germany la 02 Sep 2006 14:20, modificat de 1 data in total |
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 5960
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 02 Sep 2006 13:37 Download mesaj |
|
|
|
alexconu a scris: | Sincer sa fiu habar n-am Daca as sti distanta focala a binoclului as putea sa calculez dimensiunile lunii pe chip, dar asa nu pot sa-mi dau cu parerea fiindca n-am experimentat metoda asta. Am tras afocal cateva cadre, dar prin telescop. |
e adevarat, nimeni nu specifica distanta focala a unui binoclu dar putem incerca altfel. nu am gasit la tasco de 8x40 ce camp aparent are dar uitandu-ma la un alt binoclu de 8x40 am gasit ca acesta este de 65.6 grd.
putem judeca in modul urmator :
la apertura de 40, camp aparent de 65.6 si magnificatie de 8 rezulta un camp real de 8.2 grd si un exit pupil de 5 mm. daca luam marimea lunii de 0.5 grd si aplicam proportionalitatea va rezulta ca imaginea lunii iese din ocular ca un fascicol paralel cu diametrul de 0.304 mm.
nu stiu daca acesta informatie iti e utila sa calculezi ce se intampla mai departe in obiectivul foto si ce marime va avea luna pe ccd.
|
|
Sus |
|
 |
HoO_Germany Membru

Data inscrierii: 13 Mar 2006 Mesaje: 1260
|
Trimis: 02 Sep 2006 14:06 Download mesaj |
|
|
|
Distanta focala unui binoclu se pune cu 250mm. Cam aproape toate binoclurile sant facute cu aceasta distanta focala.
Nu situ exact, daca acele "pocket-binocluri" au tot aceste 250mm.
_________________ CS Robert
House of Optics Germany
www.hoo-germany.de / info(@)hoo-germany.de
Tel.: +49 2452 976144 |
|
Sus |
|
 |
Forever_Man Membru

Data inscrierii: 04 Iun 2005 Mesaje: 1924
|
Trimis: 02 Sep 2006 14:10 Download mesaj |
|
|
|
Poza facuta prin binoclu cu webcamul:
Cred ca se vede si plasa de la geam.
|
95.68 kb |
de 7356 ori |

|
_________________ BINOCLURI: Norconia Sport 10x50, Celestron Skymaster 15x70
TELESCOAPE: Skywatcher 130/650, Skywatcher 200/1200 |
|
Sus |
|
 |
alexconu Membru

|
Trimis: 02 Sep 2006 14:19 Download mesaj |
|
|
|
Daca luam focala de care zicea Robert, adica 250mm (desi am vazut multe obiective de binoclu cu focala de 180), atunci in configuratia ta, cu obiectivul de 50mm, ai avea o focala echivalenta de 400mm si un raport focal de 10.
Dimensiunea lunii pe captor/film va fi de 3.6mm. Si luand in considerare dimensiunile chipului si ale imaginii finale la rezolutie maxima, ar trebui sa ai o dimensiune a lunii de vreo 465 de pixeli in imaginea finala. Ceva detalii vei putea vedea... In configuratia asta probabil ai putea face niste fotografii simpatice la trecerea Lunii prin pleiade saptamana viitoare. Usor nu e, dar se poate.
|
|
Sus |
|
 |
stelaru Membru

|
Trimis: 02 Sep 2006 17:21 Download mesaj |
|
|
|
Si atunci, daca as tine lipit aparatul foto de ochean (desi mi-e putin... ciudata, avind in vedere ca nu am cum lipi oclarul de obiectivul foto, din cauze constructive (va ramine ceva distanta itnre ocular si obiectiv)- stie cienva ce timp de expunere si ce diafragma ar trebui sa setez?
Multzam!~
|
|
Sus |
|
 |
alexconu Membru

|
Trimis: 02 Sep 2006 19:25 Download mesaj |
|
|
|
Asta am uitat eu sa precizez. Diafragma deschisa la maxim. Iar ca timp de expunere te joci si tu. Ai digital, n-ai nici o problema. ISO cel mai mic (in cazul tau ca ai Nikon 200ISO) si expunerea vezi si tu pe unde.. pentru luna plina probabil in jur de 1/200.
|
|
Sus |
|
 |
stelaru Membru

|
Trimis: 02 Sep 2006 20:00 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc!
Sunt putin derutat de calcule- mai am un obiectiv 12-24/4. Ar fi oare mai bun decit 50/1.8? In sensul de a obtine o... Luna mai mare decit cu 50?
|
|
Sus |
|
 |
horatius Membru

Data inscrierii: 06 Apr 2006 Mesaje: 1208
|
Trimis: 02 Sep 2006 20:05 Download mesaj |
|
|
|
Am vazut candva un adaptor pentru fotografie afocala pentru binoclu, trebuie numai cautat. Dar am impresia ca se poate folosi si un adaptator pentru afocal universal (universal digiscoping adapter ii zice) daca ocularele binoclului permit sa il prinzi de ele. Se monteaza pe ocular si pe o placa se monteaza aparatul. Placa se regleaza.
|
|
Sus |
|
 |
alexconu Membru

|
Trimis: 02 Sep 2006 21:43 Download mesaj |
|
|
|
Cu cat e mai lunga focala obiectivului folosit, cu atat e mai mare imaginea lunii. Asa ca 12-24 ala nu va fi bun pentru luna. Fotoreportaj scrie pe el
|
|
Sus |
|
 |
|