Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
20250417_161711-2.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 235646
Numar de utilizatori inregistrati: 2865
Cel mai nou utilizator inregistrat: George B.
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

foto color -cum depinde de apertura?

Du-te la pagina 1, 2  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

AstroFoto - avansati

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
stelaru
Membru
Membru

Data inscrierii: 10 Aug 2006

Motto: Haideti sa haidem!

MesajTrimis: 03 Sep 2006 11:34 Download mesaj
Titlul subiectului: foto color -cum depinde de apertura?
Raspunde cu citat (quote)

Am zarit pe aici un post in care se spunea ca practic culorile se pot VEDEA numai la o apertura peste 5". In acelasi thread aparea si precizarea (f importanta mi se pare mie) ca se poate FOTOGRAFIA color la orice apertura (chiar daca nu se poate VEDEA).

Sa presupunem ca am un mak de 4" (de ex CELESTRON). Voi vedea -totusi- color? (de exemplu- Luna? Dar Deep-sky?)

Legat de asta, am vazut fotografii terestre facute cu mak-ul inclus in vixen skypod- sunt absolut inacceptabile (ghosting, flare, aberatii tot felul...).

Ma intreb- asta se intimpla la ORICE mak (adica imposibilitatea de a fi utilizat pt. fotografii terestre in timpul zilei), sau o fi ceva doar la vixen ala?

Scuze- aici sunt cam 2 topice, dar parca as mai concentra putin discutiile, ca sunt fff putini membri activi ai forumului...

Daca deranjeaza, rog moderatorul sa faca un split, sau mai pun eu un topic separat. Multumesc.
Sus
HoO_Germany
Membru
Membru

Data inscrierii: 13 Mar 2006

MesajTrimis: 03 Sep 2006 13:02 Download mesaj
Titlul subiectului: Re: foto color -cum depinde de apertura?

stelaru a scris:
Am zarit pe aici un post in care se spunea ca practic culorile se pot VEDEA numai la o apertura peste 5". In acelasi thread aparea si precizarea (f importanta mi se pare mie) ca se poate FOTOGRAFIA color la orice apertura (chiar daca nu se poate VEDEA).

Sa presupunem ca am un mak de 4" (de ex CELESTRON). Voi vedea -totusi- color? (de exemplu- Luna? Dar Deep-sky?)

Legat de asta, am vazut fotografii terestre facute cu mak-ul inclus in vixen skypod- sunt absolut inacceptabile (ghosting, flare, aberatii tot felul...).

Ma intreb- asta se intimpla la ORICE mak (adica imposibilitatea de a fi utilizat pt. fotografii terestre in timpul zilei), sau o fi ceva doar la vixen ala?

Scuze- aici sunt cam 2 topice, dar parca as mai concentra putin discutiile, ca sunt fff putini membri activi ai forumului...

Daca deranjeaza, rog moderatorul sa faca un split, sau mai pun eu un topic separat. Multumesc.

Culoare in poze de ex. deepsky se vad numai dupa o expunere lunga. Culori la poze planetare se arata mai repede, din cauza ca aceste obiecte au o luminanta mare unde culorile se pot transporta cu lumina, care vine de la acest obiect. La deepsky ramana informatia culorii prin lumnia, care vine din distante forate mare "pe drum", din ce cauza trebue sa exponezi mai mult timp si/sau mai de multe ori. Aceste poze (in felul digital se aduna) in felul pe film chemic se exponeaza max. (la atentie ca lumina spatiului o sa intre pe poza si strica fondul cerului).

Depinde ce ai citit de ex. despre Mak-uri ca nu sant bune la fotografie, este cine a scris si cine a facut aceste experimentii. Daca un incepator a incercat sa faca poze cu un Mak, imi dau seama, ca asa de "incepator" a iesit rezultatul, de ce si raporturile nu sant pozitive.

A observa cu un Mak/SC (in afara de acel tip Vixen) trebue neaparat o casca de roua, din cauza ca aceasta placa frontala poate face ghost. Aberatii nu arata un Mak/SC dar astea se pot arata din cauza unui ocular care este uzat la poze.
Asa ca in definitiv a lucra cu un Mak/SC trebue fie invatat.
Mei departe daca nu ar fii posibil, nu s-ar produce acele obiective fotografice tip Mak ca de ex. Rubinar 1000/10 sau Rubinar 500/5,6 sau Rubinar 300/4.
Eu stiu si zic ca orice Mak se poate uza fotografic terestru, daca stii sa-l folosesti.

www.hoo-germany.de / info(@)hoo-germany.de

Tel.: +49 2452 976144
Sus
stelaru
Membru
Membru

MesajTrimis: 03 Sep 2006 13:33 Download mesaj
Titlul subiectului:

Casca de roua e ca un parasolar foto?

Fotografia slaba cu acel mak Vixen apartine unui tip din jakarta (scopedude)- e pe forumul cloudynights. El zice ca s-a plins la Vixen de ghost ce i-a aparut si cei de la Vixen i-au rspuns ca Makul asta nu e facut pentru foto terestre.

De aici si intrebnarea mea si daca am inteles eu bine raspunsul tau Robert:

Poti face poze terestre cu ORICE Mak, DACA ii pui casca de roua si DACA ai ocularele care trebuie.

Am itneles bine?
Sus
HoO_Germany
Membru
Membru

MesajTrimis: 03 Sep 2006 15:10 Download mesaj
Titlul subiectului:

stelaru a scris:
Casca de roua e ca un parasolar foto?

Fotografia slaba cu acel mak Vixen apartine unui tip din jakarta (scopedude)- e pe forumul cloudynights. El zice ca s-a plins la Vixen de ghost ce i-a aparut si cei de la Vixen i-au rspuns ca Makul asta nu e facut pentru foto terestre.

De aici si intrebnarea mea si daca am inteles eu bine raspunsul tau Robert:

Poti face poze terestre cu ORICE Mak, DACA ii pui casca de roua si DACA ai ocularele care trebuie.

Am itneles bine?

Se poate ca la tipul ala din Singapore, avea ceva stricat la justatia/colimatia Makului, cine stie.
Dar ce a spus Vixen, ca acest instrument nu se poate uza a face poze terestre, apara ca aia care au dat raspunsul asta, nu sant cam desfarcuti Laughing .
Cu fiecare Mak se pot face poze terestre. Daca pui o camera foto la un Mak, SC, Newton, Refractor, cine stie ce fel de telescop, poti sa faci poze terestre.
Special la Mak/SC si fiecare tip de telescop cathadioptic trebue fie pusa o casca de roua, ca acea placa de geam in fata opticei poate prinde reflexe luminei si le arata cumva ghost pe poza.
La sistemul Mak "Klevtsov" care si acel Vixen sau instrumentele TAL, au un fel de corector cum se vede in schema de jos, care sta intr-o cela, asa ca normal nu ar putea sa existe acele ghost facute de corector.

tal150k_schema.gif
 Descriere:
schema unui Sistem Mak "Klevtsov"
 Marime fisier:  7.73 kb
 Vizualizat:  de 7788 ori

tal150k_schema.gif

tal200corrector_.gif
 Descriere:
schema unui Corector la un telescop Mak- tip Klevtsov
 Marime fisier:  3.76 kb
 Vizualizat:  de 7788 ori

tal200corrector_.gif

Ultima modificare efectuata de catre HoO_Germany la 03 Sep 2006 15:36, modificat de 1 data in total
Sus
stelaru
Membru
Membru

MesajTrimis: 03 Sep 2006 15:32 Download mesaj
Titlul subiectului:

Tot nu inteleg: Ce-i o "casca de roua"? E ca un fel de filtru pus in fata obiectivului? Sau un fel de tub suplimentar pus in fata obiectivului ca sa nu bata soarele in el (de exemplu)? Embarassed Crying or Very sad
Sus
HoO_Germany
Membru
Membru

MesajTrimis: 03 Sep 2006 15:39 Download mesaj
Titlul subiectului:

stelaru a scris:
Tot nu inteleg: Ce-i o "casca de roua"? E ca un fel de filtru pus in fata obiectivului? Sau un fel de tub suplimentar pus in fata obiectivului ca sa nu bata soarele in el (de exemplu)? Embarassed Crying or Very sad

O casca de roua se zice pe engleza "dew-shield" pe romaneste nu stiu sigur.
Dar in poza de jos, vezi un telescop si la dreapta lui, un tub negru. Acel tub, este aceasta "dew-shield" care se pune in fata opticii
Sensul acestei "dew-shield" este sa apere Meniscus-ul sa nu se pune roua pe ea. Altfel nu mai poti observa, daca Meniscus-ul eset ud.

MK603.jpg
 Descriere:
Teleskop Mak cu dew.shield
 Marime fisier:  29.05 kb
 Vizualizat:  de 7786 ori

MK603.jpg

Sus
stelaru
Membru
Membru

MesajTrimis: 03 Sep 2006 15:43 Download mesaj
Titlul subiectului:

Multumesc Robert!

Acum am priceput cum e.

E de fapt la fel ca la apartul meu foto: daca folosiesc obiective wide trebuie neaparat sa pun parasolarul (e un fel de "casca de roua..." Laughing ) altfel imi ies pete de flare pe poza, din cauza reflexiilor.

Probabil ca exista de cumparat asemenea dew-shelds, dar banuiesc si ca se pot face relativ usor din carton negru.
Sus
HoO_Germany
Membru
Membru

MesajTrimis: 03 Sep 2006 15:47 Download mesaj
Titlul subiectului:

stelaru a scris:
Multumesc Robert!

Acum am priceput cum e.

E de fapt la fel ca la apartul meu foto: daca folosiesc obiective wide trebuie neaparat sa pun parasolarul (e un fel de "casca de roua..." Laughing ) altfel imi ies pete de flare pe poza, din cauza reflexiilor.

Probabil ca exista de cumparat asemenea dew-shelds, dar banuiesc si ca se pot face relativ usor din carton negru.

Da, asa este si aceasta dew-shield pentru sisteme cathadioptice.
Ele se pot construi mai bine din material plastic, sau nu stiu cum se zice pe romaneste, este un material care arata ca acel Neopren, dar cam 3 mm. Si din asa material se poate face o dew-shield.

Sus
stelaru
Membru
Membru

MesajTrimis: 03 Sep 2006 16:03 Download mesaj
Titlul subiectului:

Practic, pot sa-l fac eu - nu trebuie sa-l cumpar?
Sus
HoO_Germany
Membru
Membru

MesajTrimis: 03 Sep 2006 16:09 Download mesaj
Titlul subiectului:

stelaru a scris:
Practic, pot sa-l fac eu - nu trebuie sa-l cumpar?

Da, poti sa-l faci tu Wink

Sus
horatius
Membru
Membru

Data inscrierii: 06 Apr 2006

MesajTrimis: 03 Sep 2006 17:26 Download mesaj
Titlul subiectului:

Imi permit sa fac un rezumat al discutiei voastre, completat cu observatiile mele.

1. dew-shield e un parasolar de fapt. Ii zice dew-shield pentru ca inafara de parasolar in timpul zilei, dar si al noptii impotriva luminii externe care ar putea produce ghost si reflexii, acest parasolar prelungeste timpul in care lentila corectoare a unui telescop catadioptric sau refractor ramane curata, fara roua. Noaptea datorita scaderii de temperatura mai bruste incep sa se formeze pe lentila corectoare a unui telescop picaturi de roua. Parasolarul incetineste acet proces, acesta prelungind de fapt tubul telescopului cu lungimea lui, si protejand lentila corectoare de contactul direct cu atmosfera. Oricum se va forma roua, dar dupa un timp mai indelungat.

2. Se poate fabrica acasa un dew-shield din diverse materiale care pot fi indoite. Solutia gasita de mine este polifoam, burete din acela care se pune in cort pe jos. Se taie la lungimea potrivita si se lipeste pe margini un arici pentru a putea lipi, dezlipi marginile. Lungimea unui dew-shield trebuie sa fie de 2 ori apertura telescopului. Deci daca telescopul are 102mm, atungi parasolarul trebuie sa prelungeasca tubul cu 20cm. Plus cativa centrimetri care vor veni peste tub. Pe partea care vine inautru se poate lipi catifea neagra (asa a fost primul meu parasolar, dar am constatat ca catifeaua retine scame si praf, asa ca am renuntat la acest parasolar) sau se poate vopsi in negru mat cu vopsea de masina (acesta este al doilea meu parasolar, mai am doar partea de vopsire sa o execut, pana in prezent m-am descurcat si cu el nevopsit, adica culoarea albastra pe dinauntru).

3. Orice instrument se poate folosi si pentru fotografie terestra daca sistemul optic nu introduce el aberatii. Un obiectiv prost (fie lentilele, fie alinierea lor), telescop sau obiectiv foto, va produce imagini pe masura calitatii sale. Problema la catadioptrice este ca datorita distantei focale lungi campurile vizuale sunt foarte mici (ceea ce le face mai nerecomandate la deep-sky), iar timpii de expunere datorita distantei focale lungi sa creasca foarte mult (asta mai ales in cazul astrofotografiei deepsky). De aceea pentru astrofoto se folosesc telescoape cu distante focale scurte sau la catadioptrice se folosesc reducatoare de distanta focala (focal reducer).
Sus
stelaru
Membru
Membru

MesajTrimis: 03 Sep 2006 17:36 Download mesaj
Titlul subiectului:

Multumesc sky!

E mai mult decit clar acum.

Probabil ca la foto cu un mak de -sa zicem -100 - campul terestru va fi extrem de ingust (sa ma astept ca ceva gen- "vrabia de pe gardul aflat la 200 m umple tot campul"?).

Nu ma simt inca destul de conformtabil cu focalele la telescopae. La foto am reusit sa inteleg si mi-e clar. Dar aici pare-se ca focala e altceva decit la obiecitvele foto...

Ma rog, o sa mi citesc sa vad cum e...
Sus
zoth
Membru
Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

MesajTrimis: 03 Sep 2006 18:52 Download mesaj
Titlul subiectului:

Citat:
Nu ma simt inca destul de conformtabil cu focalele la telescopae. La foto am reusit sa inteleg si mi-e clar. Dar aici pare-se ca focala e altceva decit la obiecitvele foto...

stelaru, iti poti inchipui orice telescop refractor sau reflector newton ca pe o lentila convergenta care focalizeaza lumina intr-un punct. distanta focala a lentilei fiind in acest caz egala cu distanta focala a telescopului. reflexia pe oglinda secundara la newton nu are decat rolul de a schimba directia de propagare a imaginii.
la catadioptrice lucrurile sunt un pic diferite in sensul ca oglinda secundara nu mai e plana iar unghiul razei reflectate masurat fata de axa optica este mai mic decat unghiul de incidenta. din acest motiv lungimea focala la un catadioptric iese mult mai lunga decat lungimea tubului fizic.
oglinda secundara are o functie similara in acest caz cu functia lentilei barlow. urmareste cu atentie schema trimisa de Robert.
Sus
stelaru
Membru
Membru

MesajTrimis: 03 Sep 2006 19:00 Download mesaj
Titlul subiectului:

Prin urmare, cu cit distanta focala va fi mai mare, cu atit "marirea" obiectului vizat va fi mai mare. Dar, in acelasi timp, va scadea si unghiul de cuprindere.

Banuiesc prin urmare ca exista si o formula prin care, daca se da unghiul de cuprindere, se poate afla focala. Si invers.

La refractoare nu pare sa fie mare lucru de itneles in chestia asta.

Dar la un refelctor newtonian, oglinda aia e parabolica, si asta nu prea stiu ce efect are asurpa calculaelor de mai sus.

Iar la Catadioptrice- marturisesc ca sunt complet in ceata, din causza faptul ca oglinda aia secundara pare sa... "micosreze"???? imaginea?

E ceva ce-mi scapa aici... Rolling Eyes Rolling Eyes Rolling Eyes
Sus
zoth
Membru
Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

MesajTrimis: 03 Sep 2006 19:35 Download mesaj
Titlul subiectului:

la telescoape marirea sau magnificatia e data strict de raportul distanta focala obiectiv / distanta focala ocular.
campul real de vedere este dat de raportul camp aparent de vedere (al ocularului) / magnificatie. ia o agenda si noteaza-ti toate formulele, cand vei avea nevoie o sa le ai mereu la indemana.

la newtoniene e simplu, dupa cum stim din matematica parabola are focarul intr-un punct. asta e si rolul oglinzii parabolice si nimic mai mult.

la catadioptrice oglinda secundara doar modifica unghiul de reflexie cum am scris mai sus si cum se vede si in desenul lui Robert.
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   AstroFoto - avansati Du-te la pagina 1, 2  Urmatoare

Download topic
Pagina 1 din 2

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact