Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
23_Iun_2011_-_5_22AM.png
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 234650
Numar de utilizatori inregistrati: 2848
Cel mai nou utilizator inregistrat: alex20
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Astrofoto

Du-te la pagina 1, 2  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Accesorii

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Alexandru Savin
Membru
Membru

Data inscrierii: 09 Mai 2011

MesajTrimis: 05 Sep 2011 10:04 Download mesaj
Titlul subiectului: Astrofoto
Raspunde cu citat (quote)

Salut!
Am doua intrebari:
1. Vreau sa stiu avantaje-dezavantaje ale ghidarii off-axis. Am gasit ceva pe net dar nu este foarte explicit.
2. Focusarea pe o camera ccd am inteles ca se poate face vizual (cu masti),software (de ex. cu Maxim DL) si hardware (gen RoboFocus). M-ar interesa ceva material de documentat. (mai ales pe partea hardware).
Multumesc anticipat!
PS: Sper ca am postat la categoria care trebuie!
Alex.
Sus
jimao22
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Apr 2010

Motto: [descopera lumina]

MesajTrimis: 05 Sep 2011 19:56 Download mesaj
Titlul subiectului:

Fi mai explicit, ce inseamna material documentar pentru partea hardware?
Prospecte?
Scheme electronice?
Informatii generale?
Furnizori si modele?
In general gasesti cam tot ce vrei din astea pe net. Trebuie doar rabdare si atentie in a le citi (cele mai multe sunt in engleza).
Sus
Stanescu Octavian
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 02 Apr 2006

MesajTrimis: 05 Sep 2011 20:33 Download mesaj
Titlul subiectului:

ghidarea off- axis o face cineva care nu reuseste sa scape de flexura ajungand cu greu la expuneri de 5 min fara drift.
faci off axis e minunat totul doar ca nu mai poti incadra chiar unde ai dori. (esti legat de o stea mai buna) sau insisti si investesti in camera grozava cu racire si expunere lunga ca sa poti vedea oriunde stele slabe.
dar probabil ca daca vrei si corector de coma impreuna cu off-axis se ajunge la back focus de la secundara tot mai lung ce duce la secundara mare ce da obstructie mare.
Focalizare mai ales pt amatori se poate face prin cateva incercari cu vizualizarea imediata a rezultatului pe dispaly.
Robofocus mi se pare deja un moft nejustificat , fara rezultate zdrobitoare..
Sus
Alexandru Savin
Membru
Membru

MesajTrimis: 05 Sep 2011 21:04 Download mesaj
Titlul subiectului:

Vreau off-axis pentru ca nu vreau sa incarc prea mult montura EQ 5+ 100ED f9 + camera ccd cu racire + etc...
Pe de alta parte mie mi se pare mai OK sa ghidezi prin ACELASI instrument decat prin 2 care oricum dar nu coaxial nu le pui.... Poate experienta arata ca nu este asa de greu, dar eu nu o am , de aceea intreb.
Multumesc pentru raspuns domnule Octavian.
PS Am pus aceasta intrebare pentru a primi eventuale raspunsuri nu alte intrebari, iar daca totul este pe net atunci care mai este rolul forumului?!?! (retoric vorbind.....)

Edit: Ma gandeam la ceva gen robofocus deoarece ''focusing range'' este o relatie ce tine de inmultirea unui coeficient cu patratul raportului focal => focusare in 140 micrometri ?!?! este ceva ce nu obtin ''din mana''.
Sus
gabi
Membru
Membru

Data inscrierii: 13 Mai 2010

Motto: To be, or not to be, that is the question

MesajTrimis: 05 Sep 2011 22:26 Download mesaj
Titlul subiectului:

Salut,

Uite un link, care poate te lamureste, despre solutiile de ghidare.

http://www.opticstar.com/Run/Astronomy/Ast...1_6_200_35

Gabi.
Sus
cmatei
Membru
Membru

Data inscrierii: 09 Sep 2009

MesajTrimis: 05 Sep 2011 22:57 Download mesaj
Titlul subiectului:

Dl. Stanescu a explicat destul de cuprinzator; eu as impinge insa limita la mai mult de 5 minute, cazul cel mai simplu fiind cu diferentele de la cadru la cadru, pixelii hot si zgomotul care se aseaza intr-o dunga, etc.

Daca o sa pui un OAG pe 100mm F/9 s-ar putea sa te apuce dimineata pana gasesti o stea de ghidaj. Cu 200mm F/5 nu o data am pierdut mai mult de jumatate de ora... cand am masurat a reiesit ca-mi trebuie o stea de mag. max ~8 pentru SNR decent la ghidaj, cu DMK 21 alb/negru. Poti si sa planifici orientarea camerei si incadrarea, dar asta inseamna sa-ti calibrezi sistemul si sa nu mai umbli la el (pozitia turelei, rotatie, etc).

Cu backfocus-ul la reflector n-ar trebui sa ai mari probleme pana cand o sa vrei sa pui un field-flattener/focal reducer care necesita o distanta anume pana la senzor, si atunci incepe distractia si acolo.

Chiar daca atunci cand merge, ghidajul off-axis merge foarte bine, eu iti recomand totusi sa incepi prin a ghida printr-o luneta, eventual un cautator mai mare, montat cat mai rigid (nu cu arculete, nu cu zgarciuri de cauciuc). Iti va fi *mult* mai usor asa.

EDIT: focuserul motorizat nu e neaparat pentru precizie. 140 microni inseamna 0.14mm. Daca 360 grade iti misca focuserul sa zicem 10mm (pesimist), inseamna 3.6 grade la 0.1mm. Cu rotite suficient de mari sau si mai bine cu o reductie 1:10, nu e deloc imposibil. E insa mult mai comod (si rapid) sa stai doar in fata calculatorului si sa dai de butoane. Daca mai ai si filtre de schimbat sau esti obsedat de ajustarea focusului cu variatiile de temperatura...
Sus
Alexandru Savin
Membru
Membru

MesajTrimis: 06 Sep 2011 22:40 Download mesaj
Titlul subiectului:

Incercand sa tin partea de ghidare cat mai mica in greutate (in ideea de as renunta la off axis), cum ar fii un obiectiv foto MIR 1B cu o camera web + PHD?
Momentan il folosesc ca si cautator impreuna cu un ocular, asa ca n-ar fi mare deranjul sa-l dezmembrez.
Alex.
Sus
cmatei
Membru
Membru

Data inscrierii: 09 Sep 2009

MesajTrimis: 07 Sep 2011 00:01 Download mesaj
Titlul subiectului:

Daca MIR 1B e cea pe care am gasit-o eu, 37/2.8, focala e prea mica. Cu pixeli de 5.6 microni (de ex. de la un SPC900) ai avea 30 arcsec/pixel. La modul ideal focala lunetei de ghidaj ar trebui sa fie 400mm sau peste - ceea ce nu inseamna ca nu merge si mai putin.

Cu camera web si PHD e in regula, dar camera trebuie sa (fie modificata ca sa) suporte expuneri pana la 1-4 secunde. Cele color nu-s asa sensibile, ar fi buna o luneta mai "rapida" (F/5-F/7).
Sus
Alexandru Savin
Membru
Membru

MesajTrimis: 15 Oct 2012 12:46 Download mesaj
Titlul subiectului:

Salutare,
Reactivez topicul acesta printr-o intrebare adresata posesorilor de sisteme automate de focusare gen Seletek,Robofocus,Moonlite, Lakeside Astro si Feathertouch etc... controlate prin MaximDL. Stiu din ce-am citit pe forum vreo doi, sa vedem daca se dau de gol. Smile
Intrebarea e ce folositi, cum folositi, cum se comporta etc...

Multumesc,
A.
Sus
jimao22
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Apr 2010

Motto: [descopera lumina]

MesajTrimis: 15 Oct 2012 21:43 Download mesaj
Titlul subiectului:

Alexandru Savin a scris:

PS Am pus aceasta intrebare pentru a primi eventuale raspunsuri nu alte intrebari, iar daca totul este pe net atunci care mai este rolul forumului?!?! (retoric vorbind.....)

Te intrebam fiindca incercam sa-mi dau seama ce-ti lipseste exact, ca sa te pot ajuta. Ce vrei tu sa afli nu este o treaba de 3 randuri pe un topic deschis pe internet.
Sus
Alexandru Savin
Membru
Membru

MesajTrimis: 01 Noi 2012 15:30 Download mesaj
Titlul subiectului:

Din cunostintele voastre, mai cunoasteti alta firma, inafara de SBIG, ce produce camere CCD cu doua cipuri?

Cer senin, si calduros Smile
A.
Sus
horatius
Membru
Membru

Data inscrierii: 06 Apr 2006

MesajTrimis: 01 Noi 2012 16:13 Download mesaj
Titlul subiectului:

Camera cu 2 cipuri, imagistica si ghidaj, e protejata prin patent de Sbig. Pana nu expira patentul nu poate face nimeni comercial.

Importator oficial Celestron, Baader Planetarium, PlaneWave, Sky-Watcher, Vixen, Lunt, Explore Scientific, ATIK
www.skywatcher.ro
www.starmax.ro
Sus
Stanescu Octavian
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 02 Apr 2006

MesajTrimis: 01 Noi 2012 22:35 Download mesaj
Titlul subiectului:

patent si protejat ?? ca sunt 2 cipuri nu cred ca se poate opri sa faca cineva ...
Sus
Alexandru Savin
Membru
Membru

MesajTrimis: 02 Noi 2012 08:29 Download mesaj
Titlul subiectului:

Ok, atunci asteptam sa mai scada preturile ''astronomice'' de la SBIG. Smile
In ceea ce priveste patentul, stiu ca este interzis sa se reproduca INTEGRAL acel sistem, daca se ''copiaza'' sau se ''ímbunatateste'' e greu sa fie acuzati ... Dar nu cred ca o firma serioasa va copia alta... isi pierde din credibilitate.

Multumesc,
A.
Sus
Alexandru Savin
Membru
Membru

MesajTrimis: 23 Ian 2013 20:47 Download mesaj
Titlul subiectului:

Salut!
In incercarea mea de a rezolva chestiunea spinoasa numita ''focusare'' am tot ''surubarit'' pana am adaptat un motor pas-cu-pas la un focuser de calitate, Baader, calare pe SW 100f9.
In atas, aveti cateva poze.
Functioneaza foarte frumos, ramane sa ies pe balcon sa vad cum se pupa cu MaximDL intr-o incercare de autofocus. Chiar sunt curios ce iese!

Spor,
A.

1.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  235.88 kb
 Vizualizat:  de 8420 ori

1.jpg

2.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  256.68 kb

2.jpg

3.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  187.55 kb

3.jpg

Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Accesorii Du-te la pagina 1, 2  Urmatoare

Download topic
Pagina 1 din 2

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact