Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Alexandru Savin Membru

Data inscrierii: 09 Mai 2011 Mesaje: 478
|
Trimis: 05 Sep 2011 10:04 Download mesaj |
Titlul subiectului: Astrofoto |
|
|
|
Salut!
Am doua intrebari:
1. Vreau sa stiu avantaje-dezavantaje ale ghidarii off-axis. Am gasit ceva pe net dar nu este foarte explicit.
2. Focusarea pe o camera ccd am inteles ca se poate face vizual (cu masti),software (de ex. cu Maxim DL) si hardware (gen RoboFocus). M-ar interesa ceva material de documentat. (mai ales pe partea hardware).
Multumesc anticipat!
PS: Sper ca am postat la categoria care trebuie!
Alex.
|
|
Sus |
|
 |
jimao22 Moderator

Data inscrierii: 12 Apr 2010 Mesaje: 2919
Motto: [descopera lumina] Localitate: Ploiesti
|
Trimis: 05 Sep 2011 19:56 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Fi mai explicit, ce inseamna material documentar pentru partea hardware?
Prospecte?
Scheme electronice?
Informatii generale?
Furnizori si modele?
In general gasesti cam tot ce vrei din astea pe net. Trebuie doar rabdare si atentie in a le citi (cele mai multe sunt in engleza).
|
|
Sus |
|
 |
Stanescu Octavian Moderator

Data inscrierii: 02 Apr 2006 Mesaje: 3631
|
Trimis: 05 Sep 2011 20:33 Download mesaj |
|
|
|
ghidarea off- axis o face cineva care nu reuseste sa scape de flexura ajungand cu greu la expuneri de 5 min fara drift.
faci off axis e minunat totul doar ca nu mai poti incadra chiar unde ai dori. (esti legat de o stea mai buna) sau insisti si investesti in camera grozava cu racire si expunere lunga ca sa poti vedea oriunde stele slabe.
dar probabil ca daca vrei si corector de coma impreuna cu off-axis se ajunge la back focus de la secundara tot mai lung ce duce la secundara mare ce da obstructie mare.
Focalizare mai ales pt amatori se poate face prin cateva incercari cu vizualizarea imediata a rezultatului pe dispaly.
Robofocus mi se pare deja un moft nejustificat , fara rezultate zdrobitoare..
|
|
Sus |
|
 |
Alexandru Savin Membru

|
Trimis: 05 Sep 2011 21:04 Download mesaj |
|
|
|
Vreau off-axis pentru ca nu vreau sa incarc prea mult montura EQ 5+ 100ED f9 + camera ccd cu racire + etc...
Pe de alta parte mie mi se pare mai OK sa ghidezi prin ACELASI instrument decat prin 2 care oricum dar nu coaxial nu le pui.... Poate experienta arata ca nu este asa de greu, dar eu nu o am , de aceea intreb.
Multumesc pentru raspuns domnule Octavian.
PS Am pus aceasta intrebare pentru a primi eventuale raspunsuri nu alte intrebari, iar daca totul este pe net atunci care mai este rolul forumului?!?! (retoric vorbind.....)
Edit: Ma gandeam la ceva gen robofocus deoarece ''focusing range'' este o relatie ce tine de inmultirea unui coeficient cu patratul raportului focal => focusare in 140 micrometri ?!?! este ceva ce nu obtin ''din mana''.
|
|
Sus |
|
 |
gabi Membru

Data inscrierii: 13 Mai 2010 Mesaje: 965
Motto: To be, or not to be, that is the question Localitate: Bucuresti
|
|
Sus |
|
 |
cmatei Membru

Data inscrierii: 09 Sep 2009 Mesaje: 844
|
Trimis: 05 Sep 2011 22:57 Download mesaj |
|
|
|
Dl. Stanescu a explicat destul de cuprinzator; eu as impinge insa limita la mai mult de 5 minute, cazul cel mai simplu fiind cu diferentele de la cadru la cadru, pixelii hot si zgomotul care se aseaza intr-o dunga, etc.
Daca o sa pui un OAG pe 100mm F/9 s-ar putea sa te apuce dimineata pana gasesti o stea de ghidaj. Cu 200mm F/5 nu o data am pierdut mai mult de jumatate de ora... cand am masurat a reiesit ca-mi trebuie o stea de mag. max ~8 pentru SNR decent la ghidaj, cu DMK 21 alb/negru. Poti si sa planifici orientarea camerei si incadrarea, dar asta inseamna sa-ti calibrezi sistemul si sa nu mai umbli la el (pozitia turelei, rotatie, etc).
Cu backfocus-ul la reflector n-ar trebui sa ai mari probleme pana cand o sa vrei sa pui un field-flattener/focal reducer care necesita o distanta anume pana la senzor, si atunci incepe distractia si acolo.
Chiar daca atunci cand merge, ghidajul off-axis merge foarte bine, eu iti recomand totusi sa incepi prin a ghida printr-o luneta, eventual un cautator mai mare, montat cat mai rigid (nu cu arculete, nu cu zgarciuri de cauciuc). Iti va fi *mult* mai usor asa.
EDIT: focuserul motorizat nu e neaparat pentru precizie. 140 microni inseamna 0.14mm. Daca 360 grade iti misca focuserul sa zicem 10mm (pesimist), inseamna 3.6 grade la 0.1mm. Cu rotite suficient de mari sau si mai bine cu o reductie 1:10, nu e deloc imposibil. E insa mult mai comod (si rapid) sa stai doar in fata calculatorului si sa dai de butoane. Daca mai ai si filtre de schimbat sau esti obsedat de ajustarea focusului cu variatiile de temperatura...
|
|
Sus |
|
 |
Alexandru Savin Membru

|
Trimis: 06 Sep 2011 22:40 Download mesaj |
|
|
|
Incercand sa tin partea de ghidare cat mai mica in greutate (in ideea de as renunta la off axis), cum ar fii un obiectiv foto MIR 1B cu o camera web + PHD?
Momentan il folosesc ca si cautator impreuna cu un ocular, asa ca n-ar fi mare deranjul sa-l dezmembrez.
Alex.
|
|
Sus |
|
 |
cmatei Membru

Data inscrierii: 09 Sep 2009 Mesaje: 844
|
Trimis: 07 Sep 2011 00:01 Download mesaj |
|
|
|
Daca MIR 1B e cea pe care am gasit-o eu, 37/2.8, focala e prea mica. Cu pixeli de 5.6 microni (de ex. de la un SPC900) ai avea 30 arcsec/pixel. La modul ideal focala lunetei de ghidaj ar trebui sa fie 400mm sau peste - ceea ce nu inseamna ca nu merge si mai putin.
Cu camera web si PHD e in regula, dar camera trebuie sa (fie modificata ca sa) suporte expuneri pana la 1-4 secunde. Cele color nu-s asa sensibile, ar fi buna o luneta mai "rapida" (F/5-F/7).
|
|
Sus |
|
 |
Alexandru Savin Membru

|
Trimis: 15 Oct 2012 12:46 Download mesaj |
|
|
|
Salutare,
Reactivez topicul acesta printr-o intrebare adresata posesorilor de sisteme automate de focusare gen Seletek,Robofocus,Moonlite, Lakeside Astro si Feathertouch etc... controlate prin MaximDL. Stiu din ce-am citit pe forum vreo doi, sa vedem daca se dau de gol.
Intrebarea e ce folositi, cum folositi, cum se comporta etc...
Multumesc,
A.
|
|
Sus |
|
 |
jimao22 Moderator

Data inscrierii: 12 Apr 2010 Mesaje: 2919
Motto: [descopera lumina] Localitate: Ploiesti
|
Trimis: 15 Oct 2012 21:43 Download mesaj |
|
|
|
Alexandru Savin a scris: |
PS Am pus aceasta intrebare pentru a primi eventuale raspunsuri nu alte intrebari, iar daca totul este pe net atunci care mai este rolul forumului?!?! (retoric vorbind.....)
|
Te intrebam fiindca incercam sa-mi dau seama ce-ti lipseste exact, ca sa te pot ajuta. Ce vrei tu sa afli nu este o treaba de 3 randuri pe un topic deschis pe internet.
|
|
Sus |
|
 |
Alexandru Savin Membru

|
Trimis: 01 Noi 2012 15:30 Download mesaj |
|
|
|
Din cunostintele voastre, mai cunoasteti alta firma, inafara de SBIG, ce produce camere CCD cu doua cipuri?
Cer senin, si calduros
A.
|
|
Sus |
|
 |
horatius Membru

Data inscrierii: 06 Apr 2006 Mesaje: 1205
|
Trimis: 01 Noi 2012 16:13 Download mesaj |
|
|
|
Camera cu 2 cipuri, imagistica si ghidaj, e protejata prin patent de Sbig. Pana nu expira patentul nu poate face nimeni comercial.
_________________ Horatius
STARMAX Astronomie
Importator oficial Celestron, Baader Planetarium, PlaneWave, Sky-Watcher, Vixen, Lunt, Explore Scientific, ATIK
www.skywatcher.ro
www.starmax.ro |
|
Sus |
|
 |
Stanescu Octavian Moderator

Data inscrierii: 02 Apr 2006 Mesaje: 3631
|
Trimis: 01 Noi 2012 22:35 Download mesaj |
|
|
|
patent si protejat ?? ca sunt 2 cipuri nu cred ca se poate opri sa faca cineva ...
|
|
Sus |
|
 |
Alexandru Savin Membru

|
Trimis: 02 Noi 2012 08:29 Download mesaj |
|
|
|
Ok, atunci asteptam sa mai scada preturile ''astronomice'' de la SBIG.
In ceea ce priveste patentul, stiu ca este interzis sa se reproduca INTEGRAL acel sistem, daca se ''copiaza'' sau se ''ímbunatateste'' e greu sa fie acuzati ... Dar nu cred ca o firma serioasa va copia alta... isi pierde din credibilitate.
Multumesc,
A.
|
|
Sus |
|
 |
Alexandru Savin Membru

|
Trimis: 23 Ian 2013 20:47 Download mesaj |
|
|
|
Salut!
In incercarea mea de a rezolva chestiunea spinoasa numita ''focusare'' am tot ''surubarit'' pana am adaptat un motor pas-cu-pas la un focuser de calitate, Baader, calare pe SW 100f9.
In atas, aveti cateva poze.
Functioneaza foarte frumos, ramane sa ies pe balcon sa vad cum se pupa cu MaximDL intr-o incercare de autofocus. Chiar sunt curios ce iese!
Spor,
A.
Descriere: |
|
Marime fisier: |
235.88 kb |
Vizualizat: |
de 8420 ori |

|
Descriere: |
|
Marime fisier: |