| Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
| Statistici forum |
| |
Numar total de mesaje in forum: 239605 |
| |
Numar de utilizatori inregistrati: 2917 |
| |
Cel mai nou utilizator inregistrat: StefanGr |
| |
|
| |
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1438 la data de Sam Oct 25, 2025 |
| |
|
| |
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
| |
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
| Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
Mike23 Membru

Data inscrierii: 05 Sep 2010 Mesaje: 682
|
Trimis: 09 Sep 2011 14:02 Download mesaj |
| Titlul subiectului: Acesorii pt. Mak.-Cas. 127/1500mm S.W. |
|
|
|
Buna ziua,
Ma tot gandesc, de ceva saptamani sa-mi imbunatatesc(daca am ce), calitatea imaginilor oferite de Mak-ul de 127mm de la Sky Watcher(SW), sau alte accesorii utile. Ma gandeam la un moment dat la, poate, alta oglinda diagonala fata de cea standard cu care a venit instrumentul, oculare, filtre,...
Pentru ghidare o fi mai bun un cautator cu optica(7x50 sau altele), sau e suficient cautatorul cu fascicul laser din dotarea standard? Stie careva ceva despre acest tip de cautator? http://www.teleskop-express.de/shop/produc...e-sky.html
Si ar mai fi o treaba cu masca Bahtinov care, daca am retinut corect, te ajuta sa focalizezi mai bine pentru astrofotografie. Ma gandesc pe de alta parte daca nu cumva se poate face acasa dintr-un material plastic(forex) sau carton mai gros(mucava).
M-ar interesa solutii care sa nici nu ma cheleasca de bani, eventual daca merita sa iei unele S.H.
Multumesc anticipat si o zi excelenta
Mihai _________________ S.W. Maksutov-Cassegrain 127mm/1500mm, montura azimutala, Binoclu BTC 10x50 fullymulticoated, DSLR Nikon D3100 |
|
| Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11566
|
Trimis: 09 Sep 2011 14:40 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
Pt. bahtinov: cauti pe net, e un site care genereaza un fisier cu imaginea vectoriala a mastii pt. div. diametre si obstructii, cred ca asta e http://astrojargon.net/MaskGenerator.aspx. Iei imaginea si o incarci intr-un viewer (ex. Inkscape) si o tiparesti pe coala neagra. Tai pe urmele lasate si ai o masca gratis.
Pt. diagonala: incearca fara, pune ocularul direct in focuser, vezi diferente?
Eu la focala de 4m n-am cautator si nu simt lipsa deloc, asta pt. putinele planete pe care le observ. Poate la alte tipuri de obiecte e necesar unul optic, poate gasesti second ca mi se par cam scumpe de noi.
Daca vrei neaparat sa cheltui bani, incearca niste oculare mai aparte: focala mica, wide, etc. Sau o camera dedicata pt. detalii planetare. |
|
| Sus |
|
 |
Mike23 Membru

|
Trimis: 09 Sep 2011 16:32 Download mesaj |
|
|
|
Mersi pt link-ul pt masca Bahtinov. Am printat deja modelul si o sa-l rezolv in weekendul acesta...cred. Sunt tare curios de rezultate.
Luneta cautatoare ma gandeam sa o inlocuiesc pentru ca tocmai acum cand sa plec la mare m-a lasat bateria si nu mai am tinta si ar trebui sa orbecai (planuiam sa iau telescopul cu mine???) .
Am vazut undeva pe net o oglinda diagonala care, din cate am inteles, poate fi folosita si cu ocular si cu aparatul foto simultan de la Vixen cred...parea interesanta.
Cer senin
Mihai _________________ S.W. Maksutov-Cassegrain 127mm/1500mm, montura azimutala, Binoclu BTC 10x50 fullymulticoated, DSLR Nikon D3100 |
|
| Sus |
|
 |
horatius Membru

Data inscrierii: 06 Apr 2006 Mesaje: 1215
|
Trimis: 09 Sep 2011 17:27 Download mesaj |
|
|
|
Ii zice flip mirror. Dar nu lua de la Vixen ca ii o prostie mecanica. Ia de la Orion, care e decenta. Calitatea oglinzii insa e mediocra, chinezesc 100% de calitate standard, adica slaba.
La makul tau iti recomand 3 upgrade-uri:
- o diagonala dielectrica buna pe 1,25" sau T2 sau o prisma buna Zeiss sau japoneza de la un producator serios precum Baader, AP, Zeiss, TV nu rebranduitor (pe care le gasesti sub majoritatea brandurilor cunoscute, dar de origine GSO).
- niste oculare serioase: ortoscopice sau ceva la 60-70 grade precum Hyperion, Celestron X-Cell, Panoptic, Pentax XW
- o montura motorizata - aduce un plus de confort si detalii mai multe pentru ca nu trebuie sa ai grija miscarii monturii _________________ Horatius
STARMAX Astronomie
Importator oficial Celestron, Baader Planetarium, PlaneWave, Sky-Watcher, Vixen, Lunt, Explore Scientific, ATIK
www.skywatcher.ro
www.starmax.ro |
|
| Sus |
|
 |
Mike23 Membru

|
Trimis: 13 Sep 2011 11:10 Download mesaj |
|
|
|
Salut,
Multumesc pentru sfaturi Horatiu.
Am aruncat o privire pe accesoriile propuse de tine si dupa un calcul m-a cam luat durerea de cap .Pentru ce imi trebuie (doua oculare de 6mm si 40 sau unul cu zoom, o prisma diagonala T2 si o montura EQ3 motorizata alba), ca upgrade ar trebui sa scot din buzunar cam 2400lei (produse noi). Dar in timp poate ca o sa le am.
Vroiam sa intreb daca sti ceva despre prisma diagonala Amici 45grade - 1.25.
E posibil ca unele daca le gasesc la SH sa optez pentru ele.
si as mai vrea sa achizitionez si o luneta cautatoare clasica cu lentile in locul celei cu fascicul laser rosu.
Cer senin si timp liber din plin
|
| Sus |
|
 |
Teo Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009 Mesaje: 2593
|
Trimis: 13 Sep 2011 12:39 Download mesaj |
|
|
|
Salut Mihai !
Cu banii pe care ii dai pe aceste accesorii vezi la final ca de fapt iti luai un telescop cu apertura mult mai mare si cu optica de calitate.
Gandeste-te bine inainte. Eu as merge din start pe un instrument mai mare si l-as pastra pe cel mic pentru travel.
Oricate oculare si prisme de calitate superioara i-ai atasa, tot exista niste limite fizice si nu poate echivala cu un instrument de 8 sau 10 inch cu optica buna. Trebuie sa captam cat mai multa lumina evident si cu conditia ca optica sa fie bine prelucrata.
Celelalte accesorii le poti achzitiona in timp, unul cate unul, caci nu strica pana la urma sa le ai, dar incearca sa iti asiguri mai intai " un instrument de baza".
Cat despre cautatoarele optice de tip refractor, le consider cele mai bune.
Eu numai asa ceva folosesc si au trecut demult proba timpului.
Iti recomand un cautator cat mai luminos, chiar daca este ceva mai mare si anume cel cu apertura de 50 mm. Cel de 30 mm pare mai intunecos sau macar asta este efectul atunci cand privsti pe cer.
Cu cel de 50 mm gasesc mult mai usor obiectele deep-sky. |
|
| Sus |
|
 |
Mike23 Membru

|
Trimis: 13 Sep 2011 13:29 Download mesaj |
|
|
|
Salut Teo,
Pai la asta ma gandeam si eu, doar ca un instrument mai mare inseamna mult spatiu ocupat, iar acum nu prea pot pt. ca vine bebe 2 din noiembrie si pana aici mi-a fost. Cu alte cuvinte nu prea o sa mai am timp de observatii cum am avut pana acum .
Oricum nu ma gandeam sa le iau pe toate odata sau acum. Prioritatea o are, momentan, montura EQ 3 dar probabil la anul. Avantajul unui cautator ca al meu este ca vezi cerul la scara naturala si practic poti pune tionta pe ce vezi cu ochiul iber doa ra ca risti sa patesti ca mine,....sa ramai fara baterie pt fascicolul laser exact cand iesi la observatii. Cred ca ar fi bune 2 cautatoare, unul cu fascicul laser si unul tip refractor
O zi excelenta
|
| Sus |
|
 |
Teo Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009 Mesaje: 2593
|
Trimis: 13 Sep 2011 15:13 Download mesaj |
|
|
|
Sa fie intr-un ceas bun !
Poate peste cativa ani va incepe sa indrageasca si el/ea privitul prin telescop ( ma refer la "bebe 2" ).
In ceea ce priveste cautatorul cu "red dot" am si eu unul dar nu se compara cu cel optic. Este plasticarie chinezeasca pura.
Prin cel de 50 mm campul vizual desi este mai mic, apare foarte luminos.
Cu bateria nu am avut probleme deoarece il folosesc foarte rar.
Eventual gandeste-te la un acumulator cu incarcare solara. Am vazut prin unele magazine un pachet mic cat un chibrit care incarca un acumulator de 3 V. Micuta cutie de chibrit era captusita pe o parte cu micro-panouri foto-voltaice. Sau e posibil sa adaptezi o micro-lampa de gradina cu incarcare solara la LED-ul de la finder.
In felul asta impusti doi iepuri deodata. Faci observatii ziua la petele solare si iti incarci si acumulatorii iar noaptea ai un spot rosu de toata frumusetea Mai in gluma mai in serios, cred ca merge incercata ideea, macar de amuzament.
Eu nu as da cautatoarele optice ( lunetele micute de vizare ) pe cautatoare "red-dot".
Prioritatea dotarilor viitoare tu o decizi.
Succes !
Atasez o mini cutiuta despre care vorbeam si care are si 2-3 LED-uri putand fi folosita si pe post de lanterna. Se poate adapta la ceea ce ai nevoie, masurand in prealabil tensiunea de iesire, iar daca e cazul o ajustezi cu o rezistenta fixa sau variabila. |
|
| Sus |
|
 |
Mike23 Membru

|
Trimis: 29 Sep 2011 09:30 Download mesaj |
|
|
|
Salut,
Uitandu-ma la accesorii pe diverse site-uri de specialitate mi-a picat privirea, pentru a nustiu cata oara, pe filtre. Ma exact pe filtre UHC care dupa descrierea produsului, opreste undele luminoase artificiale, astfel scotand in evidenta obiectele deep sky cum sunt nebuloasele sau galaxiile. Atat pt. vizual cat si pt. astrofoto.
Intrebarea o adresez celor care au astfel de filtre sau care au privit prin instrumente care aveau montate astfel de filtre, exista o diferenta semnificativa intre observatiile cu filtru si cele fara? Si care din filtre ar fi mai bun dar sa nu ma usuce de bani. Vreau sa-mi fac un cadou de 8 noiembrie si vreau sa vad spre ce ma indrept .
Ma gandeam la M101 din Ursa Mare care nu reusesc sa vad nimic din oras si poate ca un astfel de filtru ma ajuta.
Acum am sa dau cateva exemple, dar daca aveti si altele...sunt bine venite
http://astromagazin.ro/catalog/filtru-omeg...4cf65e5581
http://www.skywatcher.ro/Baader/filtru_uhcs.htm
Sau am sa pun link-ul cu toate
http://astromagazin.ro/catalog/filtre-filt...4cf65e5581
http://www.skywatcher.ro/filtre_baa.htm
E posibil sa-mi achizitionez si un ocular de 6 cu care sa ajung la magnificatie de 250x, cat scrie ca e marirea maxima a instrumentului meu.
O zi excelenta
|
| Sus |
|
 |
MariusP Moderator

Data inscrierii: 20 Iun 2007 Mesaje: 4326
Motto: Memento mori! Localitate: Onesti (Bacau)
|
Trimis: 29 Sep 2011 10:10 Download mesaj |
|
|
|
Eu am si folosesc filtrul UHC-S de la Baader pe 1.25". Se simte diferenta daca obiectivul are un diametru mai mare. Cu luneta de 70 mm, campul vizual este mai negru, dar nu apar detalii in plus la nebuloase. In schimb cu Newton-ul de 114 mm si mai ales cu cel de 150 mm, apar diferente mai mari. Nu face minuni, dar se merita un astfel de filtru pentru anumite obiecte cu nebulozitate. Prin cel de 150 mm am observat o marire a contrastului si la cometa Garradd. Stelele din campul vizual nu-si pierd mult din stralucire, doar ca toate apar verzui. _________________ Telescoape: SW MC 127 Virtuoso GTi; SVBony ED80; Orion StarBlast 6
Oculare: TS Zoom Deluxe 7-21, SW Apo-Zoom 8-24, PL 40
Binocluri: Omegon 20x80, APM 16x70ED, Nordlicht 10x50, Minox 10x42, IOR 7x40, БПЦ5 8x30 |
|
| Sus |
|
 |
Mike23 Membru

|
Trimis: 29 Sep 2011 10:26 Download mesaj |
|
|
|
Schimba si culoarea obiectelor observate? _________________ S.W. Maksutov-Cassegrain 127mm/1500mm, montura azimutala, Binoclu BTC 10x50 fullymulticoated, DSLR Nikon D3100 |
|
| Sus |
|
 |
MariusP Moderator

Data inscrierii: 20 Iun 2007 Mesaje: 4326
Motto: Memento mori! Localitate: Onesti (Bacau)
|
Trimis: 29 Sep 2011 11:00 Download mesaj |
|
|
|
Nu, alea-s gri si cu filtru si fara filtru...  |
|
| Sus |
|
 |
Mike23 Membru

|
Trimis: 29 Sep 2011 12:54 Download mesaj |
|
|
|
| MariusP a scris: | | Stelele din campul vizual nu-si pierd mult din stralucire, doar ca toate apar verzui. |
La asta ma refeream _________________ S.W. Maksutov-Cassegrain 127mm/1500mm, montura azimutala, Binoclu BTC 10x50 fullymulticoated, DSLR Nikon D3100 |
|
| Sus |
|
 |
Mike23 Membru

|
Trimis: 10 Feb 2012 13:41 Download mesaj |
| Titlul subiectului: Ce fel de Barlow ? |
|
|
|
Salutare,
Am reusit sa strang ceva pentru accesorii si ma gandeam la o lentila barlow dar nu stiu la care sa ma opresc. Am vazut o GSO Apo la 200ron - http://magazin.telescop-expert.ro/barlow-gso-apo-25x-317mm.html , dar am vazut si una o lentila barlow Celestron cu inel T2 pentru atasarea DSLR (ar fi un avantaj pt. mine ca sa pot face fotografii planetare si solare), care costa 165 ron. http://magazin.telescop-expert.ro/barlow-2x-cu-filet-t2.html
Alta solutie nu am gasit dar recunosc ca nici nu am cautat sa ma uit la cele prea scumpe. Ma gandeam ca daca acestea sunt rezonabile ca pret ar putea sa-mi ajunga si de un filtru UHC-S. Bugetul e cam de 400-500ron maxim.
Stiu ca am mai pus aceasta intrebare dar vreau sa ma aud pareri, mai ales de la cei care folosesc astfel de accesorii si mai ales tinand cont si de sistemul meu de observatii.
Ma gandeam putin la Barlow-ul cu inel T2 ca pot sa-l folosesc atat cu oculare cat si atasand aparatul foto DSLR, doar ca pare cam ieftin in comparatie cu altele. Pe de alta parte celalalt care e cu putin mai scump este APO. Mare dilema .
Alte accesorii ar mai fi acestea (le-am postat pe un alt topic dar am sa o fac si aici.
http://astromagazin.ro/catalog/adaptor-125...4cf65e5581
si
https://www.teleskop-express.de/shop/produ...---2-.html
Multumesc anticipat
|
| Sus |
|
 |
horatius Membru

Data inscrierii: 06 Apr 2006 Mesaje: 1215
|
Trimis: 10 Feb 2012 19:51 Download mesaj |
|
|
|
Au mai fost cateva discutii pe marginea barlow-urilor numite apo. Cauta pe forum. La 200 lei toate sunt la fel de slabe. Iar 'apo' nu inseamna apo. Iti pot recomanda unul ieftin, din tot ce am testat pana acum chinezesti ieftine, unul singur mi s-a parut mai bun, si mecanica ingrijita, si optica decenta si antireflex deosebit: barlow Omni 2X 1,25" Celestron. Nu are filet T2. Sticla mai transparenta decat toate SkyWatcher si GSO, lentile innegrite pe margini, corp de aluminiu eloxat elegant, reflexii parazite la stele stralucitoare nedetectabile si nu face imaginea soft pe margini la fel ca cele generice chinezesti. _________________ Horatius
STARMAX Astronomie
Importator oficial Celestron, Baader Planetarium, PlaneWave, Sky-Watcher, Vixen, Lunt, Explore Scientific, ATIK
www.skywatcher.ro
www.starmax.ro |
|
| Sus |
|
 |
|
|
| |
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|