Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
pleiadepsd.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 239607
Numar de utilizatori inregistrati: 2917
Cel mai nou utilizator inregistrat: StefanGr
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1438 la data de Sam Oct 25, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Un mic sfat

Du-te la pagina 1, 2  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Achizitie instrumente

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Otonnel
Membru
Membru

Data inscrierii: 15 Noi 2011

MesajTrimis: 21 Noi 2011 15:31 Download mesaj
Titlul subiectului: Un mic sfat
Raspunde cu citat (quote)

Salutare, de ceva vreme ma pasioneaza si pe mine cerul si pana acum am avut ocazia sa il observ printr-un binoclu rusesc militar de 8x30 (imprumutat). Acum cateva zile am primit cadou un Celestron FirstScope cum e asta: http://www.skywatcher.ro/Cel/fs76.htm. Din cate am citit, ocularele cu care vine acest FirstScope sunt foarte proaste. Inca nu am testat telescopul, dar nu am asteptari mari de la el. Ideea e ca nu am mai detinut pana acum nici un telescop, dar "rasfoind" multe forumuri, stiu cam la ce sa ma astept cand ma uit printr-unul. Momentan nu imi permit un telescop prin care sa vad detalii la planete sau la DSO, si decat sa imi iau unul putin mai bun decat acest FirstScope, de care sa ma satur repede, mai bine astept pana voi avea destui bani.
Tinand cont de acestea ma gandeam: se merita sa cumpar de exemplu un Barlow 2x si un ocular de 4mm cu care sa obtin o marire de 150x la acest FirstScope? (Ambele accesorii pe care am pus ochii ar costa cam 300 RON) Voi vedea ceva detalii la obiecte? (Ma cam indoiesc)
Sau a doua varianta ma gandeam la un binoclu mai mare cum ar fi SkyMaster 15x70 sau 25x70 care costa 400 RON, si sa improvizez un trepied pana ce voi avea bani sa imi cumpar unul? Daca e sa fie binoclul, care din ele? 15x70 sau 25x70?

Si o ultima chestiune, ca sa nu mai deschid un alt topic: care e diferenta intre acromat si apocromat? Cautand pe google, m-am derutat mai tare.
Hai ca v-am bombardat cu intrebari, mersi anticipat pentru cei care isi fac timp sa raspunda.

Va salut.

Ultima modificare efectuata de catre Otonnel la 21 Noi 2011 18:41, modificat de 1 data in total
Sus
ursamajor
Membru exclus
Membru exclus

Data inscrierii: 08 Oct 2010

Motto: Start spre viitor...

MesajTrimis: 21 Noi 2011 16:13 Download mesaj
Titlul subiectului:

[MESAJ SISTEM]: Acest mesaj nu este vizibil public, datorita statutului utilizatorului care a scris mesajul.
Membru
Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009

MesajTrimis: 21 Noi 2011 17:03 Download mesaj
Titlul subiectului:

ursamajor a scris:
...corectia culorii este foarte bună în refractorele acromate

Eu as mai adauga si nevoia de focale cat mai lungi la astfel de acromate, sau a unui raport F/D cat mai mare posibil.

Daca e doar acromata si are un F/D mic, sa zicem 5 sau 4, atunci nu stam foarte bine la corectia culorilor ( fata de un apocromat ). In fine e acceptabila dar nu foarte buna, mai ales cand maresti mai mult.

Si ca sa dau un exemplu pratic, o luneta acromata de 150/750 mm ( F/D = 5 ) nu poate prezenta imagini la fel de performante cu o luneta (tot dublet acromat ) dar de 150/1800 mm (deci F/D = 12 ) la puteri mari de marire.

Evident "apocromat " nu inseamna doar corectia foarte buna a cromatismului, dar si a celorlalte aberatii optice, astfel incat cu un asa instrument putem mari mult mai mult si putem vedea inca detalii fine la puteri mari.

In ceea ce priveste binoclul castigi mai multa lumina decat cu acel telescop, privesti cu ambii ochi si nu mai ai obstructie centrala data de oglinda secundara.

Oricum, cu 400 Ron poate gasesti ceva second hand bun pe aici pe forum.
Vreo luneta de 90 mm apertura sau un telescop reflector cam la 114-130 mm apertura. (Ma refer la un tub optic fara trepied. Cu trepied, deobicei pretul se mai mareste. )

Studiaza si ofertele existente aici la sectiunea vanzari.
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 21 Noi 2011 22:11 Download mesaj
Titlul subiectului:

Nu cumpara in nici un caz ocular de 4mm.
Foloseste acel mic newtonian numai la puteri mici,intre 20x si 50x.
Sfatul lui Teo este bun,cauta niste oculare Plossl ''second-hand'' cat mai bune de aici de pe forum,la ''Vinde''.Mai tarziu vei avea nevoie oricum de oculare bune.In loc de un Barlow si un ocular,cred ca de banii aia poti cumpara un ocular bunicel.Sa nu fie sub 6mm.
Nu fi ''botanist'' nici la binoclurile mari deoarece un trepied bun nu se poate fuseri asa de usor.
Daca mergi pe varianta binoclu,i-ati ceva ce nu te vei jena sa pastrezi in viitor,un cat mai bun binoclu de 10x50mm.

Eu asta as face in locul tau:mi-as cumpara second-hand un Plossl de 6mm cu 100-150 lei si un BTC 10x50mm cu 250 lei si as avea si camp larg excelent in binoclu si as vedea si craterele selenare,cel putin cele doua benzi ecuatoriale si satelitii galileeni ai lui Jupiter,Mizar ca dubla,patru stele in Trapez si M42 in Orion,candva inelul lui Saturn,roiuri Messier....toate la 50x in telescop.La 50x deja incepi sa vezi ceva detalii.
Sa nu crezi daca cineva iti spune ca nu ai ce vedea cu un binoclu de 10x50mm si cu un telescop de 50x.
Mircea

Sus
Otonnel
Membru
Membru

MesajTrimis: 21 Noi 2011 22:32 Download mesaj
Titlul subiectului:

Multumesc pentru sfat, exact adineauri ma gandeam si eu la acelasi lucru si am cautat intens un binoclu 10x50. Din ce am gasit am selectat acestea 3:
1. Tactical Gear Phantom M1050:
http://www.tactical-gear.ro/ro/produseBino...M1050.html
2.Teleskop Service LE 10x50:
http://astromagazin.ro/catalog/binoclu-tel...vgg79076d0
3.Bytrek 12x50 sau 10x60(aici inca nu stiu care Very Happy):
http://www.astrovest.ro/home/index.php?opt...;Itemid=83
4.BTC 10x50:
http://instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=10x50%20FMC

1-170 RON, BK4, ieftin
2-212 RON, BK4
3-192 RON cel de 12x50 si 225 RON cel de 10x60
4-291 RON

O recomandare ar fi bine primita. Sau cel mai bine un top al celor de mai sus Very Happy.

Iar despre oculare: nu am gasit la sectiunea vinde si ma gandeam la acesta:
http://www.skywatcher.ro/Cel/oc_omni.htm -cel de 6mm.

Multumiri si cer senin.
Sus
Herr_Alien
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 11 Noi 2010

MesajTrimis: 22 Noi 2011 12:02 Download mesaj
Titlul subiectului:

Salut,

Ideal ar fi sa poti sa incerci fiecare binoclu in parte, si sa il iei pe cel care iti place mai mult.

"gtibicj" e din Cluj, si e unul dintre (cel putin 4) utilizatorii de Phantom-uri M1050 de pe forum-ul asta. Tibi vorbeste de Phantom in topic-ul asta, eu i-am facut un review p-aici - citeste-l de la inceput pana la sfarsit ca sa iti faci o parere cat mai completa, link-ul e de la a doua pagina, unde e comparat cu BTC-ul 10x50.

Daca te atrage Phantom-ul, ia legatura cu gtibicj, sa vezi si cum se comporta binoclul, daca iti place campul aparent de 65 grade etc.

BTC-ul are avantajul unor acoperiri antireflex pe toate suprafetele, si o ecranare mai buna a prismelor fata de lumina parazita.

Bytrek-ul 10x60 pare ca are un camp aparent in jurul a 50 grade, dar si un diametru al obiectivului de 60 mm, in timp ce celelalte au un camp aparent mai larg (65 grade) dar un diametru mai mic al obiectivelor.

Destul de placute caznele de genul asta Smile ...

auriga
Membru
Membru

Data inscrierii: 22 Dec 2008

MesajTrimis: 22 Noi 2011 12:16 Download mesaj
Titlul subiectului:

am si eu un binoclu de acest tip daca vrei sa-l vezi in Cluj inainte sa cumperi.
Sus
Otonnel
Membru
Membru

MesajTrimis: 22 Noi 2011 20:37 Download mesaj
Titlul subiectului:

Alien, mersi de sfaturi, pana la urma am hotarat sa iau Phantom-ul, sa fie intr-un ceas bun.

Auriga, mersi pentru invitatie, dar nu cred ca mai e nevoie, l-am comandat deja, maine soseste, am sa revin maine cu pareri. Sper sa nu fie probleme, l-am comandat de pe site-ul Tactical-Gear.ro
Sus
ursamajor
Membru exclus
Membru exclus

Data inscrierii: 08 Oct 2010

Motto: Start spre viitor...

MesajTrimis: 22 Noi 2011 21:37 Download mesaj
Titlul subiectului:

[MESAJ SISTEM]: Acest mesaj nu este vizibil public, datorita statutului utilizatorului care a scris mesajul.
Membru
Membru

MesajTrimis: 23 Noi 2011 15:28 Download mesaj
Titlul subiectului:

Salutare, a sosit "Fantoma" (binoclul).

Ce pot sa zic e ca sunt foarte multumit de el, la pretul pe care il are (190 RON cu taxe de curierat incluse). Formatul e acelasi ca a domnilor ursamajor si Herr_Alien. Nu mai pun poze, le puteti vedea aici http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.ph...mp;start=0.
Mi se pare foarte rigid, se simte in mana, nu da senzatie de plastic. Uitandu-ma la reflexiile din obiective, apar nuante de verde si violet, la ambele obiective. Nu sunt sigur insa de BaK4. Mie mi se pare ca vad romb si nu cerc. Sincer e prima data cand testez chestia asta la un binoclu, deci e posibil sa gresesc. Oricum, la pretul lui, eu zic ca e un binoclu frumos. Urmeaza sa il si testez pe cer, sper ca la noapte imi va permite vremea. Nu mai am ce zice despre el, cam toate s-au zis in review-ul domnului Herr_Alien.

Va doresc o zi buna si ceruri senine.
Sus
Otonnel
Membru
Membru

MesajTrimis: 23 Noi 2011 17:18 Download mesaj
Titlul subiectului:

Revin cu un mic update:
Am facut ceva teste de verificare a colimarii. Nu prea am facut multe deoarece nu am avut timp iar acum s-a cam inserat un pic. Totusi, la unu din teste am observat o usoara decolimare. Mai exact, am vizat un fir de curent, nu era foarte departe, am focusat pe acel fir si am indepartat usor binoclul de ochi. La mijloc, firul nu se continua perfect, ci partea din dreapta era putin mai sus, nu foarte sus, cam 1 mm sa zic asa. Daca tin ochii la oculare, firul e continuu, fara probleme. Inseamna ca am o usoara decolimare? Am mai facut un test: am vizat un obiect si m-am indepartat de obiective, continuand sa privesc obiectul, dar nu s-a dublat, a ramas asa. Nu stiu daca am facut corect ce am facut, e prima data, dar daca vorbim de o usoara decolimare, va fi deranjanta pentru observatii astronomice? Ma refer, vor aparea dureri de cap? Maine peste zi voi repeta testele si voi cauta si altele pentru a ma convinge. Deasemenea voi privi prin el mai mult sa vad daca apar ceva neplaceri. Am sa incerc si la noapte un test pe o stea.

Numai bine.
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 23 Noi 2011 21:48 Download mesaj
Titlul subiectului:

Verificarea colimarii o faci ca si aici?

http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.ph...mp;start=0

Nu am inteles prea bine ce problema ai avut la observarea acelui fir.

Iti urez sa-ti meraga totul bine.
Cer senin,Mircea

Sus
Otonnel
Membru
Membru

MesajTrimis: 23 Noi 2011 22:04 Download mesaj
Titlul subiectului:

Am gasit pe un site acea metoda cu firul. Este metoda bruta si fina. Bruta e cu ochii la ocular si fina indepartandu-te de ocular. Focusez pe un fir de curent care strabate tot campul vizual. Apoi ma indepartez de oculare, si observ o usoara intrerupere a firului la jumatate. Jumatatea dreapta fiind putin putin mai sus decat cea stanga. Nu vad firul continuu cum ar trebui(metoda fina). Cu ochii aproape de ocular nu am probleme(metoda bruta). Oricum, am testat binoclul pe Jupiter si mi-a placut ce am vazut. In jurul orei 12, voi avea vizibilitate la Orion si voi iesi iar pe balcon. Pana acum nu am observat oboseala la ochi.
Sunt sigur ca si daca e vorba de o decolimare, poate e doar foarte putin, ca restul testelor recomandate de domnul zoth mi-au iesit bine.

Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 24 Noi 2011 00:25 Download mesaj
Titlul subiectului:

Daca ar fi existat o decolimare semnificativa deja ai fi simtit nevoia sa dai cu el de beton de ciuda.
Un binoclu care dubleaza este intolerabil.
Inseamna ca binoclul este bun=poti sa faci observatii cu el.
Eu iti urez spor la observatii,nu-i mai cauta defecte ca s-ar putea sa le gasesti.
Mircea

Sus
Otonnel
Membru
Membru

MesajTrimis: 24 Noi 2011 00:49 Download mesaj
Titlul subiectului:

Aveti dreptate. Gata cu testele. Binoclul meu e Epic. Va multumesc tuturor pentru sfaturi.
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Achizitie instrumente Du-te la pagina 1, 2  Urmatoare

Download topic
Pagina 1 din 2

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact