Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
Jup_1_avi21.png
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 239563
Numar de utilizatori inregistrati: 2917
Cel mai nou utilizator inregistrat: StefanGr
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1438 la data de Sam Oct 25, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

dilema blondei, sa las lungi..refractor sau reflector

Du-te la pagina 1, 2, 3, 4  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Achizitie instrumente

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
dragos.p
Membru
Membru

Data inscrierii: 14 Mar 2012

Motto: nimic nou sub soare

MesajTrimis: 14 Mar 2012 12:27 Download mesaj
Titlul subiectului: dilema blondei, sa las lungi..refractor sau reflector
Raspunde cu citat (quote)

Buna, tuturor colegilor de forum...sunt pentru prima data aici, azi m-am inscris in "programul de reabilitare". Cu ce sa incep, pai anul trecut mi-a cazut o piatra in cap, spre fericirea mi-a lovit neuronul care trebuia si mi-am inceput saga amatorului infestat de un microb care se chiama astronomia.
Si cu ce am inceput, evident cu forumul...citit, cateva zile...dupa care ca un amator(tipic) nerabdator si prost informat, mi-am luat primul telescop, fara a asculta multele sfaturi de aici, sa nu ne grabim, am pus mana pe telefon, si mi-am luat un reflector newtonian un omegon cu apertura de 150 pe o montura eq3, daca nu ma insel. In prima noapte scos afara, si la vanatoare de ...caprioare mai degraba decat .....
Am trecut de prima faza, m-am intors la forum, la documentare si iar la observat cerul, iar la forum, iar la instrumente....
Concluzia este:....m-am pripit, si ca imi doresc altceva
nu ca nu ar fi ok instrumentul in cauza, daaar, imi doresc mai mult, nu neaparat o apertura mai mare, mai degraba calitate, in sensul asta mi-am luat doua oculare mai bunicele de la WO cu un "degree" de 70 de grade(parca) si un cautator mai acatarii si ca am descoperit ca imi doresc altceva(inclusiv o montura care sa tremure la fiecare atingere)

- adica un instrument usor (m-am operat acum 3 ani de hernie de disc), deci limita de transport nu trebuie sa depaseasca 10 kg/obiect transportat, usor de demontat...si remontat
- sa fie go to, mea culpa, ca nu am timp si rabdarea necesara pentru a invata cerul...nu aruncati cu pietre
- eventual sa nu trebuiasca sa-l colimez(nu stiu sa colimez, stiu ca toti de aici spun ca in 5 minute ok...imi doresc lucrurile sa fie simple, cele mai simple) sau sa il colimez cat mai rar
- mentionez ca locuiesc la casa si probabil cand am sa castig la loto primul lucru in planul meu este sa-mi montez un dome ca observator
si sa organizez niste "ceaiuri"cu colegii
-nu vreau sa fac astrofoto, este suficent ce vad de la hubble
-costurile sa fie decente, nici 1000 de ron dar nici sa-mi vand sufletul pentru un "takashi"(cu toate ca suna ispititor)
in concluzie...refractor, sau.......ajutati-ma sa fac o alegere cat mai eficienta.
Sus
Teo
Membru
Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009

MesajTrimis: 14 Mar 2012 12:40 Download mesaj
Titlul subiectului:

Bine ai venit pe forum !

Din ce am citit, consider ca ti s-ar potrivi un refractor apocromat ED cu apertura de 100-120 mm ( probabil ceva din gama Equinox Sky-Watcher ) .
Oricum, investeste intai in optica de calitate si apoi in Go-To.

In functie de finante, te vei decide.

Mult succes !
Sus
dragos.p
Membru
Membru

MesajTrimis: 14 Mar 2012 12:52 Download mesaj
Titlul subiectului:

Da, la fel ma gandeam si eu, si am gasit foarte multe posibilitati, din "necunostintele" mele am sesizat ca refractoarele sunt de 3 feluri, acromate, dublete si apo. Ce nu inteleg eu, diferenta vizuala, intre ele, sa zicem pe un considerent de contrast, apertura, tinand cont ca sunt discromat si pentru mine rozul sau albastru sunt culori care aduc mai mult cu "galbenul", trebuie sa inteleg daca diferenta uriasa dintre un acromat simplu, un dublet sau un apo, este doar de culoare?
nu-mi displace nici ideea unui catadioptric, ca alternativa.
Am studiat forte mult ofertele de instruemente de pe piata, dar imi doresc o parere cat mai avizata.
multumesc.
Sus
valy
Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005

MesajTrimis: 14 Mar 2012 12:55 Download mesaj
Titlul subiectului: Re: dilema blondei, sa las lungi..refractor sau reflector

dragos.p a scris:
- mentionez ca locuiesc la casa si probabil cand am sa castig la loto primul lucru in planul meu este sa-mi montez un dome ca observator

Vad ca esti din Bucuresti asa ca o rezolvam mai simplu si mai ieftin: pui tu berea si venim noi cu telescoapele.

Ar merge un ~eq5 ca e ieftin si bun, fara goto ca e scump, oricum ai sa depasesti momentul sau, daca nu, ii poti monta unul daca chiar vrei.
Iar la telescop, daca vrei usor, fie un ed80-100-120, in functie de bani, fie un sc/mak. Depinde si ce vrei: camp larg sau focala lunga.
Dar daca stai la curte, iau un dobson si il lasi in curte cu o prelata pe el, nu pateste nimic. Iei un 8-12" cu motoare de sta mata-n coada si rade la ed-urile si makurile alea mici. La un dobson ii poti pune roti ca sa il muti usor prin curte.
Sus
dragos.p
Membru
Membru

MesajTrimis: 14 Mar 2012 13:01 Download mesaj
Titlul subiectului:

am uitat sa precizez ca am un ciobanesc de bucovina de vreo 70 de kg, care abia asteapta sa roada un "dobsonian"
Sus
valy
Membru
Membru

MesajTrimis: 14 Mar 2012 13:05 Download mesaj
Titlul subiectului:

Pui roti gen roaba si il plimbi, asta daca permite relieful curtii tale.
Daca vrei neaparat cu goto: http://skywatcher.ro/SK/Dob8synscan.htm

Parerea mea.
Sus
dragos.p
Membru
Membru

MesajTrimis: 14 Mar 2012 13:07 Download mesaj
Titlul subiectului:

lasand pe ursu deoparte(asa il chiama)mi-as dori sa-mi lamuresc dilema blondei macar pe partea cu refractoarele, exista acromate cu aperturi de 150, decente ca pret, deja cand am intrat pe un teren gen dublet, nu mai zic apo, am trecut deja in alta liga....
Sus
valy
Membru
Membru

MesajTrimis: 14 Mar 2012 13:14 Download mesaj
Titlul subiectului:

Cu refactoarele e o problema putin mai complicata:
- exista achromate. Care ar merita atentia ar fi: rft (gen f/5) pentru camp larg, luminoase, sunt relativ ieftine, merg la magnificatii mici, merg la obiecte mai difuze, mai putin la planete. Mai sunt cele cu f>10, care merg la planete, dar sunt lungi ca dimensiunea tubului. Sunt colegi care apreciaza fiecare din cele doua categorii. Important e sa le folosesti acolo unde sunt bune.
- exista apo care pot fi dublete, triplete sau mai mult, fiecare cu cat adaugi lentile si ED (ED e un tip de sticla ce ajuta la imbunatatirea calitatii imaginilor produse, aberatii mai putine, dar nu inexistente) cu atat creste pretul dar si calitatea, corectiile se imbunatatesc, camp plat, si altele. Acestea sunt insa evidente mai mult la foto sau in conditii de magnificatie mare. Eu am un ed 80 si sunt multumit, vizual pare perfect, e mic, usor, ar fi recomandarea cea mai recomandata.

APO nu inseamna un anumit design optic, un anumit numar de lentile, sau un anumit tip de sticla (ED de exemplu, dar si aici sunt diverse tipuri de ED-uri), inseamna mai mult un standard de calitate insa ai grija cu catalogari gen APO puse pe diverse instrumente, trebuie citit printre randuri, pe principiul ca nu tot ce zboara se mananca.

Apropos, vrei planete sau DSO. Il vei folosi din bucuresti sau il scoti si la un cer mai curat? Ai masina? O sa te loveasca vreodata si partea cu foto?

Defapt recomandarea mea cea mai recomandata ar fi tak tsa 102. Nu-ti vinzi sufletul, dar nici pe departe. Sau daca nu ai nevoie de suflet, fsq 106.
Sus
dragos.p
Membru
Membru

MesajTrimis: 14 Mar 2012 13:31 Download mesaj
Titlul subiectului:

Ca orice amator care se "respecta" vrea planete, dso...eventual sa isi faca cu ochiul si cu un program "seti".
in principiu, azi, imi doresc doar vizual, probabil cand voi acumula suficienta experienta si foto.(imi place sa cred ca atunci cand se va produce declicul foto sa fi castigat deja la loto),
locuiesc in afara bucurestiului, cerul este curat in sensul, ca am doar un vecin, sunt in camp, iar ceilalti vecini sunt la minim 200 de metri, sursele de lumina din curte, sunt controlate de mine, iar sursa vecinului functioneaza cu o bere, in viitor o sa-mi fac o platforma mica din lemn(urasc betonul), in care sa-mi fac observatiile, o sa mai dureze un pic pana o sa o construiesc.
Sus
dragos.p
Membru
Membru

MesajTrimis: 14 Mar 2012 13:36 Download mesaj
Titlul subiectului:

vreau sa va intreb, urmatorul instrument, este potrivit?
http://www.optcorp.com/product.aspx?pid=1-599-2-83-997-17230
Sus
valy
Membru
Membru

MesajTrimis: 14 Mar 2012 13:41 Download mesaj
Titlul subiectului:

Hmm, daca vrei totul atunci ar trebui sa cumperi totul Smile.
Altfel poti gandi gradual: acum iau ceva pt. camp larg, un refractor, peste un timp ceva cu focala mare. Dar sa fie toate cat mai de calitate posibil. All in one e mai greu desi un newton 12" f/3-4-5 cu optica perfecta pus pe o montura solida ar acoperi si dso, si vizual, si planete, dar iti mai trebuie un comacorector, un barlow bun, evident montura solida. Deja aberez..

Vezi ca lemnul vibreaza si nu cred ca vrei sa iti vibreze telescopul cand esti la 300x. Cel mai bine e o platforma (placa de beton), un stalp in beton pt. montura si un gardulet/prelata in jur care sa te fereasca de lumini si de Ursi. Acoperisul ertractabil e optional.

Daca nu sunt indiscret, prin ce zona stai?
Sus
theogon
Membru de onoare
Membru de onoare

Data inscrierii: 20 Mar 2009

Motto: impresie, rasarit de soare

MesajTrimis: 14 Mar 2012 13:42 Download mesaj
Titlul subiectului:

De dilema blondei nu vei scăpa decât dacă te lași de astronomie. Uită-te la un pescar cu o undiță, ăla nu-i pescar, sau la un bărbat doar cu o amantă..., ce să mai zic.
Deocamdată nu-ți lua nimic. Cred că, dacă ai invita câțiva colegi la tine, y compris cu instrumentele aferente, ai ocazia să dai o geană în ele și să vezi pe viu cum se comportă aceste instrumente sub cer. Vei discuta cu unul și cu altul și vei putea dobândi cunoștințe și experiență fără să bagi mâna adânc în buzunar. Fă treaba asta de mai multe ori și lasă lucrurile să se decanteze puțin, după care vei lua o hotărâre cred, mai bună decât prima oară.În plus vei întâlni oameni deosebiți.
Părerea mea.
PS nelocuind în București, mi-am permis aceste elucubrații.Sper să nu displacă.

Membru
Membru

MesajTrimis: 14 Mar 2012 14:07 Download mesaj
Titlul subiectului:

am sa va fac un mic rezumat din experintele mele de frustrat intra-ale astronomiei(pe langa celelalte multe frustrari din celelalte)
- prima observatie pertinenta, a fost ca imaginile in ocularele primite odata cu telescopul aveau un camp vizual cu atat mai mic cu cat scadeau mm din lentila
- a doua observatie, cu barlowul imi scadea luminozitatea
- prin micsorarea campului vizual, ma facea sa umblu foarte des la manetele de pe montura, ceea ce ma facea sa-mi imaginez deja un go to si sa-mi dau cu tesla...pe la fluiere
-focusarea mi se parea ca are pasii forte mari
- cautatorul, era foarte incomod si-mi venea sa-mi iau binoclul de teatru pe care il aveam din clasa 4-a sa-l ridic la rangul de hubble
deci primele masuri, din experienta a fost sa-mi iau 2 oculare mai bune , WO de 9 si 15 mm cu degree de 70 de grade
mi-am luat un cautator cu diagonale 8x50
si evident niste filtre, mai ales un filtru lunar, ca de cate ori ma uitam la luna aveam ochii de parca as fi sudat in portul constanta
urmand in planurile mele de update un focuser cu doua viteze
si un barlow mai acatarii
dar am realizat ca, ar fi mai ok, daca as trece la o etapa de "maturizare"al instrumentului(a nu se citi printre randuri)
locuiesc in crevedia, deci departe de bucurestiul dezlantuit, si cred ca este una dintre hotararile mele cele mai intelepte sa ma despart de minunatul"bucuresti
ideal, mi-am imaginat o montura azimutala gen az5, cu go to, nu stiu daca exista, si pe aceeasi montura sa am omegonul impreuna cu un alt instrument, aici sper sa ma ajutati, sa fac o alegere inteleapta
sunt gata sa merg la observatii, pun la bataie masina, benzina, si ocularele, nu as lua telescopul ca imi rup mijlocul cu eq3, care are vreo 16 -18 kg
Sus
dragos.p
Membru
Membru

MesajTrimis: 14 Mar 2012 14:09 Download mesaj
Titlul subiectului:

rog, colegi care citesc randurile mele, sa-mi scuze vanghelismele", dar imi place sa cred ca aici in lumea virtuala se mai accepta si cate o agramaticalitate
Sus
dragos.p
Membru
Membru

MesajTrimis: 14 Mar 2012 14:13 Download mesaj
Titlul subiectului:

acum la mine in curte nu se pot face observatii, inca mai am zapada de 1/2 metri, am avut 2 metri...dar la primul fir de iarba cand conditiile, sunt ok putem face o seara de bere, mici si dso
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Achizitie instrumente Du-te la pagina 1, 2, 3, 4  Urmatoare

Download topic
Pagina 1 din 4

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact