| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
Mihai Moldovan Membru

Data inscrierii: 26 Mar 2012 Mesaje: 9
|
Trimis: 26 Mar 2012 18:42 Download mesaj |
| Titlul subiectului: Cea mai buna optiune sub 1000 ron |
|
|
|
Salutare,
as vrea sa fac si eu primii pasi in astronomie si am nevoie de putin ajutor. Am citit cateva surse, probabil nu suficient de multe, si mi-am facut o idee despre diferitele tipuri de telescoape. As vrea sa achizitionez unul, insa nu stiu inca ce sa aleg avand in vedere bugetul alocat.
Asa ca va rog sa-mi dati un sfat avizat.
Bugetul cum scrie si in subiect este 1000 ron, reprezentand suma maxima. Sunt fericit si daca ies mai ieftin. Stiu ca nu este o suma mare, dar cred ca poti gasi ceva decent pentru un incepator.
As dori sa pot face atat observatii planetare cat si deep sky, sa fie relativ usor de montat si folosit (sunt o persoana tehnica, dar mai am mult de citit despre astronomie si observatii astronomice).
Nu am o fobie fata de produsele la mana a doua, de fapt in acest caz ar fi chiar indicat pentru ca m-ar ajuta sa raman in buget si as putea "fura" cateva informatii despre astronomie si de la fostul proprietar. Sa fie cat de cat portabil (sa-l pot duce cu masina undeva in afara orasului fara sa am nevoie de o macara)
De asemenea, imi puteti recomanda cateva link-uri cu informatii despre observatii astronomice? Sau exista ceva carti de specialitate care trebuie citite inainte?
Multumesc,
Mihai |
|
| Sus |
|
 |
MariusP Moderator

Data inscrierii: 20 Iun 2007 Mesaje: 4326
Motto: Memento mori! Localitate: Onesti (Bacau)
|
Trimis: 26 Mar 2012 19:09 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
Newton 150/1200 mm pe montura Dobson...  |
|
| Sus |
|
 |
Mihai Moldovan Membru

|
Trimis: 26 Mar 2012 19:14 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc,
imi poti recomanda si un magazin online sau in Bucuresti de unde pot achizitiona? Sau crezi ca as gasi mai repede in sectiunea bazar? Ce accesorii mi-ar mai trebui (pentru observatii lunare, banuiesc ca imi trebuie un filtru lunar, nu? ) |
|
| Sus |
|
 |
Alexandru Savin Membru

Data inscrierii: 09 Mai 2011 Mesaje: 480
|
Trimis: 26 Mar 2012 19:29 Download mesaj |
|
|
|
Magazin gasesti aici www.instrumenteoptice.ro
Ai putea sa te duci sa porti o discutie chiar daca nu cumperi.
EDIT Chiar daca iei de la sectiunea Bazar , trebuie sa stii ceea ce vrei!
Alex. |
|
| Sus |
|
 |
micrenda Membru

Data inscrierii: 26 Mai 2011 Mesaje: 134
|
Trimis: 26 Mar 2012 20:59 Download mesaj |
|
|
|
Salut Alexandru,
Cer scuze daca nu prea scriu bine romaneste, dar incerc la fel sa iti dau sfatul meu.
Din parere meu inainte sa cumpari un telescop, oricare ar fii, este o idea buna sa te uiti la unu.
Posibilitate este sa mergi la un astroclub (in bucuresti sunt doi) sau sa iesi cu cineva la observatie (daca vrei poti sa vii si cu mine, in park in bucuresti, dar iti anunt ca nu sunt foarte expert).
Telescoape sunt de tip foarte diferite, fiecare cu bonusurile proprie si punte slabe, si desigur inainte sa intelegi ce tip de instrument se potriveste, este o idea buna sa il vezi, si sa il folosesti in prima persoana. |
|
| Sus |
|
 |
astronomu Membru

Data inscrierii: 16 Mar 2012 Mesaje: 62
|
Trimis: 27 Mar 2012 14:13 Download mesaj |
|
|
|
Eu îți recomand pentru observatii planetare o luneta skywatcher 80/900 eq2.Dețin acest telescop și am făcut observații foarte bune cu el.Costă 720 ron iar de restul până la 1000 ron îți poți cumpara lentila barlow 2x și filtre.Găsești acest telescop pe Telescop-Expert
Sper ca te-am ajutat! |
|
| Sus |
|
 |
Mihai Moldovan Membru

|
Trimis: 27 Mar 2012 14:23 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc,
si eu m-am gandit la o luneta. Numai ca vreau si DSO si, din cate am inteles eu, lunetele nu au performante prea bune la DSO.
Incerc sa iau ceva nu neaparat performant intr-un anumit domeniu, mai degraba sa se comporte decent in toate. Pentru ca sunt la inceput si vreau sa-mi dau seama ce-mi place mai mult. |
|
| Sus |
|
 |
MariusP Moderator

|
Trimis: 27 Mar 2012 14:25 Download mesaj |
|
|
|
| Mihai Moldovan a scris: | | Numai ca vreau si DSO si, din cate am inteles eu, lunetele nu au performante prea bune la DSO. |
Nu e vorba ca nu-s bune la DSO, ci la preturi accesibile sint lunetele cu diametre micute ale obiectivului, iar la obiectele DSO iti trebuie apertura, ca sa aduni cat mai multa lumina de la obiectele slab luminoase... |
|
| Sus |
|
 |
Mihai Moldovan Membru

|
Trimis: 27 Mar 2012 14:28 Download mesaj |
|
|
|
Aha, multumesc.
Am mai invatat ceva.
Cat ar fi o apertura minima decenta pentru DSO? |
|
| Sus |
|
 |
UFO Membru exclus

Data inscrierii: 11 Ian 2012 Mesaje: 1049
|
Trimis: 27 Mar 2012 14:39 Download mesaj |
|
|
|
[MESAJ SISTEM]: Acest mesaj nu este vizibil public, datorita statutului utilizatorului care a scris mesajul.
Ultima modificare efectuata de catre UFO la 27 Mar 2012 14:40, modificat de 1 data in total |
|
| Sus |
|
 |
MariusP Moderator

|
Trimis: 27 Mar 2012 14:39 Download mesaj |
|
|
|
| Minim 150 mm, dar musai iti trebuie cer negru pentru nebuloase, galaxii. Pentru roiuri de stele nu-i obligatoriu, dar un roi globular vazut de la 150 mm in sus nu se compara cu ceva mai mic. |
|
| Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9868
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 27 Mar 2012 14:49 Download mesaj |
|
|
|
Bine ai venit!
Depinde de cât ești dispus să cari... cu cât mai mare cu atât mai bine. Fiind începător poți lua în considerare achiziția de instrumente și accesorii de la second-hand, optica nu se uzează dacă e folosită corespunzător și cu aceeași bani poți lua ceva mai bun decât nou din magazin. Și nu numai mărimea contează ci și calitatea opticii și mecanicii. Un dobsonian minim 150mm apertură îți va satisface nevoile de început și se încadrează în buget. Pe un cer foarte bun poți vedea aproape toate obiectele din catalogul Messier. Nu uita că ocularele pot dubla valoarea instrumentului dacă sunt de bună calitate. _________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
| Sus |
|
 |
Teo Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009 Mesaje: 2593
|
|
| Sus |
|
 |
astronomu Membru

Data inscrierii: 16 Mar 2012 Mesaje: 62
|
Trimis: 27 Mar 2012 16:16 Download mesaj |
|
|
|
Mai bine cumperi luneta pe care ti-am recomandat-o.Te va mulțumi cu siguranță.Și în plus poți face și observații terestre.Calitatea lunetei este foarte buna.Fiind începător e mai bine să cumperi o luneta pentru ca este mai usor de utilizat.Este mai mică de asemenea.Nu te vă dezamăgi îți garantez.Luneta recomandată de mine vine cu accesorii bune.Două culoare Super 10,25 și o lentila barlow.Luneta este foarte bune pentru planete,luna și este destul de bună chiar și pentru deepsky.
Succes |
|
| Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9868
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 27 Mar 2012 16:39 Download mesaj |
|
|
|
astronomu, tu ești acum foarte mulțumit de luneta ta, dar când ai să capeți mai multă experiență atunci poate vei vrea altceva mai bun. Nu ai de unde știi ce se potrivește fiecăruia. "Destul de bun" este ceva extrem de subiectiv...
Teo, tu ai o gamă largă de instrumente, de la lunetă de 30mm (în curând) la dobsonian de 300mm. De ce oare?  _________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
| Sus |
|
 |
|