| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
Lordy Membru

Data inscrierii: 18 Mai 2012 Mesaje: 30
Motto: Astronomia te face sa visezi frumos oricand ! Localitate: Italia
|
Trimis: 19 Mai 2012 11:54 Download mesaj |
| Titlul subiectului: Viitorul meu Telescop 16'' |
|
|
|
Salut colegi . Peste cateva luni voi ajunge in romania de tot .. nu mai plec , Stau la tara , cer foarte intunecat , seeing foarte bun , fara turubulente atmosferice sau caldura emanata de orase .. cel mai apropriat oras e la 25 km ( vaslui ) . Locul unde va fi facut Observatorul este la 300 m de strada ( gradina din spatele casei ) nici un pic de lumina artificiala. ( doar lumina naturala de luna plina e dusmanul astofilului cateodata.
Ma-m gandit la un frumos Dobson de 16 inch de la Meade Lightbridge cu un Talrad , 2-3 Eyepiece , 1 Barlow x2 , 1 Barlow x3 , 1 Filtru solar , Filtre colorate etc. in fine m-ar asunge undeva la 2-5 euro dar daca vreau sa iau accesorii de calitate ar costa si mai mult. Pentru moment vreau sa iau doar telescopul si sai construesc '' Casa '' inainte care si aia costa bani
Vreau un dobson deoarece imi place totul natural , nimic electronica si complicatii care iti fura toata pasiunea daca ceva merge rau si tu ai prea multe asteptari de la un telescop.
Ma voi axa si pe astrofotografie pe viitorul indepartat cu o montura foarte buna si stabila + un APO ED de 100-130 mm dedicat doar pentru astrofotografie . Ar urma accesorii si la ala + CCD + alte banalitati care te tampeste deci scot din ecuatie astrofografia .
Intrebarile mele sunt
1. Ce model de 16'' imi convine . Stiu ca sunt multi producatori de telescoape... Meade , Celestron , Vixen etc.... . Ma intereseaza o companie comerciala cu optica foarte buna , dar nu vreau companii gen Officina Stellare unde platesti 60 000 euro pe un 16'' inch.
2. Din pacate nu am avut ocazia sa vad niciodata printr-un telescop , mai ales unu de 16'' inch
Stiu ca ochiul uman vede mai bine prin eyepiece decat un webcam sau mai stiu eu ce ... dar intrebarea este : Cat de mare poate fi de exemplu Saturn cu detalii foarte bune ? il vad mare sau mic cat o unghie ? Stiu ca e o intrebare de ras dar facetimi pe plac
3. Stiti vreo modalitate de a afla ce fel de seeing am in zona unde va fi pozitionat telescopul ?
4. De unde se pot cumpara telescoape in romania inafara de Starmax ? sau imi convine sa le cumpar din afara? sunt de incredere ? Imi puteti da un site de incredere cu multe produse optice ?
5. Parerea voastra personala despre eyepiece-uri ? Care sunt cele mai bune companii producatoare ?
Inca invat deci unele din acete intrebari pot fi stupide in ochii vostri dar aveti rabdare cu mine invat repede.
Stiu ca un 16'' inch e greu de transportat dar eu planuesc sa il tin Fix cum am zis si mai sus, si din pacate asta nu prea imi ofera posibilitatea de multe starparty-uri . Dar credeti ca se merita un 16'' sau nu pe Pozitie fixa?
Multumesc Frumos
Ionut _________________ Astronomia te face sa visezi frumos oricand , si nu dispare din ochii tai . |
|
| Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 7061
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 19 Mai 2012 16:27 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
Evident ca un 16 este chiar indicat sa fie pe pozitie fixa. Dar nu Meade Au optica cea mai slaba.
Mai bine un SkyWatcher, eventual cu GoTo, ca e folositor si la gasirea obiectelor, dar mai ales la urmarirea lor (pastrarea imaginii in ocular).
http://magazin.telescop-expert.ro/dobson-goto-16.html
Optica mai buna, daca esti dispus sa dai peste 3000 de euro pe telescop, e la Orion Optics
http://www.orionoptics.co.uk/VX/vx16.html
Optica probabil si mai buna e la Mirro-sphere, si corp The Dobson Factory
https://sites.google.com/site/thedobsonfac...t-400-mm-2
Dar corpul imi pare cam fragil, mai ales daca vrei sa-l lasi in curte, si in plus pretul e cam prea mare dupa parerea mea.
Oculare sunt multe bune, dar costa. TeleVue, Pentax, Vixen, ar fi printre cele mai bune. _________________ Dragos N |
|
| Sus |
|
 |
Lordy Membru

|
Trimis: 19 Mai 2012 17:04 Download mesaj |
|
|
|
Salut dragos si multumesc despre sfaturi . Da cum am zis vreau sa aflu intai care companie ofera cea mai buna optica in materie de High resolution .
Eu ma gandeam la meade ca este destul de cumparat de astronomi amatori dar sa inteleg ca nu e asa bun. Imi poti zice de ce anume? ca vad ca nu prea difera de Exemplul tau cu SW la 2400 euro + ala e si go to imi place foarte mult si nu mi-ar strica putin tracking desi sunt mai mult genul de naturalist fara electronica implicata
Multumesc din Nou _________________ Astronomia te face sa visezi frumos oricand , si nu dispare din ochii tai . |
|
| Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 19 Mai 2012 17:14 Download mesaj |
|
|
|
In mai multe teste independente, Meade a iesit cu rezultate slabe spre proaste la optica. Cea de SW e sensibil mai buna.
La o focala de 1800mm, cat are un 16'' de la SW. obiectele fug repede din campul vizual, asa ca un tracking e foarte util. _________________ Dragos N |
|
| Sus |
|
 |
Lordy Membru

|
Trimis: 19 Mai 2012 17:19 Download mesaj |
|
|
|
Inteleg Ma intreb cum se vede prin SW ala
Am gasit acest video
http://www.youtube.com/watch?v=nO58_Gd8Dl0&feature=related
Este un 12'' inch GO-TO Dobsonian + camera se vede destul de mare saturnul. Presupun ca la un 16'' inch se vede mai bine sau tot la fel ? Fara camera ma refer... nu sunt interesat sa fac filme si alte minunatii + daca se foloseste un barlow x2 focala se dubleaza carect? dar in cazul asta imaginea ramane la fel sau devine incetosata? Chiar regret ca nu am avut ocazia sa dau un ochi pe la un starparty pana acum. _________________ Astronomia te face sa visezi frumos oricand , si nu dispare din ochii tai . |
|
| Sus |
|
 |
dragos.n Membru

|
Trimis: 19 Mai 2012 17:24 Download mesaj |
|
|
|
Da, cand cerul e bun, si cu un ocular de calitate, poti sa vezi asa. Atat ca aici e folosit un barlow 4x, deci focala rezultanta e 6000mm _________________ Dragos N |
|
| Sus |
|
 |
ursamajor Membru exclus

Data inscrierii: 08 Oct 2010 Mesaje: 2796
Motto: Start spre viitor... Localitate: Brăila
|
Trimis: 19 Mai 2012 17:28 Download mesaj |
|
|
|
[MESAJ SISTEM]: Acest mesaj nu este vizibil public, datorita statutului utilizatorului care a scris mesajul. _________________ Nu te teme de umbre: ele doar arată că există lumină în apropiere.
Ultima modificare efectuata de catre ursamajor la 19 Mai 2012 17:34, modificat de 1 data in total |
|
| Sus |
|
 |
Lordy Membru

|
Trimis: 19 Mai 2012 17:34 Download mesaj |
|
|
|
Inteleg deci totul cam tine de optica oculare , filtre si alte accesorii . dar sa inteleg ca un 16'' cu GO TO cu un cer curat face minunatii .... poate nu la inceput dar cu experienta acumulata cu timpul cu siguranta o sa faca... . Macar e simplu ca nu trebuie sa il mut din zona in zona Norocul meu _________________ Astronomia te face sa visezi frumos oricand , si nu dispare din ochii tai . |
|
| Sus |
|
 |
ursamajor Membru exclus

Data inscrierii: 08 Oct 2010 Mesaje: 2796
Motto: Start spre viitor... Localitate: Brăila
|
Trimis: 19 Mai 2012 17:37 Download mesaj |
|
|
|
[MESAJ SISTEM]: Acest mesaj nu este vizibil public, datorita statutului utilizatorului care a scris mesajul. _________________ Nu te teme de umbre: ele doar arată că există lumină în apropiere. |
|
| Sus |
|
 |
horatius Membru

Data inscrierii: 06 Apr 2006 Mesaje: 1215
|
Trimis: 19 Mai 2012 19:08 Download mesaj |
|
|
|
Dintre dobsonurile comerciale ieftine iti recomand doar SkyWatcher, pentru ca ofera acum oglinzi bune, fara surprize, si mecanica buna. Toate Dobsonurile pot fi cumparate acum cu goto. Modelul de 16" montat are aprox. 100 kg. Am neplacerea sa mai am in stoc asa ceva si e o problema cu manipularea cutiilor de o persoana.
Dupa ce il cumperi si consideri ca oglinda nu este pe masura pretentiilor tale, poti impacheta oglinda si sa o trimiti la Timisoara la reslefuit si in mod sigur vei obtine in final o oglinda la fel de buna ca una de la OO, dar cu garantia ca ai o calitate testata.
Alta solutie este un Obsession. S-ar putea sa fie dealeri in Europa pentru Obsession, daca nu il importi din SUA.
Apoi mai trebuie sa investesti in 4-5 oculare bine corectate si un barlow bun, care toate pot depasi valoarea telescopului. Oculare bune, de la cele mai bune in jos: Nikon NAV, Nikon SW, Ethos, Delos, Pentax XW (cu exceptia celor de 14 si 20mm care nu se recomanda in dobsonuri rapide), Naglere, Axiom LX - Luminos, Explore Scientific de 82 si 100 grade. Pentru cea mai buna imagine la planete iti recomand niste ortoscopice. Barlowuri bune: Carl Zeiss 2X, Baader VIP 2X, Celestron Ultima 2X - cat timp mai exista, Televue 2X. _________________ Horatius
STARMAX Astronomie
Importator oficial Celestron, Baader Planetarium, PlaneWave, Sky-Watcher, Vixen, Lunt, Explore Scientific, ATIK
www.skywatcher.ro
www.starmax.ro |
|
| Sus |
|
 |
Lordy Membru

|
Trimis: 19 Mai 2012 19:58 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc Oratiu Am vazut Acele Obsession... sunt bune dar scumpe pentru un incepator ca mine.... poate pana voi cumpara telescopul voi mai invata multe cu ajutorul vostru .. dar totusi 8000 dolari pe un 16'' nu dau . Am sa raman la SW ca ma convins foarte mult si sfaturile voastre si revew-urile de pe net + sistemul goto si tracking care poate fi folosit pentru zoom mare .
Si multumesc si pentru lista de oculare de la cele mai bune in jos ... NIKON NAV HW Series sa inteleg ca astea sunt cele mai bune? cred si eu la 1000 de euro bucata xD _________________ Astronomia te face sa visezi frumos oricand , si nu dispare din ochii tai . |
|
| Sus |
|
 |
Teo Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009 Mesaje: 2593
|
Trimis: 19 Mai 2012 20:29 Download mesaj |
|
|
|
Subscriu si eu la ce a spus Horatius.
Ca posesor al unui Dobson de 12 inch de la Sky-Watcher iti spun ca face toti banii, mai ales la planete.
Spun la planete deoarece eu locuiesc la oras si nu am un cer bun pentru observarea nebuloaselor datorita poluarii luminoase si fizico-chimice a atmosferei.
Sunt convins ca ofera imagini frumoase si la deep-sky pentru cei care locuiesc departe de orase si au un cer negru.
Daca doresti sa mergi pe varianta 12 inch, este o investite buna macar pentru cativa ani de aici incolo.
Prin telescoape cu apertura mai mare de atat nu am privit dar banuiesc ca ofera imagini foarte frumoase.
Succes ! |
|
| Sus |
|
 |
Lordy Membru

|
Trimis: 19 Mai 2012 20:41 Download mesaj |
|
|
|
Mersi Teo , oricum voi merge pe varianta 16'' pentru pozitie fixa si cerul foarte curat si intunecat de la tara Apropo tu de unde ai cumparat SW tau ?
Pe starmax nu gasesc si alte siteuri romanesti nu prea cunosc. sau zimi unu de incredere din europa sau america. Multumesc _________________ Astronomia te face sa visezi frumos oricand , si nu dispare din ochii tai . |
|
| Sus |
|
 |
horatius Membru

Data inscrierii: 06 Apr 2006 Mesaje: 1215
|
Trimis: 19 Mai 2012 21:33 Download mesaj |
|
|
|
Uite unde sunt ascunse dobsonurile:
http://www.skywatcher.ro/dobson_sw.htm
Nikon NAV HW la 102 grade pe situl apm vad ca face exact 1720 euro, incredibil de mult. Daca il iei din Japonia direct e doar aprox. 1000 euro. Sau Nikon SW la 72 grade e aprox. 1800 lei cu transport cu tot din JP. Oricum iti trebuie oculare bune la asa dobson rapid. Cele de origine China cum sunt Axiom LX - Luminos sau Explore Scientific 82 grade sunt la un pret mai acceptabil. _________________ Horatius
STARMAX Astronomie
Importator oficial Celestron, Baader Planetarium, PlaneWave, Sky-Watcher, Vixen, Lunt, Explore Scientific, ATIK
www.skywatcher.ro
www.starmax.ro |
|
| Sus |
|
 |
Lordy Membru

|
Trimis: 19 Mai 2012 21:53 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc din nou horatiu cu siguranta voi cumpara de la starmax deci sa inteleg ca un nikon hw din ala e bun sa il ai in colectie ? desi exageratul pret? _________________ Astronomia te face sa visezi frumos oricand , si nu dispare din ochii tai . |
|
| Sus |
|
 |
|