| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
BogdanM Membru

Data inscrierii: 19 Sep 2012 Mesaje: 4
|
|
| Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11566
|
Trimis: 19 Sep 2012 12:04 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
Asta mi se pare un telescop corect si complet: http://astromagazin.ro/catalog/telescop-sk...6dh8o238u7
La observatii terestre poti pune ocularul direct in focuser (adica scoti diagonala) si nu se mai intoarce imaginea. Nu-mi dau seama insa daca mai vezi imaginea focusata, avand in vedere ca nu mai ai diagonala si se scurteaza traseul optic.
Insa problema cu astfel de telescoape ieftine, desi pot avea optica decenta, partea mecanica nu e foarte buna. In special focuserul, fiind piesa in miscare e cam sensibila. Focala mare (700mm) inseamna un tub relativ lung si mai greu transporabil dar oricum ai trepiedul care si el e lung.
Interesant ar fi si http://magazin.telescop-expert.ro/luneta-s...0-az2.html cu focala mai mica si ocular care permite magnificatie mai mica, mai adaptat pt. observatii terestre. Totusi la observatiile terestre o magnificatie mare nu e neaparat buna, ai multe turbulente care te limiteaza sa cresti magnificatia prea mult. Dar fiind un refractor f/7 probabil o sa ai probleme la observatiile planetare, aberatii cromatice, etc.
Ultima modificare efectuata valy la 19 Sep 2012 12:12, modificat de 2 ori in total |
|
| Sus |
|
 |
Alexandru Savin Membru

Data inscrierii: 09 Mai 2011 Mesaje: 480
|
Trimis: 19 Sep 2012 12:05 Download mesaj |
|
|
|
Salutare!
Iti raspund printr-o intrebare.... La un binoclu te ai gandit?
O zi buna,
A. |
|
| Sus |
|
 |
BogdanM Membru

|
Trimis: 19 Sep 2012 12:11 Download mesaj |
|
|
|
Salut Alexandru,
Desigur, insa eu doresc ceva mai puternic. Pana si aparatul meu foto are zoom optic de 30x iar preturile la binocluri puternice sunt astronomice.
Valy, nu incerc sa te contrazic pentru ca eu sunt pe teritoriu necunoscut, insa nu ar fi mai bun de ex. modelul acesta: Telescop Celestron TravelScopeAC 70/400 AZ? E mai scurt si are si diametrul obiectivului mai mare, care din ce am inteles inseamna ca intra mai multa lumina si atunci obiectele sunt mai vizibile sau ceva de genul acesta. |
|
| Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 19 Sep 2012 12:21 Download mesaj |
|
|
|
| Refractoarele acromate (ca cele din exemplele de mai sus) au problema cu aberatiile optice, cu atat mai mari problemele cu cat scazi f-ul (in general scade catre f/5). Astfel cele cu ~f/5 se folosesc cu succes la observatii cu magnificatii mici, pentru obiecte relativ difuze unde problemele optice nu sunt asa de mult deranjante sau sunt suficient de mici incat sa le poti ignora. Daca vrei insa sa vezi si imagini planetare, detalii cu contrast mare, la puteri mari de marire, e recomandat sa fiolosesti refractoare acromate cu f/11 sau chiar mai mult. Dezavantajul e ca astfel de telescoape sunt mai lungi si magnificatiile uzuale sunt mai mari (magnificatia e raportul dintre focala instrumentului si focala ocularului, ex. 700/10=70x). |
|
| Sus |
|
 |
ursamajor Membru exclus

Data inscrierii: 08 Oct 2010 Mesaje: 2796
Motto: Start spre viitor... Localitate: Brăila
|
Trimis: 19 Sep 2012 12:25 Download mesaj |
|
|
|
[MESAJ SISTEM]: Acest mesaj nu este vizibil public, datorita statutului utilizatorului care a scris mesajul. _________________ Nu te teme de umbre: ele doar arată că există lumină în apropiere. |
|
| Sus |
|
 |
sternchen Membru

Data inscrierii: 02 Iun 2012 Mesaje: 1005
Motto: unde o fi luminita din capatu' tunelului?! Localitate: austria
|
Trimis: 19 Sep 2012 12:39 Download mesaj |
|
|
|
ma da ce frumos ai pus "s-ul" ala micut acolo.Tare cool arata...
Oricum,ursa al nostru stie mUUUULTA optica buna... |
|
| Sus |
|
 |
BogdanM Membru

|
Trimis: 19 Sep 2012 12:45 Download mesaj |
|
|
|
| ursamajor a scris: | Eu îți recomand să citești, pentru început, și alte topicuri de achiziții și, mai ales, despre optică. Acolo vei afla detalii despre diverse instrumente, precum și despre funcționarea opticii. Sub 450 de lei vei găsi "jucării". Asta nu prea se-mpacă cu "puterea" pe care o dorești. E drept, uneori ne interesează mai puțin "puterea", și mai mult "fidelitatea".
Cu alte cuvinte, fii nițel autodidact, aici mai mult te vei zăpăci, dat fiind că majoritatea din amici știu deja ceva optică și o consideră deja cunoscută. În schimb tu vei fi luat de cap. |
Pai inainte de a crea topicul am incercat sa ma documentez singur insa explicatiile gasite erau fie prea generale, fie prea complexe si m-am trezit ca citesc limbi straine (n-am fost prea bun la fizica in liceu).
Dar din ce a explicat valy, sper ca am inteles corect. Cu cat distanta focala, diametrul obiectivului si raportul focal sunt mai mari cu atat e mai bine?
Sunt constient ca instrumentele ieftine sunt niste jucarii, nici nu-mi inchipuiam altceva. Insa vreau sa stiu daca sunt bune de ceva si ca nu o sa ma trezesc ca imi trebuie ochelari dupa ce il folosesc. |
|
| Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 19 Sep 2012 12:49 Download mesaj |
|
|
|
| Exista un magazin in Cluj, fa o vizita, sigur te vor ajuta cu sfaturi si mai ales cu niste teste. |
|
| Sus |
|
 |
sternchen Membru

Data inscrierii: 02 Iun 2012 Mesaje: 1005
Motto: unde o fi luminita din capatu' tunelului?! Localitate: austria
|
Trimis: 19 Sep 2012 12:52 Download mesaj |
|
|
|
dintre link-urile puse as alege intre Omegon si TS.
TS-ul are corectie mai buna ca-i mai lung,da-i mai mic cu 1cm ca diametru
Omegonul are f/10 si corectia nu-i asa buna.
As alege 60/900 TS ca are raport focal mai mare,si la luna ,stele,si planete sper sa poti vedea ceva.Fara mari pretentii.Daca vrei sa vezi ceva mai departe in spatiu iti trebuie o apertura mai mare care depaseste bugetu.In plus TS e firma buna.
Pe scurt e o jucarioara cu care teoretic ai putea vedea ceva
Succes! |
|
| Sus |
|
 |
BogdanM Membru

|
Trimis: 19 Sep 2012 12:53 Download mesaj |
|
|
|
| valy a scris: | | Exista un magazin in Cluj, fa o vizita, sigur te vor ajuta cu sfaturi si mai ales cu niste teste. |
Daca vorbesti de skywatcher, l-am cautat vara trecuta si nu l-am gasit, am si sunat si nu mi-a raspuns nimeni. Am sa incerc din nou azi.
EDIT: I-am sunat si inca exista. ) Dau o fuga pana acolo sa vad ce au. O sa postez mai tarziu daca am gasit ceva sau mai caut.
Mersi tuturor pentru ajutor! |
|
| Sus |
|
 |
ursamajor Membru exclus

Data inscrierii: 08 Oct 2010 Mesaje: 2796
Motto: Start spre viitor... Localitate: Brăila
|
Trimis: 19 Sep 2012 13:02 Download mesaj |
|
|
|
[MESAJ SISTEM]: Acest mesaj nu este vizibil public, datorita statutului utilizatorului care a scris mesajul. _________________ Nu te teme de umbre: ele doar arată că există lumină în apropiere. |
|
| Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9869
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 19 Sep 2012 16:57 Download mesaj |
|
|
|
La acest buget recomand un binoclu bun de 10x50 sau 12x60. Mai poți lua în considerare achiziția unui instrument second-hand, mai performant decât unul nou la aceiași bani. Urmărește bazarul. Ca să te lămurești, participă la un star-party și privește prin instrumentele colegilor. _________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
| Sus |
|
 |
theogon Membru de onoare

Data inscrierii: 20 Mar 2009 Mesaje: 1189
Motto: impresie, rasarit de soare Localitate: cluj
|
Trimis: 19 Sep 2012 18:03 Download mesaj |
|
|
|
BogdanM, ai șansa să te afli într-un oraș cât de cât prizărit, care are un magazin de astronomie ce fincționează de câțiva ani buni (în incinta Carbochim) și cu niște amatori care au adunat nițică experiență. Dacă vrei poți să ne contactezi pe PM. _________________ mihai |
|
| Sus |
|
 |
Axel_as Membru

Data inscrierii: 18 Mai 2013 Mesaje: 9
|
Trimis: 18 Mai 2013 17:41 Download mesaj |
|
|
|
va rog sa ma lamuriti si pe mine
un telescop astronomic poate fi folosit ca luneta terestra si voi beneficia de tot zoomul?
ca sa fiu mai clar :
dintre http://www.comenzi.ro/luneta-terestra-yukon-50x50-p-1616.html
si http://www.comenzi.ro/tasco-novice-402x60-p-3274.html
care este mai bun pt observatii terestre?
teoretic luneta are 50x iar telescopul are 402x
este real acest zoom..si in aceeasi unitate de masura?
voi reusi sa am o imagine clara macar la 200x din partea telescopului?...(eu am deja luneta yukon..dar am cumparat-o de scurt timp si as putea sa o schimb cu acest telescop cu pret apropiat..daca voi credeti ca as vedea mai multe, repet , pe plan terestru, cu tasco-novice)
va multumesc, astept raspuns |
|
| Sus |
|
 |
|