| Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
| Statistici forum |
| |
Numar total de mesaje in forum: 239575 |
| |
Numar de utilizatori inregistrati: 2917 |
| |
Cel mai nou utilizator inregistrat: StefanGr |
| |
|
| |
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1438 la data de Sam Oct 25, 2025 |
| |
|
| |
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
| |
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
| Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
moftangiu Membru

Data inscrierii: 25 Oct 2012 Mesaje: 11
|
Trimis: 25 Oct 2012 10:24 Download mesaj |
| Titlul subiectului: Sfat achizitie binoclu |
|
|
|
Salutare,
Am rugamintea sa ma ajutati cu un sfat, in ceea ce priveste achizitia unui binoclu. Telescop, anul viitor
Am tot citit zilele astea, am inteles utilitatea unui 10x50 ca si camp vizual si luminozitate, insa cum as vrea sa-l folosesc exclusiv pentru astro, m-ar interesa totusi si un pic de putere, asa ca 15x70 pare un pic mai interesant.
Pe de alta parte, nici nu vreau sa investesc prea mult in asta, pentru ca daca imi va placea, voi trece la ceva mai mult. Si cum n-as vrea nici sa-l comand pe net si sa mi-l tranteasca curierul, am ramas la varianta Alcor (pentru ca sunt in Bucuresti si unde inteleg ca exista si un tip deosebit ?)
Prin urmare, optiunile au ramas din categoria asta, in limita a aproximativ 500 Ron
http://www.instrumenteoptice.ro/binocluri.php
Ceea ce nu stiu insa, este daca de ex. acel Celestron 15x70 ar putea fi decolimat direct din magazin sau daca garantia acopera astfel de probleme (prin prezentarile de la Celestron se specifica "no fault all life" sau ceva de genul asta).
sau
daca alt model decat Celestron este ma ok din punct de vedere al fabricatie (TS, Bresser, etc) si daca nu cumva un 10x50 de acolo este extraordinar fata de Celestron-ul de mai sus.
Din pacate, din motive obiective, trebuie achizitionat maine, prin urmare, aveti vreun sfat, avand in vedere link-ul de mai sus?
Daca ar trebui sa luati chiar pentru voi, ce ati alege?
Multumesc! |
|
| Sus |
|
 |
Herr_Alien Moderator

Data inscrierii: 11 Noi 2010 Mesaje: 1081
|
Trimis: 25 Oct 2012 11:22 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
Pentru un binoclu cu grosisment 15x trebuie sa te gandesti si la trepied, sau alt mijloc de a stabiliza un pic imaginea.
Cat priveste modelul de ales, o sa las alti colegi de forum sa raspunda.
--- edited ---
Vad ca esti din Bucuresti. In cazul asta cel mai bine e sa mergi la magazin, si sa verifici la fata locului daca binoclul este decolimat sau nu. Daca dubleaza imaginile, sau necesita un efort pentru a suprapune imaginile formate in cei doi ochi, inseamna ca e decolimat.
Mai citeste si:
http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=99417#99417 _________________ Alex
Astronomical Ephemerides |
|
| Sus |
|
 |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 6122
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 25 Oct 2012 15:10 Download mesaj |
|
|
|
Moftangiule, tipu' deosebit este domnul Costescu si momentan nu se afla in tara (revine pe la mijlocul saptamanii viitoare). In lipsa dansului nu stiu daca ai sa poti cumpara binoclul maine de acolo.
In alta ordine de idei un 15X distruge cea mai importanta calitate a unui binoclu folosit in astro: libertatea de a fi folosit direct din mana.
Daca vrei totusi un 15X parerea mea e sa te orientezi spre unul mai serios, Celestronul de 15x70 e dintre cele mai slabe binocluri pe care le-am vazut (mecanica de slaba calitate, optica la fel, mult plastic, finisaj mizerabil, etc). In general e apreciat de amatori doar pentru pretul lui mic. _________________ Fujinon 10x50FMTR SX; AR80 F15; TS102SD F7 |
|
| Sus |
|
 |
moftangiu Membru

|
Trimis: 25 Oct 2012 21:42 Download mesaj |
|
|
|
da, l-am citit zilele trecute, multumiri lui Zoth pentru explicatii
| zoth a scris: | | Moftangiule, tipu' deosebit este domnul Costescu si momentan nu se afla in tara (revine pe la mijlocul saptamanii viitoare). In lipsa dansului nu stiu daca ai sa poti cumpara binoclul maine de acolo. |
Pai si asta inseamna ca magazinul este oprit? Ca cel putin partea de online vad ca este functionala.
| zoth a scris: |
In alta ordine de idei un 15X distruge cea mai importanta calitate a unui binoclu folosit in astro: libertatea de a fi folosit direct din mana.
Daca vrei totusi un 15X parerea mea e sa te orientezi spre unul mai serios, Celestronul de 15x70 e dintre cele mai slabe binocluri pe care le-am vazut (mecanica de slaba calitate, optica la fel, mult plastic, finisaj mizerabil, etc). In general e apreciat de amatori doar pentru pretul lui mic. |
D-asta am si intrebat, pentru ca realizez ca acel Celestron nu este cine stie ce si poate un TS este mai bun calitativ. Ideea este ca mi-ar trebui si un sfat in sensul asta.
In ceea ce priveste greutatea, nu-s tocmai mic si slab, asa ca nu cred ca asta este o problema. Si stiu ca mainile tremura si singure cand sunt ridicate dar sunt pregatit sa-mi construiesc chiar si suporturile despre care am citit tot pe aici pe un topic.
Anyway .. nu-s incapatanat, stiu cat de apreciat este 10x50 asa ca daca de ex. fata de acel Celestron 15x70, da exista un 10x50 din punct de vedere al constructie, materiale, finisaje, as aprecia un sfat si in directia asta.
Si as mai avea o intrebare:
vad pe Alcor, o multime de lunete ce se incadreaza in 5-600 ron. De ce sunt asa de ieftine? As putea eventual renunta sa platesc 500 pentru un binoclu si sa iau o luneta in schimb? M-ar avantaja mai mult la observatii, chiar daca pierd din campul mare al unui binoclu? |
|
| Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9868
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 25 Oct 2012 21:54 Download mesaj |
|
|
|
Dacă tot ai de gând să-ți iei și un telescop la care vei putea folosi grosismente mai mari, este suficient un binoclu 10x50. Scopul binoclului în astronomie nu este de a vedea detalii ci de a fi un bun căutător, de a găsi ușor obiecte de interes cum ar fi roiurile, nebuloasele, galaxiile sau feluritele asterisme după care ne putem orienta pe cer. Ia banii mâine și ai răbdare până vine domnul Costescu, eu zic că merită să aștepți un pic!  _________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
| Sus |
|
 |
moftangiu Membru

|
Trimis: 25 Oct 2012 22:05 Download mesaj |
|
|
|
| Erwin a scris: | Dacă tot ai de gând să-ți iei și un telescop la care vei putea folosi grosismente mai mari, este suficient un binoclu 10x50. Scopul binoclului în astronomie nu este de a vedea detalii ci de a fi un bun căutător, de a găsi ușor obiecte de interes cum ar fi roiurile, nebuloasele, galaxiile sau feluritele asterisme după care ne putem orienta pe cer. Ia banii mâine și ai răbdare până vine domnul Costescu, eu zic că merită să aștepți un pic!  |
N-am cum, trebuie sa fie maine:) Long story.
Pai si atunci ok, 10x50 de care din lista de aici? Sau 15x70 daca totusi merita vreunul?
Sau asa cum intrebam mai sus, nu m-ar avantaja mai mult o luneta la un pret aproximativ la fel? |
|
| Sus |
|
 |
Adrian Sirean Membru

Data inscrierii: 03 Oct 2011 Mesaje: 663
|
Trimis: 25 Oct 2012 22:16 Download mesaj |
|
|
|
La un BTC10X50 te-ai gandit? Il am de aproape un an si nu m-a dezamagit pana acum. Este unguresc si calitatea este cel putin multumitoare. http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=80471
| moftangiu a scris: | | Sau asa cum intrebam mai sus, nu m-ar avantaja mai mult o luneta la un pret aproximativ la fel? |
De o luneta in acesti bani te vei satura destul de repede si vei cauta apoi sa o vinzi la jumate de pret. Un binoclu bun nu il vei vinde niciodata. Teoretic.
Daca iei luneta, aceasta va deveni instrumentul de baza. Astfel vei avea asteptari care vor deveni repede nesatisfacute. Un binoclu, cel putin in acest domeniu nu prea poate deveni instrument de baza. Este doar un instrument de cautare, ce-i drept foarte util. De aceea, daca planuiesti sa-ti iei in viitor si un telescop, fie el de oricare, este mult mai bine sa-ti iei acum un binoclu bun. Un lucru e clar: telescoapele vin si pleaca, ocularele si "binoaclele" le pastrezi mult mai mult. |
|
| Sus |
|
 |
moftangiu Membru

|
Trimis: 25 Oct 2012 22:49 Download mesaj |
|
|
|
| Der Pirate a scris: | | La un BTC10X50 te-ai gandit? Il am de aproape un an si nu m-a dezamagit pana acum. Este unguresc si calitatea este cel putin multumitoare. |
M-am gandit insa magazinul este in Cluj si livrat prin curier nu vreau. Iar prin Bucuresti nu am gasit.
In ceea ce priveste lunetele, vad ca majoritatea au un F imens, 11-12-15. Nu le face asta prea intunecate? |
|
| Sus |
|
 |
Adrian Sirean Membru

Data inscrierii: 03 Oct 2011 Mesaje: 663
|
Trimis: 25 Oct 2012 22:53 Download mesaj |
|
|
|
Referitor la transportul prin curier, am luat lucruri mult mai fragile si nu s-a intamplat nimic. Eventual ceri o impachetare mai zdravana. Binoclurile nu se decolimeaza asa usor. Eu l-am scapat si pe jos, in iarba ce-i drept, si nu are nimic. Nu s-a decolimat sau mai stiu eu ce. Dar stii tu, nimeni nu-ti poate garanta.
Referitor la lunete, nu neaparat le face mai intunecate. Daca mergi cu acelasi grosisment ar trebui sa ai aceeasi luminozitate ca orice alt instrument de aceeasi apertura. Sunt avantaje si dezavantaje. Depinde ce vrei, planete, luna sau DSO. Nu cred ca este instrument foarte bun la toate. F5-F6 le impaca pe toate destul de binisor. Un F/D cat mai mare este foarte folositor la planete. Poti lucra cu oculare mai ieftine pe grosismente mari, sticla putina/focala nativa mare, rezulta detalii bune sau foarte bune. La F/D mic trebuie sa introduci un barlow care fie el cat de bun nu se compara cu un F/D mare nativ. Acesta ba distorsioneaza, ba introduce reflexii etc, ai prins ideea...
Ultima modificare efectuata Adrian Sirean la 25 Oct 2012 23:17, modificat de 4 ori in total |
|
| Sus |
|
 |
sternchen Membru

Data inscrierii: 02 Iun 2012 Mesaje: 1005
Motto: unde o fi luminita din capatu' tunelului?! Localitate: austria
|
Trimis: 25 Oct 2012 22:54 Download mesaj |
|
|
|
TS-ul sau BTC-ul au calitate buna in astronomie.Eu am un BTC 20*60 si sunt tare multumit.
O luneta buna costa cam 200 de euro+ accesorii care trebuie cumparate extra daca vrei sa vezi ceva(asta-i politica cu telescoapele) .cea mai buna afacere la 100 euro e sa-ti iei in binoclu bun.
Din lista ta as opta pt Bresser 10*50 Fully Coated- s-ar putea sa fie cel mai bun raport calitate/pret |
|
| Sus |
|
 |
sternchen Membru

Data inscrierii: 02 Iun 2012 Mesaje: 1005
Motto: unde o fi luminita din capatu' tunelului?! Localitate: austria
|
Trimis: 25 Oct 2012 22:58 Download mesaj |
|
|
|
lunetele lungi au cromatism mai mic ca cele scurte si permit mariri mai mari,calitatea imaginii fiind buna.sunt potrivite in special la luna si planete.
Ca sa vezi ceva la planete cu un acromat ai nevoie de 90-100mm diametru si o focala mai mare de f/10.Daca iei diametru mai mare creste cromatismul,asta presupunand o focala mai lunga ca sa-l scoti.daca-i mic mai mic nu prea ai ce sa vezi la planete.La luna in schimb merge
Pt DSO povestea se complica si mai mult... |
|
| Sus |
|
 |
moftangiu Membru

|
Trimis: 25 Oct 2012 23:20 Download mesaj |
|
|
|
| sternchen a scris: | | Pt DSO povestea se complica si mai mult... |
anul viitor vreau sa imi iau ceva in sensul asta pentru ca DSO ma intereseaza cel mai mult
| sternchen a scris: | | Din lista ta as opta pt Bresser 10*50 Fully Coated- s-ar putea sa fie cel mai bun raport calitate/pret |
Din pacate nu este si in stoc, asa ca ar ramane Celestron-ul 15x70 sau TS-ul asta 10x50
Exista vreun alt magazin in Bucuresti? Unde sa poti merge si vedea? Pune mana? Uita prin ele? |
|
| Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9868
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 26 Oct 2012 10:01 Download mesaj |
|
|
|
Există un showroom la http://astrolife.ro/ Pe site apar doar produsele IT, dar cică sunt în magazin de toate. [/url] _________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
| Sus |
|
 |
moftangiu Membru

|
Trimis: 26 Oct 2012 10:15 Download mesaj |
|
|
|
| Erwin a scris: | | Există un showroom la http://astrolife.ro/ Pe site apar doar produsele IT, dar cică sunt în magazin de toate. |
multumesc  |
|
| Sus |
|
 |
moftangiu Membru

|
Trimis: 26 Oct 2012 10:15 Download mesaj |
|
|
|
.. dublu
Ultima modificare efectuata de catre moftangiu la 26 Oct 2012 10:20, modificat de 1 data in total |
|
| Sus |
|
 |
|
|
| |
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|