Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 236857 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2886 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Petrisor Ovidiu |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1016 la data de Mar Sep 09, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Sirius91 Membru

Data inscrierii: 14 Dec 2006 Mesaje: 12
|
Trimis: 14 Dec 2006 22:51 Download mesaj |
Titlul subiectului: Am cumparat un 1145peq2. Help... |
|
|
|
Buna
In urma cu cateva saptamani am cumparat un telescop Sky Watcher 1145PEQ1 (sau 2).
Dupa ce ar trb sa-mi dau seama k e peq 1 sau 2? Are acele 2 suruburi?
Am observat Luna (desi nu a impresionat-o pe mama) si as vrea s stiu cum se vad planetele? Cate detalii?
Inafara de acestea ce as mai putea sa observ sa pot distinge ceva?
Si, in plus, Pleiadele (cred k Maia nebula in Stellarium) sunt gruparea aceea de stele ce abia se vad ( sus, spre E)? In Stellarium au magnitudinea 1,??X iar telescopul magnitudinea max 12,9X. Deci ce detalii ar trebui sa observ?
Mie parca frica sa ating telescopul... Cat de tare ar trb stranse suruburile si daca e gata colimat cand il primesti. Luna se vede pe margini cu culori... dar afara era vant. Cat de mult dauneaza acesta?
Unde gasesc metanol pt a-l curata?
La ce foloseste un ocular 10mm super... (Luna nu o vad de loc)
De asemenea, dupa ce am sch ocularul cu cel de 10mm si l-am instalat pe lentila Barlow, aceasta iese afara dk o ridici. E normal?
Help!
_________________ I BOUGHT A TELESCOPE! MY PARENTS WILL FAINT! YAY!!! |
|
Sus |
|
 |
GM__ Membru

Data inscrierii: 06 Noi 2005 Mesaje: 89
|
Trimis: 15 Dec 2006 00:05 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Citat: | Unde gasesc metanol pt a-l curata? |
sa nu te puna pacatul sa atingi oglinda cu metanol.E mai rau ca acidul.
Metanolul se foloseste la curatat obiective/oculare.Aici intr-adevar e cel mai bun.
Citat: | Dupa ce ar trb sa-mi dau seama k e peq 1 sau 2? Are acele 2 suruburi? |
pune o poza.
Citat: | Mie parca frica sa ating telescopul... |
musca?
Citat: | Luna se vede pe margini cu culori... dar afara era vant. |
efectul aberatiei cromatice la oculare,n-are treaba cu perturbatiile atmosferice.
Citat: | La ce foloseste un ocular 10mm super... (Luna nu o vad de loc) |
sigur nu se vede? incearca s-o nimeresti mai bine...
Citat: |
De asemenea, dupa ce am sch ocularul cu cel de 10mm si l-am instalat pe lentila Barlow, aceasta iese afara dk o ridici. E normal? |
nu are un surub de prindere?
|
|
Sus |
|
 |
HoO_Germany Membru

Data inscrierii: 13 Mar 2006 Mesaje: 1260
|
Trimis: 15 Dec 2006 00:09 Download mesaj |
|
|
|
Bine venit pe Forum.
Acum este depinde ce fel de 114/500 ai cumparat, ca exista 2 feluri de aceasta varianta. Una cu o oglinda sferica, si unul cu o oglinda parabolica. Daca culoarea tubului tau este neagra si sta "Bresser" pe ea, atunci ai varianta de 114/500 sferica, este tubul albastru, atunci ai una parabolica.
Daca zici ca este 114/500 Skywatcher, atunci ar trebuii sa fie parabolic (este tubul albastru colorat?)
La observarea lunii, ar trebuii sa impresioneze pe mama ta, ca acolo ai putea arata cratere si multe altele detaile care cu ochiul gol nu se vad. Acum se poate, ca nu ai dat sharp imaginea, poate nu ai avut un ocular potrivit pus.
Sau poate ca sistemul nu este colimat corect, de ce imaginile nu ies bune.
Sant multe posibilitati ce joaca un rol, de ce nu ai vazut cum trebue, sau de ce mama ta nu s-a impresionat
Totusi nu ar fii bine sa zici ca nu mai iti place a observa cu telescopul, pentru ca la toate problemele exista si o solutie.
Daca este cumva telescopul rau justat, se poate justa, daca nu ai oculari cam prevazuti, se pot face rost, si asa mai departe.
La planete nu o sa ai cam ce sa faci, din cauza focalei scurte. Este postibil a lucra cu o 2x Barlow unde sub aceasta poveste, "primesti" o focala dubla, si cu oculari care ii ai, poti deja sa vezi cateva detalii pe jupier, sau inelul Saturn.
Nebula la Plejade NU o sa o vezi cu acest telescop, ca este cam mic, si cred ca a le putea vedea nebula, ai trebuii sa stai sub un cer foarte "curat" luminoz. Totusi poti sa te uiti la Plejade cu aceasta scurta focala, ca asa intra obiectul complet in campul ocularului (unul de 25mm ajunge) si o sa ai o observare foarte placuta (daca poti pune imaginea macar sharp).
Suruburile NU trebue sa stau stranse tare, aici este mai important a pune suruburile sa tina elementele optice in positia optimala. Asa ca ar fii bine, daca ai putea cauta in Net niste instructii de colimare pe romaneste, si sa incerci chiar cu scule "ne profi" a colima telescopul. Ca prima idee ai putea folosi o (nu stiu cum se cheama pe romansete) unde tii rola de pelicula de la foto aparat. Acolo dai o gaura centrala de max 2mm si cu aceasta scula facuta de tine, ai putea controla pozitia axei potice in Newton.
Tu intrebi de metanol de a curata oglinda. NU face asta. Mai bine uita-te sa nu intre cam mult praf in telescop si acopera-l cu capace. Nu curata oglinda prea mult, ca o zgarii. Nu sufla cu gura pe optica, ca fara sa vrei iese scuipat si tot cade pe optica.
Cel mai bine se da cu o pensula MOALE si fara sa apasi, pe optica si o curati asa, fin cum poti.
De ce nu intra imaginea cu ocularul de 10mm. Nu stiu, in caz normal ar trebuii sa-ti arate imaginea. Poate tu nu ai instalat finder-ul bine cu imaginea de la telescop si nu ai gasit obiectul care l-ai observat.
Si zici ca vezi culori, aceste culori vin si de la acesroire, care este ceva prea "low-cost" acessorie. In caz normal ar trebuii sa fie oculari dati (la 114/500 tip parabolic) Super Plossl, care nu sant rai.
Daca mai putem ajuta, scrie.
_________________ CS Robert
House of Optics Germany
www.hoo-germany.de / info(@)hoo-germany.de
Tel.: +49 2452 976144 |
|
Sus |
|
 |
horatius Membru

Data inscrierii: 06 Apr 2006 Mesaje: 1210
|
Trimis: 15 Dec 2006 00:26 Download mesaj |
|
|
|
Telescopul tau fiind nou nu curata oglinda cel putin o jumatate de an, trebuie lasat sa se oxideze stratul de aluminiu. Lentilele, obiectivele se curata cu metanol. Oglinzile se curata cu apa calduta si detergent de vase lichid cat mai neutru si fara balsamuri, parfumuri etc. dupa care se limpezeste cu apa distilata di belsug.
Suruburile se strang doar cat sa tina fix telescopul, luneta cautatoare, ocularele. Si lentila Barlow are 1 sau 2 suruburi care se strang dupa ce pui ocularul in ea.
Nu ai vazut nimic cu ocularul de 10mm pentru ca: 1. campul vizual a fost mai ingust decat cu ocularul de 25mm, deci trebuia sa recentrezi/cauti din nou obiectul pentru ca pana ai schimbat tu ocularul pamantul s-a rotit putin si obiectul a iesit din campul vizual al ocularului, 2. trebuie refocalizata imaginea de fiecare data dupa ce schimbi ocularele. Foloseste luneta cautatoare/red dot care au venit cu telescopul. SI CITESTE MANUALUL!!! Manualele cu care vin telescoapele de la Sky-Watcher sunt destul de complete si sugestive in ceea ce priveste utilizarea/montarea, ajustarea telescopului si efectuarea primelor observatii.
|
|
Sus |
|
 |
sica Membru

Data inscrierii: 30 Dec 2005 Mesaje: 55
|
Trimis: 16 Dec 2006 13:02 Download mesaj |
Titlul subiectului: Re: Am cumparat un 1145peq2. Help... |
|
|
|
Sirius91 a scris: |
Si, in plus, Pleiadele (cred k Maia nebula in Stellarium) sunt gruparea aceea de stele ce abia se vad ( sus, spre E)? In Stellarium au magnitudinea 1,??X iar telescopul magnitudinea max 12,9X. Deci ce detalii ar trebui sa observ?
|
Da in stellarium Pleiadele figureaza ca "Maia Nebula". Cu telescopul tau nu o sa vezi detalii la un roi stelar, cum sunt Pleiadele, ci mult mai multe stele (care intra in componenta roiului) decat vezi cu ochiul liber. Oricum, pentru o imagine cat mai spectaculoasa, priveste roiul prin ocularul care iti da cea mai mica putere (cu distanta focala cea mai mare) de ex de 25mm (cum ti-a spus deja si Robert).
Despre magnitudine; aceasta nu se scrie 12.9X sua 1.5X, pentru ca nu este putere de marire, este o scara de evaluare a stralucirii, luminozitatii (in cazul de fata stralucirea aparenta) a unui obiect ceresc. Astfel ca, obiectele mai stralucitoare au magnitudinea apropiata de 0 (si chiar sub zero) si cu cat stralucirea scade, cu atat magnitudinea creste in valoare. Pentru ca tu spuneai despre Pleiade ca sunt o "grupare de stele care abia se vad", inseamana (in cazul in care le-ai identificat corect) ca magnitudinea limita in localitatea ta nu e mai mare de 4.5, adica, cu ochiul liber nu poti vedea din cauza poluarii luminoase obiecte ce au magnitudinea de la 4.5 in jos (5, 6 etc). Cu alte cuvinte, nu te astepta ca in localitate sa ajungi cu telescopul la limita puteri sale in ce priveste magnitudinea. Pentru a-i exploata la maximum capacitatile, du-te cu el intr-o zona fara poluare luminoasa.
Incearca sa observi M42 din constelatia Orion (marea nebuloasa din Orion), M44 din Cancer (un roi superb -Praesepe), identifica-le cu ajutorul lui Stellarium (pentru harti ale cerului mai exacte incearca Cartes du Ciel sau alte softuri de acest gen), si apoi o sa le gasesti usor si pe cer. Acestea se observa usor si din oras.
|
|
Sus |
|
 |
Sirius91 Membru

|
Trimis: 16 Dec 2006 17:44 Download mesaj |
|
|
|
Ah, si mai am o intrebare.
Nu intzeleg din manual cum sa fixez telescopul in DEC si RA (pozitie orizontala). Ma gandeam k se poate folosi in pozitia normala.
Si ce fac dupa ce am gasit Polaris? Cum s fixez telescopul?
|
Sus |
|
 |
aecrimla Membru

Data inscrierii: 11 Sep 2006 Mesaje: 142
|
Trimis: 16 Dec 2006 18:07 Download mesaj |
|
|
|
Sirius91 a scris: | Ah, si mai am o intrebare.
Nu intzeleg din manual cum sa fixez telescopul in DEC si RA (pozitie orizontala). Ma gandeam k se poate folosi in pozitia normala.
Si ce fac dupa ce am gasit Polaris? Cum s fixez telescopul? |
uite aici ai cum si ce tre sa faci...
Atasat la mesaj
Descriere: |
|
Marime fisier: |
185.79 kb |
Vizualizat: |
de 12025 ori |

|
Descriere: |
|
Marime fisier: |
159.67 kb |
Vizualizat: |
de 12025 ori |

|
_________________ CAVOK |
|
Sus |
|
 |
Sirius91 Membru

|
Trimis: 16 Dec 2006 18:37 Download mesaj |
|
|
|
OK. Asta am si eu in manual. Inainte de pasul asta nu trebuie sa-l fixez in DEC si RA? Ieri am stat toata noaptea sa-l fixez si nu am putut
Am setat latitudinea, (sau ce urma), si am ajuns in pozitia unde telescopul era orizontal. Dupa ce am strans suruburile, nu-l puteam da in sus sau jos prea mult. Dk? Decat sa-l stric am lasat fixarea...
|
Sus |
|
 |
Sirius91 Membru

|
Trimis: 18 Dec 2006 19:46 Download mesaj |
|
|
|
OK. Mai am o intrebare. Va trebui s aliniez polar de fiecare data telescopul?
Am reusit sa-l aliniez, etc. V rog ajutati-ma k nu mai am rabdare! Cel mai mult m-ar putea ajuta raspunsul de la voi, si s faceti sa dispara ceata asta!
|
Sus |
|
 |
HoO_Germany Membru

|
Trimis: 18 Dec 2006 20:24 Download mesaj |
|
|
|
Sirius91 a scris: | OK. Mai am o intrebare. Va trebui s aliniez polar de fiecare data telescopul?
Am reusit sa-l aliniez, etc. V rog ajutati-ma k nu mai am rabdare! Cel mai mult m-ar putea ajuta raspunsul de la voi, si s faceti sa dispara ceata asta! |
Polaris nu se "alinieze" tot mereu, dar daca tu iei montura din pozitia pusa, trebue, cand te duci inca o data sa observezi, sa o pui din nou in pozitia polara. Ce tu poti sa faci este, ca pui altitudinea capului monturii cum trebue pentru locul tau de observatie (de ex. 46°) si inainte de a oune montura la observatie, te uiti unde si cum sta Polaris, si in directia aia pui axa RA. Pentru primele observari este de ajuns.
House of Optics Germany
|
Sus |
|
 |
Sirius91 Membru

|
Trimis: 01 Ian 2007 21:23 Download mesaj |
|
|
|
Ce s fac daca am miscat scalele RA si DEC?
|
Sus |
|
 |
HoO_Germany Membru

|
Trimis: 01 Ian 2007 21:55 Download mesaj |
|
|
|
Sirius91 a scris: | Ce s fac daca am miscat scalele RA si DEC?  |
Daca ai miscat aceste scale, nu se intampla nimic. Important este numai sa NU misci scala de la azimut-ul monturii. Adica aceasta scala iti arata unhiul de la 0 - 90° unde pe ea poti instala pozitia monturei tale.
House of Optics Germany
|
Sus |
|
 |
Doru Dragan Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006 Mesaje: 4414
Motto: PER ASPERA AD ASTRA Localitate: Timisoara
|
Trimis: 01 Ian 2007 22:29 Download mesaj |
|
|
|
Poti sa misti linistit toate scalele numa' ... sa le pui frumos la loc. Pentru asta apuca-te si citeste niste geometrie si niste astronomie, partea de orientare pe cer, coordonate celeste etc. Cand o sa-ti fie clare notiunile de azimut, inaltime, declinatie si ascensie, atunci ia si pune mana pe instrumente.
|
|
Sus |
|
 |
Sirius91 Membru

|
Trimis: 27 Iun 2007 16:34 Download mesaj |
|
|
|
Hi. Long time no see...
Am mai experimentat de cand mi-am cumparat telescopul.
Am vazut Saturn, Venus, Luna, si Jupiter su 5 sateliti. SUUUUPER!!
Totusi cred ca inelele indicatoare de RA si DEC sunt "decalate". Cel in RA l-am fixat dupa Vega cat de bine am putut, dar mi-e tare greu sa vad coordonatele de pe DEC. Cum l-as putea fixa?
Si am descoperit ca setul de numere de pe scala RA ce corespunde emisferei nordice e cel inferior, invers dct in Instructiuni.
Inca nu am avut parte de obiecte M. Dar nu renuntz>>>>
Aici cerul e super senin iar de poluare nici vorba.
Astept indicatii
BYE! Clear skies!
|
Sus |
|
 |
Forever_Man Membru

Data inscrierii: 04 Iun 2005 Mesaje: 1924
|
Trimis: 27 Iun 2007 17:15 Download mesaj |
|
|
|
Sirius91 a scris: |
Jupiter su 5 sateliti. |
Se vad doar 4 sateliti de-ai lui Jupiter.
_________________ BINOCLURI: Norconia Sport 10x50, Celestron Skymaster 15x70
TELESCOAPE: Skywatcher 130/650, Skywatcher 200/1200 |
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|