Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 235041 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2859 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Savoia |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
nobody Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010 Mesaje: 5171
Motto: Never ever give up ! Localitate: Nowhere
|
Trimis: 10 Feb 2023 22:25 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Mergand pe logica abstractiei, pica binoclurile, pica ciorchinele de apocromate, pica reflectoarele, pica chiar si HyperStaru' and the winner is ...
Descriere: |
|
Marime fisier: |
26.91 kb |
Vizualizat: |
de 2267 ori |

|
_________________ Then it comes to be that the soothing light at the end of your tunnel
Was just a freight train coming your way... it's coming your way... |
|
Sus |
|
 |
GunDALF Membru

Data inscrierii: 23 Apr 2017 Mesaje: 3346
Motto: If only closed minds came with closed mouths.. Localitate: BR
|
Trimis: 10 Feb 2023 23:16 Download mesaj |
|
|
|
Evident ca nu vei obtine rezultate excelente cu senzorii aceia mici de pe camerele telefoanelor, caci ei sunt cauza, dar legile fizicii/opticii se respecta chiar si acolo.
Pentru conformitate, foto cu PocoF1, 10x20s expunere, pe trepied.
_________________ AZGTi;SAM-WiFi;C6;SW-ED72;ZWO ASI462MC;ZWO ADC;PM 2,5x |
|
Sus |
|
 |
nobody Membru

|
Trimis: 11 Feb 2023 00:11 Download mesaj |
|
|
|
Da, dar ai 4 camere si faci stacking.
Hai ca am luat-o bine pe Calea Lactee.
O seara buna.
_________________ Then it comes to be that the soothing light at the end of your tunnel
Was just a freight train coming your way... it's coming your way... |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11300
|
Trimis: 11 Feb 2023 13:38 Download mesaj |
|
|
|
GunDALF a scris: | Pentru conformitate, foto cu PocoF1, 10x20s expunere, pe trepied. | Nu ne ajuta. Pentru conformitate pune si o poza cu FF si obiectiv 20mm f2 (sau cat are echivalent Poco-ul) din ceeasi locatie, sa vedem comparativ, ar trebui sa adune aceeasi lumina ca e tot f2, nu?
In discutia de fond, sunt cativa factori limitativi:
- montura -> impacteaza lungimea si greutatea tubului
- camera -> care e data ca fiind fixa
- focala -> care sa fie mai mare decat cea a teleobiectivului
Daca banii sunt o problema nu cred ca e neaparat necesar tub de carbon, un 200 f4 de tabla, cu un comacorector adecvat cred ca e o solutie buna. Investitia in carbon as duce-o catre un focuser si un coma corector bun, daca telescopul nu vine deja echipat cu asa ceva. La care as adauga filtre dedicate DSO.
Sau, varianta complementara teleobiectivului, un SC de 8", bun la subiecte DSO mici si planete. Cred ca ii poti adauga si un focal reducer.
Ambele variante se descurca cu senzorul relativ mic din 533. Iar pe viitor ambele sisteme se descurca si poti adauga un senzor mai mare.
|
|
Sus |
|
 |
Alexandru Claudiu Membru

Data inscrierii: 19 Aug 2021 Mesaje: 254
|
Trimis: 11 Feb 2023 16:22 Download mesaj |
|
|
|
valy a scris: |
Daca banii sunt o problema nu cred ca e neaparat necesar tub de carbon, un 200 f4 de tabla, cu un comacorector adecvat cred ca e o solutie buna. Investitia in carbon as duce-o catre un focuser si un coma corector bun, daca telescopul nu vine deja echipat cu asa ceva. La care as adauga filtre dedicate DSO.
Sau, varianta complementara teleobiectivului, un SC de 8", bun la subiecte DSO mici si planete. Cred ca ii poti adauga si un focal reducer.
Ambele variante se descurca cu senzorul relativ mic din 533. Iar pe viitor ambele sisteme se descurca si poti adauga un senzor mai mare. |
Da, pare ok si investitia in focalizator de calitate + un motoras de focus electronic in loc de tub de carbon. Corector de coma era oricum pe lista.
La un SC de 8" m-am gandit si eu, insa acesta are 2000 mm (corect ? sau unele au mai putin?) iar cu focal reducer ajunge pe la 1400 mm. Focala mi se pare atragatoare, insa din discutiile anterioare a rezultat ca ce este peste 1000 mm nu prea o sa genereze imagini de calitate (Rezolutia la 1400 mm ar fi de 0.55 arcsec/px).
Mai este un aspect pe care nu l-am discutat pana acum, care conteaza: nu stiu cat de bine se prelucreaza imaginile rezultate de la un newtonian. Ma refer la acele spike-uri tipice in jurul stelelor luminoase. In general eu extrag stelele in Pixinsight si lucrez asupra cadrului fara stele. Mai precis, nu stiu cat de bine extrage stelele cu spike-uri modulul soft Starnet 2 pe care-l are Pixinsight-ul. La un refractor/teleobiectiv nu sunt acele stele de difractie si stelele relativ punctiforme sunt extrase foarte bine de Starnet. Insa asupra imaginilor facute cu un Newtonian nu am testat pana acum ...
|
|
Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 11 Feb 2023 17:17 Download mesaj |
|
|
|
Alexandru Claudiu a scris: | . (Rezolutia la 1400 mm ar fi de 0.55 arcsec/px).. | E perfect! La un seeing de 1 arcsec, Nyquist zice ca 0.5 e fix ceea ce trebuie sa fie.
Alexandru Claudiu a scris: | .Mai este un aspect pe care nu l-am discutat pana acum, care conteaza: nu stiu cat de bine se prelucreaza imaginile rezultate de la un newtonian. Ma refer la acele spike-uri tipice in jurul stelelor luminoase. ..
Insa asupra imaginilor facute cu un Newtonian nu am testat pana acum ...
| Patru idei:
- APO-ul saracului - Mak Newton
- SC nu are spykeuri
- pune un + din ata/sarma in fata teleobiectivului si simuleaza spyke-urile, vezi cum te descurci
- exista cateva proiecte/aplicatii (de obicei bazate pe retele neuronale) care scot spyke-urile
|
|
Sus |
|
 |
Alexandru Claudiu Membru

|
Trimis: 11 Feb 2023 17:42 Download mesaj |
|
|
|
Apo saracului ar fi: Maksutov-Newton MN 190/1000 Explorer DS Pro OTA (12.3 Kg; nu mai are nevoie de corector). Am auzit lucruri bune despre el...
SC-ul ar fi: Telescop Schmidt-Cassegrain EdgeHD-SC 203/2032 OTA + corector de 0.7X => 1400mm la f/7.
|
|
Sus |
|
 |
nobody Membru

|
Trimis: 11 Feb 2023 18:58 Download mesaj |
|
|
|
Gandeste-te si ce camp vrei sa acoperi, la ce fel de obiecte vizate.
Nu prea te ajuta sa ai un obiect pe doar 10% din camp.
Si rezolutia (definitia) camerei nu este chiar 1:1 cu pixelii, ci este interpolata din matricea Bayer, in cazul tau.
Gandeste-te ca poate vei folosi si alta camera, in viitor ... poate cu pixeli mai mari de ex.
Pe de alta parte, cu prelucrarile te descurci destul de foarte bine.
|
|
Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 11 Feb 2023 19:24 Download mesaj |
|
|
|
nobody a scris: |
Si rezolutia (definitia) camerei nu este chiar 1:1 cu pixelii, ci este interpolata din matricea Bayer, in cazul tau. | Deci un calcul mai pragmatic ar fi cu camera color in mod binning 2? Caz in care ar iesi ok cu focala nativa a SC-ului dpdv al arcsec/pixel.
(SC EdgeHD are deja un corector prin interior.)
|
|
Sus |
|
 |
GunDALF Membru

Data inscrierii: 23 Apr 2017 Mesaje: 3346
Motto: If only closed minds came with closed mouths.. Localitate: BR
|
Trimis: 11 Feb 2023 19:36 Download mesaj |
|
|
|
nobody a scris: | Da, dar ai 4 camere si faci stacking. |
Nu, Poco are doar una. Cele 10 RAW-uri nu au folosit foto computationala (ar fi iesit in avantaj clar dpdv al expunerii, strict), ci sunt capturi unice cu Open Camera.
valy a scris: | Nu ne ajuta. Pentru conformitate pune si o poza cu FF si obiectiv 20mm f2 (sau cat are echivalent Poco-ul) din ceeasi locatie, sa vedem comparativ, ar trebui sa adune aceeasi lumina ca e tot f2, nu?
|
Eu n-am nevoie sa conving pe nimeni, mi-e de ajuns ca stiu cum functioneaza lucrurile. De aceea, ai onoarea de a face tu o comparatie intre f number identice cu focale@aperturi diverse.
_________________ AZGTi;SAM-WiFi;C6;SW-ED72;ZWO ASI462MC;ZWO ADC;PM 2,5x |
|
Sus |
|
 |
dmtr69 Moderator

Data inscrierii: 24 Sep 2011 Mesaje: 2759
|
Trimis: 12 Feb 2023 10:25 Download mesaj |
|
|
|
Mie imi plac "spike"-urile stelelor in pozele facute cu newton/RC (le vezi si in pozele Hubble, nu-i asa? ). Stele arata ca niste diamante.
Doar stelele cu magnitudine mica au aceste raze de difractie si nu sunt multe tinte care sa-ti faca probleme, si asta doar la LRGB. De asemenea, cand stelele sunt subiectul pozat (in roiuri si galaxii, in general), nu ai de ce sa faci starless.
Softurile de extras stelele lucreaza destul de bine daca stelele nu sunt prea stralucitoare. Uneori e bine sa o faci in faza liniara. Poti sa incerci si StarXTerminator, de regula lucreaza mai bine decat starnet2, insa nu-i gratis (dupa parerea mea, pachetul de la RC Astro -StarXTerminator, BlurXTerminator, NoiseXTerminator- merita toti banii).
_________________ Marius |
|
Sus |
|
 |
Alexandru Claudiu Membru

|
Trimis: 12 Feb 2023 19:56 Download mesaj |
|
|
|
In multe cazuri imi plac si mie spike-urile. Mai ales la roiuri globulare. Insa am vazut si cazuri cand nu mi-au placut (horsehead de exemplu).
Din pachetul RC-Astro am doar NoiseXTerminator si probabil voi lua si BlurXTerminator. Momentan Starnet++ functioneaza destul de bine.
|
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|