| Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
| Statistici forum |
| |
Numar total de mesaje in forum: 242038 |
| |
Numar de utilizatori inregistrati: 2938 |
| |
Cel mai nou utilizator inregistrat: supersaiyan |
| |
|
| |
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1450 la data de Lun Mai 11, 2026 |
| |
|
| |
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
| |
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
| Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
FlorinbB Membru

Data inscrierii: 11 Noi 2009 Mesaje: 86
Motto: "Doar două lucruri sunt infinite: universul și prostia umană, însă nu sunt sigur despre primul." Albert Einstein Localitate: Tg-Jiu
|
Trimis: 03 Mai 2010 20:58 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
Momentul achizitiei primului telescop se apropie cu pasi mari pentru mine. M-am cam hotarat la apertura si montura. Mai am o nelamuriere: sticla din care este fabricata oglinda principala.
BK 7 sau Pyrex?
Ce plusuri si minusuri ar avea fiecare? Din ce am citit pyrex-ul pare superior dar as mai vrea niste pareri...
Multumesc! _________________ "Doar două lucruri sunt infinite: universul și prostia umană, însă nu sunt sigur despre primul." Albert Einstein
|
| Sus |
|
 |
Teo Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009 Mesaje: 2593
|
Trimis: 03 Mai 2010 21:47 Download mesaj |
|
|
|
Salut !
Pyrexul este ceva mai bun decat sticla obisnuita deoarece este mai stabil termic. Telescopul se va aclimatiza mai repede cand vei iesi la observatii. Cel putin asa mi s-a spus cand l-am cumparat pe al meu, in urma cu cateva zile, oglinda lui fiind tot din pyrex.
Daca as avea de ales, eu as alege pyrex, desi deosebirea nu este foarte mare, dar cand dai un ban pe un produs facut de fabrica, iti doresti performante cat mai mari. Eu sunt foarte multumit de alegerea facuta. Si inca o mentiune. Ai grija, ca oglinda sa fie parabolica si nu sferica.
Numai bine ! |
|
| Sus |
|
 |
Ktulu Membru

Data inscrierii: 14 Feb 2008 Mesaje: 81
|
Trimis: 13 Mai 2010 15:22 Download mesaj |
|
|
|
Salve!
M-ar interesa: intre seriile Powerseeker de la Celestron si Blackdiamond de la Skywatcher pe care sa aleg? Mai precis, http://astromagazin.ro/catalog/celestron-p...4d63903912 sau http://astromagazin.ro/catalog/skywatcher-...d9a82a4e4d ?
Cineva de pe siteul lor mi-a spus ca telescoapele nu se clasifica neaparat dupa puterea de apropiere. Mi-a zis ca montura de la Powerseeker e destul de slaba, iar de aici am tras concluzia ca telescopul va fi predispus tremurului frecvent, daca nu lucrezi cu extra-grija.
O.K.! Insa Blackdiamond nu ofera, standard, apropierea maxima pe care o ofera Powerseeker. Va intreb: la Blackdiamond exista vreun ocular mai mic de 6.5 mm care poate fi montat? Hai, ca Barlow sunt sigur ca se poate.
Dar despre calitatea lentilelor, comparativ, ce credeti?
Daca pe mine nu ma intereseaza atat de mult faptul ca are o montura "subreda" (pur si simplu, o sa am grija cum umblu cu el), cat faptul ca poate apropia mai mult, ar fi in regula sa optez pentru cel mai ieftin dintre ele?
Multumesc!
P.S.: simtiti-va liberi sa-mi dati mai multe detalii, decat am intrebat  |
|
| Sus |
|
 |
horatius Membru

Data inscrierii: 06 Apr 2006 Mesaje: 1215
|
Trimis: 13 Mai 2010 15:45 Download mesaj |
|
|
|
Nu stiu daca iti dai seama, dar tu compari 2 telescoape din clase diferite, unul de 2 ori mai scump ca celalalt. Pot fi comparate, dar nu e relevant pentru ca e clar ca cel mai scump e mai bun decat cel mai ieftin: montura mai buna, optica mai buna. Asa ca stabileste-ti un buget si in cadrul lui alege. In privinta stabilitatii telescopul SkyWatcher de 150/1200 e supradimensionat pentru montura Eq3-2, e mai mult decat poate duce montura aceea stabil, chiar daca ea e mai mare. Telescopul Celestron 127/1000 e numai ok, in limitele monturii CG2. _________________ Horatius
STARMAX Astronomie
Importator oficial Celestron, Baader Planetarium, PlaneWave, Sky-Watcher, Vixen, Lunt, Explore Scientific, ATIK
www.skywatcher.ro
www.starmax.ro |
|
| Sus |
|
 |
Laurentiu Membru

Data inscrierii: 30 Apr 2005 Mesaje: 2536
Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever Localitate: Timisoara
|
Trimis: 13 Mai 2010 16:00 Download mesaj |
|
|
|
| Ktulu a scris: | Salve!
M-ar interesa: intre seriile Powerseeker de la Celestron si Blackdiamond de la Skywatcher pe care sa aleg? Mai precis, http://astromagazin.ro/catalog/celestron-p...4d63903912 sau http://astromagazin.ro/catalog/skywatcher-...d9a82a4e4d ?
Cineva de pe siteul lor mi-a spus ca telescoapele nu se clasifica neaparat dupa puterea de apropiere. Mi-a zis ca montura de la Powerseeker e destul de slaba, iar de aici am tras concluzia ca telescopul va fi predispus tremurului frecvent, daca nu lucrezi cu extra-grija.
O.K.! Insa Blackdiamond nu ofera, standard, apropierea maxima pe care o ofera Powerseeker. Va intreb: la Blackdiamond exista vreun ocular mai mic de 6.5 mm care poate fi montat? Hai, ca Barlow sunt sigur ca se poate.
Dar despre calitatea lentilelor, comparativ, ce credeti?
Daca pe mine nu ma intereseaza atat de mult faptul ca are o montura "subreda" (pur si simplu, o sa am grija cum umblu cu el), cat faptul ca poate apropia mai mult, ar fi in regula sa optez pentru cel mai ieftin dintre ele?
Multumesc!
P.S.: simtiti-va liberi sa-mi dati mai multe detalii, decat am intrebat  |
Grosismentul (denumite "popular" si marirea ori puterea) este rareori cel mai important factor de luat in considerare la achizitia uneui telescop. E o greseala pe care o fac cei mai multi dintre incepatori.
In orice caz, exista formule de calcul pentru determinarea grosismentului rezolvant, maxim util samd.
Pentru inceput e bine de stiut ca nu prea vei putea atinge grosismentul maxim util (= 2 x diametrul telescopului exprimat in milimetri) din cauza faptului ca optica nu e "ideala" (made in China la 99% din telescoapele comerciale) si turbulenta atmosferei va face greu de folosit, foarte adesea, chiar si un telescop cu o optica exceptionala.
Uite aici mai multe formule de calcul:
http://www.astro-tom.com/technical_data/useful_formulas.htm
Bine ai venit in randul astronomilor amatori ! insa acum vei avea foarte multe lucruri de invatat  _________________ Laurentiu
.............................
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one." (Albert Einstein) |
|
| Sus |
|
 |
Laurentiu Membru

Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever Localitate: Timisoara
|
|
| Sus |
|
 |
FlorinbB Membru

Data inscrierii: 11 Noi 2009 Mesaje: 86
Motto: "Doar două lucruri sunt infinite: universul și prostia umană, însă nu sunt sigur despre primul." Albert Einstein Localitate: Tg-Jiu
|
Trimis: 21 Mai 2010 08:27 Download mesaj |
|
|
|
Apropo de revistele de astronomie de mai sus... Se poate face abonament si de la noi din tarisoara? Adica vreau sa intreb daca si ajung revistele in tara pentru ca de facut abonamentul cred ca se poate... doar se plateste cu card. Are cineva abonament la vreuna dintre reviste? _________________ "Doar două lucruri sunt infinite: universul și prostia umană, însă nu sunt sigur despre primul." Albert Einstein
|
| Sus |
|
 |
Laurentiu Membru

|
Trimis: 21 Mai 2010 10:29 Download mesaj |
|
|
|
Se poate face abonament online, pe site-urile de mai sus si se plateste cu card.
Eu am abonament la revista Astronomy incepand cu ianuarie 2010, pe 1 an. Un amic de-al meu are abonament la Sky & Telescope si facem schimb si asa citim 2 reviste la pret de una singura
Da, revistele ajung prin posta la timp si in conditii bune. Singura data cand am avut probleme, intarziind unul din numere, a fost in perioada eruptiei din Islanda cand livrarea a intarziat vreo 2 saptamani. _________________ Laurentiu
.............................
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one." (Albert Einstein) |
|
| Sus |
|
 |
Inginerul Membru

Data inscrierii: 12 Aug 2010 Mesaje: 18
|
Trimis: 18 Aug 2010 18:53 Download mesaj |
| Titlul subiectului: primul telescop |
|
|
|
Salutare!
Intentionez sa-mi achizitionez cat de curand primul telescop.
De vreo luna citesc zilnic cate 4-5 ore pe zi review-uri, analize, comparatii, teorie astronomica si "rasfoiesc" magazine online.
Locuind in Bucuresti si neavand o masina, voi fi obligat ca majoritatea observatiilor sa le fac in oras cu tot cu poluarea lui luminoasa.
Argumentul care mi-ar usura alegerea ar fi ca intr-o prima faza nu sunt foarte interesat de obiecte deep-sky si cu atat mai putin de astrofoto. Consider ca o vreme m-as multumi cu observarea catorva planete din sistemul solar si bineinteles, a Lunii.
Ca aproape toti incepatorii incerc sa-mi limitez pe cat posibil investitia (fara a face totusi, zic eu, compromisuri prea mari) si din lipsa de spatiu, dar si anticipand unele oportunitati de deplasare in locuri favorabile, caut ceva cat mai portabil.
Initial ma orientasem catre un Newtonian de 75/700, dar astazi am gasit, din intamplare, cateva modele tabletop.
Comparand preturi si caracteristici, am ramas, de principiu, la un Skywatcher Maksutov 80/1000 Skymax cu montura ecuatorioala. Modelul este cel de aici. (nu inteleg de ce dar nu-l gasesc pe site-ul skywatcher)
Am vorbit cu cei de la astromagazin.ro si ei pot sa-l aduca la un pret de aproape 500 de lei cu tot cu TVA si transport. Tot ei mi-au spus ca cele doua oculare cu care vine sunt oculare Super. Greutatea totala este de 5 kg.
Ce parere aveti de acest telescop la acest pret?
Stiu ca apertura e mica, stiu ca voi avea nevoie de obiective Plossl, stiu ca nu voi vedea nebuloasele ca in pozele facute cu Hubble ( ), dar vreau sa aflu de la voi daca un astfel de telescop la o astfel de dimensiune renteaza la acest pret, in comparatie cu alte variante constructive sau cu produsele altor producatori.
Din cate citesc, se pare ca acest telescop poate fi folosit si pentru observatii terestre, la distante mult mai mici decat alte telescoape. Cel mai mult imi place ideea ca l-as putea lua pur si simplu in geanta cand plec la munte, ca pe laptop. |
|
| Sus |
|
 |
Dan Vasiliu Membru

Data inscrierii: 29 Iun 2009 Mesaje: 971
Motto: SI SEDES NON IS Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 18 Aug 2010 20:49 Download mesaj |
|
|
|
Chiar daca devin plictisitor - incepe cu un binoclu. La banii astia iei unul bun, portabilitate, etc. Telescopul ala e o "jucarie frumoasa". _________________ CER SENIN ! |
|
| Sus |
|
 |
Inginerul Membru

|
Trimis: 18 Aug 2010 21:15 Download mesaj |
|
|
|
O opinie care era usor de anticipat.
Multumesc!
Sa inteleg ca vad mai multe lucruri (sau mai bine) printr-un binoclu de ~500 de lei (cu tot cu trepied) decat printr-o "jucarie frumoasa" de 500 de lei? |
|
| Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 7205
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 19 Aug 2010 04:37 Download mesaj |
|
|
|
Telescopul pe care tu l-ai gasit, eu nu am reusit sa-l vad pe siteul astromagazin. Ar fi bine sa dai un link.
Multe instrumente fabricate de SkyWatcher nu apar pe site-ul oficial, si nu stiu de ce.
Cat despre comparatia binoclu-telescop, nu cred ca se poate face in mod strict. Ce vezi cu un telescop, chiar daca e ieftin, cam greu sa vezi cu un binoclu, la acest pret, si invers. Recomandarea lui Dan Vasiliu vine datorita unui ciclu de invatare a astronomiei si a cerului, care are la inceput binoclul. Este insa de spus ca acest ciclu nu este chiar obligatoriu, dar este cel mai logic daca vrei sa inveti astronomia. Insa, daca vrei sa te axezi intai pe vizualizarea Lunii si a planetelor, poti sa iei intai un telescop, si sa inveti cerul cu ochiul liber, dublat de programe gen Stellarium sau Carte de Ciel - eventual un atlas tiparit - , apoi cu binoclul.
Ca sa fiu mai explicit, un binoclu il utilizezi la mariri de 7 pana la 15x - vorbind de gama de pret pe care ai ales-o tu - , dar are camp de 5-7 grade, in functie de model, in timp ce un telescop poate da mariri de la 30x la peste 150x, dar campuri de vedere inguste, in general sub 2 grade, si care se ingusteaza cu cat creste puterea de marire. Sunt deci instrumente complementare, binoclul cu telescopul. _________________ Dragos N |
|
| Sus |
|
 |
Inginerul Membru

|
Trimis: 19 Aug 2010 08:54 Download mesaj |
|
|
|
| dragos.n a scris: | | Telescopul pe care tu l-ai gasit, eu nu am reusit sa-l vad pe siteul astromagazin. Ar fi bine sa dai un link. |
Eu nu l-am gasit de fapt decat pe vreo 2-3 site-uri ale unor magazine din Europa. Un link e cel pe care l-am dat http://www.astroshop.eu/skywatcher-maksuto...od/p,19198
Din curiozitate, i-am contactat pe cei de la astromagazin, le-am dat link-ul si i-am intrebat daca il pot aduce. Raspunsul a venit in jumatate de ora si a fost afirmativ.
Intre timp trimisesem un mail si catre skywatcher.ro, in urma caruia domnul Horatius Flueras imi spune ca modelul se fabrica in serie mica din cauza cererii scazute, ca nu se gaseste prea usor si ca dansii nu-l aduc in mod normal.
Ii voi suna pe cei de la astromagazin sa ma asigur 101% ca il pot aduce si ca exact de cel din link e vorba.
UPDATE: am sunat la astromagazin si se pare ca ei au contact cu mai multi furnizori (intermediari) de prin Germania, asta fiind motivul pentru care il pot aduce asa repede. Fata de oferta facuta de astromagazin, daca as fi cumparat direct de la astroshop m-ar fi costat cu ~100 lei in plus.
Apreciez orice fel de sugestie din partea unor oameni cu atat de multa experienta (apropo de asta, am fost foarte placut surprins de cat de puternica este comunitatea de aici).
Un incepator trebuie sa aiba totusi capacitatea sa analizeze in mod obiectiv raspunsurile (uneori contrare) pe care le primeste si sa ia o decizie trecand prin filtrul propriu aceste raspunsuri.
Cunosc argumentele pro-binoclu, dar nu stiu cat de bine mi se potrivesc. Nu incep chiar de la 0. Prima data cand am vazut Luna printr-o luneta din plastic, de jucarie, a fost pe la 10 ani.
Rupeam paginile atlaselor stelare inainte sa invat sa scriu. Pe la 11-12-13 ani incepusem sa le lipesc la loc, iar pe la 17-18 le rasfoiam din nou, pe aceleasi. Cu aplicatii de genul Stellarium si Google Earth m-am "jucat" tot timpul, de vreo 4-5 ani incoace, fara intentia de a ma apuca totusi serios de astronomie, deci ceva pasiune trebuie sa fie acolo. Acum ca am prins o mica oportunitate (financiara, didactica, etc), sa imi cumpar un binoclu m-ar face sa cred ca nu fac altceva decat sa-mi lungesc asteptarea si sa cheltui in plus.
Daca ma gandesc bine, as putea sa-mi iau si un Dobson de 6" (preferatul multora), dar n-as avea nici macar unde sa-l tin, ce sa mai vorbesc de scos la plimbare si folosit?! Astrofoto nu ma intereseaza deocamdata, pentru deep-sky nu voi avea de unde sa fac observatii cu cer suficient de negru, deci nu stiu daca are rost o investitie prea mare acum. Personal mi-as lua ceva cu montura AZ daca as gasi, dar piticul de 80/1000 are montura EQ1. N-am ce sa-i fac.
Ultima modificare efectuata de catre Inginerul la 19 Aug 2010 14:33, modificat de 1 data in total |
|
| Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9905
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 19 Aug 2010 09:04 Download mesaj |
|
|
|
Poți încerca să iei doar un tub optic, mai măricel. Un trepied și o montură azimutală se poate confecționa dacă ești un pic îndemânatic și nici nu costă prea mult. Sau poți lua unele la second-hand, uneori uzura opticii este inexistentă, oamenii doar se uită prin ele și dacă nu au fost bruscate sau curățate impropriu nu au ce să aibe. La un mak 20-50 mm apertură în plus face diferența.  _________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
| Sus |
|
 |
astearon Membru

Data inscrierii: 26 Aug 2010 Mesaje: 1
|
Trimis: 26 Aug 2010 04:26 Download mesaj |
| Titlul subiectului: Mica intrebare |
|
|
|
Am si eu o intrebare, as dori sa imi cumpar si eu un telescop. Nu am experienta in asa ceva si as vrea sa stiu ca prim telescop cumparat care e mai bun dintre :
Telescopul Celestron FirstScope
Telescopul Celestron Travel Scope 70
Amandoua sunt de buget mic si mai mult nu imi permit sa dau pe unul, momentan.
Multumesc. |
|
| Sus |
|
 |
|
|
| |
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|