Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 236120 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2870 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Nicu |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11378
|
Trimis: 31 Iul 2012 11:13 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
catalin dumitru a scris: | ..nu s-ar putea mari spatierea (deci si grosimea filmului sau lentilei lichide astfel formate) |
Uite aici niste materiale care zic dece e bine sa fie strat subtire, de unde trag concluzia ca daca e gros nu e bine: http://www.gpuoptical.com/osl_section2_lenses.htm
Citat: | On the contrary, oil spaced lenses have exactly the same curvature radiuses surrounding the oil, and the thickness of the oil layer is extremely small, usually less than 0.001mm. Usually there is only one single drop of oil between the surfaces, not more. This extremely thin layer of liquid behaves very differently from liquids in macroscopic quantities, e.g. it does not have even the slightest intention to move by the gravitational forces, as gravity has extremely little effect on this very small mass of liquid, but the little fluid has a comparably huge surface, which is tightly connected to the glass surfaces by the cohesion forces between the glass and the oil. So, the oil can not pour out, because there is a much stronger force keeping it between the surfaces than the gravitational force, which is trying to move it out of the lens. Also, the oil can not dry out easily, because through this extremely narrow opening, every oil moleculas takes an "eternity" to get out of the lens, and as soon as a part of the surface would become dry between the lenses, due to the cohesion forces, this area would be filled again with oil from the nearest area automatically (because the cohesion force between the oil and the glass is stronger than it is between two oil moleculas). |
|
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 5980
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 31 Iul 2012 13:28 Download mesaj |
|
|
|
Valy, in linkul dat de tine este vorba de metoda clasica de spatiere a obiectivelor cu ulei (raze de curbura interne egale), altceva decat ce discutam noi aici. Daca esti interesat de artificiul la care recurge metoda compensarii prezentata in 11.12.2010 pe acest topic poti citi postul pe care l-am scris azi cu 1 minut mai devreme decat al tau.
_________________ Fujinon 10x50FMTR SX; AR 80F15; TS 102SD |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11378
|
Trimis: 31 Iul 2012 13:35 Download mesaj |
|
|
|
Scuze, n-am vazut postul tau, am postat simultan si n-am mai dat pe pagina precedenta.
|
|
Sus |
|
 |
catalin dumitru Membru

Data inscrierii: 22 Iul 2010 Mesaje: 2946
Motto: telescopul scuza mijloacele Localitate: Shatra Neamtz
|
Trimis: 31 Iul 2012 19:14 Download mesaj |
|
|
|
zoth a scris: |
Citat: | De ce nu ar putea exista un derivat din fraunhofer , dar spatiat din start cu lichid , si cu o transmisie astfel imbunatatita |
Dar exista, cand am timp am sa atasez imaginea unui astfel de obiectiv obtinut de mine
Exista si ceva patente pe tema asta, asa incat daca aveai ganduri in aceasta directie e cam tarziu ... |
Nici o problema , nu am si nu aveam de gand sa patentez asa ceva . Nu ma intereseaza sa reinventez roata.
Insa ideea spatierii cu lichid a unui fraunhofer din sticle obisnuite , ma 'macina ' de mai mult timp.
Stiu ca mentinerea etansarii si totodata a colimarii e cam problematica dar nu-mi fac prea mari griji.
Deja am asezat pe hartie schita unei asemenea celule si cred ca va da rezultate.
Mai ramane sa fac rost de cilindri grosi de alama sau chiar bronz , pentru a o pune in practica.
Prietenul meu strungar ma va injura vartos
Multumesc pentru promptitudinea cu care ati raspuns.
catalin.
|
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

|
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9753
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 31 Iul 2012 22:58 Download mesaj |
|
|
|
@Cătălin
Nu cred că bronzul este potrivit pentru o montură de obiectiv cu lichid, de obicei are pori de la turnare. Alama poate, dacă e de calitate bună pentru așchiere. Mai bun ar fi Dural, se așchiază bine și ies suprafețe fine mai ușor de etanșat și masa obiectivului va fi sensibil mai mică.
_________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
catalin dumitru Membru

|
Trimis: 01 Aug 2012 22:37 Download mesaj |
|
|
|
Exista ceea ce strungarii si frezorii numesc -bronz centrifugat- si cred ca e inutil sa mai explic cum se obtine.
E buna si alama dar nu e la fel de dura .
E buna si ideea cu dural-ul insa eu tot i-as planta niste bucse-coliere de alama sau bronz in portiunea care trebuie sa culiseze, pentru reglajul optim.
Daca optez integral pentru dural , voi fi nevoit sa apelez la santuri si garnituri pentru etansare si se complica treaba.
Daca mai vreau si un filet cu pas fin intre semicelulele celor doua lentile , treaba se impute putin.
Daca mai vreau si un colier suplimentar pe una din lentile , pentru a face si o optimizare radiala , treaba se impute rau de tot.
S-ar putea ca mesterul strungar sa-mi dea un sut in fund
Sa vad unde naiba e schita si poate o plantez in topic.
catalin.
|
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

|
Trimis: 11 Aug 2012 20:30 Download mesaj |
|
|
|
Sa va spun o mica poveste in legatura cu obiectivul pe care l-am pus mai sus in imagine (Fraunhoferul cu menisc lichid):
In seara zilei de 3 august acesta a luat locul fostului obiectiv in luneta mea de 60mm pentru teste adevarate pe cer. Pana la acea data il maltratasem in fel si chip in cautarea unei solutii pentru corectia corespunzatoare a aberatiei de sfericitate iar testele le faceam mereu pe bancul optic fara sa mai astept pentru fiecare pas seara, ca sa-l pun pe cer.
Am incredere in testele de pe bancul optic mai ales dupa ce am trecut la o densitate dubla a retelei Ronchi (254 perechi de linii/inch) iar calibrul plan se dovedeste a fi si el de mare incredere.
In asteptarea lui Altair, pe care fac de obicei testele am rememorat cele patru aspecte pe care le urmaresc la testul pe stea:
- aspectul si definitia inelelor in intra si extrafocal
- luminozitatea figurii de difractie in intra si extrafocal
- nuanta culorii pe care o ia figura de difractie in cele doua cazuri
- aspectul figurii de difractie in focus si nuanta haloului din jurul discului Airy
Un lucru pe care vreau sa-l subliniez ca foarte important: intra si extrafocal pentru mine inseamna de cele mai multe ori 4 inele de difractie (la mai putine se poate vedea mai usor astigmatismul dar nu mai poate fi definita suficient de bine suprafata optica, iar la mai mult de 4 inele aspectul tinde sa se uniformizeze si diferentele se estompeaza).
Ei bine, pot sa spun ca micutul obiectiv a dat un test pe stea la care sincer nu ma asteptam: identitate perfecta atat ca aspect, definitie, nuanta si luminozitate, fara sa-mi dea posibilitatea sa detectez cea mai mica diferenta intre cele doua ipostaze. Pentru prima data mi-am pierdut simtul orientarii in manevrarea focuserului. In focus la 210x, Altair parea o biluta 3D ce se rostogolea alene in jurul unei axe imaginare, super frumos ...
Trebuie sa spun ca pana acum nu am mai intalnit niciun obiectiv al carui raspuns sa aiba o simetrie atat de uimitoare. Si testele diurne de a doua zi au confirmat acelasi raspuns minunat.
Inutil sa adaug ca obiectivul a ramas pe luneta si nu stiu daca va putea fi detronat de un altul ...
Cer senin si va incurajez sa apelati la metoda compensarii in caz de nevoie.
|
Sus |
|
 |
ursamajor Membru exclus

Data inscrierii: 08 Oct 2010 Mesaje: 2796
Motto: Start spre viitor... Localitate: Brăila
|
Trimis: 11 Aug 2012 20:43 Download mesaj |
|
|
|
[MESAJ SISTEM]: Acest mesaj nu este vizibil public, datorita statutului utilizatorului care a scris mesajul.
_________________ Nu te teme de umbre: ele doar arată că există lumină în apropiere. |
|
Sus |
|
 |
Teo Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009 Mesaje: 2593
|
Trimis: 12 Aug 2012 15:46 Download mesaj |
|
|
|
Vin si eu cu o completare vis a vis de aceste obiective de 60 mm.
Luneta Carton de 60/800 mm mi-a oferit cele mai sharp si cele mai curate imagini de pana acum.
Nicun alt instrument care mi-a trecut prin mana pana la ora actuala nu mi-a ofert privelisti atat de clare si frumoase si asta pana la 200 X , testat pe cer !
Cel putin la detalii Lunare este o splendoare. Nu mai vorbesc de detalii fine pentru ca Ursamajor iarasi nu ma va crede...insa cei care au privit craterele selenare prin astfel de lunete ma vor intelege...
|
|
Sus |
|
 |
ursamajor Membru exclus

Data inscrierii: 08 Oct 2010 Mesaje: 2796
Motto: Start spre viitor... Localitate: Brăila
|
Trimis: 12 Aug 2012 16:50 Download mesaj |
|
|
|
[MESAJ SISTEM]: Acest mesaj nu este vizibil public, datorita statutului utilizatorului care a scris mesajul.
_________________ Nu te teme de umbre: ele doar arată că există lumină în apropiere. |
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

|
Trimis: 12 Aug 2012 18:46 Download mesaj |
|
|
|
Va multumesc si apreciez intentia voastra ca acest topic sa ramana unul tehnic, si eu imi doresc acelasi lucru
Pentru a micsora ponderea factorului subiectiv, testele finale asupra obiectivelor pe care le-am facut in ultima perioada au cuprins succesiv ambele variante: primul test pe bancul optic, al doilea pe cer.
Primul dintre ele este unul destul de arid si nu permite multe interpretari, ceea ce vezi acolo cam aia e si cam aia poate obiectivul respectiv.
Testul pe stea se poate nuanta oarecum subiectiv dar cand acesta este precedat de cel de pe bancul optic imaginatia poate fi tinuta mai usor in frau.
Testul obiectivului de 60mm nu a aratat pe bancul optic nicio urma de sfericitate sau alte defecte optice si era firesc ca cel de pe cer sa faca o figura la fel de buna (si dupa cum s-a dovedit in final chiar peste asteptari).
Odata cu obiectivul de 60mm am retestat si luneta TS 102 f11 precum si RFT-ul de 110mm.
Luneta TS a raspuns pe bancul optic la fel de bine, fara defecte optice si fara urme de sfericitate reziduala. Pe cer insa am putut detecta usor diferente intre figurile de difractie din intra si extrafocal la capitolul de nuanta a culorii (firesc la un 102 f11). In rest un raspuns la fel de frumos ca si in cazul piticei de 60mm.
In cazul RFT-ului de 110 am descoperit pe bancul optic un mic defect zonal al obiectivului, cel mai probabil una din lentile cu o fata ce prezinta bord rabatut, defect ce imprima si un raspuns zonal diferit al sfericitatii.
Defectul nu este unul major, pe reteaua cu 127 lp/inch nu se vede deloc dar cand trec la 254 lp/inch devine evident. Drept urmare pacienta va fi urcata din nou pe masa de operatie si daca o sa supravietuiasca am sa va anunt la momentul potrivit.
mult spor va doresc!
|
Sus |
|
 |
tavi 84 Membru

Data inscrierii: 28 Iun 2013 Mesaje: 562
|
Trimis: 06 Feb 2014 12:29 Download mesaj |
|
|
|
Pe un seeing destul de prost,am observat ca focalizand mai aproape de obiectiv(intrafocal),sunt prezente acele inele concentrice(cam puternic ondulante,din cauza turbulentei atmosferice),insa invers nu prea,deci obiectivul are o subcorectie pronuntata.Ar trebui in acest caz sa incerc pentru inceput sa micsorez distanta dintre lentilele dubletului,nu?
_________________ Pentax SP 20X60 WP |
|
Sus |
|
 |
catalin dumitru Membru

|
Trimis: 06 Feb 2014 14:43 Download mesaj |
|
|
|
Exact .
Vezi insa sa te asiguri ca acele onduleuri nu provin de la supratensionarea lentilelor in celula. Asta afli slabind inelele de prindere ale OTA-ului si rotind tubul in timp ce privesti prin ocular.
Daca formele neregulate se rotesc si ele in acelasi sens atunci ai optica stransa prea tare in celula. Daca scapi de subcorectie prin apropierea pieselor , poti incerca si o rotire a uneia fatza de cealalta daca inelele nu sunt perfect circulare.
Cauta insa o lumina mai slaba pe la vreo cativa km , pe post de stea . De preferat fara surse de caldura pe traseu si la o ora mai tarzie in noapte , cam greu de obtinut iarna .
_________________ Hai noapte , hai !! |
|
Sus |
|
 |
tavi 84 Membru

Data inscrierii: 28 Iun 2013 Mesaje: 562
|
Trimis: 07 Feb 2014 12:33 Download mesaj |
|
|
|
Tubul nu poate fi rotit,sina de prindere fiind atasata de el cu doua suruburi.E desigur nevoie de mai multe teste(cand o permite si vremea,deocamdata nu prea curand),insa partile care ondulau ale inelelor concentrice nu isi mentineau pozitia(minim sau maxim in aceeasi directie),iar strangerea lentilelor in celula(testata prin rasucirea inelului filetat)era rezonabila.
_________________ Pentax SP 20X60 WP |
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|