| Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
| Statistici forum |
| |
Numar total de mesaje in forum: 241484 |
| |
Numar de utilizatori inregistrati: 2932 |
| |
Cel mai nou utilizator inregistrat: Astra |
| |
|
| |
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1450 la data de Lun Mai 11, 2026 |
| |
|
| |
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
| |
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
| Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
katran Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2014 Mesaje: 495
|
Trimis: 14 Oct 2014 16:18 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
| valy a scris: | | Trebuie ghidaj la EQ8? |
Nu stiu sigur ...ca n-am incercat . Dar e mai sigur , macar elimini o variabila , nu ?
Alta problema ... sugestii pentru prisma + oculare ? |
|
| Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11566
|
Trimis: 14 Oct 2014 16:41 Download mesaj |
|
|
|
Elimini o variabila dar introduci multe altele. Daca are encodere pe axe si il pui in pol eu zic ca ar fi arhisuficient, si mult mai comod.
Incearca o diagonala de 2" (oglinda, nu prisma) si niste oculare gen nagler sau ethos. Vezi sa ai acoperite magnificatii de la wide (cat poate instrumentul) pana pe la 250-300x la detalii planetare (cat poate seeingul...si instrumentul).
Spor. |
|
| Sus |
|
 |
auriga Membru

Data inscrierii: 22 Dec 2008 Mesaje: 2163
|
Trimis: 14 Oct 2014 16:47 Download mesaj |
|
|
|
| trebuie ghidaj la eq8, desi merge mai bine decat eq6 neghidata. |
|
| Sus |
|
 |
katran Membru

|
Trimis: 14 Oct 2014 19:57 Download mesaj |
|
|
|
| valy a scris: |
...niste oculare gen nagler sau ethos. Vezi sa ai acoperite magnificatii de la wide (cat poate instrumentul) pana pe la 250-300x la detalii planetare (cat poate seeingul...si instrumentul).
Spor. |
Aaaa.... de unde stiu cat poate instrumentul ? |
|
| Sus |
|
 |
valy Membru

|
|
| Sus |
|
 |
CUBIX Membru

Data inscrierii: 08 Mai 2013 Mesaje: 326
|
Trimis: 14 Oct 2014 20:24 Download mesaj |
|
|
|
| katran a scris: |
Aaaa.... de unde stiu cat poate instrumentul ? |
Pai imparti lungimea focala la cel mai mic ocular (din cate stiu nu exista oculare mai mici de 2,5 mm). In cazul tau 672 / 2,5 = x268,8 marime teoretica. Poti sparge aceasta "bariera" cu un barlow, insa nu stiu cum va fi imaginea, depinde de seeing, instrument... |
|
| Sus |
|
 |
horatius Membru

Data inscrierii: 06 Apr 2006 Mesaje: 1215
|
Trimis: 15 Oct 2014 00:03 Download mesaj |
|
|
|
La o luneta de 130mm buna pentru deepsky poti folosi 2 oculare: unul de camp larg, 30-35mm si unul mediu generalist de 13-17mm. Pentru nebuloase planetare si roiuri globulare mici 7-8mm e limita. Pentru planete poti merge la 300X oricand, chiar 400-450X in zilele bune, asta ar insemna un ocular sau 2 in gama de focale de 2,5 - 3 - 3,5mm. In final va fi un set de 4-5 oculare care sa acopere gama de mariri. Sau le poti alege dupa criterii mai stiintifice de pupila de iesire, dar presupune calcule.
Oculare cu camp larg bune: de la Televue - Ethos, Delos (eventual si Naglere), de la Nikon - NAW, HW, de la Pentax XW, de la Zeiss 12,8mm pentru diascop (cu adaptor 2" sau 1,25" - e cel mai bun ocular la care am pus ochiul vreodata si pe care il folosesc, Delosurile sunt slabe comparativ cu acesta). Sau daca bugetul e secat recomand si Baader Hyperion pe care le folosesc eu, seria actuala la f/7 produc stele perfecte si transmisia de lumina e mai buna decat la Delos, Nagler. Pentru planete eventual un ocular ortoscopic japonez.
Pentru vizual foloseste luneta fara reducatorul de focala.
Avand in vedere ca luneta ar trebui sa fie buna, recomand si o oglinda diagonala cu adevarat buna, cu reflexii parazite la minim, la 2": Baader (modelele Maxbright, Clicklock), Astro-Physics (tot Maxbright), Televue. Restul sunt chinezesti, cu reflexii interne multe ce distrug contrastul si uneori cu suprafata deformata de la depunerea proasta de straturi dielectrice.
Legat de camera: Atik 320 e cam slabuta. Recomand un 314L sau 383L sau una cu cipurile mai noi mai sensibile 428EX sau 460EX. _________________ Horatius
STARMAX Astronomie
Importator oficial Celestron, Baader Planetarium, PlaneWave, Sky-Watcher, Vixen, Lunt, Explore Scientific, ATIK
www.skywatcher.ro
www.starmax.ro |
|
| Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 7183
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 15 Oct 2014 01:48 Download mesaj |
|
|
|
Eu as merge pe oculare pana in 5-7mm, mai scurte nu, pentru ca acelasi lucru, si uneori mai bine, il obtii cu un ocular plus o lentila barlow. Si oricum, pentru astrofoto iti va trebui o lentila barlow, la planete si DSO-uri mici. Powermate de la Televue am auzit ca sunt foarte bune, si fiind pe 2'', nu o sa ai probleme de vignetare la foto cu camerele uzuale, cu senzor sub 30mm diagonal.
De asemenea, nu as merge pe oculare cu camp foarte larg, de 100 grade sau asemenea, pentru ca deja la 82 grade trebuie sa misti capul sa prinzi tot campul vizual. Campul vizual al unui ochi e de 68 de grade conform masuratorilor. Si pe de alta parte, eu am ramas un pic uimit de faptul ca ocularele Ethos, care sunt comparativ, mult mai recent aparute decat Nagler, se gasesc la vanzare secondhand mai des decat Nagler. Posibil ca numarul mare de lentile, si curburile dificile necesare, sa le faca mai putin reusite.
Puterea maxima teoretica ar fi de 2,5 ori diametrul lentilei frontale, deci la tine ar fi 325x. Dar daca refractorul tau e foarte bine executat, cand cerul e foarte bun poti sa mergi si peste fara pierderi semnificative de rezolutie, dar nici castigurile nu vor mai fi semnificative, daca vor fi. Puterea de marire e data de focala instrumentului, impartita la focala ocularului.
Puterea minima este data de diametrul pupilei de iesire, care ar trebui sa nu fie mai mare de 7mm pentru un om de 20 ani, de 6mm pana pe la 40 ani, si de 5mm peste. Asta nu inseamna ca nu poti sa pui oculare ccu care sa depasesti, dar pupila ochiului va fi mai mica decat cea data de ansamblul telescop-ocular, si nu vei mai capta toata lumina. Pupila de iesire e data de focala ocularului impartita la raportul focal al telescopului. Cum la tine raportul focal nativ este de 7, (pentru vizual il ignoram pe cel de 5,2), rezulta ca poti sa pui oculare de vreo 42mm, si obtii o marire minima de 21,6x, luand in considerare o pupila de 6mm. Si oricum, peste 42mm sunt foarte putine oculare, si cele care sunt au camp mai ingust, de vreo 50 grade. in timp ce la 42mm mai sunt si de 70 grade.
Campul vizual real FOV pe care il vei obtine cu un ocular se calculeaza asa. Focala ocular, inmultita cu campul vizual al ocularului AFOV, si impartita la focala telescopului. Astfel, un ocular de 40mm si 70 grade iti va da 40x70/910=3,07 grade camp vizual real. Daca pui si reductorul, atunci ai 40x70/676=4,14 grade, dar pupila va creste, de la aproximativ 5,7mm la 7,69mm.
Spre exemplu, pentru ca sa vezi toata Luna intr-o privire, o sa ti trebuiasca un ocular al carui produs sa fie undeva la ceva peste jumatate din focala telescopului. Avand Luna 31' in diametru, iti trebuie ceva sa-ti dea cam 35-40' FOV. Fiind focala de 910, sa zicem, asa la ochi, un produs de 600. Impartim 600 la un AFOV de 70 grade, ideal zic eu, si ne da 8,57mm. Deci un Baader Hyperion de 8 mm si 68 de grade ar fi bun. Refacem calculul invers, si ne da 8x68/910=35' sau 0,59 grade, si o marire sanatoasa, de 114x. _________________ Dragos N |
|
| Sus |
|
 |
katran Membru

|
Trimis: 15 Oct 2014 10:55 Download mesaj |
|
|
|
Hmmm... pai e trista treaba ... am facut niste calcule asa repede ...
Atik 314 ...1300EUR ( camera principala foto )
Atik Titan ...600EUR ( camera ghidaj )
diagonala 2" dielectrica baader ...200EUR
oculare televue , vreo 5 bucati , de la 5 la 35 ... 1500EUR
luneta ghidaj ...500EUR
Deja m-a luat ameteala ... inca minim 4000EUR ... brrrrr... si cum fac sa nu afle " inamicul " ?
Acu' fara gluma ... trebuie sa mai gandesc nitel chestia ... daca reusesc sa vand tripodul ala
modular si montura A-Z , plus niste chestii , poate mai indulcesc pastila ... vedem . |
|
| Sus |
|
 |
StarChild Membru

Data inscrierii: 29 Mar 2011 Mesaje: 1637
Motto: tata si sot in primul rand...restul neesentiale... :-) Localitate: Timisoara
|
Trimis: 15 Oct 2014 11:04 Download mesaj |
|
|
|
pai luneta de ghidaj 500EUR ? sper ca nu iei un ED sau de astea... ia si tu o luneta "normala" , acromat simplu (100-200EUR max) cu o focala asemanatoare cu a instrumentului principal...
apropo, OAG de ce nu ar fi bun ?
camera de ghidaj 600EUR? ... un LVI nu e bun? sau similar...adica sa fie vreo 200-300EUR max.
oculare, nu trebuie sa le iei toate o data, iei si tu 3 focale acuma (extremele si mijlocul) si mai tarziu iei de completare alte focale.
eventual de diferenta obtinuta de mai sus iei o roata de filtre... zic si eu...
iar cu "inamicul" poti rezolva ca zici ca le-ai gasit la super reducere...  _________________ PIERDUT FOTON!!! DECLAR NUL !!!
Ultima modificare efectuata StarChild la 15 Oct 2014 11:27, modificat de 2 ori in total |
|
| Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9896
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 15 Oct 2014 11:13 Download mesaj |
|
|
|
Aplică metoda de la Dedeman: pentru câte un ocular mai iei și un ruj gratis!
@Horațiu: n-ar fi o idee de promoție faină la voi la magazin??  _________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
| Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 15 Oct 2014 11:27 Download mesaj |
|
|
|
| katran a scris: | Hmmm... pai e trista treaba ... am facut niste calcule asa repede ...
Atik Titan ...600EUR ( camera ghidaj )
| Ia un ASI, e bun si la DSO (ai vazut pozele lui BMB), e bun si la planete, e bun si la ghidaj, prea bun chiar . Si costa putin. Daca vrei si mai ieftin gasesti un TIS second la ~100-150E. |
|
| Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 7183
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 15 Oct 2014 11:29 Download mesaj |
|
|
|
Pai daca mai aruncai un ochi si pe la rubrica bazar, mai gaseai o camera ghid, sau alte mici accesorii, care altfel, adunate, te-ar costa o gramada. Au fost doua camere ghid vandute in ultimile cateva saptamani. Si au mai fost si altele, filtre, diverse alte accesorii.
Daca insa vrei numai la prima mana, constati repede ca te duce peste ce ai prevazut. 4000 de euro? Poate ca ai uitat de motorizare pentru focusere la instrumentul principal si la luneta ghid, de placa de flat, de filtre, de roata de filtre, de controler pentru tot sistemul, un Armadillo sau ceva asemanator, plus unul sau doua barlow-uri. Hai mai degrada sa zicem 6000-7000, daca vrei doar noi.
Si nu am pus sursa stabilizata, computer, licente pentru programe, senzori pentru functionarea observatorului. Adica senzor de ploaie, statie meteo, senzori de inchidere si deschidere capac observator, senzor de parcare telescop, sistem antifurt, sistem anti-pisici, sa nu intre in observator cand e capacul deschis (sa nu razi, toate astea au fost intr-un observator). _________________ Dragos N
Ultima modificare efectuata de catre dragos.n la 15 Oct 2014 13:40, modificat de 1 data in total |
|
| Sus |
|
 |
horatius Membru

Data inscrierii: 06 Apr 2006 Mesaje: 1215
|
Trimis: 15 Oct 2014 12:45 Download mesaj |
|
|
|
Poti face ghidaj offaxis cu un adaptor off-axis si elimini luneta de ghidaj. Poti lua o luneta de 66-70mm daca folosesti un Atik Titan - camera e foarte sensibila si gasesti oricand stele de ghidaj si cu o luneta mai mica. 80mm e inutil de mare pentru ghidaj.
Ethosurile sunt spectaculoase la scanat Calea Lactee si roiurile deschise, insa la obiecte mai mici (cum sunt 99% din cele observate) campul vizual de 100 de grade nu e pus in valoare fiindca observatia se face pe centrul campului vizual. Asa ca din punctul acesta de vedere ocularele de 68-72 grade sunt mai convenabile. Nu e neaparat sa iei Delosuri si Ethosuri, desi Delosurile sunt bune, confortabile. Incearca niste Hyperioane, in luneta ta o sa fii multumit.
Spre deosebire de altii, iti recomand sa iei toate focalele necesare si la focale mici, fara barlow-uri. Barlow-urile sunt doar o piesa in plus care strica confortul utilizarii. Sunt bune doar daca nu ai ocularele care sa produca marirea necesara si la fotografie planetara bineinteles. Ocularele bune dau imagini bune si la focale mici. Oricum nu te zgarci la barlow-uri, ia ce e mai bun, un 2X Televue Powermate sau simplu , Baader VIP sau Hyperion, Astro-Physics si mai sunt cateva ce nu mi le amintesc.
| Citat: | | @Horațiu: n-ar fi o idee de promoție faină la voi la magazin?? |
Urmeaza in cateva saptamani o promotie la oculare. _________________ Horatius
STARMAX Astronomie
Importator oficial Celestron, Baader Planetarium, PlaneWave, Sky-Watcher, Vixen, Lunt, Explore Scientific, ATIK
www.skywatcher.ro
www.starmax.ro |
|
| Sus |
|
 |
katran Membru

|
Trimis: 16 Oct 2014 16:55 Download mesaj |
|
|
|
Bun ... pai s-o luam asa :
1. luneta de ghidaj : am un Bresser AR102 acromat , la care pot sa pun un ASI.120MC pentru ghidaj
1500RON la astrovest
2. diagonala Lacerta Amici 2" vreo 1000RON la astrovest
3. oculare gasesc tot la astrovest ... a zis Horatiu cam ce si cum
4. camera foto CCD ... aici n-am incotro , tre' sa ma scarpin de 1350EUR si s-o iau noua ...
5. roata filtre + filtre , tot la Horatiu e speranta ...
Restu" ... mai incolo ... macar sa adun toate astea pana la sfarsitul anului ... |
|
| Sus |
|
 |
|
|
| |
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|