| Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
| Statistici forum |
| |
Numar total de mesaje in forum: 241437 |
| |
Numar de utilizatori inregistrati: 2932 |
| |
Cel mai nou utilizator inregistrat: Astra |
| |
|
| |
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1450 la data de Lun Mai 11, 2026 |
| |
|
| |
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
| |
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
| Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 7179
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 05 Feb 2015 20:14 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
20x50 si 16x50 vor necesita un trepied special, pentru a putea fi folosite la astro. chiar si 10x50 este greu de tinut fix cand trebuie sa te uiti in sus. Poate un 7x50 sa fie mai util, dar puterea de marire e mica.
In privinta asta, eu sunt de alta parere decat multi colegi ai mei. La nivelul actual, un binoclu reprezinta risipa de resurse materiale. Mai bine tii toti bani pentru un telescop, pentru ca si asa, din Bucuresti nu ai sanse sa vezi vreun DSO cu binoclul, oricare ar fi el din cele abordabile la banii aia. Pentru ca un binoclu sa-ti dea rezultate bune, iti trebuie cer foarte bun. _________________ Dragos N |
|
| Sus |
|
 |
nobody Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010 Mesaje: 5295
Motto: Never ever give up ! Localitate: Nowhere
|
Trimis: 05 Feb 2015 22:34 Download mesaj |
|
|
|
Un binoclu mic, de uz general, este foarte bun pentru orientarea pe cer, mai ales la incepatori. In aceasta idee, consider ca e mai important sa fie comod de folosit in orice pozitie, sa aiba un camp vizual real (nu doar aparent) cat mai mare si cat mai clar definit. Iar daca e o clasa mai superioara, in sensul reflexiilor si a luminii parazite, va fi o placere sa-l folosesti si pe timp de zi, unde acest aspect devine hotarator. Ah, si sa nu stai cu frica ca tusesti langa el si se decolimeaza.
(Unii astronomi cu multa experienta considera ca stresul si inconfortul la observatii iti taie din magnitudinile limita la vizual)
Daca vrei "putere de marire" iti iei un binoclu de genul "monstru", sau un telescop.
Pupila de iesire este un aspect foarte relativ la situatie. O pupila mai mare nu inseamna neaparat ceva mai bun, sau una mai mica ceva mai rau. De multe ori poate fi chiar invers. Dar asta este alta poveste. |
|
| Sus |
|
 |
Fallen Membru

Data inscrierii: 07 Ian 2015 Mesaje: 6
|
Trimis: 06 Feb 2015 00:36 Download mesaj |
|
|
|
| dragos.n a scris: | | [...]Mai bine tii toti bani pentru un telescop, pentru ca si asa, din Bucuresti nu ai sanse sa vezi vreun DSO cu binoclul, oricare ar fi el din cele abordabile la banii aia. Pentru ca un binoclu sa-ti dea rezultate bune, iti trebuie cer foarte bun. |
Pai "setup-ul" o sa fie format dintr-un binoclu pe care-l voi putea lua dupa mine in rarele ocazii cand parasesc Bucurestiul si un telescop, asupra caruia nu m-am putut decide inca. Nu cred totusi ca va fi un Dobson, pentru ca vad o portiune mult prea mica din cer din balcon, si cred ca Dobson-ul va fi prea greu de carat chiar si pe distante scurte (adica pe bloc).
Probabil binoclul va veni primul, candva in saptamanile urmatoare. Nedumerire mea era daca o magnificatie de 10 imi va permite sa vad suficent, in conditii bune in afara orasului. De aceea intrebam de 10 vs 16 vs 20 x 50.
Are sens sa urc la un 15x70 ( http://www.astroshop.ro/omegon-binoclu-nightstar-15x70/p,18759 )? Creste si pretul, dar daca diferenta este justificata de o imagine mult mai buna m-ar tenta. Din ce am citit nu prea merge folosit fara trepied, asa ca se mai adauga si de-acolo costuri, dar daca ma pot incadra in 400 lei eu zic ca e ok. |
|
| Sus |
|
 |
2SKY Membru

Data inscrierii: 19 Dec 2012 Mesaje: 2838
|
Trimis: 06 Feb 2015 01:47 Download mesaj |
|
|
|
| Nu compara binoclu / telescop fiind inacceptabil , cel mult telescop / luneta , unde apare partea de finante . |
|
| Sus |
|
 |
Fallen Membru

Data inscrierii: 07 Ian 2015 Mesaje: 6
|
Trimis: 06 Feb 2015 01:51 Download mesaj |
|
|
|
| Nu prea inteleg ce vrei sa spui. Poti reformula, te rog? |
|
| Sus |
|
 |
2SKY Membru

Data inscrierii: 19 Dec 2012 Mesaje: 2838
|
Trimis: 06 Feb 2015 02:03 Download mesaj |
|
|
|
| Simplu , incepi cu A,B,C binoclu , luneta, telescop .... Fiecare isi stie nivelul sau . |
|
| Sus |
|
 |
sternchen Membru

Data inscrierii: 02 Iun 2012 Mesaje: 1005
Motto: unde o fi luminita din capatu' tunelului?! Localitate: austria
|
Trimis: 06 Feb 2015 09:53 Download mesaj |
|
|
|
16×50 e bun terestru si orientare pe cer.Eu folosesc cu placere la tara 20×60, care merge si la mana.
Un binoclu astro are 60-70mm si stativ.
Imbunatatirea ce poti aduce pt bresser 16×50 ar fi un trepied si un cer de munte si poate va fi suficient pana cand iti iei un telescop cu diametrul desigur mai mare  |
|
| Sus |
|
 |
Herr_Alien Moderator

Data inscrierii: 11 Noi 2010 Mesaje: 1081
|
Trimis: 06 Feb 2015 10:01 Download mesaj |
|
|
|
| Fallen a scris: | | Prin telescop, daca folosesc ocularul de 4mm parca trebuie sa ma concentrez mai tare decat atunci cand il folosesc pe cel de 20mm, si am impresia ca imi obosesc ochii mai repede. |
Mai bine ajusteaza cu atentie focalizarea pe o stea decat sa iti fortezi ochii.
In legatura cu puterea de marire, daca e peste 10x 12x, o sa ai nevoie de trepied ca sa te folosesti la maximum de binoclu. _________________ Alex
Astronomical Ephemerides |
|
| Sus |
|
 |
racostru Membru

Data inscrierii: 18 Sep 2008 Mesaje: 136
|
Trimis: 06 Feb 2015 12:01 Download mesaj |
|
|
|
| Citat: | | Simplu , incepi cu A,B,C binoclu , luneta, telescop .... Fiecare isi stie nivelul sau . |
Ai uitat sa spui ochiul liber și luneta din lentila de ochelari. Sa fim serioși... au trecut vremurile acelea. |
|
| Sus |
|
 |
mmarin Membru

Data inscrierii: 07 Ian 2014 Mesaje: 326
|
Trimis: 06 Feb 2015 19:49 Download mesaj |
|
|
|
Pentru a putea "stoarce" tot potențialul unui instrument e obligatoriu ca acesta să fie stabil. Ținut în mână, chiar și un binoclu "mic" de 7x30 te va împiedica să-ți concentrezi privirea asupra detaliilor fine sau estompate. Ca exemplu, în ajunul Crăciunului am profitat de cerul negru din Unguriu să mai dau un ochi pe la stele. Atât de negru încât, la zenit M31 se vedea cu ochiul liber, neacomodat, cu privirea directă. Am văzut în acea seară cu binoclul de 10x40: M31 - nucleul și o bună felie din periferie, M32, M33, C10, roiul dublu din Perseu, M81, M82, Pleiadele, Hyadele, M42 și, parțial M29 - doar stelele ce-i dau porecla "turnul de răcire"). Deși pe un cer mai slab M103 s-a văzut perfect cu același binoclu montat pe stativ, de această dată,cu binoclul ținut în mâini, s-a încăpățânat să rămână ascuns. Asta pentru că este nevoie de 2-3 secunde ca imaginea unui obiect aflat la limita percepției să se "developeze".
De aceea, indiferent ce instrument te decizi să achiziționezi, e bine să ai în vedere un stativ/trepied/montură adecvat(ă). |
|
| Sus |
|
 |
cpper Membru

Data inscrierii: 02 Iun 2014 Mesaje: 27
|
Trimis: 06 Feb 2015 21:30 Download mesaj |
|
|
|
| De acord cu mmarin, orice binoclu montat pe trepied va da rezultate mai bune. Si mie mi-a luat un timp bun sa vad(Nikon Aculon 10x50) M101, fiind foarte intunecata. Fara trepied nu cred ca reuseam. De asemnea, am reusit sa mai rezolv Albireo noaptea aceea, si sa vad inca 49/50 obiecte Messier. |
|
| Sus |
|
 |
|
|
| |
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|