Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
10933309_915922745107789_118647702_n.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 241437
Numar de utilizatori inregistrati: 2932
Cel mai nou utilizator inregistrat: Astra
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1450 la data de Lun Mai 11, 2026
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Telescop incepator

Du-te la pagina Anterioara  1, 2
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Achizitie instrumente

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
dragos.n
Membru
Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007

Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi

MesajTrimis: 05 Feb 2015 20:14 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

20x50 si 16x50 vor necesita un trepied special, pentru a putea fi folosite la astro. chiar si 10x50 este greu de tinut fix cand trebuie sa te uiti in sus. Poate un 7x50 sa fie mai util, dar puterea de marire e mica.

In privinta asta, eu sunt de alta parere decat multi colegi ai mei. La nivelul actual, un binoclu reprezinta risipa de resurse materiale. Mai bine tii toti bani pentru un telescop, pentru ca si asa, din Bucuresti nu ai sanse sa vezi vreun DSO cu binoclul, oricare ar fi el din cele abordabile la banii aia. Pentru ca un binoclu sa-ti dea rezultate bune, iti trebuie cer foarte bun.

Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010

Motto: Never ever give up !

MesajTrimis: 05 Feb 2015 22:34 Download mesaj
Titlul subiectului:

Un binoclu mic, de uz general, este foarte bun pentru orientarea pe cer, mai ales la incepatori. In aceasta idee, consider ca e mai important sa fie comod de folosit in orice pozitie, sa aiba un camp vizual real (nu doar aparent) cat mai mare si cat mai clar definit. Iar daca e o clasa mai superioara, in sensul reflexiilor si a luminii parazite, va fi o placere sa-l folosesti si pe timp de zi, unde acest aspect devine hotarator. Ah, si sa nu stai cu frica ca tusesti langa el si se decolimeaza. Mr. Green
(Unii astronomi cu multa experienta considera ca stresul si inconfortul la observatii iti taie din magnitudinile limita la vizual)

Daca vrei "putere de marire" iti iei un binoclu de genul "monstru", sau un telescop.

Pupila de iesire este un aspect foarte relativ la situatie. O pupila mai mare nu inseamna neaparat ceva mai bun, sau una mai mica ceva mai rau. De multe ori poate fi chiar invers. Dar asta este alta poveste.
Sus
Fallen
Membru
Membru

Data inscrierii: 07 Ian 2015

MesajTrimis: 06 Feb 2015 00:36 Download mesaj
Titlul subiectului:

dragos.n a scris:
[...]Mai bine tii toti bani pentru un telescop, pentru ca si asa, din Bucuresti nu ai sanse sa vezi vreun DSO cu binoclul, oricare ar fi el din cele abordabile la banii aia. Pentru ca un binoclu sa-ti dea rezultate bune, iti trebuie cer foarte bun.

Pai "setup-ul" o sa fie format dintr-un binoclu pe care-l voi putea lua dupa mine in rarele ocazii cand parasesc Bucurestiul si un telescop, asupra caruia nu m-am putut decide inca. Nu cred totusi ca va fi un Dobson, pentru ca vad o portiune mult prea mica din cer din balcon, si cred ca Dobson-ul va fi prea greu de carat chiar si pe distante scurte (adica pe bloc).

Probabil binoclul va veni primul, candva in saptamanile urmatoare. Nedumerire mea era daca o magnificatie de 10 imi va permite sa vad suficent, in conditii bune in afara orasului. De aceea intrebam de 10 vs 16 vs 20 x 50.

Are sens sa urc la un 15x70 ( http://www.astroshop.ro/omegon-binoclu-nightstar-15x70/p,18759 )? Creste si pretul, dar daca diferenta este justificata de o imagine mult mai buna m-ar tenta. Din ce am citit nu prea merge folosit fara trepied, asa ca se mai adauga si de-acolo costuri, dar daca ma pot incadra in 400 lei eu zic ca e ok.
Sus
2SKY
Membru
Membru

Data inscrierii: 19 Dec 2012

MesajTrimis: 06 Feb 2015 01:47 Download mesaj
Titlul subiectului:

Nu compara binoclu / telescop fiind inacceptabil , cel mult telescop / luneta , unde apare partea de finante .
Sus
Fallen
Membru
Membru

Data inscrierii: 07 Ian 2015

MesajTrimis: 06 Feb 2015 01:51 Download mesaj
Titlul subiectului:

Nu prea inteleg ce vrei sa spui. Poti reformula, te rog?
Sus
2SKY
Membru
Membru

Data inscrierii: 19 Dec 2012

MesajTrimis: 06 Feb 2015 02:03 Download mesaj
Titlul subiectului:

Simplu , incepi cu A,B,C binoclu , luneta, telescop .... Fiecare isi stie nivelul sau .
Sus
sternchen
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Iun 2012

Motto: unde o fi luminita din capatu' tunelului?!

MesajTrimis: 06 Feb 2015 09:53 Download mesaj
Titlul subiectului:

16×50 e bun terestru si orientare pe cer.Eu folosesc cu placere la tara 20×60, care merge si la mana.
Un binoclu astro are 60-70mm si stativ.
Imbunatatirea ce poti aduce pt bresser 16×50 ar fi un trepied si un cer de munte si poate va fi suficient pana cand iti iei un telescop cu diametrul desigur mai mare Smile
Sus
Herr_Alien
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 11 Noi 2010

MesajTrimis: 06 Feb 2015 10:01 Download mesaj
Titlul subiectului:

Fallen a scris:
Prin telescop, daca folosesc ocularul de 4mm parca trebuie sa ma concentrez mai tare decat atunci cand il folosesc pe cel de 20mm, si am impresia ca imi obosesc ochii mai repede.

Mai bine ajusteaza cu atentie focalizarea pe o stea decat sa iti fortezi ochii.

In legatura cu puterea de marire, daca e peste 10x 12x, o sa ai nevoie de trepied ca sa te folosesti la maximum de binoclu.

racostru
Membru
Membru

Data inscrierii: 18 Sep 2008

MesajTrimis: 06 Feb 2015 12:01 Download mesaj
Titlul subiectului:

Citat:
Simplu , incepi cu A,B,C binoclu , luneta, telescop .... Fiecare isi stie nivelul sau .

Ai uitat sa spui ochiul liber și luneta din lentila de ochelari. Sa fim serioși... au trecut vremurile acelea.
Sus
mmarin
Membru
Membru

Data inscrierii: 07 Ian 2014

MesajTrimis: 06 Feb 2015 19:49 Download mesaj
Titlul subiectului:

Pentru a putea "stoarce" tot potențialul unui instrument e obligatoriu ca acesta să fie stabil. Ținut în mână, chiar și un binoclu "mic" de 7x30 te va împiedica să-ți concentrezi privirea asupra detaliilor fine sau estompate. Ca exemplu, în ajunul Crăciunului am profitat de cerul negru din Unguriu să mai dau un ochi pe la stele. Atât de negru încât, la zenit M31 se vedea cu ochiul liber, neacomodat, cu privirea directă. Am văzut în acea seară cu binoclul de 10x40: M31 - nucleul și o bună felie din periferie, M32, M33, C10, roiul dublu din Perseu, M81, M82, Pleiadele, Hyadele, M42 și, parțial M29 - doar stelele ce-i dau porecla "turnul de răcire"). Deși pe un cer mai slab M103 s-a văzut perfect cu același binoclu montat pe stativ, de această dată,cu binoclul ținut în mâini, s-a încăpățânat să rămână ascuns. Asta pentru că este nevoie de 2-3 secunde ca imaginea unui obiect aflat la limita percepției să se "developeze".
De aceea, indiferent ce instrument te decizi să achiziționezi, e bine să ai în vedere un stativ/trepied/montură adecvat(ă).
Sus
cpper
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Iun 2014

MesajTrimis: 06 Feb 2015 21:30 Download mesaj
Titlul subiectului:

De acord cu mmarin, orice binoclu montat pe trepied va da rezultate mai bune. Si mie mi-a luat un timp bun sa vad(Nikon Aculon 10x50) M101, fiind foarte intunecata. Fara trepied nu cred ca reuseam. De asemnea, am reusit sa mai rezolv Albireo noaptea aceea, si sa vad inca 49/50 obiecte Messier.
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Achizitie instrumente Du-te la pagina Anterioara  1, 2

Download topic
Pagina 2 din 2

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact