Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
crash25 Membru

Data inscrierii: 14 Aug 2012 Mesaje: 102
|
Trimis: 07 Iun 2015 00:40 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Sa stii ca se vad chiar bine planetele din geam, e destul de linistita atmosfera iar blocul nu radiaza chiar atata caldura. Azi au fost 22 grade, turbulentele ce se vad in clip sunt ale atmosferei de pe directia in care ma uitam.
O sa ies si afara undeva cu el, stau la margine de cartier si la ~2 km de mine sunt deja dealuri. Nu-i negru complet cerul, dar e intuneric si liniste.  |
|
Sus |
|
 |
Teo Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009 Mesaje: 2593
|
Trimis: 07 Iun 2015 00:45 Download mesaj |
|
|
|
Super !
Dar ai grija la "musafirii" nepoftiti care bantuie noaptea pe strazi . Nu e prea ok sa iesi noaptea singur cu telescopul pe la marginea orasului. E bine totusi sa mai ai pe cineva prin preajma.
E mai bine sa fii precaut.
In rest, iti urez sa o stapanesti sanatos si sa faci cat mai multe observatii prin ea.
Mult succes si cer senin, lipsit de turbulente !  |
|
Sus |
|
 |
crash25 Membru

|
Trimis: 07 Iun 2015 00:49 Download mesaj |
|
|
|
Mersi frumos.
Nu ma duc singur, pe langa faptul ca e mai sigur in 2, vreau sa si impartasesc cu cineva privelistea
Inca o intrebare: cum as putea adapta un webcam la luneta? Eventual daca ma poti ajuta cu un link pentru adaptor si un webcam.  |
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9747
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 07 Iun 2015 10:34 Download mesaj |
|
|
|
Ai două alternative: un adaptor gata făcut, de fabrică sau poți să confecționezi tu unul artizanal. O cutiuță de film foto (dacă mai găsești pe undeva) are 1.25", îi tai fundul și o poți lipi cu poxipol (centrată) de corpul camerei, după ce ai scos obiectivul original. Dar trebuie să păstrezi filtrul IR care s-ar putea să fie în capătul obiectivului original, trebuie desfăcut și prins deasupra senzorului. Eu am tăiat corpul obiectivului și am filetat la loc numai partea cu filtrul. Bineînțeles, asta la o cameră dedicată. _________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
Teo Membru

|
|
Sus |
|
 |
crash25 Membru

|
Trimis: 08 Iun 2015 00:45 Download mesaj |
|
|
|
Multam fain de ajutor, baieti.
Azi am iesit pe dealuri cu luneta, m-am uitat la Venus, Jupiter si Saturn. Diferenta e uriasa fata de ce am vazut ieri de pe geam. Imagini clare, atmosfera linistita. Singurul inconvenient a fost ca peste tot prin jur auzeam tot felul de animale, fazani, ceva animal de a oracait la noi, in copac bufnita(i se vedeau ochii cand faceam cu lanterna)  |
|
Sus |
|
 |
Teo Membru

|
Trimis: 08 Iun 2015 23:40 Download mesaj |
|
|
|
Tot e bine.
Eu am intalnit de doua ori noaptea, dupa ora 12 curcani si sticleti.
M-au legitimat si ma intrebau ce fac.
Le-am explicat ca ma uit la Luna si la Saturn.
Pe doi dintre ei i-am invitat sa priveasca Saturn.
Au fost uimiti.
Per total a iesit OK.
Iti urez succes pe mai departe, iar cu timpul sa te dotezi cu niste oculare mai performate (ex. Plossl) si poate pe viitor, daca te va tine pasiunea, si cu un telescop mai mare !
Numai bine ! |
|
Sus |
|
 |
crash25 Membru

|
Trimis: 30 Iun 2015 22:01 Download mesaj |
|
|
|
Am o intrebare probabil stupida. La montura AZ3, cum ridic telescopul in altitudine mai mult decat imi permite reglajul slow motion? Acum, la maxim dat pe spate, imi ajunge undeva la 30-35 grade. Daca vreau sa vad ceva aproape de zenit, cum fac? |
|
Sus |
|
 |
Teo Membru

|
Trimis: 30 Iun 2015 23:03 Download mesaj |
|
|
|
Pai ar trebui sa mearga pana pe la 70-80 de grade cel putin pe verticala.
Ar trebui sa aiba un surub sau o parghie care iti permite decuplarea si miscari rapide pe verticala si orizontala.
Vezi poate trebuie rotita montura cu 180 de grade pe orizontal si apoi sa incerci si rabaterea pe verticala.
Daca tot nu merge poti inclina montura din trepied. Lasi doua picioare mai jos si il ridici pe cel din fata astfel incat placa monturii sa nu mai fie orizontala si paralela cu solul ci la un unghi de 20-30 grade.
Sau ridici doua picioare din fata si il lasi pe cel din spate. Dar apoi strangi foarte bine suruburile de blocare ale picioarelor sa nu se telescopeze si sa se rastoarne cu tot cu luneta.
Daca apelezi la o astfel de metoda (care nu prea este de dorit), trebuie sa strangi bine suruburile de blocaj al picioarelor pentru ca te poti trezi ca iti cade luneta cu tot cu trepied. Este o solutie de necesitate dar nu tocmai una stralucita. De asemenea se va schimba echilibrul si centrul de greutate al intregului ansamblu iar luneta ar trebui reechilibrata in inelele de prindere mutand-o mai in fata sau mai in spate .
Nu am o astfel de montura dar eu asta as incerca. Eu am tot o montura azimutala, dar home-made care imi permite unghiuri de pana la 80 grade deasupra orizontului. |
|
Sus |
|
 |
crash25 Membru

|
Trimis: 30 Iun 2015 23:21 Download mesaj |
|
|
|
Am reusit, trebuia sa trag mai tare de telescop in sus sau jos
Pana acum il fixam din trepied, exact asa cum ai zis si tu, dar devenea instabil la un anumit punct. Am mai invatat ceva.  |
|
Sus |
|
 |
Teo Membru

|
Trimis: 30 Iun 2015 23:25 Download mesaj |
|
|
|
Incearca si cu cateva picaturi de ulei la angrenaje si articulatii. Ulei auto sau vaselina.
Uneori, o picatura de ulei daca este pusa unde trebuie, face minuni . |
|
Sus |
|
 |
crash25 Membru

|
Trimis: 30 Iun 2015 23:58 Download mesaj |
|
|
|
Asa e, o picatura de ulei face cat 2 mecanici.
Are ulei, merge fin, se simte ca merge pe pelicula de ulei. O sa-i mai pun din cand in cand, inca am ulei de motor nefolosit de la ultimul schimb de ulei.  |
|
Sus |
|
 |
nobody Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010 Mesaje: 5203
Motto: Never ever give up ! Localitate: Nowhere
|
|
Sus |
|
 |