Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 235895 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2869 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Alexandru Marc |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9747
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 04 Dec 2015 00:00 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
De la domnul Mircea Pteancu, referitor la poze astro "handheld" (am facut si eu cateva).
Citat: |
Orion ''din mana'':
http://observoergosum.blogspot.ro/2015/03/...-inca.html
La acest topic vedem in ultima poza pe Venus pozata cu telefon Smiley A5 ''hand -held'':
http://observoergosum.blogspot.ro/2015/11/...rs-on.html
Aici vedem pe Saturn , Graffias ,Delta Scorpii ,Pi Sco si Zubelenlgenubi:
http://observoergosum.blogspot.ro/2015/07/...on-25.html
Venus ,Jupiter si Marte la conjunctia din Octombrie;
http://observoergosum.blogspot.ro/2015/10/...venus.html
Jupiter si Venus la conjunctia din Iunie ac.
Jupiter apare cu aspect fantomatic -dar apare- si intr-un hand-held cu telefonul:
http://observoergosum.blogspot.ro/2015/07/...-2015.html
Luna,Venus ,Marte la conjunctia tripla din Februarie ac.
In una din poze apare Luna si Venus ''hand-held'' in telefonul Smiley.
http://observoergosum.blogspot.ro/2015/02/...in-20.html
Azi-vara mi-a trecut prin cap sa testez cei 4mm apertura ai lui Coolpix S3300 pe Calea Lactee ,cu Cygnus in minte in mod deosebit, dar cerul a fost atunci prea cetos.
Iar cand cerul nu a fost cetos , au fost prea multe duble de vazut ....
Si sa nu uit , Sirius si Mirzam aici +culorile lui Castor si Polux :
http://observoergosum.blogspot.ro/2015/03/...ch-20.html
Iar pozele la Lunar X din 18 Nov. ac tot ''hand-held'' sunt. |
_________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
hardstyle Membru

Data inscrierii: 11 Aug 2015 Mesaje: 252
Motto: The Bible tells us God created the Universe; Science tells us how He did it; And through my telescope I marvel at His handiwork Localitate: Siret,Suceava
|
Trimis: 06 Dec 2015 11:28 Download mesaj |
|
|
|
Merci de linkuri!
Insa am ajuns intr-o dilema daca-i pot spune asa....
Cautam ieri pe astroshop sa vad ce telescoape s-ar incadra in bugetul meu si mi-a sarit inima cand am vazut ceva cu deschiderea mai mare de 76 un 114/500.... e la reducere 100euro....
Acum nu cred ca reducerea va ramane pana cand am eu de gand sa fac achizitia ,dar cred ca daca are ceva putin mai mult pana in 500 lei renunt la camera...nici nu mai stiu ce sa aleg... |
|
Sus |
|
 |
mmarin Membru

Data inscrierii: 07 Ian 2014 Mesaje: 286
|
Trimis: 06 Dec 2015 11:53 Download mesaj |
|
|
|
114/500 nu e tocmai recomandabil pentru început. Am eu unul și știu ce spun.
Chiar dacă îi bibilești montura și-i înlocuiești urechile de prindere a picioarelor cu unele metalice ca să nu mai oscileze interminabil - cum am făcut eu, rămâne problema curburii pronunțate a câmpului focal. Niciun ocular accesibil ca preț nu o să-ți ofere imagini clare pe mai mult de o treime din câmpul vizual aparent și vei constata o pierdere a detaliilor când încerci să forțezi amplificarea imaginii cu barlow. Nu cred că merită să te uiți după un reflector cu raport focal sub f/6 decât dacă e mai mare de 200mm.
Dacă ești presat de buget, caută un tub optic second-hand și încearcă să-ți construiești singur montura - una din fitinguri, de exemplu. |
|
Sus |
|
 |
hardstyle Membru

Motto: The Bible tells us God created the Universe; Science tells us how He did it; And through my telescope I marvel at His handiwork Localitate: Siret,Suceava
|
Trimis: 06 Dec 2015 18:49 Download mesaj |
|
|
|
Hmmm...am vazut ceva cu D de 130 ,dar raport focal f/5 adica distanta focala 650 mm
Si omegon cu focala de 920
Oricum daca ramane cel din urma pana am de gand sa fac achizitia il iau sau ceva asemanator.
O singura data am vazut un telescop in Metro, care defapt era o luneta gen 50 sau 60 /700,dar niciodata nu am "interactionat" cu vreunul.
Ceea ce stiu ,stiu din ce am citit pe forum(uri).
Daca ar fi sa iau unul cu D 114 l-as lua daca dist focala e de 900
iar un 130....cred ca mi-ar conveni cu orice dist focala
Zic bine? |
|
Sus |
|
 |
mmarin Membru

|
Trimis: 06 Dec 2015 22:49 Download mesaj |
|
|
|
114/900 și 130/900 sunt, dacă nu mă înșeală memoria, cu oglindă sferică. Dacă nu e specificat în mod clar că are oglindă parabolică, 130/900 pică, 114 e la limită. Dar ambele suferă grav din cauza trepiedului și a monturii băgate pe gât de producător. Efectiv sunt glume proaste. Iar pentru un reflector cu focală scurtă vei avea nevoie de un corector de comă sau de oculare mai scumpișoare.
Per total, telescop + setul de oculare, te scoți mai ieftin cu un refractor acromat. Dar revin la ce spuneam în postul anterior, e mai ieftin să-ți construiești tu o montură simplă decât să cumperi una de calitate decentă. Sau pune la pușculiță pentru un Dobson de 150/1200. |
|
Sus |
|
 |
hardstyle Membru

|
Trimis: 06 Dec 2015 23:32 Download mesaj |
|
|
|
Pai pana acum m-am hotarat sa raman la Celestron Astromaster 130 la care se specifica faptul ca are oglinda parabolica insa montura Eq 2 despre care nu am auzit lucruri prea bune link... Dar distanta focala de 650 pare sa fie un avantaj pentru la ce va fi folosit adica DSO...sau cel putin asta am inteles eu din ce am mai citit.
Oricum mersi de sfat il voi lua in considerare cand ma decid in final. |
|
Sus |
|
 |
mmarin Membru

|
Trimis: 07 Dec 2015 00:23 Download mesaj |
|
|
|
Chestia asta cu focală scurtă <=> câmp larg e o chestie care ține mai mult de marketing decât de realitate. Jucăria aia de 114/500, care are în realitate o distanță focală de 450mm oferă un câmp vizual doar puțin mai mare decât un telescop cu focala de 900mm dotat cu focuser pe 2 inchi. Însă imaginea se degradează rapid spre periferia câmpului vizual. Dacă vrei cu adevărat câmp larg, dotează-te cu un newton F/4 - F/5 cu focuser pe 2” și corector de comă sau cu un apocromat.
Însă instrumentul cel mai bun e cel pe care îl folosești cel mai des. Unul mai mic, pe care îl poți instala în cinci secunde și pentru care nu te înțeapă inima dacă îl atinge un musafir curios... |
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|