Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
Sh2-235klein.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 242664
Numar de utilizatori inregistrati: 2827
Cel mai nou utilizator inregistrat: Mark Juhasz
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1450 la data de Lun Mai 11, 2026
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Reducerea zgomotului in astrofotografie

Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

AstroFoto - avansati

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
iosif
Membru
Membru

Data inscrierii: 17 Oct 2012

MesajTrimis: 08 Dec 2015 04:31 Download mesaj
Titlul subiectului: Re: Reducere zgomot DSLR
Raspunde cu citat (quote)

Timpul de expunere a fost numai ISO 800. Am observat ca daca e folosit in Live View creste drastic temperatura am avut si 37 grade. In regim normal de expunere 600 sec ISO 800 e mai mica cu aproape 10 grade, nu am avut mai mult de 27 grade, asta fiind in noptile de vara si fara sa pun in functie peltierul. Are si un ventilator care raceste substantial radiatorul de la senzor.

Am facut si o incercare la 1800 sec ISO 800, si creste evident zgomot, si are si mai mult semnal.
Imaginea e din RAW in JPG originala. Timp ex. 1800 sec la ISO 800 si temp 11 grade, asta a fost 23 Martie 2015.

M 101_LIGHT_1800s_800iso_+11c_20150323-22h05m36s450ms.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  688.3 kb
 Vizualizat:  de 5635 ori

M 101_LIGHT_1800s_800iso_+11c_20150323-22h05m36s450ms.jpg

Sus
nobody
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010

Motto: Never ever give up !

MesajTrimis: 08 Dec 2015 06:59 Download mesaj
Titlul subiectului:

@starbuck:
Au testat altii inainte daca nu-l crezi nici pe cmatei.
Sau te pomeni ca toti sunt prosti.

Why is my 6D Long exp. noise reduction giving MORE noise? (pics inside)
http://www.canonrumors.com/forum/index.php?topic=13876.0

Vezi si aici:
Signal to Noise: Understanding it, Measuring it, and Improving it (Part 1)
http://www.cloudynights.com/page/articles/...rt-1-r1895
If you don't collect enough darks, you're going to inject noise into the light frames when you pre-process the images. Any deviation in your dark stack from that expected value of the dark current for each pixel means you'll be injecting that difference into each of your lights.

Sau aici:
http://www.astropix.com/HTML/I_ASTROP/SETTINGS.HTM
Once you get to a more advanced level in your astrophotography experience, you will definitely want to turn in-camera long-exposure noise reduction off. You will do better by shooting a series of dark-frame exposures yourself that you can use later in a more sophisticated way in calibrating the light-frame images.
Sus
starbuck
Membru
Membru

Data inscrierii: 23 Ian 2011

MesajTrimis: 08 Dec 2015 12:28 Download mesaj
Titlul subiectului: Re: Reducere zgomot DSLR

iosif a scris:
Am observat ca daca e folosit in Live View creste drastic temperatura am avut si 37 grade.

Live View-ul te ajuta la focalizare dar consuma mult si este o sursa de caldura semnificativa pentru zgomotul termic. Nu mai stiu daca poate fi oprit automatic dupa un anumit timp. Chestia e ca ai putea face focalizarea in Live View indiferent de metoda (obiectiv, prime focus, afocal sau prin ocular) apoi sa-l opresti.

O alta sursa importanta de caldura este acumulatorul. Daca faci observatii din curtea casei o solutie este sa inlocuiesti acumulatorul cu un adaptor de genul asta: https://www.digi-quick.co.uk/canon-eos-1000d-power-adapter. In felul asta vei putea captura fara grija sursei de tensiune.
Sus
starbuck
Membru
Membru

MesajTrimis: 08 Dec 2015 14:36 Download mesaj
Titlul subiectului:

nobody a scris:
@starbuck:
Au testat altii inainte daca nu-l crezi nici pe cmatei.
Sau te pomeni ca toti sunt prosti.

Nu am spus ca nu-l cred pe cmatei sau pe altii. Am propus numai o metoda alternativa, in nici un caz nu contest validitatea metodei cu dark frame-uri capturate separat. Se vede ca nu citesti de la inceput topicul, altfel ai fi vazut ca am precizat acest lucru.

Citat:

Why is my 6D Long exp. noise reduction giving MORE noise? (pics inside)
http://www.canonrumors.com/forum/index.php?topic=13876.0

Un caz defectuos pe care l-ai gasit nu e deloc reprezentativ chiar daca imi dau seama cu cata ardoare l-ai cautat. Smile

Citat:

Vezi si aici:
Signal to Noise: Understanding it, Measuring it, and Improving it (Part 1)
http://www.cloudynights.com/page/articles/...rt-1-r1895
If you don't collect enough darks, you're going to inject noise into the light frames when you pre-process the images. Any deviation in your dark stack from that expected value of the dark current for each pixel means you'll be injecting that difference into each of your lights.

Sau aici:
http://www.astropix.com/HTML/I_ASTROP/SETTINGS.HTM
Once you get to a more advanced level in your astrophotography experience, you will definitely want to turn in-camera long-exposure noise reduction off. You will do better by shooting a series of dark-frame exposures yourself that you can use later in a more sophisticated way in calibrating the light-frame images.

Daca ai fi avut macar notiuni de baza despre formatul RAW ai fi stiut ca este o colectie de metadate ce refera informatiile procesate din senzor in blocuri de date in vederea constructiei imaginii. In cazul activarii reducerii de zgomot din aparat dark-frame-ul este de asemenea stocat individual si poate fi vizualizat separat in cadrul aplicatiilor care citesc corect acel format (pentru ca nu toate aplicatiile citesc corect fisierul RAW avand in vedere multitudinea de formate in functie de producator). Cine proceseaza capturile in format JPG din considerente de timp de procesare sau spatiu pe disc pierde destul de mult din potentialul de prelucrare al aplicatiilor care fac stacking si care recomanda de departe formatul RAW din motive deja evidente. Deci dark frame-ul separat exista oricum si in acest caz cu conditia sa se captureze in format RAW iar post-procesarea isi va urma cursul normal. Aplicatiile care fac stacking stiu sa extraga acel dark-frame din RAW sau cel putin aplicatiile care pretind ca stiu sa faca acest lucru. In caz contrar dark frame-urile pot fi extrase manual si furnizate astfel in continuare.
Sus
cmatei
Membru
Membru

Data inscrierii: 09 Sep 2009

MesajTrimis: 08 Dec 2015 15:04 Download mesaj
Titlul subiectului:

Eu am ceva cunostinte de baza (de ce trebuie sa fii agresiv?) despre formatul raw, dupa ce am scris doua decodere pana acum pentru programul pe care-l folosesc. Nu se salveaza acel autodark, cel putin nu la camerele cu care am avut eu de-a face. E folosit de firmware inainte sa salveze RAW-ul si atat. Te poti convinge de lucrul asta daca faci doua expuneri (una cu NR, una fara) si te uiti la dimensiunea fisierelor.

Revenind la zgomotul introdus de NR din camera: am facut doua expuneri de 30s cu capacul pus, una cu in-camera NR si una fara si le-am convertit la tiff (dcraw -D -4 -T). Masurat pe 50% populatie (elimina extremele, hot/cold pixels, etc) cu NR am average 258, sigma 6.1, fara NR am average 259, sigma 5.0. EDIT: canon 400D, iso 1600.
Sus
starbuck
Membru
Membru

MesajTrimis: 08 Dec 2015 15:22 Download mesaj
Titlul subiectului:

cmatei a scris:
Eu am ceva cunostinte de baza (de ce trebuie sa fii agresiv?) despre formatul raw, dupa ce am scris doua decodere pana acum pentru programul pe care-l folosesc. Nu se salveaza acel autodark, cel putin nu la camerele cu care am avut eu de-a face. E folosit de firmware inainte sa salveze RAW-ul si atat. Te poti convinge de lucrul asta daca faci doua expuneri (una cu NR, una fara) si te uiti la dimensiunea fisierelor.

Nu ma refeream la tine in cele zise despre formatul RAW. Acum cu tot respectul pentru cunostintele tale despre formatul RAW faptul ca nu si stiut tu cum sa citesti dark frame-ul nu inseamna ca acest lucru este imposibil. Incearca aplicatia free RawTherapee - http://rawtherapee.com/blog/featurehttp://...g/features - (eu am folosit formatul NEF de la Nikon) si vei vedea ca poti vizualiza si extrage daca vrei separat dark frame-ul din RAW daca a fost activata reducerea zgomotului din aparat.

Citat:
Revenind la zgomotul introdus de NR din camera: am facut doua expuneri de 30s cu capacul pus, una cu in-camera NR si una fara si le-am convertit la tiff (dcraw -D -4 -T). Masurat pe 50% populatie (elimina extremele, hot/cold pixels, etc) cu NR am average 258, sigma 6.1, fara NR am average 259, sigma 5.0. EDIT: canon 400D, iso 1600.

Reducerea zgomotului intr-o imagine nu este nici pe departe suficienta numai din procesarea unui singur light si dark frame desi ai vazut deja o diferenta in avantajul NR desi conversia la Tiff ar putea afecta acest rezultat chiar daca intr-o mica masura. Aceasta diferenta este acumulata in cadrul stacking-ului care nu degeaba recomanda cat mai multe light si dark frame-uri (normal, pe langa bias si flats).
Sus
Cosmin Iftode
Membru
Membru

Data inscrierii: 03 Iul 2015

MesajTrimis: 08 Dec 2015 15:47 Download mesaj
Titlul subiectului:

Arareori contrazic pe cineva fara sa fi probat, dar fisierele RAW (si trag doar RAW de aproape 10 ani, intamplator Nikon) cu dark frame subtraction nu contin doua seturi de date, nu se poate extrage un dark frame de acolo, pana si google are efectiv ZERO rezultate pentru "extract dark frame". Asa cum zice si cmatei lucrul asta e evident doar din dimensiunea fisierelor, am intrat de curiozitate pe documentatia rawtherapee si vad ca poti face dark frame subtraction... atata timp cat ii pui la dispozitie un dark. Promit insa sa verific diseara atat pe Canon cat si pe Nikon, poate gresesc grav. N-am folosit pana acum argumentul ca a nu folosi in camera dfs e un consens oriunde te-ai uita, fie ca e cloudynights, stargazers lounge, /r/astrophotography, etc, dar purtam discutia asta in speranta ca fiecare aflam ceva (inclusiv ca gresim daca e cazul) sau doar ne ascultam ecoul ?

Ultima modificare efectuata de catre Cosmin Iftode la 08 Dec 2015 15:57, modificat de 1 data in total
Sus
cmatei
Membru
Membru

MesajTrimis: 08 Dec 2015 15:50 Download mesaj
Titlul subiectului:

Ce vei vedea e ca poti folosi un dark frame obtinut separat, nu sa extragi cel facut de camera, pentru ca nu exista in NEF asa ceva. Rawtherapee foloseste dcraw pentru conversie.

S-ar putea sa faci o confuzie cu setarea generala de noise reduction, care e doar atat, o setare. Aceea e salvata in RAW si se tine cont de ea la "developare" (aplicand filtre mai mult sau mai putin agresive). Dar nu e vorba de long exposure NR, si cu atat mai putin de dark frame-ul obtinut in-camera.

Cat despre avantajele NR in-camera, mai uita-te o data la numere, le-am pus si culori. Rosu e rau, verde e bine Smile
Sus
starbuck
Membru
Membru

MesajTrimis: 08 Dec 2015 15:58 Download mesaj
Titlul subiectului:

Probabil ca exista niste limitari de know-how specifice implementarii diverselor formate RAW care nu sunt obligatoriu sa figureze neaparat la cautarea cu Google sau cu alte motoare de cautare.
Inca o data, incearca aplicatia free RawTherapee - http://rawtherapee.com/blog/featurehttp://...g/features ca sa vezi ca este posibil cel putin in cazul NEF.
Sus
starbuck
Membru
Membru

MesajTrimis: 08 Dec 2015 16:24 Download mesaj
Titlul subiectului:

cmatei a scris:

S-ar putea sa faci o confuzie cu setarea generala de noise reduction, care e doar atat, o setare. Aceea e salvata in RAW si se tine cont de ea la "developare" (aplicand filtre mai mult sau mai putin agresive). Dar nu e vorba de long exposure NR, si cu atat mai putin de dark frame-ul obtinut in-camera.
Cat despre avantajele NR in-camera, mai uita-te o data la numere, le-am pus si culori. Rosu e rau, verde e bine Smile

Da, sunt de acord, filtrele aplicate fie in camera foto conform setarii de reducere a NR fie aplicate identic in aplicatiile proprietar de la producator cu care este developat RAW-ul vor avea acelasi rezultat. De asemenea cred ca este posibil ca unele formate RAW sa stocheze dark frame-ul separat iar altele sa-l genereze dinamic la developare.

Legat de masuratori tale dupa cum am spus deja felul in care ai facut masuratorile nu este suficient pentru reducerea zgomotului per ansamblu in cadrul intregului proces de stacking. Poate ca am inteles eu gresit masuratorile tale sau poate dar in nici in caz nu mi se pare normal ca setarea de reducere a zgomotului din aparat sa nu aiba chiar asa nici un efect. Daca developarea ai facut-o cu aplicatia Canon DPP atunci nu pot crede acest lucru pentru ca am folosit-o de multe ori cu fisierele RAW de la Canon 1000D iar rezultatul era conform asteptarilor privind NR (e posibil ca LENR din 400D sa fie problematic, nu neg aceasta posibilitate sau poate ca remediaza de fapt numai hot pixeli).
Cat despre alte aplicatii care citesc formate RAW nu stiu cum ar putea sa garanteze acest lucru pentru toate formatele suportate.

Ultima modificare efectuata de catre starbuck la 08 Dec 2015 16:38, modificat de 1 data in total
Sus
cmatei
Membru
Membru

MesajTrimis: 08 Dec 2015 16:37 Download mesaj
Titlul subiectului:

Folosesc RT ocazional, cand mai fac fotografie de zi, pot doar incarca un dark de pe disk (canon insa). Poti sa dai un exemplu edificator in care extrage dark frame dintr-un NEF ? Las la o parte faptul ca dcraw (care sta la baza decodarii de fisiere RAW in majoritatea aplicatiilor de genul asta, nu numai RT) nu stie asa ceva, poate mi-a scapat mie...

Citat:
Daca developarea ai facut-o cu aplicatia Canon DPP atunci nu pot crede acest lucru pentru ca am folosit-o de multe ori cu fisierele RAW de la Canon 1000D iar rezultatul era conform asteptarilor privind NR

Sa ne intelegem: LE NR functioneaza, eu nu sustin contrariul. Motivul pentru care scazi dark e sa elimini "zgomotul" termic. Ca sa fie mai usor de inteles, hai sa-l numim semnal nedorit care se suprapune peste imagine, si de care vrei sa scapi. E dependent de temperatura si timpul de expunere si daca astea nu se schimba, are aceeasi valoare in light si in dark (asta e teoria). Din pacate, datorita naturii discrete a sarcinilor electrice, nu ai cum sa ii stii valoarea exacta, intotdeauna vei citi o valoare cu zgomot aleator. Acest zgomot se adauga la imaginea ta cand faci in-camera NR, nu curentul termic, pe care-l scazi si obtii o imagine mai curata per ansamblu.

rt.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  154.09 kb
 Vizualizat:  de 5463 ori

rt.jpg

Ultima modificare efectuata de catre cmatei la 08 Dec 2015 17:18, modificat de 1 data in total
Sus
starbuck
Membru
Membru

MesajTrimis: 08 Dec 2015 16:58 Download mesaj
Titlul subiectului:

Sigur, voi cauta o imagine cu NR activat si o voi exemplifica cu RT dar va mai dura ceva pana o caut. Pana atunci am gasit niste referinte unde zice ca RT-ul foloseste o librarie bazata tot pe dcraw, si-anume libraw folosita in regim de emulare pentru dcraw:

https://en.wikipedia.org/wiki/Dcraw
Citez:
"RawTherapee, a standalone GTK+ raw developer, it uses a tweaked version of dcraw for reading raw photos. It is not just a front-end."

In link-ul urmator este mentionat suportul libraw pentru extragerea de dark frame:
http://rawtherapee.com/forum/viewtopic.php?t=2401
Citez:
"In LibRaw we focus on accurate RAW data extraction, for example
- dark frame data extracted (on cameras where such data exists)
- no black level subtraction before preprocessing stage."
Sus
cmatei
Membru
Membru

MesajTrimis: 08 Dec 2015 18:25 Download mesaj
Titlul subiectului:

Bun. RT nu foloseste (inca?) libraw. In ChangeLog-ul de la libraw e mentionat doar atat despre dark frames:

Cod:

2011-10-11 Alex Tutubalin <lexa>
        * Imported dcraw 9.11/1.445:
          + Support for new cameras added: Fujifilm F600EXR, Nikon P7100,
            Olympus E-PL3 and E-PM1, Panasonic DMC-FZ150, Sony NEX-5N,
            A65 and A77.
          + Changed color data for: Olympus E-P3, Panasonic G3 and GF3,
            PhaseOne H25, P40 and P65, Sony NEX-C3, NEX-5, NEX-3, A35 and A55.
          + Support for dark frame extraction on Sony cameras.

* DCB demosaicing: reserving 6 pixels instead of 3 to suppress
          colored image frame.
        * LibRaw 0.14.1-Release

Acum, m-am uitat la commit-ul respectiv. Nicaieri nu se intampla ce zice acel comentariu ca se intampla, si oricum ar fi vorba de Sony, nu NEF. Banuiala mea e ca se refera de fapt la extragerea nivelului de negru din zona overscan a senzorului (vezi modificarea width vs raw_width in sony_arw2_load_raw).

Ca paranteza: libraw este in esenta dcraw, cu modificari bineinteles pentru a putea fi folosit ca biblioteca. Dave Coffin, autorul dcraw, este extraordinar de incapatanat si refuza sa faca asta cu dcraw-ul original, de aia toate proiectele care folosesc dcraw il preiau cu modificari (unele mai substantiale, cum e libraw).

Cod:

Why don't you implement dcraw as a library?

I have decided that dcraw shall be a command-line program written in C, and that any further abstraction layers must be added around this core, not inside it.

Library code is ugly because it cannot use global variables. Libraries are more difficult to modify, build, install, and test than standalone programs, and so are inappropriate for file formats that change every day.

There's a simpler way to make dcraw modular and thread-safe: Run it as a separate process. Eric Raymond explains this technique here.

Teoretic, sigur ca e posibil sa fie salvat si acel in-camera dark in fisierul RAW. Practic insa, nu o face nimeni. Te las sa te convingi singur.
Sus
starbuck
Membru
Membru

MesajTrimis: 08 Dec 2015 18:32 Download mesaj
Titlul subiectului:

Ca sa completez putin chestia cu LENR in cazul Canon : acesta trateaza in principal hot pixeli (defecte fizice) si nu este relevant sau oricum numai foarte putin pentru reducerea zgomotului din imaginea finala. Eu am folosit Canon 1000D care remediaza chestia asta prin doua nivele distincte de NR in meniul Custom Functions: High ISO NR si LENR. E clar ca in acest caz trebuie ambele activate.
Da, aveti dreptate cu extragerea dark frame-ului din RT in cazul NEF. Poate fi numai aplicat cu filtrele externe din aplicatie sau aparat nu si extras. Ceea ce am vazut eu a fost efectul aplicarii setarii de NR realizata de filtrele din aplicatie sau din aparat (in cazul asta nu sunt sigur). In fine, n-are rost sa mai insistam pe particularitatile formatului RAW, ideea e ca principiul de baza al acestei metode este folosirea resurselor de procesare deja oferite de aparat iar in continuarea procesarii dark frame-ul este furnizat separat indiferent daca exista cazuri cand poate fi extras integral din RAW sau aplicat ulterior in aplicatiile de developare RAW pe baza setarii de NR sau in aplicatiile de stacking.
Sus
nobody
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010

Motto: Never ever give up !

MesajTrimis: 08 Dec 2015 18:42 Download mesaj
Titlul subiectului:

Acolo este vorba despre altceva. Te poti lamuri aici: http://www.libraw.org/docs/API-CXX-eng.html.
char* dark_frame; dcraw keys: -K file Path to dark frame file (in 16-bit PGM format)
Este vorba despre un fisier separat.
Daca tot ma descurc in C++, m-am uitat si pe surse si pot confirma acest lucru.

Dar sa lasam vorbaria depre programare.
starbuck a scris:
Nu ma refeream la tine in cele zise despre formatul RAW. Acum cu tot respectul pentru cunostintele tale despre formatul RAW faptul ca nu si stiut tu cum sa citesti dark frame-ul nu inseamna ca acest lucru este imposibil. Incearca aplicatia free RawTherapee - http://rawtherapee.com/blog/featurehttp://...g/features - (eu am folosit formatul NEF de la Nikon) si vei vedea ca poti vizualiza si extrage daca vrei separat dark frame-ul din RAW daca a fost activata reducerea zgomotului din aparat.

Uite, intamplarea face sa am instalata ultima versiune de RawTherapee (care-l folosesc de mult timp), dar nici eu nu gasesc optiunea de care ziceai (presupun ca testata de tine personal).
Poti pune un screenshot sa ne dam seama unde s-ar afla ?
Functioneaza si cu formatul .CR2 de la Canon ?

P.S.
Vad ca ai scris in acelasi timp cu mine si inteleg ca ai renuntat la ce sustineai inainte referitor la formatul RAW.
Daca vrei putem reveni la fenomenul observat: folosirea unui singur dark ("murdar") elimina anumite pattern-uri fixe si hot pixels, DAR introduce mai mult zgomot temporal (termic).

Ultima modificare efectuata de catre nobody la 08 Dec 2015 18:57, modificat de 1 data in total
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   AstroFoto - avansati Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4  Urmatoare

Download topic
Pagina 2 din 4

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact