Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 235842 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2868 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Leopold |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Ovidiu M. Membru

Data inscrierii: 16 Sep 2007 Mesaje: 1289
Motto: "The best light pollution filter is gasoline--you put it in your car and drive to darker skies." Localitate: Buzau
|
Trimis: 27 Dec 2015 14:04 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Ma refeream la ceea ce americanii numesc "the law of diminishing return". Pentru inca 5% performanta platesti mii de euro in plus...ca idee. _________________ Binoclu:Pentax XCF 10x50
Telescop:Skywatcher 150/1200mm Dobson.
Oculare: Explore Scientific 24mm 68°, Televue Nagler 12mm type4, Vixen NPL 10mm plossl. |
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 5970
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 27 Dec 2015 17:43 Download mesaj |
|
|
|
Am inteles. Problema nu este insa atat de simpla, de la caz la caz cei 5% reprezinta o importanta mai mare sau mai mica. Cu alte cuvinte sunt subiecti pentru care conteaza "ce" vad si altii pentru care conteaza "cum" vad. Nici unii, nici altii nu pot fi judecati sau condamnati, toate aceste lucruri tin pana la urma de constructia noastra interna si de multe alte lucruri acumulate pe parcursul devenirii noastre. _________________ Fujinon 10x50FMTR SX; AR 80F15; TS 102SD |
|
Sus |
|
 |
Ovidiu M. Membru

Data inscrierii: 16 Sep 2007 Mesaje: 1289
Motto: "The best light pollution filter is gasoline--you put it in your car and drive to darker skies." Localitate: Buzau
|
Trimis: 27 Dec 2015 18:32 Download mesaj |
|
|
|
Cea mai mare eroare de judecata mi se pare sa tragi la răspundere un om pentru modul în care și cheltuieli proprii bani. Iar în domeniul hobbyiurilor nobile intre care se numără cu certitudine astronomia, fac parte din tabăra celor care dacă și permit, cumpără ce este cel mai bun. Mi amintesc de un englez pe YouTube care și prezenta un apocromat de 200mm pe o montura ultra scumpa în serie limitata și ca răspuns la intrebarea unui tip cu privirea la costul instrumentului, a făcut o comparație foarte inspirata cu posibilitatea ca în aceeași suma sa și achiziționeze un automobil...În fine, ideea ar fi ca dacă ți permiți, merita. _________________ Binoclu:Pentax XCF 10x50
Telescop:Skywatcher 150/1200mm Dobson.
Oculare: Explore Scientific 24mm 68°, Televue Nagler 12mm type4, Vixen NPL 10mm plossl. |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11369
|
Trimis: 28 Dec 2015 13:34 Download mesaj |
|
|
|
Ovidiu M. a scris: | "the law of diminishing return". ca idee. | Tot ca idee, pentru adeptii teoriei as propune un test: ai pe masa un acromat si un superapo, superoferta ambele la 1$: ce ai alege? |
|
Sus |
|
 |
tavi 84 Membru

Data inscrierii: 28 Iun 2013 Mesaje: 562
|
Trimis: 04 Feb 2016 14:21 Download mesaj |
|
|
|
Uff,m-am cam razgandit.Ce parere aveti de Mak-ul de 5" de la telescop-expert,varianta OTAW,cu focalizator pe 2"(ocularul Nagler de 17 mm cred ca ar merge)si montura AZ4 varianta cu trepied otel.Daca ma iau dupa ce scrie pe site,as iesi la vreo 13 Kg cu tot cu oculare,etc.,ceea ce mi se pare transportabil la limita.Si ca bani,ma incadrez in ce dispun.Vedeti vreo obiectie potentiala?Imi scapa ceva?Nu voi mai dispune curand(anul asta) de alte fonduri si as vrea ceva folosibil din prima. |
|
Sus |
|
 |
tavi 84 Membru

|
Trimis: 04 Feb 2016 21:21 Download mesaj |
|
|
|
Sa incep alt topic?Sunt posesori de Mak de 5" pe forum destui,care ar putea impartasi din experienta lor.Din ce imi dau seama,aceasta varianta cu focuserul pe 2",foloseste acelasi mecanism de focalizare ca varianta uzuala pe 1,25",doar ca ar avea potential mai putina vignietare a campului de plina lumina in combinatie cu diagonala tot pe 2". |
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9572
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 04 Feb 2016 21:43 Download mesaj |
|
|
|
tavi84
Incerc numai sa te ajut ,sa-ti fiu de folos.
Mie... imi da cu rest... la Mak-ul asta cu focuser de 2'' .
Cat de mare poate fi acel camp de plina lumina ?
In nici un caz nu pot fi cei 2''.
Gaura din primara este oare de 2''?
Nu prea vad rostul unui Mak cu secundara de 35mm diametru dar cu gaura in primara de 2'' deoarece asta inseamna o obstructionare centrala de 40 % (gaura ,daca este de 2").
Campul de plina lumina este egal cu diametrul secundarei minus diametrul diafragmei de camp al ocularului de baza ,cel de grosisment minim.
Afla cat este diametrul secundarei la acel Mak, stabileste tu care va fi ocularul tau de baza si deci cat va fi diafragma sa de camp ,fa diferenta ca mai sus si vei afla cu adevarat cat va fi acel CPL.
Si astfel ,zic eu, afli daca merita investitia in varianta cu focuser de 2''.
Mircea _________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
Sus |
|
 |
tavi 84 Membru

|
Trimis: 04 Feb 2016 23:16 Download mesaj |
|
|
|
Ca oferta comerciala mai difera si prin faptul ca vine cu un ocular de 28 mm pe 2",rezonabil ca optica pentru raportul F/D al Mak-ului si un cautator acromat 6X30(am avut un cautator din acela cu punct rosu ca varianta mai ieftina,cu focuser pe 1,25",si stiu ca e perfect inutil).In varianta mai comod de utilizat,cu diagonala,tubul scurt al Mak-ului chiar ar avea nevoie de un cautator bun,nu mai merge vizatul in lungul tubului ca la un refractor lung.Mie mi s-ar parea ca merita pentru ca in mod sigur diagonala pe 2" nu mai introduce limitari suplimentare,chiar daca decuparea din primara si mecanismul de focalizare e acelasi.Totusi orice pareri,legate inclusiv de ansamblu,sau alte variante sunt binevenite. |
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9747
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 04 Feb 2016 23:17 Download mesaj |
|
|
|
Merită doar dacă ai de gând să montezi accesorii grele. Eu și la cass-ul de 200 puteam folosi unul de 1.25 pentru că țeava de obturație este de 30mm exterior (de la copiatoare A4). _________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 5970
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 04 Feb 2016 23:43 Download mesaj |
|
|
|
tavi 84 a scris: | Ca oferta comerciala mai difera si prin faptul ca vine cu un ocular de 28 mm pe 2",rezonabil ca optica pentru raportul F/D al Mak-ului si un cautator acromat 6X30(am avut un cautator din acela cu punct rosu ca varianta mai ieftina,cu focuser pe 1,25",si stiu ca e perfect inutil). |
Care-i scopul principal, sa-ti cumperi un instrument sau accesorii potrivite pt un ipotetic instrument? _________________ Fujinon 10x50FMTR SX; AR 80F15; TS 102SD |
|
Sus |
|
 |
nobody Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010 Mesaje: 5204
Motto: Never ever give up ! Localitate: Nowhere
|
Trimis: 05 Feb 2016 13:49 Download mesaj |
|
|
|
Ce te intereseaza mai exact ?
tavi 84 a scris: | Sa incep alt topic?Sunt posesori de Mak de 5" pe forum destui,care ar putea impartasi din experienta lor.Din ce imi dau seama,aceasta varianta cu focuserul pe 2",foloseste acelasi mecanism de focalizare ca varianta uzuala pe 1,25",doar ca ar avea potential mai putina vignietare a campului de plina lumina in combinatie cu diagonala tot pe 2". |
Pana una alta, despre Mak-ul de 5" de la Skywatcher:
- la iesirea din tub nu este un focuser, ci un adaptor de la un filet (care difera la cele doua variante) la portbarrel
- iesirea optica este identica la cele doua variate, aprox. 27 mm
- o diagonala de 1.25" nu induce vignetare, singurul motiv pentru o "iesire" de 2" ar fi amplasarea unor elemente optice mai mari decat interiorul unui barrel de 1.25", cat mai aproape de iesirea din tub. Daca folosesti o diagonala de 2", vei avea doar un drum optic mai lung, respectiv o focala efectiva mai lunga
- campul vizual real poate fi extins efectiv prin folosirea unui focal-reducer pus la iesirea din tub, chiar daca exista vignetare laterala (ca la multe Newtonuri), la vizual e chiar imperceptibila. Campul de plina lumina nu este chiar asa de critic cum ar parea la prima vedere. Vignetare laterala totala ai doar daca focalizezi chiar la iesirea din tub, caz in care ai si focala efectiva mai scurta, iar campul real mai larg la acelasi field-stop.
- poti folosi ca reper sina de prindere ca sa te uiti de-a lungul tubului
- cautatorul 6x30 ar fi mai util daca ar avea o diagonala (asa ai 3 moduri de privire care pot crea confuzie, direct spre cer, inversat stanga-dreapta prin instrument, inversat pe ambele axe prin cautator) |
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|