Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Stanescu Octavian Moderator

Data inscrierii: 02 Apr 2006 Mesaje: 3625
|
Trimis: 30 Dec 2015 13:36 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Fara o poza la stele eu nu as cumpara nici pe 50 E . probabil e problema optica de material sau slefuire in dispozitiv prea strans cu 3 cleme. |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11253
|
Trimis: 30 Dec 2015 13:40 Download mesaj |
|
|
|
50coco merita macar pentru tub si focuser . |
|
Sus |
|
 |
sternchen Membru

Data inscrierii: 02 Iun 2012 Mesaje: 1005
Motto: unde o fi luminita din capatu' tunelului?! Localitate: austria
|
Trimis: 30 Dec 2015 13:50 Download mesaj |
|
|
|
Si pt culoare  |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11253
|
Trimis: 30 Dec 2015 13:57 Download mesaj |
|
|
|
Cu culoarea nu prea ai ce sa faci dar un tub si un focuser e bun la casa omului.
Zii sa-ti dea niste poze cu stele, sigur are din moment ce a zis ca il deranja spatiatoarele. Daca nu iti da sau o coteste inseamna ca probabil are alte probleme si mai bine zici pas. |
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 5881
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 30 Dec 2015 18:55 Download mesaj |
|
|
|
Dupa mine la un obiectiv nativ bun, spatiatoarele il puteau incurca in doua cazuri:
a) daca obiectivul e strans prea tare in celula deformeaza figura de difractie inspre triunghi. Solutia in acest caz este extrem de simpla, se relaxeaza putin inelul de strangere a lentilelor si totul revine la normal. Am intalnit asemenea caz.
b) cazul in care obiectivul prezinta subcorectie. Se poate renunta la spatiatoare si problema se rezolva.
Zilele astea m-am lovit de un asemenea caz, obiectiv ED prezenta subcorectie si nu puteam urca mai sus de 40x cu el. Dupa inlaturarea inelului spatiator obiectivul s-a corectat atat de bine ca nu am putut sa-l ingenunchiez nici cu cel mai mic ocular al meu.
Din cate am inteles proprietarul nu e multumit nici dupa inlaturarea spatiatoarelor. Asta inseamna ca problema e mai grava. Poate fi o problema de executie a obiectivului asa cum spune Tavi Stanescu: lentila stransa prea tare intre cale, centre necoliniare ale dioptrilor, cilindricitate a suprafetelor, etc ...
Astigmatismul nativ poate fi corectat prin plasarea inaintea planului focal a unei lame plan paralele inclinata la un unghi si o directie convenabile insa nu cunosc pe nimeni cu atata rabdare sa se bage la un asemenea lucru, e criminal de delicat.
Atentie mare la ce a spus Dragos, daca imaginea de difractie nu e buna atunci nici cea planetara nu va fi, sa fie foarte clar. _________________ Fujinon 10x50FMTR SX; AR 80 F15; TS 102SD |
|
Sus |
|
 |
Remus Boldis Membru

Data inscrierii: 03 Iun 2014 Mesaje: 464
|
|
Sus |
|
 |
tavi 84 Membru

Data inscrierii: 28 Iun 2013 Mesaje: 562
|
Trimis: 10 Apr 2018 17:39 Download mesaj |
|
|
|
Nu,in nici un caz,e un obiectiv de proiectie,nu un triplet apo,si ca RFT e discutabil  |
|
Sus |
|
 |
Remus Boldis Membru

Data inscrierii: 03 Iun 2014 Mesaje: 464
|
Trimis: 10 Apr 2018 17:40 Download mesaj |
|
|
|