| Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
| Statistici forum |
| |
Numar total de mesaje in forum: 241435 |
| |
Numar de utilizatori inregistrati: 2932 |
| |
Cel mai nou utilizator inregistrat: Astra |
| |
|
| |
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1450 la data de Lun Mai 11, 2026 |
| |
|
| |
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
| |
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
| Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 10111
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 20 Feb 2016 00:52 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
lefmir
Inca odata , bine ai venit , avem un nou observator al cerului printre noi .
Foarte bune schitele , nu-i nimic de ras aici , felicitari !
Despre placa rotunda : poate ar fi mai bine sa te duci la un atelier care executa mobila de bucatarie la comanda ,le spui ce vrei ,alegi pe loc materialul, le dai dimensiunile si ti-o debiteaza ei.
Intr-o ora pleci cu ea in plasa.
Dar daca ai placerea sa debitezi tu , spor la treaba , nu-i chiar usor dar nici greu nu e.
Mircea
_________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
| Sus |
|
 |
lefmir Membru

Data inscrierii: 06 Dec 2015 Mesaje: 136
|
Trimis: 20 Feb 2016 14:42 Download mesaj |
|
|
|
Va multumesc frumos pentru raspunsuri!
Dl Erwin, bine punctat. Din fabrica, monturile skywatcher vad ca nu au marginea vopsita/lacuita, ci este aplicata terminatie pe PAL chior si se umfla relativ usor; de la diferenta de temperatura imediat se formeaza condens. Dupa ce fac placa noua am de gand sa scot terminatiile si de la celelalte placi si sa le lacuiesc.
O sa incerc sa caut pe la un magazin de mobila, poate gasesc. Nu prea vreau sa incerc eu pentru ca pendularul meu e cam praf si abia reusesc cu el sa tai drept, daramite circular.
Dl Pteancu, multumesc frumos! incerc si eu marea cu degetul momentan. Dar a desena mi se pare foarte interesant pentru ca ma face sa fiu atent la detalii pe care in mod normal poate ca nu le observam. Spre exemplu la o prima observatie am vazut trapezul din M42, dar stelele noi formate nu, dar cum am stat mai mult sa ma uit la obiect, am inceput sa le disting.
Apropos, ce pot face din erecting eyepiece ca accesoriu nou?
Din pacate, ocularul de 25mm mi se pare ca imi mareste cam mult, nu imi incap pleiadele toate in campul vizual, spre exemplu. M42 este fix in centru, incadrata cam cum am desenat, poate o idee mai larg.
Sa incerc sa caut un ocular de 35mm pe format de 2"? Sau pana ma mai dezmeticesc sa raman la ocularele standard?
Va multumesc!
|
|
| Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

|
Trimis: 20 Feb 2016 22:51 Download mesaj |
|
|
|
E buna ideia cu ocularul de 35mm pe standard 2'' dar nu te grabi ,urmareste sectiunea de vanzari si cu timpul vei gasi un ocular bun la second hand.
Poate avea si 30mm dar sa fie de calitate cat mai buna.
Ai mare dreptate ,desenul te ajuta sa fii un observator mai bun.
Pune te rog o poza cu ocularul terestru sa-i pregatim disectia.
L-ai putea folosi pentru a confectiona o reductie de 1.25'' / 1.25'' cand ai nevoie sa maresti amplificarea data de o lentila Barlow de 2x la 2.5x sau 3x.
Sau sa-l modifici in ocular de centrare ,in loc de canistra de film foto.
Iar chestia cea mai simpla este sa scoti lentilele si restul din interior si sa-l folosesti pentru observatii terestre la mica distanta-un fel de mega -microscop cu care te distrezi extraordinar urmarind un cuib de viespi , un stup de albine etc.Eu folosesc un corp de Barlow gol pentru asta.
Aici singura problema este ca planul focal iasa mult inafara focuserului ,ai nevoie de un prelungitor ca cel descris.
Sau sa construiesti un adevarat redresor terestru cu obiectivele unui binoclu 8x21mm sau 10x25mm.
Pune o rigla in poza cu ocularul ca sa ne dam seama de dimensiuni.
Mircea
|
| Sus |
|
 |
lefmir Membru

|
Trimis: 27 Feb 2016 19:34 Download mesaj |
|
|
|
Buna seara!
Nu am mai scris de ceva timp pentru ca am fost ocupat cu tata cu o operatie. Am ratat alataieri seara o noapte foarte calma, numai buna pentru observatii.
Zilele astea am avut putin timp si am dus placa la taiat. Am incercat la vreo 3 ateliere care lucreaza cu PAL, insa niciunul nu taie circular. Am mers la ruda unui prieten care a zis ca o sa-l taie pe cnc.
Si am mai mesterit un colimator cu laser. Nu este inca gata, arata cam urat, dar functioneaza. Este mk 2, primul a fost in tub de carton si era prea flexibil.
Este vorba de un tub de aluminiu de cartus de imprimanta de 30 de mm, la un capat am pus un tubulet de rola de film. si in partea cealalta 6 suruburi(3 + 3 la ~120 de grade) care tin un laser de la chinezi de 5 lei. Acum urmeaza alinierea fetei la 45 de grade, sa imi bata pe centrul cercului de iesire; trebuie sa colimez bine telescopul, si pasul 2: sa aduc laserul pe centru din suruburi si, ipotetic, cand il bag data viitoare ar trebui sa imi arate abaterea, daca exista.
Revin cu poze! Si cu "erecting eyepiece", insa din cate m-am uitat nu merge modificata reversibil.
Numai bine si cer senin!
|
|
| Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

|
Trimis: 27 Feb 2016 22:47 Download mesaj |
|
|
|
Insanatosire grabnica ii dorim tatalui tau.
Cerul te asteapta !
Cei de la acele ateliere sunt niste trantori.
Placile cu spoturi de deasupra blatului de bucatarie sunt intotdeauna taiate cu fitze ,figuri si tot felul de curbe.
Felicitari pentru accesorizarea cu un colimator.
Atasez doua poze cu ocularul meu Cheshire.
Materialul este aluminiu.
Fata aluminiului la 45 grade a fost lustruita cat de bine am putut ,nu trebuie calitate optica, este buna si folie de aluminiu lipita.
L-am construit in urma cu vreo 20 de ani.
Mircea
| Descriere: |
|
| Marime fisier: |
19.02 kb |
| Vizualizat: |
de 6541 ori |

|
| Descriere: |
|
| Marime fisier: |
21 kb |
| Vizualizat: |
de 6541 ori |

|
|
| Sus |
|
 |
lefmir Membru

|
Trimis: 27 Feb 2016 23:09 Download mesaj |
|
|
|
Va multumesc frumos pentru urare!
Colimatorul dvs chesire arata profesional, al meu arata ca dintr-un film SF horror(cel mai probabil Alien) de la epoxy-ul care a curs anapoda pe langa piulite, dar ar trebui sa-si faca treaba atat timp cat colimarea mea initiala e corecta.
Am probleme cu gasirea de materiale brute, neprelucrate si trebuie sa reciclez lucruri destinate unui alt uz. Cumva e bun lucrul asta, dar mi-ar fi fost mai usor altfel.
Ca tot suntem la sectiunea ATM, ma bate gandul sa fac unul din 2 proiecte:
Fie imi confectionez o montura ecuatoriala: eventuale probleme: gasirea de materie prima si/sau ateliere de confectionat piese;
fie ma gandeam sa imi fac un tracking cu arduino si motoare pas cu pas pt montura mea dobson. Aici problema o vad cu motorizarea in sine: ar trebui sa fie ceva cu cuplu mare si precizie destul de mare si s-ar putea sa ma coste motoarele cat o montura dedicata.
Numai bine!
|
|
| Sus |
|
 |
lefmir Membru

|
Trimis: 03 Mar 2016 20:09 Download mesaj |
|
|
|
m-am suparat foarte tare pentru ca dupa o saptamana in care m-a dus cu vorba aproape zilnic, acum nu imi mai raspunde la telefon, imi respinge apelul. Si cred ca mi-a pierdut placa de PAL.
Cred ca pana la urma voi fi silit tot singur sa o fac.
|
|
| Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 7179
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 04 Mar 2016 04:07 Download mesaj |
|
|
|
Eu am o placa de textolit groasa de vreo 15mm si mare de vreo 400x400mm. Acum nu mai stiu dimensiunile exact, dar daca crezi ca iti este utila, as putea sa ti-o dau. Oricum, textolitul e mult mai bun decat PAL-ul, dar si mai greu de prelucrat.
_________________ Dragos N |
|
| Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9896
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 04 Mar 2016 07:23 Download mesaj |
|
|
|
Mda, știu cum e cu meșterii. Așa că și eu prefer să nu mă rog de nimeni pentru nimic care pot face și singur chiar dacă îmi ia timp mai mult. Îți recomand să tai placa cu pendularul, nu trebuie nu știu ce precizie pentru că nu lucrează nimic pe cant. O mai șlefuiești pe urmă cu șmirghel.
Dragoș, din placa aia ar fi mai indicat de confecționat șine Vixen. Sigur, trebuie făcute fețele pe o freză și apelat la un atelier mecanic.
_________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
| Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 04 Mar 2016 08:57 Download mesaj |
|
|
|
Am mai facut sine, si Vixen si Losmandy, dar ies mai grele decat cele din aluminiu, ca nu pot sa stau sa sap si canturi ca sa le mai usurez. Nu se prelucreaza chiar usor, si asa mi-am facut praf un motor de freza. Acum pastrez motorul doar pentru chestii chiar importante.
|
| Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9896
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 04 Mar 2016 09:15 Download mesaj |
|
|
|
Da, e nevoie de o freză mare, industrială, nu una mică. Șina pe care mi-a făcut-o strungarul n-a putut s-o facă la el acasă pe FN400 ci a făcut-o la fabrică pe una mai mare.
_________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
| Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

|
Trimis: 04 Mar 2016 13:30 Download mesaj |
|
|
|
lefmir
Imi pare rau ca a iesit asa cu mesterul tamplar , credeam ca te ajut cu acel sfat , regret ca ai dat peste un om incorect.
Trebuie sa schimbi placa de baza a rockerului /a '' cutiei'' pe care sta telescopul sau placa ce sta pe pamant ?
Mircea
|
| Sus |
|
 |
dragos.n Membru

|
Trimis: 04 Mar 2016 13:42 Download mesaj |
|
|
|
| Erwin a scris: | | Da, e nevoie de o freză mare, industrială, nu una mică. Șina pe care mi-a făcut-o strungarul n-a putut s-o facă la el acasă pe FN400 ci a făcut-o la fabrică pe una mai mare. |
E nevoie de rebdare. Eu am facut sina Losmandy din sticlotextolit, care e si mai pacatos, cu un Proxxon de mana pus pe banc, si cu o freza de 4mm diametru.
|
| Sus |
|
 |
lefmir Membru

|
Trimis: 04 Mar 2016 19:26 Download mesaj |
|
|
|
Va multumesc frumos!
Am reusit pana la urma sa iau alta placa sa o tai si sa ii dau gauri(e melamina foarte proasta mai nou??? pentru ca tin minte in trecut cand am mai lucrat cu PAL, nu se exfolia asa usor). este vorba de placa superioara, pe care vine prinsa montura cu suruburi. Este in regula, nu am avut spiral de 14, asa ca am dat 13 si l-am largit putin cu pila rotunda, cand am probat axul intra fest, cand am montat totul, acum are ceva joc lateral.
merge binisor, e puuutin de tot dezaxata, cred cu 1 mm, dar nu prea incomodeaza.
Va multumesc tuturor pentru ajutor!
|
|
| Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

|
|
| Sus |
|
 |
|
|
| |
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|