Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
alexconu Membru

Data inscrierii: 10 Mai 2005 Mesaje: 610
|
Trimis: 18 Noi 2007 20:47 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Mitu Catalin a scris: | 3- cozile se formeaza atunci cand gazele se intalnesc cu vantul solar . In acest caz gazele au aparut dupa periheliu. |
Doar coada de tip I, adica cea ionica se formeaza astfel. Coada de tip II, cea de praf, n-are legatura cu vantul solar.
Mitu Catalin a scris: | Apropo , am si eu o teorie poate a erupt asa tarziu din cauza propagarii intarziate a caldurii absorbite la periheliu pana le nucleu, format din gaze inghetate inconjurat de un solid relativ ermetic, care intr-un final a cedat si a provocat spectacolul . |
La chestia asta cu inertia termica m-am gandit si eu. Dar totusi parca nu-mi suna prea bine. 1. nu s-a apropiat foarte tare de soare (are periheliul la vreo 2 UA) si 2. au trecut cam multe zile de la periheliu pana la outburst (vreo 200 de zile).
Eu acum sutn tare curios daca la finalul anului vom avea parte de inca un outburst, asa cum s-a intamplat in 1892
_________________ www.astrographist.com - Astrofotografie de Alex Conu |
|
Sus |
|
 |
Doru Dragan Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006 Mesaje: 4414
Motto: PER ASPERA AD ASTRA Localitate: Timisoara
|
Trimis: 18 Noi 2007 21:01 Download mesaj |
|
|
|
alexconu a scris: | Doar coada de tip I, adica cea ionica se formeaza astfel. Coada de tip II, cea de praf, n-are legatura cu vantul solar. |
Dar cu cine are legatura coda de tip II (de praf) daca nu cu vantul solar? Prin zona aia nu exista altceva decat vant solar. Sa nu incepi si tu acuma cu elici si sfarleze ca ma duc sa-mi trag un glont in cap
alexconu a scris: | La chestia asta cu inertia termica m-am gandit si eu. Dar totusi parca nu-mi suna prea bine. 1. nu s-a apropiat foarte tare de soare (are periheliul la vreo 2 UA) si 2. au trecut cam multe zile de la periheliu pana la outburst (vreo 200 de zile). |
Tocmai! Nu s-a apropiat prea tare de Soare si deci au trecut multe zile pana la K-Booom. Una peste alta cometa asta are un comportament total atipic si chiar spectaculos. Vom mai vedea. Speram.
|
|
Sus |
|
 |
Mitu Catalin Membru

Data inscrierii: 01 Aug 2006 Mesaje: 828
|
Trimis: 18 Noi 2007 21:04 Download mesaj |
|
|
|
Intr-adevar avem ce observa. De exemplu sunt curios cum se roteste nucleul acum , cat a mai ramas din el si ce o sa se intample la urmatorul periheliu.
Apopo de coada ,eu bagat la gramada atat emisia de particule cat si cea a radiatiilor in pachet si l-am denumit vantul solar , acum am inteles ca nu e asa.
"The solar wind blows back the evaporating gas into an ion tail, and radiation pressure pushes back the small particulate solids into a dust tail" - Encyclopedia Britannica .
_________________ 200mm F/6, 130mm F/5, HEQ5 pro , NEQ5 , ATIK 320E , 450D, 15x70 |
|
Sus |
|
 |
alexconu Membru

Data inscrierii: 10 Mai 2005 Mesaje: 610
|
Trimis: 18 Noi 2007 21:37 Download mesaj |
|
|
|
Doru Dragan a scris: | Dar cu cine are legatura coda de tip II (de praf) daca nu cu vantul solar? Prin zona aia nu exista altceva decat vant solar. Sa nu incepi si tu acuma cu elici si sfarleze ca ma duc sa-mi trag un glont in cap |
Nununu, eu n-am devieri elicoidale and stuff
Dupa cum a zis si Catalin coada de tip II are legatura cu presiunea de radiatie si cu jeturile de gaz ce izvorasc din nucleul cometei. Asa spune teoria cometelor acceptata azi.
_________________ www.astrographist.com - Astrofotografie de Alex Conu |
|
Sus |
|
 |
Abel Cavași Membru

Data inscrierii: 17 Iul 2006 Mesaje: 2527
Motto: Un șchiop mergând pe drumul drept ajunge înaintea celui rătăcit care aleargă. (Spinoza) Localitate: România, Satu Mare
|
Trimis: 18 Noi 2007 22:21 Download mesaj |
|
|
|
Răspunsurile voastre sunt foarte valoroase. Trebuie să le recitesc de câteva ori pentru a le aprofunda. Am învățat lucruri foarte importante din ele.
_________________ Oamenii sunt extrem de valoroși |
|
Sus |
|
 |
Abel Cavași Membru

Motto: Un șchiop mergând pe drumul drept ajunge înaintea celui rătăcit care aleargă. (Spinoza) Localitate: România, Satu Mare
|
Trimis: 19 Noi 2007 09:44 Download mesaj |
|
|
|
Este foarte important să aprofundăm mesajul lui Alex care definește termenii și citatul "The solar wind blows back the evaporating gas into an ion tail, and radiation pressure pushes back the small particulate solids into a dust tail" pe care l-a dat Cătălin din Encyclopedia Britannica.
Înțeleg din mesajele voastre că vântul solar produce coada de tip I formată din ioni (așezată cam în direcție opusă Soarelui și ceva mai lungă decât coada de praf), iar presiunea radiației solare produce coada de tip II din praf (care nu este strict în direcție opusă Soarelui și este ceva mai scurtă decât coada de ioni).
Așadar, avem două cauze (vântul solar și presiunea radiației solare) și, respectiv, două cozi (coada de ioni și coada de praf).
Acum ar mai trebui să înțelegem profund ce este vântul solar, ce structură are și cum acționează asupra cometei pentru a genera coada de ioni.
De asemenea, trebuie să studiem ce este presiunea radiației solare și cum acționează aceasta pentru a forma coada de praf.
Se mai poate pune problema dacă în vecinătatea nucleului și în partea opusă Soarelui ar trebui să vedem coadă, având în vedere că acolo radiația solară și vântul solar nu există (fiind ecranate de nucleu), deoarece în fotografiile voastre minunate eu nu am observat asemenea întreruperi între nucleu și coadă.
Vă rog!
P.S. Am impresia îmbucurătoare că, în sfârșit, se realizează o punte de legătură mult visată între partea teoretică și cea observațională de pe acest forum. În sfârșit, partea observațională poate beneficia de abordarea teoretică și reciproc. Să nu mai vorbim de cei care știu să facă și fotografii, dar știu și multă teorie; oameni fericiți cu adevărat . E bine domnilor, e bine. Vă mulțumesc de mii de ori pentru efortul vostru constructiv în analiza acestei probleme care mă intrigă cel puțin pe mine.
|
Sus |
|
 |
Doru Dragan Membru

|
Trimis: 19 Noi 2007 19:26 Download mesaj |
|
|
|
Abel Cavași a scris: | Acum ar mai trebui să înțelegem profund ce este vântul solar, ce structură are și cum acționează asupra cometei pentru a genera coada de ioni.
De asemenea, trebuie să studiem ce este presiunea radiației solare și cum acționează aceasta pentru a forma coada de praf.
Se mai poate pune problema dacă în vecinătatea nucleului și în partea opusă Soarelui ar trebui să vedem coadă, având în vedere că acolo radiația solară și vântul solar nu există (fiind ecranate de nucleu), deoarece în fotografiile voastre minunate eu nu am observat asemenea întreruperi între nucleu și coadă.
|
Pentru a atinge asemenea profunzimi pe care le pretinzi tu Abel, ar trebui sa intelegem profund ce este Soarele si cum functioneaza el. Asta este o tema cu adevarat vasta. Pentru inceput as vrea sa-ti atrag atentia ca Soarele constituie 99,9% din masa intregului sistem solar. Am mai zis asta de vreo cateva ori pe aici. Asta inseamna ca Soarele practic este sistemul solar iar in atmosfera lui se invart cateva grauncioare de praf carora noi le spunem planete. Acestea fiind zise inseamna ca Soarelui ii pasa foarte putin (spre deloc) de o amarata de cometa si cu atat mai putin de nucleul ei.
|
|
Sus |
|
 |
Abel Cavași Membru

|
Trimis: 20 Noi 2007 08:13 Download mesaj |
Titlul subiectului: Soarele este masiv, dar nu voluminos |
|
|
|
Doru, să înțeleg că așa explici tu absența întreruperii dintre nucleu și coadă? Într-adevăr, Soarele este masiv cât aproape tot sistemul solar, dar nu și la fel de voluminos. Iar masa nu are a face în explicarea întreruperii.
|
Sus |
|
 |
Doru Dragan Membru

|
Trimis: 20 Noi 2007 09:37 Download mesaj |
|
|
|
Ar trebui pur si simplu sa intelegi. Dar pentru asta ar trebui sa mai citesti. Parerea mea ...
|
|
Sus |
|
 |
Abel Cavași Membru

|
Trimis: 20 Noi 2007 13:08 Download mesaj |
|
|
|
Doru, am venit pe acest forum ca să „merg pe drumul drept”, întrebându-i pe cei care știu să răspundă. N-am venit să fiu îndrumat spre căutări durabile. Dacă nu știi răspunsul, abține-te (așa cum fac și ceilalți).
|
Sus |
|
 |
Doru Dragan Membru

|
Trimis: 20 Noi 2007 14:03 Download mesaj |
|
|
|
Nu exista o cale regala. Drumul e acelasi pentru toti si mai intotdeauna nu e drept. E intortocheat. Ti-am raspuns foarte clar. Nu are de ce sa fie o intrerupere. Cel putin nu asa de mare incat sa fie vizibila. Soarele e enorm. Nucleul cometei e infim. Absenta intreruperii nu se explica altfel. In nici un caz nu prin impuls volumic sau miscari elicoidale. Pentru ca sa intelegi trebuie sa si vrei sa intelegi.
|
|
Sus |
|
 |
Mitu Catalin Membru

Data inscrierii: 01 Aug 2006 Mesaje: 828
|
Trimis: 20 Noi 2007 15:20 Download mesaj |
|
|
|
Abel , trebuie sa vezi intreg ansamblul , nucleul este intr-adevar infim , in cazul asta 3-4km fata de anvelopa de gaze ce a depasit deja diametrul Soarelui . In plus nucleele se rotesc , uneori haotic sub influenta diferitelor jeturi de gaze imprastiind materie relativ uniform in jurul lor . Gandestete la un aspersor in bataia vantului. Apropo un aspersor genereaza si el mai multe "cozi" in functie de diametrul picaturilor de apa . Uita-te pe net dupa Halley , cred ca a fost cea mai studiata cometa pana acum
_________________ 200mm F/6, 130mm F/5, HEQ5 pro , NEQ5 , ATIK 320E , 450D, 15x70 |
|
Sus |
|
 |
Mesco Ivan Membru

Data inscrierii: 02 Noi 2007 Mesaje: 40
|
Trimis: 20 Noi 2007 16:35 Download mesaj |
Titlul subiectului: cometa |
|
|
|
ma intereseza daca desenul din imagine este realist. daca da, eu nu pot pricepe cum presiunea de radiatie ar putea forma o a doua coada pe o asemenea directie. (mi-a placut analogia cu stropii de apa, dar nu stiu daca putem o putem aplica si aici).
Descriere: |
|
Marime fisier: |
11.28 kb |
Vizualizat: |
de 11665 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
Doru Dragan Membru

|
Trimis: 20 Noi 2007 16:51 Download mesaj |
|
|
|
Apropo de mult trambitata anvelopa a cometei care cica a depasit diametrul Soarelui. Se uita sa se precizeze care ar fi dimensiunile anvelopei (adica atmosferei) Soarelui Muuult mai mari ...
Diferenta dintre vantul solar si radiatia solara este ca primul ajunge la Pamant (de exemplu) in vreo trei zile in timp ce radiatia circula cu viteza luminii si ajunge in cateva minute. Desenul este foarte realist. Radiatia merge in linie dreapta pe cand vantul, ca vantul. Depinde de tot felul de alti factori.
|
|
Sus |
|
 |
Abel Cavași Membru

|
Trimis: 21 Noi 2007 17:30 Download mesaj |
Titlul subiectului: Conul de umbră |
|
|
|
Am făcut un mic calcul. Să presupunem că nucleul are diametrul d și se află la distanța r față de Soare, al cărui diametru este D. Se pune problema care este înălțimea h a conului de umbră al cometei în acest caz (cât de mare ar trebui să fie întreruperea cozii dacă aceasta ar fi datorată ionizării produsă de vântul solar).
Din desen, avem relația , de unde . Înlocuind valorile numerice în kilometri, avem .
Observați că am considerat cometa foarte aproape de Soare (la o unitate astronomică). Cum ar fi dacă ea ar fi considerată și mai departe sau și mai mare? Vreți să spuneți că o asemenea întrerupere nu ar fi vizibilă? Vreți să spuneți că „vârtejurile” datorate rotației nucleului ar putea anula această întrerupere?
|
Sus |
|
 |
|