Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 235892 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2869 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Alexandru Marc |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
tudor Moderator

Data inscrierii: 28 Iul 2015 Mesaje: 3144
|
|
Sus |
|
 |
nobody Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010 Mesaje: 5204
Motto: Never ever give up ! Localitate: Nowhere
|
Trimis: 07 Apr 2024 22:40 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Probabi au uns filetele alea mari de la tuburi ca sa poata fi mai usor de asamblat/reglat.
Si eventual sa mai etanseze si sa protejeze filetele in sine, daca se corodeaza, se lasa cu zeama de ciocan.
tudor a scris: | Vaselina nu vine de la celula obiectivelor pentru ca binoclul a stat "in obiective" deci cu obiectivele in jos. Vaselina vine in mod cert din parte opusa obiectivelor. Cum se vede mai bine in poza 2, dintre acele doua tuburi concentrice. Intre cel principal din exterior si cel pentru antireflexii, mai ingust din interior. Cel din interior este fixat in capat cu o saiba. De ce ar trebui vaselina intre eceste tuburi, nici eu nu stiu!!! Poate pentru ca aceste doua tuburi concentrice nu sunt infiletate unele in altele si poate au o mica distanta intre ele, si astfel ca sa stea fest au pus vaselina. Cine stie? Mai putea sa vina de la filetul de focus al ocularelor, dar este exclus acest caz pentru ca prismele si ocularele sunt ca noi fara nici cea mai mica urma de praf, perfect curate! |
Ce se vede in poze arata cam uleios, s-ar putea sa fi folosit vaselina mai asa, care tinde sa supureze/separe ulei, mai ales cand se incalzeste. Nu mergea sa desfaci mai mult, sa cureti tt zmaxu' si sa pui ceva mai de calitate ?
S-ar putea sa se repete problema.
|
|
Sus |
|
 |
tudor Moderator

|
Trimis: 08 Apr 2024 08:48 Download mesaj |
|
|
|
Nobody,
Da ai dreptate, se poate repeta problema mai ales daca e tinut la caldura si in picioare mai mult timp. Pentru asta acum sunt atent sa il depozitez pe termen lung la orizontala. De fapt, asa e bine de depozitat pe termen lung orice binoclu sau instrument optic, ca sa nu migreze vaselina. Vaselina uleioasa din poze, contrar aparentelor, era foarte vascoasa, pentru ca daca o lasam o zi in plan inclinat tot nu se misca vizibil. Se misca in mai multe zile. Dar oricum, exact cum zici, pentru o vaselina nu e foarte vascoasa fiind de proasta calitate.
Da, se poate scoate tubul central pt ca are un inel de prindere acolo usor accesibil. Dar pentru operatiunea asta "lipicioasa" trebuie sa ma pregatesc psihic s-o duc la capat. Nu imi place sa-l desfac si sa constat ca am de lucru la el ceva mai mult, si sa il las de pe o zi pe alta desfacut bucati. O sa ma incumet candva cand o sa am timp mai mult ca sa termin treaba "lipicioasa" in aceeasi zi si sa-i pun o vaselina mai de calitate...
_________________ Fără nemurire nu există adevăr!
‐------------------
Instrumente: Ceva binocluri, două binoscoape, o lunetă ED și un Maksutov rusesc |
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 5970
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 08 Apr 2024 10:50 Download mesaj |
|
|
|
Cand o sa ai chef sa te mai joci la el poti face ce a spus Valy, sa-i muti mai spre capat focusul pe infinit (dar nu chiar la capat ca sa mai ai loc de un mic reglaj) si sa castigi plaja de focus ceva mai aproape decat limita de 100m. Mai ales ca la tine inelele filetate de stop sunt la exterior, deci treaba e foarte simpla.
_________________ Fujinon 10x50FMTR SX; AR 80F15; TS 102SD |
|
Sus |
|
 |
tudor Moderator

|
Trimis: 13 Iun 2024 14:29 Download mesaj |
|
|
|
I-am confectionat niste parasolare adanci pentru imbunatatirea contrastului.
I-am vopsit adaptorul de prindere de trepied in negru.
I-am confectionat niste cupe de oculare mai scurte din burete, care sa ma lase sa privesc cu ochelarii mult mai comod. Ii confectionasem deja din piele niste capace de oculare.
Acum, de abea astept sa il rescot la stele!
Descriere: |
|
Marime fisier: |
971.46 kb |
Vizualizat: |
de 3029 ori |

|
|
910.71 kb |
de 3029 ori |

|
|
996.58 kb |
de 3029 ori |

|
‐------------------
Instrumente: Ceva binocluri, două binoscoape, o lunetă ED și un Maksutov rusesc |
|
Sus |
|
 |
tudor Moderator

|
Trimis: 14 Iun 2024 11:37 Download mesaj |
|
|
|
Acest binoclu APM 28x110 este nisat pe astronomie, cometele fiind specialitatea lui de baza. Am facut o schita la ocularele lui pe 9 aprile, cam cum am vazut CometA 12p/ Pons Brooks. Luminozitatea aperturii binoculare de 110mm m-a ajutat sa-i disting cometei o coada lunga de aproximativ un grad in FOVul de 2.4 grade. Si asta chiar daca cometa nu se afla in cel mai convenabil loc, adica era cam 10 grade deasupra orizontului!
Deasemenea binoclul 28x110 este instrumentul cu care imi place cel mai mult sa ma plimb in multimea de galaxii din constelatiile Leul, Fecioara si Parul Brenicei. Ca un bonus, claritatea pe margini a acestui binoclu este extrem buna, si are un FOV generos care ma lasa sa vad in acelasi camp vizual mai multe galaxii sau obiecte DSO
Mai jos pun un link si pe pagina puteti gasi un raport de observatii si tabele cu obiectele Messier observate prin acest binoclu si prin altele. https://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=233700#233700
Binoclul gigant APM 28x110 se simte cel mai bine pe montura paralelogram. De fapt gatul meu se simte cel mai bine pe aceasta montura. Pot sta pe scaun sau in picioare si sa ma uit la Zenith fara probleme. Bratul se poate ridica chiar de la cativa zeci de centimetrii de sol pana la 3m.
|
306.38 kb |
de 2985 ori |

|
|
995.33 kb |
de 2985 ori |

|
‐------------------
Instrumente: Ceva binocluri, două binoscoape, o lunetă ED și un Maksutov rusesc
Ultima modificare efectuata tudor la 14 Iun 2024 11:52, modificat de 3 ori in total |
|
Sus |
|
 |
MariusP Moderator

Data inscrierii: 20 Iun 2007 Mesaje: 4266
|
Trimis: 14 Iun 2024 11:46 Download mesaj |
|
|
|
A fost o decizie excelentă că l-ai păstrat!
|
|
Sus |
|
 |
tudor Moderator

|
Trimis: 14 Iun 2024 12:32 Download mesaj |
|
|
|
Da Marius, mare dreptate ai! Era cat pe ce sa il dau, dupa cum si stii, dar mi-ar fi fost dor de apertura lui enorma in secunda numar doi de cand nu l-as mai fi avut. Oricum daca il voi da vreodata, il voi inlocui poate cu varianta ED a lui. Dar nu stiu daca merita ED atat de mult diferenta de bani, pentru ca la obiecte de camp profund cu puterea 28x nu se vor vedea oricum diferente la aberatii cromatice! Decat doar pe marginea Lunii, planete, la care ma uit oricum cu alte instrumente dedicate pt asa ceva si capabile de magnificatii mult mai mari. Aberatiile cromatice sunt evidente clar pe timp de zi, dar terestru nu il folosesc niciodata (decat doar pentru teste). Binoclul asta mare oricum nu este un instrument pt observatii terestre. E prea mare "risipa" de apertura pentru a-l folosi ziua terestru. L-as jigni sa ma uit la antene de pe blocuri cu el Lui ii place si se simte ca acasa noaptea la comete, galaxii, nebuloase planetare si roiuri stelare, unde nu se vad oricum aceste aberatii cromatice cu puterea 28x a lui, aici stapaneste capacitatea de colectare a luminii (fantastica la acest monstru).
‐------------------
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9576
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
|
Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11369
|
Trimis: 14 Iun 2024 16:20 Download mesaj |
|
|
|
In poza ai acel saculet contragreutate, este pentru beautyshoot, sau il folosesti si la observatii? Nu balangane, nu misca intreaga constructie?
tudor a scris: | L-as jigni sa ma uit la antene de pe blocuri cu el . | Dar dece jignesti antenele, au si ele suflet, sunt si ele oameni. Daca le suporta blocurile ar trebui sa le suportam si noi astronomii... Acusica se supara si iti taie 5ge-ul!!
tudor a scris: | Oricum daca il voi da vreodata, il voi inlocui poate cu varianta ED a lui. ... | Nu ca vreau sa ii pun gand rau, dar daca as face-o, nu e mai util/comod un binoclu cu oculare la 90'? La APM sunt niste "non ED/semiapo" uriase ca si variante.
|
|
Sus |
|
 |
tudor Moderator

|
Trimis: 14 Iun 2024 16:40 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc Mircea!
Vali,
Ma gândesc sa iau o greutate de 3kg în viitor, dar acum balangane foarte puțin si apoi se stabilizeaza repede, la 28x e ok.
Eu am scris ca as jigni binoclul uitandu-ma la antene cu el, nu antenele! El e facut pentru comete, are o prestanta
Da stiu binoclurile de 100mm la 90 sau 45 grade, ca m-am uitat prin ele in multe ocazii la iesirile la stele cu mai multi, si mi-au placut. Dar sunt scumpe si grele...Nu exista de 110mm ci de 120mm. Nu ai vrea sa sti cat costa un ED sau SD de 120mm Deci tot varianta semi apo cum zici tu, ramane mai accesibila la 2000euro 120mm. Dar are 10kg
Plus ca binoclul meu 28x110 are mai putine treceri aer sticla, pentru ca nu are prismele de cotire la 90 grade, astfel avand de castigat un pic la transmisia lumnii.
‐------------------
|
Sus |
|
 |
mihai_mail_ro Membru

Data inscrierii: 10 Iun 2012 Mesaje: 370
|
Trimis: 14 Iun 2024 17:59 Download mesaj |
Titlul subiectului: binoclu semiapo |
|
|
|
tudor a scris: | Dar nu stiu daca merita ED atat de mult diferenta de bani, pentru ca la obiecte de camp profund cu puterea 28x nu se vor vedea oricum diferente la aberatii cromatice! Decat doar pe marginea Lunii, planete, la care ma uit oricum cu alte instrumente dedicate pt asa ceva si capabile de magnificatii mult mai mari. |
Buna, Tudor
confirm cele de mai sus, am fost zilele trecute la B4 langa Valenii de Munte si am folosit binoclul Helios 6.3 100-90 care este semiapo. Cu UFF24 mm am obtinut 3 grade camp plan umplut cu mii de stele punctiforme. La luna era o nuanta galbuie pe margini dar nu ma deranja.
Experienta este total diferita de alte instrumente, am folosit preponderent Dobsonul de 16" la DSO si galaxii dar experienta transcedentala a binoclului la open clusters si la campul de stele in general este unica.
Binoclul este montat pe un video head cu contragreutate pentru echilibrare la Zenith, in total tot ansamblul are 8 Kg.
|
|
Sus |
|
 |
mihai_mail_ro Membru

|
Trimis: 14 Iun 2024 18:05 Download mesaj |
Titlul subiectului: bargain |
|
|
|
P.S. Personal urmaresc aproape zilnic forumurile si site-urile astro din Europa in cautare de instrumente ieftinite, desi acum mi-am finalizat arsenalul si consider ca e momentul sa mai dau din telescoape.
Binoclul Helios Quantum 6.3 100-90 este undeva la 1300 EUR dar l-am gasit la 700 EUR ca si decolimat pe teleskop-express.de Colimarea nu a fost dificila deci cu rabdare si atentie se pot achizitiona instrumente bune la preturi cat de cat decente (APM ES 140mm l-am luat cu 2000 EUR din Italia).
|
|
Sus |
|
 |
nobody Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010 Mesaje: 5204
Motto: Never ever give up ! Localitate: Nowhere
|
Trimis: 14 Iun 2024 18:43 Download mesaj |
|
|
|
Tudor, gandeste-te ca si antenelea alea sunt un fel de telescoape, doar ca pe alta frecventa, si un echipament de pe bloc poa' sa coste mai mult decat blocul in sine. In plus nici nu fac atata poluare luminoasa ca o splendoare ahitecturala scaldata de reflectoare pana in Uranus.
Lasa antenele in pace, leaga-te de stalpii de iluminat ...
|
|
Sus |
|
 |
mihai_mail_ro Membru

|
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|