| Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
| Statistici forum |
| |
Numar total de mesaje in forum: 240394 |
| |
Numar de utilizatori inregistrati: 2925 |
| |
Cel mai nou utilizator inregistrat: Sterling Ferrell |
| |
|
| |
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1438 la data de Sam Oct 25, 2025 |
| |
|
| |
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
| |
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
| Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
Alex Gaina Membru

Data inscrierii: 02 Iul 2004 Mesaje: 217
|
Trimis: 21 Dec 2010 19:16 Download mesaj |
| Titlul subiectului: ECLIPSA DE LUNA din 21 DECEMBRIE |
|
|
|
Intr-adevar, cum scrie admin, nu poți sa vezi o eclipsă după ce apune Luna. Anuarul Astronomic 2010 scrie că eclipsa este vizibilă în România, începând cu orele LT7:29 (UT 5:29) сa eclipsă penumbrală la capitolul "Eclipse", în timp ce la capitolul "Luna" ne furnizează informația, că Luna a apus deja la această oră.
Or, o eclipsă prin penumbră se poate observa, lucru pe care l-am făcut cel puțin odată, dacă nu de câteva ori în cazul unor eclipse totale ca fază inițială și finală a eclipsei. Faza penumbrală se caracterizează prin "oranjadă", adică schimbrarea culorii în oranj, față de culoarea inițială. Așa am văzut eu o eclipsă prin penumbră
http://www.astronomy.ro/forum/album_pic.php?pic_id=162
la data de 2 octombrie 2005. Fotografia nu este cea mai reușită, dar momentul schimbării culorii l-am observat vizual la începutul fazei de penumbră.
În tot cazul, păcat, că Anuarul Astonomic ne induce în eroare. Căci
1) Înainte de eclipsă i-am sunat D-lui Stefan Tiron, ceea ce m-a costat vre-o 25 de bani, probabil.
2) Totuși am urcat iarăși pe acoperiș la orele 7:35 și 8:35, stricându-mi somnul de dimineață. Și iată ce am observat:
Cerul era acoperit mai ales la Răsărit de asupra orizontului (cam la vre-o 2-3 grade), în Vest până la înălțimi mai mari : 30-60 grade. Vântul era vestic nu prea intens, astfel, că într-o oră ași fi putut să observ Luna printre noriii aidoma penelor de pernă din Vest. Nimic, însă! Doar Luceafărul se putea vedea clar spre Sud-Vest de punctul Răsăritului la vre-o 40 de grade.
Foarte grosier Soarele a răsărit la 7:50 printre Nori prezentând un spectacol de lumină de excepție, nu ca...
Între timp Cerul s-a limpezit spre Vest și Nord, tocmai unde Luna nu putea fi.
Păcat, că Anuarul Astronomic Român dă greș!
Felicitări lui Fred Espenac! |
|
| Sus |
|
 |
cmatei Membru

Data inscrierii: 09 Sep 2009 Mesaje: 844
|
Trimis: 21 Dec 2010 20:35 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
| Cred ca am gasit sursa confuziei: hartile care indica vizibilitate partiala posibila in Romania au apusul lunii calculat pentru data eclipsei, adica 21, in loc de noaptea anterioara. In loc de 06:54, a iesit 7:50 si 20 minute de penumbra... |
|
| Sus |
|
 |
|
|
| |
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|