Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
10884725_899867316713332_1595697742_n.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 235624
Numar de utilizatori inregistrati: 2865
Cel mai nou utilizator inregistrat: George B.
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Alinierea polara de precizie pentru tonti !

Du-te la pagina Anterioara  1, 2
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

AstroFoto - incepatori

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Dan Stanciu
Membru
Membru

Data inscrierii: 06 Mai 2010

Motto: nihil sine...telescop...

MesajTrimis: 16 Mar 2011 02:51 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Bună seara! Dacă n-ați rezolvat problema alinierii: 3-4 min. aliniere "grosieră" la Polară, apoi puneți capacul la luneta polară și folosiți star-drift spre sud în vecinătatea planului meridian, iar la final, star-drift spre est cât mai jos spre orizont. N-aveți ce face altceva decât dacă aveți un observator permanent cu protecțiile necesare.
Succes și răbdare!
Sus
starbuck
Membru
Membru

Data inscrierii: 23 Ian 2011

MesajTrimis: 16 Mar 2011 13:12 Download mesaj
Titlul subiectului:

Salut Dan,

Acum s-a terminat cu frigul ce-i drept dar am ajuns la o varianta interesanta (probabil ca iar reinventez roata, n-am stat sa caut pe net) dar am demontat ocularul cu reticul de la cautatorul din dotare de 6x30 si bagat intr-un tub de plastic si fizat cu un manson de cauciuc taiat dintr-un furtun l-am adaptat ca ocular direct pe secundara. E adevarat ca lipsa reperelor de pozitionare din luneta polara e o problema dar observarea e foarte confortabila, mult mai buna decat cu ocular cu reticul standard ! Acum ma gandesc sa adaptez componenta de orientare din luneta polara direct ca ocular pe secundara. Cine poate avea pretentii de precizie mai mare ? Smile ....Pana atunci incerc cu Polaris Finder care imi da exact deviatiile Polaris fata de nordul celest real in functie de data si ora. ( http://myastroimages.com/Polar_FinderScope_by_Jason_Dale/ ). In final sper sa ajung la o combinatie intre pozitionarea asta si masurarea drift-ului direct pe Polaris cu dSLR-ul descrisa anterior.

Scopul este sa obtin timpi cat mai mari de tracking stabil (pt dSLR sunt impractici timpi mai mari de 3-4 minute din cauza zgomotului - max ISO 400 sau 800 de ex). Oricum daca nu imi voi lua camera ccd astro dedicata nici nu stiu daca are rost sa ma complic cu autoguiding pentru timpi si mai mari. Acum prioritatea este sa vad vad cat de mult pot renunta la laptop in cadrul iesirilor.

Multumesc pentru sugestii.

Cer senin !
Sus
auriga
Membru
Membru

Data inscrierii: 22 Dec 2008

MesajTrimis: 16 Mar 2011 13:38 Download mesaj
Titlul subiectului:

starbuck:
1).Polara este ultima stea pe care ai vrea sa masori drift.
2).faptul ca tubul pointeaza perfect spre N nu inseamna ca si montura e bine aliniata.
3).se poate si mai mult de "3-4 minute la iso 400-800" cu d-slr.
Sus
starbuck
Membru
Membru

MesajTrimis: 16 Mar 2011 22:15 Download mesaj
Titlul subiectului:

@auriga

Multumesc ca mi-ai reamintit de punctul 2). Fiind o montura EQ3-2, e abia minimul necesar pentru astrofotografie si stiu ca nu exceleaza in precizia operarii sau in rigiditate. Practic inteleg ca problema exista si invers. Degeaba aliniezi montura daca nici de tub nu esti sigur. Eu acum am plecat de la tub. E clar ca trebuie ambele considerate.

Cat despre punctul 3), eu zic ca depinde aparat. Crede-ma din experienta cand iti spun ca deja la 3 minute la ISO 800 Pentax K100D-ul fara noise reduction are o groaza de pixeli morti, un amp glow si un banding oribile (vreau sa folosesc darkurile in loc de NR-ul din aparat). La ISO 400 astea se intampla la 5 minute. Inainte foloseam un Canon 1000D, nu pt. astrofoto ci doar distractii nocturne si situatia era si mai nasoala la expuneri lungi (e adevarat ca NR-ul activat ajuta mult). De asta zic ca fara o camera CCD astro dedicata nu am nevoie de autoguiding si hai sa zicem 3 minute de tracking stabil e tot ce imi doresc in prima faza.
Sus
Emil
Membru
Membru

Data inscrierii: 30 Aug 2007

MesajTrimis: 16 Mar 2011 22:51 Download mesaj
Titlul subiectului:

Starbuck,
pozitia tubului eu personal nu o consider asa importanta. Uite de exemplu am lucrat in doua sisteme, la inceput intr-o configuratie side-by-side ceea ce implica rotirea cu 90° a axei si in sistemul piggyback care implica readucerea in pozitia originala tip default din fabrica sa zic asa a axei. Tubul la urma urmei este un sistem mobil (prin axe) insa orientarea mnoturii este fixa.
Eroarea care o mentionezi tu se scoate de fapt atunci cand se face aliniamentul cu 2 stele respectiv cu 3 stele (in acest caz se ia in calcul si eroarea de conicitate).
Mentionai la un moment dat ca luneta polara nu are marcaje, eu in acest caz as folosi pentru punerea bruta in pol metoda Kokab si abia apoi as incepe sa fac fine tunning-ul necesar.
Totusi gandeste-te ca Polara are cea mai putin sesizabila miscare aparenta, de aceea consider contraproductiva alegerea Polarei ca reper pentru punerea in pol.

Daca poti comanda montura sa faca go-tu-uri poti folosi o metoda relativ usoara de punere in pol.
1). Goto Polaris
2) Regleaza montura mecanic din reglajele alt az pentru a centra Polaris in FOV
3) Go-to o stea cunoscuta din est
4) din controler prin corectii RA si DEC centrezi steaua in FOV
5) Sync pe steaua cunoscuta
6) Goto Polaris
repeti pasii 2-6 pana nu mai ai erori.
Sus
starbuck
Membru
Membru

MesajTrimis: 16 Mar 2011 23:39 Download mesaj
Titlul subiectului:

Emil,

Momentan nu am controller Synscan dar crede-ma ca din momentul asta a devenit prioritar ! Smile De fapt ma saturasem sa tot cuplez/decuplez motorasele pentru alinierea tubului la extremele RA.
Mutumesc mult pentru solutia "optimizata" de drift alignment !
Sus
starbuck
Membru
Membru

MesajTrimis: 16 Mar 2011 23:42 Download mesaj
Titlul subiectului:

De fapt si autoguider box e bun dar in cazul asta iar nu scap de laptop...Smile...
Sus
Emil
Membru
Membru

Data inscrierii: 30 Aug 2007

MesajTrimis: 16 Mar 2011 23:43 Download mesaj
Titlul subiectului:

Nu iti trebuie controler, se poate face si prin calculator daca ai EQDIR...
Iar daca ai EQDIR atunci iti pui EQAlign si te-ai scapat de durerea de cap...
Procedura mentionata anterior a fost conceputa pentru controlerul Autostar #497 de la Meade insa se poate extrapola la orice controler...
Sus
starbuck
Membru
Membru

MesajTrimis: 16 Mar 2011 23:53 Download mesaj
Titlul subiectului:

Cand ziceam de autoguider ma refeream la asta:

http://www.magazin.telescop-expert.ro/eq3e...uider.html
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   AstroFoto - incepatori Du-te la pagina Anterioara  1, 2

Download topic
Pagina 2 din 2

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact