| Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
| Statistici forum |
| |
Numar total de mesaje in forum: 239634 |
| |
Numar de utilizatori inregistrati: 2917 |
| |
Cel mai nou utilizator inregistrat: StefanGr |
| |
|
| |
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1438 la data de Sam Oct 25, 2025 |
| |
|
| |
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
| |
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
| Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
CristiB Membru

Data inscrierii: 19 Mar 2008 Mesaje: 2059
|
Trimis: 10 Apr 2011 21:13 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
Am vrut sa vad daca mai observa cineva. De fapt in nici o poza nu seamana unul cu altul. Sunt 3 poze cu 3 binocluri diferite. |
|
| Sus |
|
 |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 6127
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 10 Apr 2011 21:22 Download mesaj |
|
|
|
| Din cate stiu eu numai binoclul din poza 2 e rusesc, celelalte nu. |
|
| Sus |
|
 |
MiroJenu Membru

Data inscrierii: 31 Mai 2010 Mesaje: 184
Motto: Per aspera ad astra Localitate: Cluj Napoca
|
Trimis: 11 Apr 2011 14:29 Download mesaj |
|
|
|
1)Am avut "in mana" diverse binocluri si cel mai mult am fost multumit de 2 binocluri:
БПЦ 8х30(rusesc) in sensul de: usor de tinut si apucat, rezolutie excelenta, marire suficienta, luminozitate multumitoare(si poti sa-l folosesti mai peste tot in orice ocazie) poti sa-l folosesti pt o distanta de la 3--4m pana la a privi bolta instelata.
2)Apoi binoclul romanesc IOR 7x40 este o placere sa-l folosesti.(este protejat la praf si umezeala!! este militar si extrem de rezistent, calitate super!).
Ele sunt "second" si fiind dv din Bucuresti aveti posibilitati de exemplu pe siteul okazii.ro
vanzatori chiar din oras.
Cele 2 bin sunt la pret de aproximativ 170----350 Ron depinde de vanzator.
Primul are o rezolutie in centru de 6", bin IOR rez de 6--8" in centru.
3)Insa cel mai bun lucru e sa luati legatura cu un coleg de forum din oras, care are experienta in observarea cu binoclul pentru ca rezultatul cumpararii unui binoclu este OK cand puteti sa le comparati intre ele bin chiar daca "enervati vanzatorul".
4)Mai sunt o multime de binocluri noi, insa calitatea creste o data cu pretul, de exemplu
Nikon sau Olimpus de la 600---1000 Ron in sus 7x50, 8x30,8x40, 10x40, 10x45,10x50,etc(au luminozitatea crescuta avand acoperiri multistrat), merita , pt ca un binoclu de calitate "tine" o viata,
ele pot sa fie mai bune calitativ decat cele 2 bin second.
5) Atentie la colimare! _________________ Cer senin la observatii
binoclu ,IOR 7X40, IOR 10X40, Zeiss , ZOMZ BPB1 7x50 |
|
| Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11566
|
Trimis: 11 Apr 2011 14:46 Download mesaj |
|
|
|
| MiroJenu a scris: | | 5) Atentie la colimare! | "Atentie!", dar cum? |
|
| Sus |
|
 |
MiroJenu Membru

|
Trimis: 11 Apr 2011 15:52 Download mesaj |
|
|
|
Da, colimarea inseamna ca axele optice principale(binoclu) sa fie paralele si in plan orizontal cand tinem binoclul in plan orizontal ,binoclul da 2 imagini centrate, imaginile se formeaza pe retine fara ca ochii sa faca efort si apoi este compusa in creier pt prelucrare(axele optice binoclu coincid cu axele optice ochi!! si sunt paralele toate)
Decolimarea este opusul colimarii, binoclul are axele optice principale neparalele
, prin urmare si imaginile date de binoclu si proiectate pe retinele ochilor sunt decentrate. Atunci, automat ochii incearca sa corecteze adica ochii incearca sa-si alinieze axele optice proprii(care in mod normal sunt paralele) dupa axele optice binoclu(ce sunt neparalele). Aceasta aliniere a ochilor dupa binoclul decolimat necesita efort muscular ocular.
La decolimare mica axele optice ochi se aliniaza dupa axele optice(neparalele) binoclu fiind coliniare dar neparalele, creierul compune imaginea pt prelucrare, dupa un timp scurt de 10--20s apare o oboseala si un disconfort al ochilor!!
La decolimarea mare efortul muscular ocular de aliniere este incomplet si nu reuseste sa alinieze in totalitate axele optice ochi dupa axele optice binoclu, creierul nu mai poate compune cele 2 imagini decentrate astfel ca sa dea o imagine stereoscopica, raman atunci 2 imagini percepute simultan (adica "vedem dublu!!") ce e foarte neplacut plus oboseala si disconfortul ochilor!!
Iata cum am verificat colimarea unui binoclu.
CAZUL UNUI BINOCLU DECOLIMAT "MIC"
1)Privim prin binoclu, ne uitam la un obiect( cam la distanta de 100m) reglam ocularele pt imagine clara.
2)Privim in continuare cel putin 20---30 secunde prin bin tot la acel obiect.
3)Brusc indepartam binoclu si privim fara binoclu(deci cu ochii liberi) in aceeasi directie si sens spre obiectul vizat.
4)Daca simtim imediat un disconfort vizual(senzatia dureaza cateva secunde!!!) o oarecare congestionare a muschilor globului ocular(ochi) atunci avem o decolimare mica.
CAZUL UNUI BINOCLU DECOLIMAT "MEDIU"
1)Privim prin binoclu, ne uitam la un obiect( cam la distanta de 100m) reglam ocularele pt imagine clara.
2)Privim in continuare cel putin 20---30 secunde prin bin tot la acel obiect, vedem la inceput o distorsiune a imaginilor, si concentrindu-ne simtim un efort ocular neplacut(ochiul incearca automat sa suprapuna
3)Brusc indepartam binoclu si privim fara binoclu(deci cu ochii liberi) in aceeasi directie si sens spre obiectul vizat.
4)Daca simtim imediat un disconfort vizual(senzatia dureaza cateva secunde!!!) o oarecare congestionare a muschilor globului ocular(ochi) atunci avem o decolimare medie.
CAZUL UNUI BINOCLU DECOLIMAT "MARE"
2)Vedem 2 imagini suprapuse partial, si in ciuda efortului vizual simtind disconfort ocular nu reusim sa corectam si vedem 2 imagini, observatia binoculara fiind compromisa.
Un binoclu decolimat se poate repara. _________________ Cer senin la observatii
|
| Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 11 Apr 2011 17:48 Download mesaj |
|
|
|
| Multumesc. Insa am o mica problema, nu vad decat cu stangul, cu dreptul aproape deloc (vad "in ceata"), deci nu prea pot aplica metoda descrisa decat cu fiecare axa in parte dar nu si simultan. |
|
| Sus |
|
 |
horatius Membru

Data inscrierii: 06 Apr 2006 Mesaje: 1215
|
Trimis: 11 Apr 2011 18:35 Download mesaj |
|
|
|
Decolimarea se vede usor pe obiecte ascutite, colturi de cladiri, antene. Insa ai nevoie de ambii ochi. Nu e nevoie de procedura descrisa de mirojenu, care e imprecisa si nerelevanta la decolimari mici, ci doar de examinarea atenta a imaginii corect focalizate prin ambele oculare si de 2 ochi formati care stiu ce sa vada. _________________ Horatius
STARMAX Astronomie
Importator oficial Celestron, Baader Planetarium, PlaneWave, Sky-Watcher, Vixen, Lunt, Explore Scientific, ATIK
www.skywatcher.ro
www.starmax.ro |
|
| Sus |
|
 |
MiroJenu Membru

|
Trimis: 11 Apr 2011 19:48 Download mesaj |
|
|
|
Am avut 2 binocluri decolimate, un 8x30 Baigish( care atunci cand l-am cumparat m-am bucurat ca are o rezolutie uimitoare si un camp mare dar acasa uitandu-ma prin el mai mult timp am simtit oboseala vizuala si cand il luam de la ochi, 1-2 secunde traiam fenomenul realinierii axelor optice ochi ca o senzatie neplacuta de ameteala)(deci graba si nerabdarea m-au facut sa nu observ de prima data decolimarea pt ca m-am uitat putin timp) si un 7x50 Vergutten(foarte bun) care l-am scapat pe jos si s-a decolimat.
Iata cum am recolimat cele 2 binocluri:
Pt bin 8x30 ce avea o decolimare mica am rasucit(invartit usor cam 1/8 rotatie) unul din obiective
si nu am mai simtit la utilizare senzatiile neplacute caracteristice decolimarii, de atunci pana azi au trecut 6 luni si nu sa mai decolimat.
Pt bin 7x50 a fost mai greu,(chestia cu invartitul obiectivelor nu a mers) dar fiind un bin tip porro totusi se poate corecta decolimarea "umbland la prisme". Bin porro au 4 prisme, 2 pe fiecare cale optica. Prismele au baza mare pe un pat de metal perpendicular pe axele optice principale, fiind presare de sus de o lamela de otel elastica. Exista pt fiecare prisma un surub mic, lateral care permite prin invartire o mica variatie a pozitiei de perpendicularitate a prismei. Binoclurile mai noi au posibilitatea de a regla pozitia acestor 4 prisme din exterior cpurile celor 4 suruburi fiind vizibile lateral pe corpul bin, sau daca nu se inlatura invelisul extern de cauciuc si le observam, dar la unele bin vechi cele 4 surburi nu ies in afara ci pot fi reglate din interior.
Pt reglaj m-am uitat prin binoclu la un obiect de forma patrata(10cm/10cm) pe perete la distanta de 5-----9m.
deci dl Horatiu are dreptate(se observa bine decolimarea pe muchii obiecte ascutite) dar ma uitam cu ochii relaxati impotrivindu-ma sa-mi aliniez ochii dupa axele optice binoclu, astfel incat puteam sa vad 2 patrate (imagine dubla) usor departate. Si apoi incepe munca de "chinez batran" cu
invartitul fin al suruburilor (de la o rotatie pana la zecimi de rotatie) dupa cum apreciati efectul apoi iarasi priviti si tot asa pana patratele imagini se suprapun caci cu un bin colimat se vede o singura imagine.(este o logica in tot ce faceti !!)
Pana la urma dupa 2 reprize a cate doua ore jumatate in zile diferite am recolimat bin 7x50.
Ce am scris aici este valabil pt majoritatea "binoclistilor" care nu au la dispozitie conditiile unui laborator optic, ci conditii obisnuite comune. _________________ Cer senin la observatii
|
| Sus |
|
 |
MiroJenu Membru

|
Trimis: 14 Apr 2011 09:06 Download mesaj |
|
|
|
Precizare.
Explicatia colimarii si decolimarii asa cum a fost expusa mai sus reprezinta o aproximare(neglijandu-se fenomenul de stereoscopie) dar care totusi ofera intelegerea colimarii-decolimarii pentru binocluri si o metoda de corectie practica pt bin decolimate. _________________ Cer senin la observatii
|
| Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 14 Apr 2011 16:39 Download mesaj |
|
|
|
Pana l-a urma m-am hotarat: http://www.f64.ro/products/description/Bin...index.html
Tot am ajuns la ei, am testat mai multe, concluziile fiind:
Nikon 7x35 ACTION VII
- camp aparent mare (65')
- destul de ingrijit lucrat dar totusi urme de vaselina la chestiile reglabile
- in centru se vede ok, de la jumatea campului spre margini devine soft, urme de aberatie cromatica destul de pronuntate pt. obiectele out of focus sau spre marginea campului
- corpul gros, se tine destul de bine in mana
- nu e foarte greu nici foarte mare dar totusi nu neglijabil de mic
Nikon Sportlite 8x25
- desi mic, nu pot sa spun ca imi place cum se simte in mana, prea subtire, degetele stateau incomod, parca erau in plus
- camp (deranjant de) mic (45') fata de precedentul
Nikon Monarch 8x36
- auzisem de seria Monarch de la diversi colegi si am zis sa incerc de curiozitate
- parea lucrat putin mai finutz dar nimic deosebit, am sesizat si aici urme de vaselina, tot made in china
- campul aparent ceva mai mic (56')
- optic nu am sesizat nimic extraordinar, aceeasi degradare a imaginii de la jumatatea campului spre margine, totusi imaginea parea putin mai alba (probabil mai luminoasa)
-poate nu am fost eu atent sau am ramas sub impresia placuta a campului de 65' dar nu as da 4x pe un monarch, desi imi face cu ochiul un 8x56 (dar co$ta 1800lei)
Asa ca am ales 7x35 action vii, camp larg creeaza o placere in plus la observare, corectia e ok in centru pana la jumatea campului, dupa aia oricum nu prinzi in campul vizual deci nu prea conteaza. Nu e foarte greu dar sta bine in mana datorita corpului gros, e mare ca si un 10x50, doar ca mai scurt.
Multumesc tuturor pt. sfaturi si idei. |
|
| Sus |
|
 |
CristiB Membru

|
Trimis: 17 Apr 2011 17:28 Download mesaj |
|
|
|
In aceeasi zi in care ai luat Nikon 7x35 am primit si eu un Nikon 12x50. Cu siguranta e mai mare decat 7x35. Optica mie mi se pare foarte buna, detaliile sunt observate foarte usor chiar si la distante mari. Corpul e facut destul de sanatos, singurul minus pe care l-am observat pana acum e faptul ca acele parghii care sustin ocularele sunt foarte flexibile, ceea ce nu am mai intalnit la alte binocluri.
Dar observatiile sunt comode pentru ochi si nu provoaca durere sau oboseala. E adevarat ca e si ceva mai scump decat alte marci dar pentru ceea ce ofera isi merita banii. Producatorul sustine ca ofera 10 ani garantie. |
|
| Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 18 Apr 2011 01:27 Download mesaj |
|
|
|
7-12x50 e evident mai lung dar corpul e cam la fel de mare.
Suport subtire la oculare am la 7x50-ul Alcor, am vazut si la altele made in china. N-am avut probleme cu el. |
|
| Sus |
|
 |
MiroJenu Membru

|
Trimis: 19 Apr 2011 08:16 Download mesaj |
|
|
|
Binoclul de 7x35 luat de dl vali pt tatal sau cred ca este "ideal" ca bin universal are si o pupila de iesire de 5 mmm, poate sa-l tina comod fara efort(fiind mic si usor de apucat), si "nu joaca imaginea",
incepand de la marire de 8X incepe fin sa creasca efortul observatorului de a mentine imaginea fara "tremurat".
La marirea de 10x mentinerea imaginii fara tremurat deja incepe sa "enerveze".
La marirea de 12X mentinerea imaginii fara tremurat devine imposibila.
Cele spuse mai sus sunt impresiile mele(deci subiective!) si sunt adevarate cand OBSERVATIA SE FACE
LIBER FARA DISPOZITIVE AUXILIARE(trepied, bat de sprijin sau suporti de sprijin).
Din aceasta cauza "detaliile suplimentare" la mariri de 10--12--15X sunt compromise(observatie libera
si in comparatie cu 7---8X):
== tremuratul imaginii(observatia bin se face liber)
==rezolutia(limitata in special de aberatiile optice, la optica scumpa da este rezolutie)(creste rezolutia in sensul ca se pot vedea separate obiecte dar claritatea scade)
Iata un exemplu ca sa ma fac inteles:
cu 2 bin 8x30 si 12x45 am privit o tablita nr de automobil la asa distanta incat cu 8x30 nu distingeam clar ce nr este insa cu bin 12x45 am reusit sa citesc nr!, imaginea peisajului suplimentar (pietricele fire de iarba) a aparut marita dar cu un grad de "incetosare" mai crescut si un contrast mai mic fata de bin 8x30.
Poate dl Taran ne poate impartasi din experienta sa referitoare la bin scumpe(daca povestea de mai sus e valabila si pt ele) _________________ Cer senin la observatii
|
| Sus |
|
 |
CristiB Membru

|
Trimis: 19 Apr 2011 18:32 Download mesaj |
|
|
|
| MiroJenu a scris: | La marirea de 12X mentinerea imaginii fara tremurat devine imposibila.
) |
Pentru cine e valabila regula asta? Chiar si daca ar fi asa nu m-ar ingrijora pt observatii ci pt momentele in care practic tirul cu pusca. Acolo ar conta. Insa pana una alta nu simt acest inconvenient altfel nu l-as mai fi luat.
Luminozitatea unui 12x50 de la Nikon e foarte buna, imaginea oferita face parte din categoria ,,alba si rece"! |
|
| Sus |
|
 |
CristiB Membru

|
Trimis: 20 Apr 2011 17:02 Download mesaj |
|
|
|
Si pentru ca tot vorbeam in ultimele postari de Nikon, mie mi se pare foarte interesant modelul 7x50. Sta cel mai bine la luminozitate iar diferenta de apropiere fata de 10x50 , conform tabelului, e minima-112m/ 114m -si la doar 16 m diferenta fata de un 12x50. Luminozitatea are un indice de 50, dublu fata de cel mai bun la acest aspect dupa el. Deasemenea la exit pupil are valoarea cea mai mare 7,1 ceea ce cred ca ajuta la observatiile pe timp de noapte. E drept ca la capitolul unghi vizual aparent are valoarea cea mai mica, insa nu prea inteleg de ce e asa. Un alt lucru interesant, are lungimea cea mai mare din categoria Action VII( probabil de aici vine si unghiul vizual mai mic, de fapt sunt sigur ca de asta). La greutate e pe locul doi dupa 16x50. Una peste alta cred ca are destule atuuri pentru observatiile nocturne.
http://www.nikon.com/products/sportoptics/...0/spec.htm |
|
| Sus |
|
 |
|
|
| |
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|