| Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
| Statistici forum |
| |
Numar total de mesaje in forum: 241945 |
| |
Numar de utilizatori inregistrati: 2937 |
| |
Cel mai nou utilizator inregistrat: Claudiu Rotariu |
| |
|
| |
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1450 la data de Lun Mai 11, 2026 |
| |
|
| |
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
| |
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
| Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
jimao22 Moderator

Data inscrierii: 12 Apr 2010 Mesaje: 2936
Motto: [descopera lumina] Localitate: Ploiesti
|
Trimis: 10 Apr 2012 23:30 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
Azi e prima noapte dupa multa vreme cand ies iar cu telescopul si mi-am dorit asta fiindca aveam multe raspunsuri sa-mi dau vis-a-vis de toate modificarile facute in ultima vreme.
Prima observatie - montura merge vizibil mai bine, se simte greutatea care a "cazut", RMS-ul este constant jos pe ambele axe (o sa pun o poza mai tarziu, acum va scriu de pe calculatorul din bucatarie, care-l comanda pe cel de afara).
A doua observatie - cu finderul tunat asa cum arata in pozele de mai sus, guidingul nu merge cum trebuie fiindca la calibrarea din MaximDL (cea pe care am incercat-o, nu am facut guiding si cu PHD-ul inca) miscarea de calibrare, cea care trebuie sa arate ca un "L" este foarte-foarte mica, iar daca ghidez dupa o stea luminoasa, practic calculatorul nu vede nici o miscare de calibrare.
Solutia evidenta era sa pun un barlow, lucru pe care l-am facut imediat. Spre deosebire de Emil Pera, care a folosit un prelungitor de circa 6 cm, la mine a trebuit sa misc barlow-ul cu camera fixata in el circa 4-5 mm ca sa ajung in focus. Focusarea a fost foarte dificila si aici cred ca sunt doua variante - ori un mic focuser facut artizanal, fie un inel parfocal care trebuie masurat cu cea mai mare atentie si precizie (mi se pare mai greu de facut decat un focuser, in pofida aparentelor).
Odata pus in focus ansamblul, procedura de calibrare a mers bine, aproape la fel ca si cu luneta de guiding mare si asta e concluzia serii.
O sa pun si niste grafice si niste poze cu finder-guider-ul in formula finala.
|
|
| Sus |
|
 |
jimao22 Moderator

|
Trimis: 11 Apr 2012 02:19 Download mesaj |
|
|
|
Iata si graficul ghidajului cu noua jucarie, avand barlow-ul atasat.
Dupa cum vedeti eroarea este de sub un pixel pe ambele axe.
Rezultatul - SUCCES TOTAL !
Mai trebuie rezolvata problema focalizarii camerei.
Chiar in timp ce scriu mi-a venit ideea salvatoare ! Voi duce camera cu barlow-ul la limita interioara, focalizez din obiectivul (am scris gresit ocularul mai inainte) lunetei si fac alt inel parfocal la ocular, unde nu am nevoie de o precizie extraordinara.
GAME OVER !
| Descriere: |
|
| Marime fisier: |
401.69 kb |
| Vizualizat: |
de 2433 ori |

|
|
|
| Sus |
|
 |
jimao22 Moderator

|
Trimis: 30 Apr 2012 12:35 Download mesaj |
|
|
|
Revin cu o scurta observatie la topicul asta.
Azi noapte am stat toata noaptea afara la observatii si fotografii. Ce am observat (Luna fiind in primul patrar) ca asa cum am presupus initial, datorita luminii sale, guiderul are probleme in a detecta stele de ghidaj in camp fiindca are obiectivul de diametru mic si are si un barlow care-i mareste focala / scade luminozitatea. Odata cu disparitia Lunii catre orizont, problemele au disparut.
Emil (psemil), poti sa-mi spui cum se comporta finder-guiderul tau in conditii de Luna pe cer?
|
|
| Sus |
|
 |
achy1978 Membru

Data inscrierii: 24 Dec 2007 Mesaje: 1544
Motto: In umblarea ta prin aceasta lume vei influenta direct sau indirect vietile a cel putin 10000 de oameni. Intrebarea pe care ar trebui sa ti-o pui e: "Cum ii voi influenta? Localitate: Targu Jiu
|
Trimis: 30 Apr 2012 15:03 Download mesaj |
|
|
|
Ai incercat cu filtrul UHC? .... alta solutie nu prea ai !?! Sau incearca sa cresti timpul de expunere pe guider si alege obiecte in partea opusa fata de Luna.
_________________ Marian Lucian ACHIM
SRCSTV - www.srcstv.ro
SARM - www.sarm.ro |
|
| Sus |
|
 |
psemil Membru

Data inscrierii: 16 Aug 2010 Mesaje: 888
|
Trimis: 30 Apr 2012 16:08 Download mesaj |
|
|
|
Am vazut zilele astea cam 2 stele, cu un contrast foarte slab in perioada cu luna... Insa in zona in care pozam eu era o saracie mare de stele...
In general, eu pozez numai in nopti fara luna sau dupa apusul ei.
|
|
| Sus |
|
 |
|
|
| |
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|