| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
nobody Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010 Mesaje: 5331
Motto: Never ever give up ! Localitate: Nowhere
|
Trimis: 04 Mai 2012 01:14 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
Poate sa fie si de la filtre sau la fel de bine de la procesare.
E foarte usor sa strici balansul culorilor.
Si daca nu este aberatie cromatica (de orice natura), atunci ce-i cu haloul acela violet ?
|
|
| Sus |
|
 |
achy1978 Membru

Data inscrierii: 24 Dec 2007 Mesaje: 1544
Motto: In umblarea ta prin aceasta lume vei influenta direct sau indirect vietile a cel putin 10000 de oameni. Intrebarea pe care ar trebui sa ti-o pui e: "Cum ii voi influenta? Localitate: Targu Jiu
|
Trimis: 04 Mai 2012 07:03 Download mesaj |
|
|
|
Pai acel halou .... in primul rand am observat ca pe canalul albastru a fost foarte greu sa focalizez iar turbulenta parea sa sa fie mai accentuata, comparativ cu canalele R si G.
Am poze la Venus care nu prezinta acel halou, asa ca nu stiu ce sa spun.
http://www.astronomy.ro/forum/files/venus1_181.jpg
_________________ Marian Lucian ACHIM
SRCSTV - www.srcstv.ro
SARM - www.sarm.ro |
|
| Sus |
|
 |
mak Membru

Data inscrierii: 19 Ian 2009 Mesaje: 1241
|
Trimis: 04 Mai 2012 15:30 Download mesaj |
|
|
|
Haloul albastru poate fi cauzat de canalul B, daca din varii motive nu ai avut conditii bune de poze, albastrul e cel mai afectat si implicit nu ai raport semnal/zgomot care sa-ti permita sa "tragi" de poza la fel de mult ca de celelalte canale. Implicit dimensiunile imaginii in B ale planetei vor fi mai mari decat in celelalte canale si cand se face RGB apare si haloul. Se poate rezolva partial cu Levels in PS.
N-am fost atent, ai tras cu camera color sau mono?
|
|
| Sus |
|
 |
achy1978 Membru

Motto: In umblarea ta prin aceasta lume vei influenta direct sau indirect vietile a cel putin 10000 de oameni. Intrebarea pe care ar trebui sa ti-o pui e: "Cum ii voi influenta? Localitate: Targu Jiu
|
Trimis: 04 Mai 2012 15:34 Download mesaj |
|
|
|
Camra mono cu filtre RGB. In plus, canalul B a fost mai afectat si prin faptul ca poza a fost facuta cu planeta aproape de meridian (deci in plina zi)
SRCSTV - www.srcstv.ro
SARM - www.sarm.ro |
|
| Sus |
|
 |
mak Membru

|
Trimis: 04 Mai 2012 18:32 Download mesaj |
|
|
|
Daca pui stack-urile brute pot incerca si eu un RGB si daca iese tot la fel macar e clar ca nu e din procesare.
Ai tras toate canalele succesiv sau B-ul la distanta de celelalte?
|
|
| Sus |
|
 |
achy1978 Membru

|
|
| Sus |
|
 |
mak Membru

|
Trimis: 05 Mai 2012 17:33 Download mesaj |
|
|
|
Am prelucrat si eu filmele. Am senzatia ca ai tras de pe o cladire sau de pe asfalt, imaginea fierbe serios in toate canalele. Chiar si ziua, daca tragi de pe iarba nu cred ca se strica asa tare imaginea.
Albastrul e intr-adevar aproape inutilizabil.
Am pus si fiecare canal in parte, in albastru apare ceva si aici ar fi doua variante: fie sunt artefacte date de turbulenta (cu toate ca astea sunt aleatorii si nu cred ca au acelasi tipar ca sa se repete in aproape fiecare cadru si sa apara automat si in stack-ul final), fie filtrul tau B scapa destul de mult in UV si ai prins intr-adevar norii.
Si la mine si la tine apare zona aceea roz, care cred ca e data de canalul albastru. Parca s-ar vedea ceva si in verde, dar nu unt sigur.
Ca si culoare, Venus asta e cel putin ciudat, pozele mele ies albe. Exista posibilitatea sa fi incurcat doua canale intre ele (rosu cu verde, de exemplu)?
Ca procesare, am folosit Vdub, Castrator, ppm centre (ninox mai vechi), AS2!, Registax 6 si PS. Am folosit 200 de cadre din aprox. 2500 pentru fiecare canal (cam putine, dar am incercat sa elimin astfel posibilele artefacte datorate turbulentei).
Am mai tras un pic si de poza ta, culorile nu erau aliniate.
| Descriere: |
|
| Marime fisier: |
30.83 kb |
| Vizualizat: |
de 5505 ori |

|
|
30.66 kb |
de 5505 ori |

|
|
10.03 kb |
de 5505 ori |

|
|
9.94 kb |
de 5505 ori |

|
|
11.02 kb |
de 5505 ori |

|
|
|
| Sus |
|
 |
achy1978 Membru

|
Trimis: 05 Mai 2012 22:39 Download mesaj |
|
|
|
Deja incep sa fiu convins ca este ceva acolo:
1. Pozele sunt facute in plina zi (extrem de calduroasa - aproximativ ora 13:30-14:00) chiar din iarba, departe de turbulentele orasului (locatie - Tismana, Gorj)
2. De incurcat cadrele (filtrele) intre ele - exclus (nu fac de 2 zile treaba asta si nu ma lasa roata de filtre)
3. Am privit mai atent cadrele G si pare sa fie prezente detalii si in cadrele individuale
Foarte buna prelucrarea ta mak!
SRCSTV - www.srcstv.ro
SARM - www.sarm.ro |
|
| Sus |
|
 |
mak Membru

|
Trimis: 05 Mai 2012 23:29 Download mesaj |
|
|
|
Daca ai tras de pe iarba, m-am convins definitiv sa nu incerc si eu poze ziua.
Stiu ca nu faci de 2 zile poze, ma gandeam doar ca daca ai roata manuala poti face si erori din neatentie sau graba.
Am vazut si eu ca in G apare ceva care da pata aia roz, doar ca n-am vazut la nimeni sa apara detalii roz in poze RGB la Venus. In Ir(G)B da, dar nu in RGB. Daca nu ar fi fost pata roz, ar fi aparut norii care se vad in B mult mai bine. Cred ca ar merita facuta o varianta cu R pe post de Ir, B pe post de UV si un verde facut di R si B. Oricum ai un filtru B si/sau o camera mult mai sensibile in UV fata de ce am eu.
Am tras si eu un set in seara asta tot printr-un refractor si o sa pun ce iese. Daca am si eu pete roz, atunci treaba e clara.
|
|
| Sus |
|
 |
starbuck Membru

Data inscrierii: 23 Ian 2011 Mesaje: 1111
|
Trimis: 06 Mai 2012 01:07 Download mesaj |
|
|
|
Petele respective sunt doar aberatii cromatice tipice green-magenta amplificate de seeing nefavorabil (in special umiditate) si/sau nealiniere optica (sursa multipla de eroare: lentile camera + lentile ocular).
Daca mai pui si un filtru de contrast sau tragi de saturatie in post-procesare atunci iasa curcubeu in toata regula...
|
|
| Sus |
|
 |
achy1978 Membru

|
Trimis: 06 Mai 2012 07:53 Download mesaj |
|
|
|
@ mak - Crede-ma, cele mai bune rezultate la Venus le obtii ziua si trebuie sa incerci.
Argumentele sunt 2 extrem de importante: seeing-ul extrem de bun intre orele 11:00-15:00 (nu este si cazul de fata) si fructifici altitudinea maxima a planetei. Argumentul contra este Soarele, care incalzeste toate elementele, insa cu o izolare buna cred ca se pot obtine rezultate mult mai bune (eu nu am avut izolare deoarece nu fotografia de zi a fost obiectivul meu din acesta sesiune)
Roata de filtre este motorizata, asadar posibilitatea unei erori de alinere a filtrelor este destul de mica (dar ar putea fi una din sursa problemelor)
Mai studiez si problema aberatiei, insa este prima data cand ea apare (in doi ani de exploatare) si ceea ce este ciudat: De ce nu apare pe margini, ci chiar in interiorul planetei?
SRCSTV - www.srcstv.ro
SARM - www.sarm.ro |
|
| Sus |
|
 |
UFO Membru exclus

Data inscrierii: 11 Ian 2012 Mesaje: 1049
|
Trimis: 06 Mai 2012 08:03 Download mesaj |
|
|
|
| [MESAJ SISTEM]: Acest mesaj nu este vizibil public, datorita statutului utilizatorului care a scris mesajul.
|
|
| Sus |
|
 |
mak Membru

|
Trimis: 06 Mai 2012 09:14 Download mesaj |
|
|
|
Starbuck, omu' nu a tras afocal, deci n-are ocular si nici camera nu are lentile. Mai raman alea din obiectiv, dar presupunand ca au o aberatie cromatica atat de mare, efectele au fost oricum reduse tragand fiecare canal in parte. La barlow nu apar aberatii demne de luat in seama, nu cred ca trage cu din alea din plastic. Nu mai zic ca aberatiile cromatice nu se manifesta selectiv in functie de zona de pe cip si nici turbulentele nu cred ca au o componenta periodica ce apare in aproape fiecare cadru ca apoi sa fie preluata ca detaliu in poza finala.
Achy nu stiu ce a facut, dar eu la prelucrare nu am tras nici de contrast nici de saturatie, le-am lasat asa cum au fost de la... tatal lor. Ocrul ala mai din stanga l-am mai vazut la Venus si pe la altii, rozul ala e problema din punctul meu de vedere...
Ma mai gandesc la ceva: pata minune sa nu fie de fapt un fir de praf undeva in trenul optic sau pe cip. Eu am avut de cateva ori "detalii" din astea si in functie de ce canal tragi cand se suprapune firul de praf cu planeta, si "detaliul" poate fi de orice culoare. Firele de praf apar ca niste pete difuze, la mine erau date de praful de pe secundara.
|
|
| Sus |
|
 |
achy1978 Membru

|
Trimis: 06 Mai 2012 11:56 Download mesaj |
|
|
|
| mak a scris: |
Ma mai gandesc la ceva: pata minune sa nu fie de fapt un fir de praf undeva in trenul optic sau pe cip. Eu am avut de cateva ori "detalii" din astea si in functie de ce canal tragi cand se suprapune firul de praf cu planeta, si "detaliul" poate fi de orice culoare. Firele de praf apar ca niste pete difuze, la mine erau date de praful de pe secundara. |
Ar putea fi o problema, insa cred ca ar trebui sa se vada si pe cadrele individuale daca trag mult de histograma??
SRCSTV - www.srcstv.ro
SARM - www.sarm.ro |
|
| Sus |
|
 |
starbuck Membru

Data inscrierii: 23 Ian 2011 Mesaje: 1111
|
Trimis: 06 Mai 2012 14:38 Download mesaj |
|
|
|
Cred ca este de la stacking care odata cu luminozitatea amplifica si saturatia.
Eu pentru Venus am debifat in Registax optiunea de Show Colors de la incarcare pentru ca imi aduc aminte acuma ca am obtinut ceva similar, chiar daca nu atat de accentuat. Alinierea RGB nu rezolva decat partial problema pentru ca matricile RGB ale senzorului (color) nu au aceeasi pondere de sensibiitate. Iar la senzorul monocrom alinierea RGB cred ca de fapt mai mult deregleaza paleta din cauza cantitatilor inegale de radiatie luminoasa ce trec prin filtrele RGB.
O alta cauza ar fi spatiul de culoare folosit la procesare (o problema tipica de altfel in acest caz). Conversia 'automata' facuta in unele cazuri de tool-uri (mai ales de catre filtrele video) poate avea si astfel de rezultate. Eu de exemplu am grija sa folosesc sRGB pe tot workflow-ul de procesare.
|
|
| Sus |
|
 |
|