| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
Teo Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009 Mesaje: 2593
|
Trimis: 26 Mar 2012 23:27 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
Corect.
Camera este mai sensibila decat ochiul uman iar imaginile vor deveni mai luminoase, iar daca optica instrumentului permite o marire mare, imaginile se vor pastra in continuare intr-o limita acceptabila a claritatii pana cand se ating limitele optice ale instrumentului. |
|
| Sus |
|
 |
Teo Membru

|
Trimis: 27 Mar 2012 23:02 Download mesaj |
|
|
|
Pentru ca aceasta mini-luneta o voi utiliza si pe post de helioscop, prezint mai jos cateva imagini si linkuri cu un astfel de instrument.
Evident, spre deosebire de cei din vechime, eu ii voi adapta si o folie Baader pentru observatii vizuale la ocular cat si o camera Web.
Totusi, uneori voi face si proiectii ale Soarelui pe un cadran alb, in stil clasic .
Mai multa documentatie si istorie gasiti aici :
http://en.wikipedia.org/wiki/Helioscope
si aici :
http://en.wikipedia.org/wiki/Christoph_Scheiner |
|
| Sus |
|
 |
Teo Membru

|
Trimis: 29 Mar 2012 15:17 Download mesaj |
|
|
|
Salut !
Azi am facut rost de o teava din aluminiu pentru lunetica " Luni-Solara ", caci asa am botezat-o.
Se potriveste aproape la fix.
Incetul cu incetul prinde viata.
Prezint cateva poze.  |
|
| Sus |
|
 |
Teo Membru

|
Trimis: 30 Mar 2012 01:11 Download mesaj |
|
|
|
| Azi am taiat teava din aluminiu, am pilit-o, i-am dat o gaura de prindere si am filetat-o. |
|
| Sus |
|
 |
sabin fota Membru de onoare

Data inscrierii: 09 Iul 2008 Mesaje: 747
Motto: Nihil Sine Deo Localitate: Drobeta Turnu Severin
|
Trimis: 09 Apr 2012 15:43 Download mesaj |
|
|
|
arata foarte bine Teo, spor la treaba
vreau sa ma lamuresti si pe mine cu o chestiune, cum calculezi la ce distanta si cate diafragme sa bagi pe teava? si cam cat sa fie fanta de mare? exista vre-un soft pentru asta?
as vrea sa bag cateva pe cautatorul de 8x50 pe care il folosesc pe post de luneta de ghidaj _________________ http://sabinfota.ro |
|
| Sus |
|
 |
micrenda Membru

Data inscrierii: 26 Mai 2011 Mesaje: 134
|
Trimis: 09 Apr 2012 16:07 Download mesaj |
|
|
|
| Sunt interesat si eu... |
|
| Sus |
|
 |
saiph Moderator

Data inscrierii: 19 Sep 2007 Mesaje: 2300
Motto: Sky is not the limit, it's the target Localitate: Bucuresti // Cracovia
|
Trimis: 09 Apr 2012 16:55 Download mesaj |
| Titlul subiectului: Re: |
|
|
|
Vezi cartea lui Dodoc - e o schita foarte explicita.
Am sa o caut si postez mai pe seara, ca nu mai stiu acum sa-ti spun exact unde se gaseste
Spor! _________________ *.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*
___CER SENIN!___
_________________ |
|
| Sus |
|
 |
Teo Membru

|
Trimis: 09 Apr 2012 17:26 Download mesaj |
|
|
|
Eu am procedat foarte simplu si fara sa fac niciun calcul.
Si asta la toate lunetele pe care le-am construit.
Va asigur ca da rezutate foarte bune, chiar daca metoda este oarecum empirica dar controlata de experiment.
Am construit o diafragma cu deschiderea mai mare ( cam 70% din diametrul obiectivului) si am plasat-o langa obiectiv. Apoi privind prin tubul port-ocular am tot tras-o inainte si inapoi pana cand am vazut doar obiectivul pana la margine, fara teava ( efect de tunel ) .
Nu trebuie impinsa sa "manance" din marginea lentilelor ca sa produca vignetare.
A doua diagragma, adica cea de langa ocular am facut-o cu deschiderea cam cu 2/3 din prima si am miscat-o inainte si inapoi astfel incat privind prin tubul port-ocular ( fara ocular atasat) sa nu o vigneteze pe prima dar nici sa nu vad marginile primei diafragme ori ale tevii .
Astfel privind din spate, obiectivul se vede doar ca o moneda frumoasa, luminoasa si acolo unde se termina el incep diafragmele pe margine.
Smecheria este sa le plasezi astfel incat sa nu vezi marginile tevii ( efect de tunel ) dar nici sa nu vignetezi imaginea lentilelor.
Din experienta mea, doua diafragme sunt de ajuns. Poti folosi si trei, dar eu la doua sunt foarte multumit.
Stiu ca sunt pe aici persoane care au facut 5-10 diafragme....
Nu e rau...dar nu imi place sa fac munca suplimentara daca vad bine si asa si nu imi apar raze de lumina care sa ma deranjeze in mod evident la observatiile vizuale. |
|
| Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 10145
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
|
| Sus |
|
 |