| Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
| Statistici forum |
| |
Numar total de mesaje in forum: 239603 |
| |
Numar de utilizatori inregistrati: 2917 |
| |
Cel mai nou utilizator inregistrat: StefanGr |
| |
|
| |
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1438 la data de Sam Oct 25, 2025 |
| |
|
| |
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
| |
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
| Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
MariusP Moderator

Data inscrierii: 20 Iun 2007 Mesaje: 4326
Motto: Memento mori! Localitate: Onesti (Bacau)
|
Trimis: 19 Apr 2012 11:39 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
| Mike23 a scris: | | Ar fi o varianta, sa te uiti pe rubrica "Bazar/Vinde".... |
Un mic telescop interesant, zic io: TS Voyager 70mm...
|
|
| Sus |
|
 |
galex Membru

Data inscrierii: 10 Apr 2012 Mesaje: 17
|
Trimis: 19 Apr 2012 11:56 Download mesaj |
|
|
|
Da, deja ma uit pe rubrica Bazar, dar inca nu am gasit modelele care-mi fac cu ochiul acolo... Oricum, in stadiul in care sunt acum, sunt extrem de multe care-mi fac cu ochiul, in game de pret din cele mai variate. Ca sa ma pot hotara, am zis ca o sa-i fac o vizita saptamana viitoare d-lui Costescu, si eventual, pana atunci, poate mai reusesc sa mai testez si alte instrumente de "imprumut"...
Am mai gasit inca 2 modele care-mi fac cu ochiul, si sunt si destul de compacte, si in pachet complet:
BK705EQ1 http://www.astrovest.ro/home/index.php?option=com_content&view=article&id=70:bk705eq1&catid=37:lunete-clasice&Itemid=57
si mai ales: BK804EQ1 http://www.astrovest.ro/home/index.php?opt...;Itemid=57
Oare sunt la aceeasi calitate ca modelul recomandat de Teo?
|
|
| Sus |
|
 |
Teo Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009 Mesaje: 2593
|
Trimis: 19 Apr 2012 12:16 Download mesaj |
|
|
|
Prima este exact cea pe care ti-am recomandat-o eu. Are F/D = 7 si focala destul de lunga pentru a-ti oferi imagini bune si la planete.
A doua este ok, dar nu ti-o recomand deoarece este mai slaba la observatii planetare avand un raport F/D mai mic ( adica 5 ) si focala mai scurta . Aberatiile de sfero-cromatism vor fi mai pronuntate.
Nu mai vorbim de pret care este cu mult mai mare .
La asta mai adaugi si costul transportului .
Eu zic ca poti sa mergi cu incredere pe mica luneta de 70/500 mm si vei avea o surpriza placuta.
Daca nu as avea aceasta luneta nu ti-as fi recomandat-o.
Am utilizat-o de mai multe ori in excursiile la tara si odata la munte. Se descurca perfect atat terestru cat si pe cer.
Pana la urma esti liber sa alegi conform tuturor sfaturilor primite, ceea ce consideri ca ti se potriveste mai bine atat financiar cat si conform scopului propus.
Succes !
Un sfat : nu as lua niciodata Tasco sau Bresser. Am eu anumite experiente neplacute vis a vis de aceste " marci ".
|
|
| Sus |
|
 |
galex Membru

|
Trimis: 20 Apr 2012 01:04 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc, Teo, pt. rabdarea de care dai dovada pt. lamurirea unui novice. Dupa cum am mai spus, acum sunt aproape sigur ca o sa merg pe varianta achizitionarii unui binoclu (cel de care ai zis tu: Porro 10x50), si, bineinteles, a unui mic telescop.
Eu ma uitasem la BK804EQ1 tocmai pt. ca este ceva mai scurta (cred ca cu 10 cm) decat cea care mi-o recomandasei tu, si doar cu 1 cm mai groasa, ceea ce nu ar fi reprezentat o problema. In gandirea mea, apertura mai mare era mai importanta decat distanta focala... Repet, neavand niciodata posibilitatea sa ma "uit"prin diversele tipuri de instrumente, cer aici sfaturi si ajutor de specialitate.
Eu te intrebasem si anterior, pe site-ul instrumente optice este (doar) luneta ta, la pretul de 310 lei, si mai este si aceeasi luneta dar cu pachetul complet de accesorii (tripod, 2 oculare, prisma), la pret dublu. Care este parerea ta, acum, cand stii cam la ce o sa o folosesc: merita sa achizitionez pachetul complet, sau ies mai bine sa iau luneta si sa imi cumpar apoi separat ocularele, prisma si tripodul?
Adica, pot gasi ceva mai bun calitativ, cu care sa ies in acelasi buget cu pretul pachetului complet de aici? (http://instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=SK705AZ3)
Merci inca o data de amabilitatea si rabdarea de care dai dovada.
|
|
| Sus |
|
 |
Mike23 Membru

Data inscrierii: 05 Sep 2010 Mesaje: 682
|
Trimis: 20 Apr 2012 11:36 Download mesaj |
|
|
|
Salut,
Uite am sa-ti dau cateva link-uri de pe acel site cu produsele separate.
- Montura AZ3 (pe care o detin si eu) costa 334.80ron
http://www.instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=AZ3
- Ocular 10mm care sa te duca la putere de marire de 50x (500/10mm=50x) - 117.80RON
- Ocular de 4mm care te duce la o putere de marire de 125x - 130.20RON
http://www.instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=SWSP
Exista si oculare cu o optica mai buna dar si mai scumpa. Eu zic ca sunt foarte bune si acestea pt. inceput.
Prisma Roof pt observatii terestre 142.60RON
http://www.instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=RP45,%20RP90
sau
Oglinda diagonala 77.35RON
http://www.instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=DM125
Din cate am citit puterea maxima a instrumentului ar fi 140x, adica pana la 140x vezi clar. Peste incepe sa se vada incetosat. Dar asta ti-o poate infirma sau confirma Teo, pt. ca el detine acest instrument.
Toate astea, separat, costa mai mult decat daca iei instrumentul fool echipat.
Numai accesoriile de care ti-am spus costa 660.15RON + luneta 310RON = 970.15RON, fata de 620 RON intreg sistemul.
Eu personal Detin un instrument destul de mic de care sunt mai mult decat multumit si este un model Maksutov - Cassegrain de 127x1500mm
http://www.instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=BKMAK127%20OTA
Am carat cu mine pana in Grecia, asta vara, instrumentul cu toate accesoriile, cu destul de multa usurinta avand in vedere ca am mers cu autocarul si nu cu masina proprie. Asa ca mica lunetica 70x500mm e mai mult decat portabila la acel un Kg pe care-l are fata de 3 ale instrumentului meu.
Am comparat putin instrumentul meu cu cel sugerat de Teo ca sa-ti faci o idee in ceea ce ar insemna mersul la munte ( am acelasi virus ).
Sper ca nu ti-am frant elanul dar am incercat sa-ti arat dece merita luat pachetul complet decat pe componente.
Spor si o zi vesela
Mihai
Am atasat o imagine luata cu un iPod Touch (rezolutie mica), cu telescopul meu ca sa-ti faci o idee de dimensiuni sau mai poti citi pe topicul deschis de mine acum aproape 2 ani de cand am inceput sa ma documentez si cum am ajuns la concluzia achizitionarii telescopului.
http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.ph...;start=165
respectiv
http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.ph...;start=255
| Descriere: |
|
| Marime fisier: |
245.95 kb |
| Vizualizat: |
de 5141 ori |

|
_________________ S.W. Maksutov-Cassegrain 127mm/1500mm, montura azimutala, Binoclu BTC 10x50 fullymulticoated, DSLR Nikon D3100 |
|
| Sus |
|
 |
saiph Moderator

Data inscrierii: 19 Sep 2007 Mesaje: 2300
Motto: Sky is not the limit, it's the target Localitate: Bucuresti // Cracovia
|
Trimis: 20 Apr 2012 12:36 Download mesaj |
| Titlul subiectului: Re: |
|
|
|
galex, pentru ce ai zis ca-ti trebuie, un 70/500 + AZ3 + prisma la 45 de grade este cel mai potrivit instrument dupa parerea mea.
am avut asa ceva si servea perfect scopului pentru care l-ai mentionat si tu.
acum am inlocuit luneta cu un tele-obiectiv (Tair 300/4.5) adaptat pt vizual, dar tot cam aceleasi caracteristici are (66mm apertura, focala 300 - extensibila la cat vreau cu ajutorul barlow-ului si a diagonalei la care pot atasa barlow-ul in diverse combinatii) dar in plus mai permite si modificarea diafragmei fara alterarea deschiderii campului sau/si a puterii de marire.
deci, una peste alta, daca vezi o oferta aici pe forum, n-o scapa. plus ca o poti folosi si pt a te uita la cer: Luna, Soarele (cu filtru Baader!!!), 3-4 planete (cu barlow si filtru, de preferat - ori polarizor, ori colorat sau de banda larga) si cateva DSO mai luminoase (de pe un cer bun vei fi surprins chiar cate poti vedea) le ai asigurate.
succes si cer senin!
_________________ *.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*
___CER SENIN!___
_________________ |
|
| Sus |
|
 |
Teo Membru

|
Trimis: 20 Apr 2012 12:50 Download mesaj |
|
|
|
Dupa cum spune si Saiph, luneta 70/500 mm merita investitia pentru scopul propus.
Ma intrebai daca merita sa iei pachetul complet sau sa achizitionezi intai luneta apoi restul pe bucati.
Pachetul complet este OK, dar ocularele cu care vine nu sunt din cele mai bune.
Daca o achizitionezi cu totul, e bine ca in timp, acele oculare "Super" ( Kellner) sa le inlocuiesti cu unele Super Plossl.
Avand in vedere ca doresti sa faci si observatii terestre este bine ca prisma sa fie una la 45 de grade si nu la 90 , desi eu am la 90 si ma descurc bine cu ea atat terestru cat si pe cer.
Fa un calcul si vezi la ce pret iesi daca aduni urmatoarele : Luneta 70/500, trepied cu montura AZ 3, doua oculare Super Plossl de 25 mm si 10 mm, prisma (oglinda diagonala ). Compara apoi rezultatul cu pretul pachetului complet, tinand cont ca ocularele din pachet nu sunt Super Plossl.
Montura AZ 3 este solida si buna, dar eu am evitat-o din scopuri de greutate la transport cu trenul si microbuzul la tara.
Ar mai fi o posibilitate : daca iei doar luneta separat, sa iti achizitionezi un trepied foto solid care e mai micut si mai usurel decat cel cu AZ 3 .
Eu nu am mers pe varianta AZ 3 care e mare si incomoda la transportul in rucsac, ci am cumparat un trepied mai mic, fotografic dar destul de solid pe care il utilizez atat cu luneta de 70/500 cat si cu un telescop Newton.
Personal nu as lua tot pachetul ci as achizitiona doar luneta, o prisma( oglinda ) si doua oculare Super Plossl ( de 25 si de 10 mm ). Trepiedul as incerca sa vad ce gasesc pe forum sau pe la alte magazine.
In timp ii poti adauga si un ocular Super Plossl de 6 mm care te va duce la o putere de 83 X, cu care vei putea vedea foarte frumos inelele lui Saturn si benzile cenusii de pe suprafata lui Jupiter.
Acum, vezi cum te vei orienta.
Oricum, 50 X cat iti ofera ocularul de 10 mm e cam putin pentru planete. De la 83 X se vad mult mai bine.
In privinta puterii de marire si a calitatii optice, luneta aceasta merge frumos pana la 125 X ( adica un ocular de 4 mm ), putere cu care am observat planetele de mai multe ori prin ea.
Ocularele le poti achizitiona pe rand, in timp.
|
|
| Sus |
|
 |
Mike23 Membru

|
Trimis: 20 Apr 2012 15:52 Download mesaj |
|
|
|
Pentru a-ti face o idee mai buna asupra instrumentului iti dau un link cu un filmulet de prezentare. Sper sa-ti foloseasca.
http://www.youtube.com/watch?v=x8PcsTem6m0...2ZlnC7FD4=
Mihai
_________________ S.W. Maksutov-Cassegrain 127mm/1500mm, montura azimutala, Binoclu BTC 10x50 fullymulticoated, DSLR Nikon D3100 |
|
| Sus |
|
 |
galex Membru

|
Trimis: 20 Apr 2012 22:13 Download mesaj |
|
|
|
Inca o data multumesc pentru sfaturi, imi sunt de un real folos pentru a ma hotari la achizitie. Avand in vedere ca sunt un tip "oleaca" mai comod, cred ca o sa merg pe varianta pachetului complet, la pretul de 620 lei. O sa vad eu in timp cum imi mai evolueaza pasiunile, daca mai iau oculare mai de calitate, sau, cine stie, poate un alt telescop!?!
Pentru a avea un camp mai larg de vedere, ce ar fi mai recomandat, sa imi mai iau un ocular de 32 sau 40 mm, sau un reductor de 0,5X? (Parca exista si asa ceva, un invers de Barlow, ca sa zic asa... )
Cer senin!
|
|
| Sus |
|
 |
Teo Membru

|
Trimis: 21 Apr 2012 00:47 Download mesaj |
|
|
|
Nu te complica cu reductor de focala.
Un ocular de 32 mm iti va oferi un camp larg si o putere de marire de 15 X.
Si ocularul de 25 mm din dotarea standard are un camp destul de larg.
Mai bine, banii pe care i-ai investi in ocularul de 32 mm, in prima faza ii investesti intr-unul Super Plossl de 6 mm cu care vei putea mari pana la 83 X la Luna si planete.
Altfel luneta ta, va fi limitata doar la 50 X cand ea poate mari in conditii bune la dublul acestei puteri .
In fine, procedezi cum crezi ca e mai bine .
|
|
| Sus |
|
 |
galex Membru

|
Trimis: 08 Mai 2012 08:51 Download mesaj |
|
|
|
Cam acum 2 saptamani am achizitionat luneta in discutie, pachetul complet (620 lei), d-l Costescu a fost foarte amabil si tranzactia s-a desfasurat perfect.
Pana acum sunt foarte incantat de achizitie, nu am scos-o inca din casa, asa ca am folosit-o la observatii terestre (e perfecta pt. asa ceva), si pt. a observa luna.
Atat eu cat si sotia am ramas surprinsi de craterele lunii (care se vad mult mai bine atunci cand luna nu este plina), si mai ales de inelele lui Saturn, peste care am dat pur si simplu intamplator... (am indreptat si eu luneta spre a 2-a "stea" pe care am vazut-o deasupra lunii). Toate astea cu ocularul de 10mm din dotare.
Ba chiar, in dimineata asta, dupa ploaia de azi noapte, am vazut de la fereatra (chiar si cu ochiul liber) o serie intreaga de munti. Cu luneta am vazut ca inca mai sunt vreo 2 fasii subtiri de zapada pe una dintre creste. Incapand cu ora 8:00 AM, muntii au disparut cu desavarsire!
Vreau acum sa achizitionez si ocularele de xcare zicea Teo, unul de 6mm sau chiar de 4mm. Oare cum e mai bine, sa iau un Barlow 2X sau un alt ocular de 4-6mm? O sa urmaresc Bazarul sa vad daca ii prisoseste cuiva unul...
Urmatorul pas ar fi sa mai umblu si la partea de teorie, planete, stele, etc, sa fac rost de harti, sa vad cam ce s-ar putea observa cu aceasta luneta. Spunea cineva ceva de Stelarrium... O sa mai caut si altele... Pana atunci multumesc mult pt. sfaturile primite, mi-au fost de mare ajutor!
|
|
| Sus |
|
 |
MariusP Moderator

Data inscrierii: 20 Iun 2007 Mesaje: 4326
Motto: Memento mori! Localitate: Onesti (Bacau)
|
Trimis: 08 Mai 2012 09:01 Download mesaj |
|
|
|
| galex a scris: | | Vreau acum sa achizitionez si ocularele de xcare zicea Teo, unul de 6mm sau chiar de 4mm. Oare cum e mai bine, sa iau un Barlow 2X sau un alt ocular de 4-6mm? |
Ia-ti un ocular bun, nu se merita un Barlow la ocularele pe care le ai deja.
Ceva de genul:
http://magazin.telescop-expert.ro/oculare-gold-line.html
http://magazin.telescop-expert.ro/oculare-...etary.html
_________________ Telescoape: SW MC 127 Virtuoso GTi; SVBony ED80; Orion StarBlast 6
Oculare: TS Zoom Deluxe 7-21, SW Apo-Zoom 8-24, PL 40
Binocluri: Omegon 20x80, APM 16x70ED, Nordlicht 10x50, Minox 10x42, IOR 7x40, БПЦ5 8x30 |
|
| Sus |
|
 |
galex Membru

|
Trimis: 08 Mai 2012 09:10 Download mesaj |
|
|
|
Am adaugat si 2 poze cu luneta...
Inca nu stiu ce e cu toate suruburile de pe luneta (in partea de sus), banuiesc ca se mai pot adauga diverse chestii, sau se poate monta un aparat foto... Oare ce adaptor trebuie pt. asta?
|
105.45 kb |
de 4933 ori |

|
|
119.44 kb |
de 4933 ori |

|
|
|
| Sus |
|
 |
Mike23 Membru

|
Trimis: 08 Mai 2012 10:14 Download mesaj |
|
|
|
Felicitari si sa-l folosesti cu placere.
Suruburile de deasupra este intr-advar pentru montat aparat foto. asta daca ai un aparat foto sensibil la lumina putina si poti imortaliza calea lactee........undeva in afara orasului ca din Bucuresti nu pupi asa ceva .
O zi buna
Mihai
|
| Sus |
|
 |
|
|
| |
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|