Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
luna0404_2a_p.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 239849
Numar de utilizatori inregistrati: 2920
Cel mai nou utilizator inregistrat: bogdan nicu
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1438 la data de Sam Oct 25, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Sfat cumparare telescop

Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Achizitie instrumente

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
iuli72an
Membru
Membru

Data inscrierii: 14 Apr 2012

Motto: When anything else fails, HamRadio!

MesajTrimis: 05 Mai 2012 00:27 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Da...in cele din urma am terminat pe 29 aprilie de facut si filtrul solar. Calitatea filtrelor Baader este destul de bunicica.

Iata si cateva poze.

DSC_3819.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  825.42 kb
 Vizualizat:  de 3814 ori

DSC_3819.jpg

DSC_3801.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  595.86 kb
 Vizualizat:  de 3814 ori

DSC_3801.jpg

Sus
Teo
Membru
Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009

MesajTrimis: 05 Mai 2012 08:59 Download mesaj
Titlul subiectului:

Arata frumos jucaria ! Very Happy

Vad ca scrie pe el ca are sticla SCHOTT.

Si montura este solida si vad ca are si luneta pentru alinierea polara, sau cel putin asa pare ca ar avea sub acel capac alb de protectie.

La planete l-ai testat ? Cum se vede Saturn ?
Ai putut percepe diviziunea Cassini din Bucuresti cu el ?

Dar la Marte, ce detalii poti vedea prin el ?

Ma refer strict la vizual, nu la foto .
Sus
iuli72an
Membru
Membru

MesajTrimis: 06 Mai 2012 13:41 Download mesaj
Titlul subiectului:

Teo a scris:
Arata frumos jucaria ! Very Happy

Vad ca scrie pe el ca are sticla SCHOTT.

Si montura este solida si vad ca are si luneta pentru alinierea polara, sau cel putin asa pare ca ar avea sub acel capac alb de protectie.

La planete l-ai testat ? Cum se vede Saturn ?
Ai putut percepe diviziunea Cassini din Bucuresti cu el ?

Dar la Marte, ce detalii poti vedea prin el ?

Ma refer strict la vizual, nu la foto .

Multumesc pentru raspuns.

Da, asa este are sticla SCHOTT, dar te rog sa ma crezi ca habar n-am ce anume inseamna asta (din punct de vedere calitate optica). Eu unul sunt destul de multumit de telescop, in acest moment.
Sub ele acolo negru este cautatorul Red Dot (oarecum util).

EQ3-2 chiar are montura pentru aliniere polara (in deosebi cu un ocular dedicat). Are capacul respectiv in spatele caruia sunt suruburile de prindere pentru ocular-ul de aliniere polara, precum si gradatiile aferente ajustarilor ulterioare. In plus mai protejeaza gradatiile pentru orientarea RA. Sa sti ca la montura EQ3-2 (sau probabil incepand cu acesta montura) exista niste sub-gradatii orare (1-10 minute) ca la binecuoscutul "Schubler". Foarte util, te rog sa ma crezi. In acest fel poti sa gasesti foarte usor diverse corpuri ceresti, chiar daca ai poluare luminoasa (ca in Bucuresti).

Acum ceea ce priveste observarea vizuala.

L-am testat la planete precum:
- Saturn (da se vede destul de binisor diviziunea Cassini, chiar si din Bucuresti cu 10mm)
- Marte (un glob portocaliu stralucitor, cu 10mm. Parca se vedea calota polara. Mi-ar place sa vad mai multe detalii cu 6mm)
- Venus (destul de clar, insa si cu acesta mi-ar place sa il vad cu 6mm)

Pentru luna lucrurile sunt foarte detaliate, contrastate si luminoase, filtrul verde lunar pare momentan OK)

Cu privire la DSO (recunosc lipsesc vre-o doua oculare):
- M3 (din Bucuresti am putut observa M3 care are magnitudinea de 6.4. L-am gasit cu scala gradata si Stellarium, altfel n-aveam sanse)
- Galaxia Whirlpool (noaptea de 1 mai Garbovi/Urziceni - cer poluat luminos de Luna- am putut observa galaxia Whirlpool, asa cum se vedea din Bucuresti roiul M3, dar prea slab luminat cu 25mm. Un 32 sau 40mm m-ar tenta sa cumpar.)

Vor mai urma alte provocari si abia astept sa mai descopar una alta.

Cer senin, negru tuci si plin de stele.
Sus
iuli72an
Membru
Membru

MesajTrimis: 17 Mai 2012 16:30 Download mesaj
Titlul subiectului: Sfat upgrade telescop

Va salut,

Ma bate gandul sa fac un upgrade, renuntand la Mak 127/2500 pentru un Dobson.

Astfel mintea mea ma duce intre intre Dobson 205/1200 AutoTrack sau 254/1200 AutoTrack. Nu stiu daca la acesta configuratie trebuie ca tubul sa fie lasat fara husa, pentru ca mi se pare un pic cam ciudat fara o husa peste zona libera (praf, poluare luminoasa, lumina incidenta, etc.).

Evident ca mie acum imi face cu ochiul Dobsonul 305/1200, dar cu AutoTrack deja ma rupe (nitzel) la buzunar.

Ce ziceti se merita acesta configuratie cu tub truss sau sa mai caut un Dobson cu tub complet? Ideea este ca o sa vreau sa fac si astro-foto cu DSLR.

Si link-uri:
http://astromagazin.ro/catalog/skywatcher-...6ugdled681

http://astromagazin.ro/catalog/telescop-sk...qrspb0v3u3

Astept un interes un raspuns daca se poate.

Skywatcher Mak 127/1500 EQ3-2 (Black Diamond), Skywatcher 150/750 (Black Diamond) GoTo SynScan, Binoclu 10x25, Oculare: 6,10,12,25,26,32mm, filtru lunar (verde - noname), filtru solar Baader, DSLR Nikon D60 (cu remote control) si adaptor T2, WebCam uEye.
Sus
UFO
Membru exclus
Membru exclus

Data inscrierii: 11 Ian 2012

MesajTrimis: 17 Mai 2012 17:14 Download mesaj
Titlul subiectului:

[MESAJ SISTEM]: Acest mesaj nu este vizibil public, datorita statutului utilizatorului care a scris mesajul.
Sus
nobody
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010

Motto: Never ever give up !

MesajTrimis: 17 Mai 2012 17:52 Download mesaj
Titlul subiectului:

Astrofoto cu Dobson ? Gandeste-te de doua ori ...
Sus
UFO
Membru exclus
Membru exclus

Data inscrierii: 11 Ian 2012

MesajTrimis: 17 Mai 2012 18:07 Download mesaj
Titlul subiectului:

[MESAJ SISTEM]: Acest mesaj nu este vizibil public, datorita statutului utilizatorului care a scris mesajul.
Sus
iuli72an
Membru
Membru

MesajTrimis: 17 Mai 2012 19:05 Download mesaj
Titlul subiectului:

NU prea stiu ce inseamna AutoTracking, asta inseamna EQ implicit, dupa parerea mea, de amator. Adica inteleg ca AutoTracking compenseaza miscarea de rotatie ecuatoriala, prin montura Dobson care este azimutala/altitudine. Nu stiu care ar fi calitatea motoraselor insa daca nu produc vibratii, nu merge astro-photo?

Pai atunci "to hell" cu Dobson-ul si astro-photo, mai bine trec la Newtonian sau Luneta si gata.

Skywatcher Mak 127/1500 EQ3-2 (Black Diamond), Skywatcher 150/750 (Black Diamond) GoTo SynScan, Binoclu 10x25, Oculare: 6,10,12,25,26,32mm, filtru lunar (verde - noname), filtru solar Baader, DSLR Nikon D60 (cu remote control) si adaptor T2, WebCam uEye.
Sus
cmatei
Membru
Membru

Data inscrierii: 09 Sep 2009

MesajTrimis: 17 Mai 2012 19:33 Download mesaj
Titlul subiectului:

Dobson-ul e un telescop Newtonian pe montura Dobson, care e o montura alt-azimut, nu ecuatoriala. Astrofoto cu expunere lunga nu merge cu Autotrack, nu din cauza calitatii motoarelor ci a rotatiei de camp. Montura dobson poate fi pusa pe o platforma ecuatoriala pentru expuneri (ceva mai) lungi, caz in care autotracking-ul nu-ti foloseste. In general insa, se foloseste o montura ecuatoriala.
Sus
iuli72an
Membru
Membru

MesajTrimis: 17 Mai 2012 19:57 Download mesaj
Titlul subiectului:

Got it. Sa vad ce decizie voi lua. Multzam.
Sus
emilf
Membru
Membru

Data inscrierii: 11 Mai 2010

MesajTrimis: 17 Mai 2012 21:11 Download mesaj
Titlul subiectului:

Pentru vizual si foto planetare este foarte bun dar pentru foto deep sky este necesara o ecuatoriala buna, peste EQ 5, sau cum ar fi EQ 6 PRO pe care sa poti pune o sarcina maricica adica ceva cu apertura mare.
Membru
Membru

Data inscrierii: 24 Mai 2012

MesajTrimis: 24 Mai 2012 14:39 Download mesaj
Titlul subiectului:

Salutare!
Sper ca nu e nici o suparare ca cer ajutor aici dar apelez la voi pentru a ma ajuta sa imi achizitionez si eu un telescop. Pentru ca sunt incepator in domeniul telescoapelor am rugamintea sa ma ajutati sa fac alegerea corespunzatoare si anume, doresc un telescop care sa ma ajute sa fac fotografii(planete/stele/galaxii) si in acelasi timp sa pot "cuprinde" cat mai mult cu el in observatiile astronomice si sa fie usor de manevrat(sa pot atasa un motoras/montura de tip goto). Am apelat la un magazin de specialitate si mi-a fost recomandat un telescop destul de scump(peste bugetul meu - 5000 ron) dar mi sa parut mai mult comerciala propunerea.
Eu vreau sa ma incadrez intr-un buget de 1000-1200 ron. Daca cumpar un telescop middle level chiar nu exista accesorii care sa pot face poze bune sau observatii astronomice la o claritate/acoperire mai buna? Este "necesar" ca in momentul in care achizitionez un telescop sa fie de tip professional level?
Am tot citi forumuri/sfaturi si o concluzie este clara si anume trebuie facut un compromis ca nu se poate sa le ai pe toate dar din toate materialele pe care le-am citit lucrurile sunt contradictorii.
Mai vreau sa precizez ca as dori ca telescopul sa nu aiba nevoie de mari lucrari de mentenanta pt intretinerea lui si sa fie cat de cat portabil deoarece intentionez sa fac observatiile in afara Bucurestiului.
Astept cu mare interes parerile voastre pentru a ma putea ajuta sa ies din aceasta nebuloasa.
Sus
Teo
Membru
Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009

MesajTrimis: 24 Mai 2012 15:02 Download mesaj
Titlul subiectului:

Salut !

Iti recomand asa ceva. Este un telescop foarte bun atat la vizual cat si la foto ( mai ales extrafocal ) .

Magazinul se afla in Bucuresti si poti merge personal sa vezi ce mai au pe acolo. Se afla in zona Obor.

Pentru mai multe detalii vezi la datele de contact ala site-ului :

http://instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=BKP150750EQ3

Pentru portabilitate ceva mai buna, poti merge pe varianta unui Maksutov-Cassegrain de 127 mm/1500 mm :

http://instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=BKMAK127%20OTA

dar va costa mai mult decat newtonianul de 150/750 mm, pentru ca vei mai avea nevoie si de trepied, montura si oculare. Plus ca nu e atat de luminos ca primul.

O alta varianta foarte usor de transportat, ar fi un Maksutov-Cassegrain cu apertura de 100 mm diametru :

http://instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=BKMAK102EQ2

Cel mai bine dupa ce te decizi cam ce si cum, mergi personal acolo si vezi la fata locului instrumentele deoarece majoritatea sunt pe stoc si le poti vedea personal.

Ti-am spus de acest magazin deoarece vad ca esti din Bucuresti si ar fi mult mai usor sa vezi la fata locului ceea ce doresti sa cumperi. Pe langa asta nu mai esti nevoit sa platesti transportul din alt oras.

Nu am niciun interes comercial sau de alta natura vis a vis de aceasta firma .

Succes !
Sus
thc
Membru
Membru

Data inscrierii: 24 Mai 2012

MesajTrimis: 24 Mai 2012 15:20 Download mesaj
Titlul subiectului:

Multumesc Teo pentru propunerea ta.

Despre acest telescop ce puteti sa-mi spuneti: http://instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=BK102500T
Pe mine ma incanta marimea si portabilitatea lui dar nu stiu exact daca corespunde cerintelor pe care le am eu Rolling Eyes
Sus
ursamajor
Membru exclus
Membru exclus

Data inscrierii: 08 Oct 2010

Motto: Start spre viitor...

MesajTrimis: 24 Mai 2012 15:33 Download mesaj
Titlul subiectului:

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Achizitie instrumente Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4  Urmatoare

Download topic
Pagina 2 din 4

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact