Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
Jup_1_avi21.png
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 241357
Numar de utilizatori inregistrati: 2931
Cel mai nou utilizator inregistrat: DorinLuca
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1450 la data de Lun Mai 11, 2026
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Recomandare binoclu ED/semi APO - pret accesibil?

Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3 ... 10, 11, 12
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Binocluri / Spottingscope

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
CristiB
Membru
Membru

Data inscrierii: 19 Mar 2008

MesajTrimis: 18 Mai 2026 12:08 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Mircea Pteancu a scris:
...Sa revenim si iti rezolv dilema intr-o clipa. Pentru detalii, ai nevoie de rezolutie. Pentru rezolutie ai nevoie de grosisment. 15x, la binocluri, este ceea ce zoth a numit ''marire de babe''.....

A incercat cineva un 15x dintr-asta ca sa-i vada rezolutia respectiv calitatea detaliilor ?

compress_20241026_175127_7491_154.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  470.72 kb
 Vizualizat:  de 278 ori

compress_20241026_175127_7491_154.jpg

compress_20241026_175126_6739_130.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  472.89 kb
 Vizualizat:  de 278 ori

compress_20241026_175126_6739_130.jpg

Sus
Cornel
Membru
Membru

Data inscrierii: 03 Feb 2022

MesajTrimis: 18 Mai 2026 12:11 Download mesaj
Titlul subiectului:

Si ca sa-ti amestec gandurile si mai bine iti propun urmatoarea logica/gandire sau cum vrei tu sa-i spui.
Zici ca vrei binoclu pentru astro. Stele, planete, Luna, nebuloase, roiuri de stele, comete si o galaxie o sa vezi noaptea, altceva nu.
Stelele si roiurile le vezi tot puncte albe si cu 10 si cu 15 si cu 20 sau mai mult x.
Planetele, Jupiter si Saturn, ca restul tot ca pe niate stele le percepem, necesita cel putin 20x. Asta ca sa intelegi ceva din ce vezi. Sau telescop, ca acolo poti avea magnificatie mai mare. Dar aici intervin alte discutii.
Nebuloasele necesita lumina multa, pupila de iesire mare, deci lentila mare comparativ cu magnificatia. Altfel o sa vezi o pata pe cer.
Luna la 10x o vezi, dar la 20x sau mai mult o sa o vezi si mai in detaliu. Ca asta cauti cand te uiti la Luna, detalii, nu doar un cerc luminos. Ea are destula lumina si pe o pupila de iesire de 3mm cand e luna plina.
La comete, mie mi -au placut mai mult cu 10x50. Aici trebuie sa ai si luminozoitate(pupila de 5mm) si ceva camp sa-i prinzi coada. Cu 20x o vezi mai difuza si ai camp mai mic.
Andromeda se vede bine cam cu toate, dar as zice ca ai nevoie de pupila de iesire buna/lumina si aici.
Daca te arunci si la telescop trebuie sa iei in considerare diametrul tubului, tipul constructiv, alte accesorii, volum, etc. Si eu caut ceva cu magnificatie mare si inca sunt in dilema.
Nu exista binoclu bun la toate.
Tot ce ti-am spus sunt vazute din prisma unui detinator doar de binocluri. Am si 10x50 si 20x60(asta fiind cel mai mare). Ce e peste 12x trebuie neaparat sprijinit de ceva/fixat pe trepied. Mai ales daca vrei sa te uiti mai in sus. O sa percepi un tremurat foarte nasol.
Ar cam trebui sa tii cont de camp, magnificatie, diametrul lentilei > pupila de iesire in tot ce vrei sa vezi in mod astro. Si un eyerelief bun e de avut in vedere.
Daca am zis ceva aiurea pot fi corectat de ceilalti colegi.

Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 18 Mai 2026 14:01 Download mesaj
Titlul subiectului:

CristiB

Binoclul aratat de tine o fi bun, tu stii mai bine. Dar fata de unul similar din toate celelate puncte de vedere (tip constructiv, producator) etc dar avand marirea de 20x, va prezenta detalii mai putine.
E legea aia nesuferita cu ''apercier iz king'' in varianta ''power is king''. Aici ne intalnim cu Fizica si aia nu are simtul umorului ... ala mare il bate pe cel mic.

Mircea

Sus
CristiB
Membru
Membru

Data inscrierii: 19 Mar 2008

MesajTrimis: 18 Mai 2026 14:07 Download mesaj
Titlul subiectului:

Mircea Pteancu a scris:
....Binoclul aratat de tine o fi bun, tu stii mai bine. Dar fata de unul similar din toate celelate puncte de vedere (tip constructiv, producator) etc dar avand marirea de 20x, va prezenta detalii mai putine....

🙂 Pai asa mergem pana-n panzele albe, ala de 40 il bate pe ala de 20, iar 40 ia bataie de nu se vede de la 80...si asa ajungen la Hubble si la Roman. Si cand zic Roman nu ma refer la localitatea de langa Marius.
Sus
Cornel
Membru
Membru

MesajTrimis: 18 Mai 2026 14:22 Download mesaj
Titlul subiectului:

CristiB a scris:
Mircea Pteancu a scris:
....Binoclul aratat de tine o fi bun, tu stii mai bine. Dar fata de unul similar din toate celelate puncte de vedere (tip constructiv, producator) etc dar avand marirea de 20x, va prezenta detalii mai putine....

🙂 Pai asa mergem pana-n panzele albe, ala de 40 il bate pe ala de 20, iar 40 ia bataie de nu se vede de la 80...si asa ajungen la Hubble si la Roman. Si cand zic Roman nu ma refer la localitatea de langa Marius.

Dar omul trebuie sa se incadreze intr-o suma de bani.
Ce a zis Mircea e adevarat. La toti la care am dat 20x60 sa vada prin el, au exclamat inte- un fel sau altul, dar pozitiv. Nu pot sa reproduc aici. As zice ca te bucuri mai mult la o magnificatie mai mare/calitate peste medie/pret cat de cat accesibil fata de o magnificatie medie/calitate extra / pret extra. Tine si de perceptie.

Membru
Membru

Data inscrierii: 30 Iun 2018

MesajTrimis: 18 Mai 2026 14:51 Download mesaj
Titlul subiectului:

Apare din nou "spam" si readuce ideea ca in suma asta faina se pot lua minim doua produse foarte bune. Unu portabil si unul fix (in sensul ca are nevoie de trepied etc, nu din mana)care impreuna acopera o plaja mare. Si ideea de pret mare o aduc din nou un atentie, un CZ 10x50 e mult mai placut la stele decat un roof parfumat la mii de lei. Eu cred ca as lua un APM 10x50 (sau ceva apropiat ca pret si performanta) si probabil o luneta; sau in loc de luneta un binoscop; as calcula incat sa iasa obligatoriu doua unelte. Eu cred ca se poate. Eu am dat APM ca ex pt ca nu stiu daca il bate careva la raport pret/calitate. Sau se poate lua un 10x acum si mai tarziu restul, ca doar nu expira banii. Sunt doar pareri si pareri. Chiar daca am mai zis, zic si aici, prefer un CZ 10x50 decat un Conquest 10x42 la stele (terestru invers), iar pretul e de 6x mai mare la roof.
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 18 Mai 2026 20:26 Download mesaj
Titlul subiectului:

CristiB

Asa este, in principiu nu exista limita. De aceea spun milionarii ca ''the sky is the limit''. Si eu sunt milionar dar mai degraba in sensul manelist al milionului= o suta lei. Wink

Dar nu port eu grija de banii nimanui. Daca cineva isi permite si vrea ceva, sa-si cumpere. Nu o fac pe lupul moralist. Ce-mi trebuiau mie neaparat patru zoomuri ? Doar primul a fost SH. Si era sa mai iau recent acel Vixen LV aici pe forum. A trebuit sa ma controlez, sa sed pe degete ca sa nu tastez. M-am trombonit singur ca ''noa, nu-l vreau pentru ca am deja doua 8-24mm...''.
Dar chestiile de genul acesta tin de amor, de pasiune, de atractie pentru ceva. Nu de ratiune.

Cat despre ''40 il bate pe ala de 20'', am sa-ti spun un vechi si foarte adevarat proverb astronomic:

''Nimic nu intrece un telescop mic si bun decat un telescop mare si bun''.

Mircea

Sus
Cornel
Membru
Membru

MesajTrimis: 18 Mai 2026 21:17 Download mesaj
Titlul subiectului:

Sa vezi amor si pasiune la binoclurile istorice. Acolo e lipsa de ratiune.
Membru
Membru

Data inscrierii: 30 Iun 2018

MesajTrimis: 19 Mai 2026 22:04 Download mesaj
Titlul subiectului:

Mi-am adus aminte de ceva referitor la binoclu rusesc bpt 20x60, tocmai ce cumparasem un binoclu Celestron 25x70 la pret de nimic, era nou dar decolimat (daca imi amintesc bine), asa ca ma gandeam sa il tin, dar cand l-am comparat cu bpt 20x60...nu am mai vrut, nu vedeam cu 25x detaliile pe care le vedeam cu 20x. Binoclul asta rusesc e un binoclu mult mai bun decat ar banui cineva care nu a pus mana pe el, daca prindeti unul la pret bun....nu stati pe ganduri, sigur ca nu ma refer la preturi de olx de peste 1000lei Smile))), astea is preturi pt "cunoscatori". Nu vreau sa va fac ciuda dar am luat anul trecut unul din Elvetia la un pret total de 150lei (100 binoclu si 50 transportul acolo local), se vindea ca binoclu defect, binoclul era atat de "defect" incat nu a trebuit nici macar sa ii sterg lentilele, arata ca nou cu geanta, filtre,capace..., tot (nu e de vanzare Smile ).
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Binocluri / Spottingscope Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3 ... 10, 11, 12

Download topic
Pagina 12 din 12

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact