| Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
| Statistici forum |
| |
Numar total de mesaje in forum: 239337 |
| |
Numar de utilizatori inregistrati: 2917 |
| |
Cel mai nou utilizator inregistrat: StefanGr |
| |
|
| |
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1438 la data de Sam Oct 25, 2025 |
| |
|
| |
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
| |
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
| Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
gabi Membru

Data inscrierii: 13 Mai 2010 Mesaje: 1007
Motto: To be, or not to be, that is the question Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 13 Iul 2013 22:06 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
| La 15 minute neghidat ar fi iesit niste dare, daca nu faceai punerea in pol foarte bine.
|
|
| Sus |
|
 |
mflorian Membru

Data inscrierii: 01 Sep 2011 Mesaje: 473
|
Trimis: 14 Iul 2013 18:57 Download mesaj |
|
|
|
| jimao22 a scris: | | O alta observatie, utila pentru cei ce isi vor face observator. Peretii interiori sunt vopsiti in alb, asa cum bine stiti. Arata bine si senzatia de spatiu marit este pregnanta. Problema este ca noaptea, lumina monitorului de la telescopul de comanda se reflecta in ei si se amplifica, crescand poluarea luminoasa interioara, indiferent cat de mica ar fi lumina setata din monitor sau ce filtre soft sau hard as folosi. Cu prima ocazie, am sa schimb culoarea cu una mai inchisa. | Cred că luciul vopselei este el care face probleme, nu neapărat culoarea.
Cușca cățelului are acoperiș glisant?
_________________ Celestron C8 SGT XLT Advanced GOTO
Nikon D7000 |
|
| Sus |
|
 |
jimao22 Moderator

Data inscrierii: 12 Apr 2010 Mesaje: 2930
Motto: [descopera lumina] Localitate: Ploiesti
|
Trimis: 15 Iul 2013 00:11 Download mesaj |
|
|
|
| mflorian a scris: | Cred că luciul vopselei este el care face probleme, nu neapărat culoarea.
|
Culoarea este alb-mat. Nu imi plac culorile lucioase.
| mflorian a scris: | | Cușca cățelului are acoperiș glisant? |
Ii fac daca invata cateva constelatii.
|
|
| Sus |
|
 |
jimao22 Moderator

|
Trimis: 07 Sep 2013 00:18 Download mesaj |
|
|
|
Asa cum promiteam mai demult, am facut un mic filmulet cu observatorul asa cu arata si functioneaza in acest moment.
Urmeaza partea complicata - automatizarea - care se vrea completa si cat mai independenta de operatorul uman. Sa vedem daca voi reusi...
http://youtu.be/3ArLwbeFgsY
|
|
| Sus |
|
 |
achy1978 Membru

Data inscrierii: 23 Dec 2007 Mesaje: 1544
Motto: In umblarea ta prin aceasta lume vei influenta direct sau indirect vietile a cel putin 10000 de oameni. Intrebarea pe care ar trebui sa ti-o pui e: "Cum ii voi influenta? Localitate: Targu Jiu
|
Trimis: 07 Sep 2013 16:27 Download mesaj |
|
|
|
Foarte reusit, bravo!
Din pacate insa, si aici vorbesc din proprie experienta, greul abia acum incepe ... bafta!
_________________ Marian Lucian ACHIM
SRCSTV - www.srcstv.ro
SARM - www.sarm.ro |
|
| Sus |
|
 |
jimao22 Moderator

|
Trimis: 19 Oct 2013 21:35 Download mesaj |
|
|
|
Venirea iminenta a iernii este un subiect care a inceput sa ma preocupe intens din punct de vedere al pregatirilor ce trebuie sa le fac la observator. Doua probleme importante trebuiau rezolvate pentru buna fuctionare a observatorului in perioada asta.
Prima dintre ele era legata de apa.
Terenul la mine este in panta si toata apa de sus isi gaseste ca punct terminus de scurgere zona observatorului, unde au fost facute sapaturi si terenul este intr-o mica groapa. Nu mare, dar cat sa stranga ceva apa care sa deranjeze.
Trebuia facut un sant de drenare care sa dirijeze apa catre o zona exterioara. Asta am facut azi. Am muncit de mi-au sarit capacele. Solutia pe care am imaginat-o a fost saparea unui sant pe doua din laturile observatorului (pe una din laturi am dat o panta inversa, iar in spate am dat panta in continuare catre un teren vecin - o livada), astfel incat apa care se scurge sa nu ajunga sa se scurga prin fata observatorului sau sa balteasca pe langa el.
Santul l-am acoperit apoi cu piatra sortata mai mare, peste care am pus pavelele de 40x40 ramase de la platforma initiala existenta pe locul in care am construit observatorul. Pana la lasarea intunericului am terminat cu partea asta. Sper sa fie ok.
A doua problema este legata de gerul si umiditatea care vor veni in timpul iernii. Echipamentele electronice si electrice au probleme in general in astfel de conditii si trebuiesc protejate. Am in vedere in special calculatorul, monitorul, motorul de la acoperis cu automatizarea aferenta si montura (cu partea ei electronica).
Camera, roata de filtre, SELETEK-ul, UPS-ul si sursa de 12V nu au nevoie de astfel de protectie (camera merge bine la frig, rotii de filtre nu am ce-i face, UPS-ul da caldura afara cand merge, iar sursa rezista pana la -40 grade si umiditate cat cuprinde).
Solutia gasita (dar neimplementata inca) a fost folosirea unor rezistori de 10W cu termocupla incorporata de la HORMANN, folosite pentru a incalzii pe timp de iarna cutiile automatizarilor de porti de curte, cat sa creeze in acele cutii un microclimat mai bland. Termocupla declanseaza pe undeva pe la zero grade cred, asa incat cu cat incinta ce trebuie climatizata e mai mica, cu atat declansarea va fi mai rapida.
In poze am pus etapele parcurse azi cu constructia in sine, iar ultima poza este cu unul din rezistorii de care v-am pomenit aici.
O alta problema care o sa necesite rezolvare, dar abia la primavara este faptul ca pe alocuri, vopseaua cu grundul au inceput sa se scorojeasca de pe peretii interiori. Problema este legata de faptul ca suprafata interioara a panourilor era zincata si pe zinc trebuie un grund special care sa tina. Probabil ca diferentele termice mari intre momentul in care a fost vopsit totul si temperaturile de acum au accelerat un pic procesul.
| Descriere: |
| Santul cu panta inversa (catre spate, sa dirijeze apa departe de intrarea in observator) |
|
| Marime fisier: |
52.23 kb |
| Vizualizat: |
de 7038 ori |

|
|
72.01 kb |
de 7038 ori |

|
| Pavelele puse pe piatra sortata pe lateral... |
|
73.46 kb |
de 7038 ori |

|
|
82.81 kb |
de 7038 ori |

|
|
67.81 kb |
de 7038 ori |

|
|
67.97 kb |
de 7038 ori |

|
|
58.65 kb |
de 7038 ori |

|
| Rezistorul cu termocupla si siguranta aferente. |
|
60.91 kb |
de 7038 ori |

|
|
|
| Sus |
|
 |
StarChild Membru

Data inscrierii: 29 Mar 2011 Mesaje: 1634
Motto: tata si sot in primul rand...restul neesentiale... :-) Localitate: Timisoara
|
Trimis: 25 Ian 2014 14:08 Download mesaj |
|
|
|
nu am vurt sa incep un alt topic, si nu stiu altundeva unde ar fi potrivit, asa ca am sa puun aici un link cu descrierea constructie unui observator astro de catre un nene:
http://www.corius.net/?page_id=17
poate mai gasiti idei utile si din constructia lui.
|
|
| Sus |
|
 |
jimao22 Moderator

|
Trimis: 25 Ian 2014 19:33 Download mesaj |
|
|
|
Da, Corius... Ce m-am mai uitat la constructia baiatului asta.
Dar am observat un lucru. Daca vrei sa folosesti ce ai la indemana si nu folosesti un proiect de-a gata sau un observator prefabricat, e bine sa vezi cum au facut cat mai multi oameni fiindca vor fi solutii diferite si uneori surprinzatoare si se poate face un proiect bazat pe un amestec de idei diferite si care sa fie inovator in felul sau.
Fiindca tot s-a redeschis acest topic, am sa pun un link cu filmul prezentarii mele de la Lisa din toamna, unde am vorbit exact despre constructia observatorului acesta, explicatiile fiind mai complete (49 de minute dureaza):
http://www.columnatv.ro/tv/noi-si-cerul-07122013/
_________________ https://astrodata.wordpress.com/ |
|
| Sus |
|
 |
jimao22 Moderator

|
Trimis: 20 Dec 2015 01:56 Download mesaj |
|
|
|
Azi am facut un upgrade important la observator, in sensul in care i-am schimbat motorul. Nu atat acest lucru este important, cat faptul ca acest motor a fost luat practic de la groapa de gunoi si refacut la partea electronica integral, de la zero (proiectare, executie circuit, programare controler) de catre cmatei. Rezultatul a intrecut toate asteptarile mele si din entuziasm prea mult, am facut si un filmuletz cu el mergand in probe.
Mai multe detalii despre acest proiect in derulare, pe blogul meu din semnatura.
https://www.youtube.com/watch?v=bZOaNOZ1sag
_________________ https://astrodata.wordpress.com/ |
|
| Sus |
|
 |
Ovidiu M. Membru

Data inscrierii: 16 Sep 2007 Mesaje: 1289
Motto: "The best light pollution filter is gasoline--you put it in your car and drive to darker skies." Localitate: Buzau
|
Trimis: 20 Dec 2015 07:19 Download mesaj |
|
|
|
Oameni valorosi pe forum, asta este clar. Mersi pentru linkuri, eu unul le voi viziona cu interes. Imi place discursul dezinvolt, a la Steve Jobs asa;)
_________________ Binoclu:Pentax XCF 10x50
Telescop:Skywatcher 150/1200mm Dobson.
Oculare: Explore Scientific 24mm 68°, Televue Nagler 12mm type4, Vixen NPL 10mm plossl. |
|
| Sus |
|
 |
radur Membru

Data inscrierii: 15 Oct 2015 Mesaje: 203
|
Trimis: 09 Mai 2016 22:17 Download mesaj |
|
|
|
Salut,
Pentru ca nu am considerat necesara deschiderea unui alt thread si pentru ca mi s-a parut cel mai potrivit de intrebat/cerut sfaturi va scriu aici.
Ceva idei despre cum as putea sa fac un observator de gradina astfel incat sa fie cam de 5m inaltime ca sa pot sa "trec" de case/copaci ?
Ma gandeam sa iau un tub de beton armat de 6 metri cu diametrul de 400-500mm sa-l infig 1m intr-o fundatie si in jur sa construiesc ceva de lemn. Nu stiu cat de practica sau ieftina este ideea vis-a-vis de construirea sa efectiva din fier beton ... ajutor ?
|
|
| Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9862
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 10 Mai 2016 18:06 Download mesaj |
|
|
|
Nu cred că e suficient de rigid așa un tub. Eventual îl umpli cu ceva nisip, pietriș. Având în vedere masa vei avea nevoie de o fundație cam de 2m în pământ cel puțin.
_________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
| Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 7053
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 10 Mai 2016 18:55 Download mesaj |
|
|
|
Cred ca cel mai bine e sa intrebi un arhitect. Cu atat mai mult cu cat e posibil sa ai nevoie de niste aprobari pentru constructie. Nu stiu foarte exact, asta arhitectul poate sa-ti spuna. Daca stateai la tara, poate mai mergea sa faci ceva fara autorizatie de constructie, dar in Bucuresti... nu cred.
_________________ Dragos N |
|
| Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11566
|
Trimis: 10 Mai 2016 22:01 Download mesaj |
|
|
|
| Chiar ai nevoie de inaltimea respectiva? Mai curand toaletezi putin copacii.
|
|
| Sus |
|
 |
radur Membru

Data inscrierii: 15 Oct 2015 Mesaje: 203
|
Trimis: 11 Mai 2016 17:40 Download mesaj |
|
|
|
Constructia este "la tara", ma consult cu niste ingineri structuristi care, pana acum, mi-au spus ca sigur nu merge facut un turnulet gen cos de fum (cum aveam initial in cap) si ca nu scap de turnat/armat beton. Varianta cu tubul de beton armat nu le-am adus-o in vedere inca.
Ar trebui sa toaletez prea multi copaci ca sa-mi ramana un unghi de 20-30 grade, locul nu este tocmai fericit, am vecini la est, casa la nord, deal la sud, copaci la vest (de fapt copaci peste tot).
As putea sa ma indepartez de casa cumva astfel sa-mi ramana liber la nord, copaci in restul punctelor cardinale, insa ca sa vad piscurile dealului din directia sud ar trebui sa daram ceva copaci si nu as vrea.
+ ca nu as vrea nici sa ma indepartez de casa din cauza paranoicii vis-a-vis de vecini bagareti.
Va atasez un link http://www.winterbayobservatory.org/imagegallery in josul paginii exista Observatory Construction Photos , ceva de genul mi-ar placea foarte mult. Am calculat inaltimea coloanei din imaginile postate ca avand aprox 5metri din pamant pana la baza domului.[/url]
Ultima modificare efectuata de catre radur la 11 Mai 2016 18:22, modificat de 1 data in total |
|
| Sus |
|
 |
|
|
| |
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|