| Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
| Statistici forum |
| |
Numar total de mesaje in forum: 239410 |
| |
Numar de utilizatori inregistrati: 2917 |
| |
Cel mai nou utilizator inregistrat: StefanGr |
| |
|
| |
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1438 la data de Sam Oct 25, 2025 |
| |
|
| |
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
| |
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
| Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11566
|
Trimis: 26 Mai 2014 09:27 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
| StarChild a scris: |
instrumentul vibreaza pe eq6, e vizibil tremurul monturii, nu am reusit sa-mi dau seama daca si OTAul vibreaza, sau cat de mult o face.
| Cand vibreaza, cand il misca motoarele sau cand il atingi? Sigur aveai toate cele stranse (montura, suruburi)?
|
|
| Sus |
|
 |
StarChild Membru

Data inscrierii: 29 Mar 2011 Mesaje: 1634
Motto: tata si sot in primul rand...restul neesentiale... :-) Localitate: Timisoara
|
Trimis: 26 Mai 2014 09:31 Download mesaj |
|
|
|
@valy: cand il atingi, sau la "rafale" de vant. La tracking n-am observat nimic, nici chiar cand "baleiam" cerul cu telecomanda cautand vreun obiect.
cand trageam de el cu mana se vedea cala eq6 ii "dardaie genunchii"
_________________ PIERDUT FOTON!!! DECLAR NUL !!! |
|
| Sus |
|
 |
achy1978 Membru

Data inscrierii: 23 Dec 2007 Mesaje: 1544
Motto: In umblarea ta prin aceasta lume vei influenta direct sau indirect vietile a cel putin 10000 de oameni. Intrebarea pe care ar trebui sa ti-o pui e: "Cum ii voi influenta? Localitate: Targu Jiu
|
Trimis: 26 Mai 2014 10:02 Download mesaj |
|
|
|
| StarChild a scris: | @valy: cand il atingi, sau la "rafale" de vant. La tracking n-am observat nimic, nici chiar cand "baleiam" cerul cu telecomanda cautand vreun obiect.
cand trageam de el cu mana se vedea cala eq6 ii "dardaie genunchii" |
Ai reglat presiunea melcului pe coroana ? Incearca sa misti putin de telescop cu franele stranse si daca ai un usor joc inseamna ca de acolo este una din probleme.
Incearca, de altfel, sa dezechilibrezi foarte usor montura, astfel incat motorul sa impinga in permanenta ... atentie sa inversezi dezechilibrul dupa un meridian flip.
_________________ Marian Lucian ACHIM
SRCSTV - www.srcstv.ro
SARM - www.sarm.ro |
|
| Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11566
|
Trimis: 26 Mai 2014 10:37 Download mesaj |
|
|
|
| StarChild a scris: | | @valy: cand il atingi, sau la "rafale" de vant. |
Asta cu atinsul se rezolva daca il misti doar din motoare (inclusiv focus). Cu vantul insa e mai problematic, fie il faci aerodinamic, fie il pui in adapost/observator. Sunt curios daca un eq8 sau alte monturi mai jmechere rezista la vant.
Vazusem un documentar (pe discovery parca), structurile astea tubulare lungi (cabluri de pod, stalpi, furnale inalte) erau infasurate intr-o spirala, cica nu mai vibreaza la vant: http://s3.ravenelbridge.net/large/jul_21_sheath_close.jpg
|
|
| Sus |
|
 |
cmatei Membru

Data inscrierii: 09 Sep 2009 Mesaje: 844
|
Trimis: 26 Mai 2014 11:44 Download mesaj |
|
|
|
| achy1978 a scris: | | StarChild a scris: | @valy: cand il atingi, sau la "rafale" de vant. La tracking n-am observat nimic, nici chiar cand "baleiam" cerul cu telecomanda cautand vreun obiect.
cand trageam de el cu mana se vedea cala eq6 ii "dardaie genunchii" |
Ai reglat presiunea melcului pe coroana ? |
Impresia mea a fost ca nu-i doar atat. Pe langa un oarece joc, telescopul se misca/simte elastic si oscilatia se amortizeaza foarte lent. Ar trebui montat telescopul intr-o menghina (sau altceva foarte rigid) si vazut daca e cumva de la truss, dar si mie mi-a parut ca mai degraba se misca cu tot cu montura ("ii tremura genunchii").
In orice caz, felicitari StarChild, foarte frumoasa jucaria.
|
|
| Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9862
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 26 Mai 2014 13:27 Download mesaj |
|
|
|
Confirm cele spuse de cmatei, și impresia mea a fost că e dela montură, nu dela truss. De asemenea, paravanele la oglinzi sunt absolut necesare, lumina parazită stricând contrastul mai ales la măriri mari.
Am improvizat un paravan dintr-o folie de izolație de polistiren subțire care a ajutat.
Șuruburile de colimare trebuie fixate cumva în poziție iar greutatea oglinzii fiind mică am constatat că la înclinare mare se desprinde de suporți pierzând colimarea. Cred că niște clame laterale ajută mult, chiar dacă nu ating oglinda și nu produc astigmatism.
_________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
| Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 7056
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 26 Mai 2014 15:12 Download mesaj |
|
|
|
Starchild, poti sa testezi intr-o oarecare masura, punand telescopul vertical, cu oglinda jos, pe urci cu varful picioarele pe barilet, si vezi daca se misca, atunci cand il atingi.
Daca se intampla, e posibil ca una din cauze sa fie deviatia de la forma de triunghi pe care sistemul truss il presupune. La tine triunghiurile au devenit trapeze, mai ales in partea dinspre oglinda primara. Dar personal, deoarece am urmarit constructia ta de-a lungul timpului, nu prea cred ca asta e problema.
Cel mai probabil, asa cum au spus si altii, montura EQ6 e insuficienta pentru un telescop atat de lung, gros, si greu. Chiar daca din punct de vedere al cifrelor greutatii EQ6 tine 20 kg, trebuie tinut cont si de bratul fortei, iar in general truss-urile sunt ceva mai groase decat telescoapele cu tub inchis. Nu stiu daca si la tine este cazul, ca nu stiu masurile.
_________________ Dragos N |
|
| Sus |
|
 |
StarChild Membru

Motto: tata si sot in primul rand...restul neesentiale... :-) Localitate: Timisoara
|
Trimis: 23 Iul 2014 13:06 Download mesaj |
|
|
|
in urma constatarilor de la Lisa, legate de miscarea oglinzii primare, datorata cablului care sustine lateral oglinda, am modificat putin designul , piesele sunt in lucru, posibil deseara sa le primesc (sper ).... vedeti mai jos pozele din CAD. Poze cu piesele reale sper sa le pot pune in seara asta, depinde de mesterii de la atelier
| Descriere: |
| asa arata acum prinderea cablului care sprijina lateral oglinda.In realitate,cablul face o bucla cu o raza mai mare la iesirea din acea piesa hexagonala.Bucla in cauza se comporta ca un arc,ceea ce permite intr-o oarecare masura miscarea oglinzii. |
|
| Marime fisier: |
100.28 kb |
| Vizualizat: |
de 7312 ori |

|
| am facut o noua piesa de Alu,la care exista niste gauri pe unde se introduce cablul torsadat,dar aceste gauri sunt de-a lungul tangentei la oglinda,deci odata cablul introdus si intins,nu mai face nici o bucla in zona intinzatorului, el ramane intins |
|
81.13 kb |
de 7312 ori |

|
|
| Sus |
|
 |
StarChild Membru

|
Trimis: 23 Iul 2014 13:11 Download mesaj |
|
|
|
nu o mai incaput la comentarii ce voiam sa mai scriu...
deci in a2a poza se vede si saiba (de POM) care are rol de opritor ptr oglinda in timpul trasportului, ca sa nu se basculeze oglinda. In rest ea sta bine la locul ei, deci opritorul e "useless"
In alta ordine de idei, fiindca telescopul e cam inalt ptr a fi utilizat comod pe un EQ6 sau similar, si oricum nu detin un EQ6 (doar imprumut din cand in cand), astrofoto nu fac momentan, doar vizual, am decis sa construiesc o montura tip Dobson ptr OTA-ul asta... nu de alta da sa-l pot scoate la cer mai des...probabil ceva similar/asemanator cu DOb-urile de la reginato.it va fi, nu sunt inca decis.......deci, "stay tunned!"
|
| Sus |
|
 |
StarChild Membru

|
Trimis: 23 Iul 2014 16:46 Download mesaj |
|
|
|
un design preliminar de la montura Dobson e in pozele de mai jos.
In principiu folosesc teava rectangulara de otel (60x60, 40x30 si 60x40), sudate.
"Rulmentii" din POM sau PA sau Teflon.
Design similar/asemanator cu cel de la reginato.it
Greutatea montura iese undeva sub 36kg, dar montura se va desface in 2 piese separate.
Inaltimea ocularului la zenit este de 1.65m.
|
67.16 kb |
de 7270 ori |

|
|
45.43 kb |
de 7270 ori |

|
|
37.83 kb |
de 7270 ori |

|
|
| Sus |
|
 |
Erwin Moderator

|
Trimis: 23 Iul 2014 21:17 Download mesaj |
|
|
|
Mult prea grea iese montura, de ce n-o faci din alumniu? Nu ar trebui să fie mai grea decât tubul ca să fie cât de cât transportabilă fără să-ți pice...
Ai calculat conul de la azimut să nu se împăneze și să se poată roti? Cred că un unghi mal mare ar fi mai potrivit, de fapt 180 grade ar fi cel mai bine!
|
| Sus |
|
 |
StarChild Membru

|
Trimis: 23 Iul 2014 21:51 Download mesaj |
|
|
|
La aluminiu costa materialul mai mult fata de otel, pe langa asta necesira mai multe prelucrari si am si pierderi mai mari.
Am vorbit si cu omuletii de la atelier si o sa lucru cu profile mai "delicate" deci greutatea va fi considerabil redusa. Asa la "ochiometru" e posibil si probabil sa ies la 24-28kg.
Conurile alea de pe azimut nu sunt calculate inca, am pus asa "ideile principale". Urmeaza sa dezvolt conceptul zilele urmatoare. Posibil voi folosi doar un disc prins de furca Altitudinii, iar pe cele 3brate de la baza Azimut vor fi 3"pastile" tot din teflon pe care se va sprijini totul. Ma mai gandesc.
De carat nu imi bat capul prea tare atata timp cat pot s-o desfac in 2 piese mai usoare, si oricum montura asta va ramane la gradina probabil.
|
| Sus |
|
 |
Erwin Moderator

|
Trimis: 23 Iul 2014 21:55 Download mesaj |
|
|
|
Cu mici modificări poți s-o faci ecuatorială în furcă. Poți folosi profile subțiri din tablă sudată în linie, nu trase, ieși mai bine la greutate și rezistența e aproape aceeași. Eventual mărești puțin lățimea pe direcțiile în care sunt solicitările mai mari. Discuri de teflon am eu dacă vrei.
|
| Sus |
|
 |
StarChild Membru

|
Trimis: 23 Iul 2014 21:59 Download mesaj |
|
|
|
Disc de teflon de 300mm ai?
cu tevile vad eu zilele viitoare ce au pe la atelier dar probabil 50x30x2mm va fi cel mai folosit , 25x25x1.5mm ptr ramforsari si maxim 60x40x2mm ptr picioarele de la Azimut. Urmeaza sa refac designul in functie de ce au omuletii disponibil.
|
| Sus |
|
 |
Erwin Moderator

|
Trimis: 24 Iul 2014 00:52 Download mesaj |
|
|
|
De 150 nu merg?
|
| Sus |
|
 |
|
|
| |
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|