Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 234665 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2848 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: alex20 |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
tudor Moderator

Data inscrierii: 28 Iul 2015 Mesaje: 3113
|
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9521
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 29 Mai 2020 23:14 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Tudor
Multumesc cu smerenie pentru aprecierea prea binevoitoare !
Stiu ca o asemenea afirmatie starneste chicoteli dar nu ma pot abtine : binoclul lui Chandler este atat de urat incat este de-a dreptul frumos.
Nu am probleme cu telescoapele impecabile,lucioase,intacte ,superbe ,neuzate etc dar mare respect si admiratie mie nu imi starnesc.
Ca sa fac o paralela nitel fortata : ce tanc este acela care a participat la batalia Stalingradului si nu are nici o urma de impact, o cicatrice , o arsura ?
Daca nu are, inseamna ca nu a primit botezul focului ci a tremurat ascuns in fundul parcului de blindate.
Cu asta vreau sa spun ca instrumentele trebuie ingrijite dar trebuie sa acceptam urmele de uzura normale care apar inerent la un instrument bun.
Daca e in stare impecabila mie ceva imi sopteste ca nu e bun si poate de aceea este la vanzare.
Uneori amatorii se compara cu cel care se insoara cu o femeie divortata si apoi o bate ca nu-i fata mare...
Mircea
_________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

|
Trimis: 24 Mai 2024 16:16 Download mesaj |
|
|
|
La una din vizitele sale de acum cativa ani, prietenul meu Erwin s-a aplecat asupra portbagajului masinii, a scotocit in vraful de telescoape de acolo, printre cutiile de oculare si seturile de scule si a strigat ''le-am gasit''.
Si apoi mi-a inmanat doua tuburi de aluminiu, filetate la ambele capete si o lentila intr-o montura filetata. ''Le-am primit de la Lentilozaur si m-am gandit sa ti le aduc, ca stiu ca-ti plac telescoapele mici''.
Cele doua tuburi au apartinut unor lentile terestre de tir. De aceea se si numes ''spottingscopes''. Obiectivul, masurat a doua zi (nu foarte exact) are parametrii D = 60mm F = 380mm, este temeinic acoperit cu strat antireflex si este in stare perfecta. Montura sa filetata s-a potrivit in unul din capetele filetate ale unui tub.
Am confectionat la strungar o reductie de la diametrul interior al tubului la cel al gulerului unui focuser cu filetat si l-am putut astfel monta.
In cutii am gasit un parasolar care se potriveste pe tubul principal.
Ar urma estetizarea, daca toate sunt in regula.
Azi-noapte am testat lunetica. Desi i-am pus prisma diagonala, lucreaza la capatul indepartat al cursei de focalizare. Dar functioneaza.
Obiectele de test au fost Luna, Antares, o alta stea din Scorpion, Vega, Epsilon 1-2 ca dubla si Zeta Lyr rezolvata ca dubla. Marirea obtinuta cu Plossl Sirius 25mm a fost de 15,2x in camp de 3,4 grade.
La stele imaginea este foarte buna, la Luna se vede spectru secundar langa limbul selenar, la cea mai mica defocalizare: rosu la intrafocal, verde la extrafocal. Dar rezolutia parea a fi foarte buna, Luna Plina a prezentat foarte multe detalii.
Am toate motivele sa finalizez acest proiect pentru a-mi diversifica arsenalul RFT.
Faptul ca lucreaza la capatul indepartat al cursei de focalizare imi da niscaiva idei. S-ar putea ca luneta sa accepte prisma-diagonala Amici si , atunci, as putea sa o folosesc la observatiile de stele variabile.
Am uitat sa precizez ca am testat si mariri mai mari : 38x cu Plossl 10mm si 63x cu BCO 6mm. E bine.
Mircea
Descriere: |
|
Marime fisier: |
755.83 kb |
Vizualizat: |
de 5760 ori |

|
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9716
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 25 Mai 2024 19:56 Download mesaj |
|
|
|
Mircea, surioara uneia din cele 3 lunete o folosesc cu succes de câțiva ani pe post de lunetă terestră cu care testez ocularele pe timp de zi. Obiectivele sunt de foarte bună calitate, optică militară dacă nu greșesc. Nici ansamblul redresor cu prisme porro nu introduce distorsiuni vizibile cu excepția spike-urilor la stele. Să o folosești sănătos!
_________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

|
Trimis: 25 Mai 2024 21:30 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc Erwin !
Da, asa este, pare a fi o luneta de calitate.
Ceea ce este fermecator la lunetele acestea scurte e campul foarte mare. Abia astept sa cercetez cu ea Calea Laptelui in Cygnus .
Mi-ai adus si corpul de prisme dar nu am reusit sa-l recompun. Solutia cu diagonala a fost mult mai la indemana.
Cer senin si spor la ATM, Mircea
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

|
Trimis: 10 Noi 2024 00:39 Download mesaj |
|
|
|
Pe canicula din vara trecuta mi-a pierit cheful de orice fel de munca, inclusiv ATM.
Asa ca voi incheia acest an cu un bilant ATM jalnic.
Abia acum, in toamna, am inceput sa-mi misc venerabilele ciolane si sa prestez ceva munca.
Asa ca am avansat oleaca cu trei dintre prea iubitele mele instrumente mici. Dintre acestea, cu luneta RFT 60mm F/4,3 si cu luneta Franken-Swift 818 sunt foarte aproape de final.
Iata-le mai jos, pe covorul alb ... ca rosu n-am avut.
In aceasta seara, pe un cer paclos si noros, cu Luna puternica, am testat luneta 60mm F/4,3 cu ocularele Plossl Sirius 25mm + XCel 25mm+ Svbony zoom 170 / 10-30mm. Am folosit prisma diagonala Porro si prisma diagonala Amici.
- Ocularul XCel 25mm, la 10,4x si camp real 5* 45' , este cel mai potrivit. Intentionez sa folosesc aceasta mica luneta pentru observatii de asociatii stelare O-B. Acestea sunt in combinatie cu roiuri stelare deschise dar nu intentionez sa folosesc nici la acelea mariri mai mari de 26x. Lentiluta nu are o calitate grozava, abia se descurca la 10,4x.
- Ocularul Sirius Plossl a obtinut un onorabil loc doi, foarte aproape calitativ de XCel 25mm, cu marirea de 10,4x dar camp real de ''fix'' 5*.
- Ocularul zoom 170, la f= 30mm, asigura o marire de 8,67x si camp real de 3* 48', cam de doua ori Pleiadele. Calitatea imaginii la 26x a lasat mult de dorit. Pacla iluminata de Luna si-o fi adus contributia dar nici luneta nu-i deocamdata colimata. Am apucat in faptul serii sa inserez Chesire in focuser si ... mai am de lucru !
- Ocularul Asferic 23mm este nepotrivit pentru aceasta luneta, imaginea are aberatii prea mari.
O surpriza placuta mi-a facut prisma diagonala Amici de la care ma asteptam la o imagine de ''luzar''. Cand colo, imaginea a fost de-a dreptul placuta. Asta imi da sperante ca aceasta mica luneta imi va fi de folos si la observatiile de stele variabile. Campul de aprox. 5,5* nu-i grozav dar ma astept sa aiba putere de patrundere mai maricica decat binoclurile iar ergonomia este incomparabila.
Luneta Swift 818 are parametrii asemanatori cu luneta Edmund ''Voyager'', cu obiectv Rank D= 60mm F/ 8,3. Daca mi-as fi permis, as fi cumparat fara indoiala telescoape Edmund. Desi nu am avut instrumentele lor, totusi sunt un nostalgic Edmund. De aceea am ales aceasta culoare a tubului,
(Am avut ghinion: in 2010, era sa pun mana pe o luneta Voyager, dotata cu doua oculare RKE originale din Austria, pentru doar 36 euroi. Dar exact atunci s-au intamplat lucruri foarte rele ... )
https://www.cloudynights.com/topic/391154-...e-60mm-f8/
Asa ca acum, imi fac eu un Voyager. Mai am de innegrit bordul obiectivului, sa-l spal si apoi sa-l montez.
Sper ca saptamana viitoare sa avansez si cu luneta ex-militara de la Erwin.
Mircea
|
551.35 kb |
de 4263 ori |

|
|
677.56 kb |
de 4263 ori |

|
|
Sus |
|
 |
catalin dumitru Membru

Data inscrierii: 22 Iul 2010 Mesaje: 2939
Motto: telescopul scuza mijloacele Localitate: Shatra Neamtz
|
Trimis: 10 Noi 2024 13:52 Download mesaj |
|
|
|
Mircea Pteancu a scris: | Lentiluta nu are o calitate grozava, abia se descurca la 10,4x. |
Acest obiectiv îmi amintește de cel de la monoclul zomz 20x60 . Am testat în timp mai multe asemenea obiective , inclusiv de la binocluri sovietice 20x60 .
Calitatea imaginii , fără trenul de prisme , variază cam mult de la o sculă la alta . Nici la binocluri nu am găsit obiectivele identice la capitolul aberații .
Dar prin redresorul porro original , imaginile la 25-30 x erau acceptabile la toate cele testate .
Un redresor cu multă sticlă ar putea îmbunătăți ceea ce scoate lunețica . Sau un bloc gros din bk7 , plasat înaintea focarului .
_________________ Hai noapte , hai !! |
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

|
Trimis: 10 Noi 2024 14:13 Download mesaj |
|
|
|
Catalin
Multumesc pentru sfat, am la indemana numai diagonala Amici. Acum, dupa ce am citit ce ai scris, ma gandesc ca poate de aceea mi-a placut imaginea prin diagonala Amici desi eu ma asteptam la ceva nashpa.
Daca nu-i cu suparare, nu zace nefolosit prin sertare vreunul dintre acele obiective 20x60mm ?
Mircea
|
Sus |
|
 |
catalin dumitru Membru

Data inscrierii: 22 Iul 2010 Mesaje: 2939
Motto: telescopul scuza mijloacele Localitate: Shatra Neamtz
|
Trimis: 11 Noi 2024 03:15 Download mesaj |
|
|
|
Mircea Pteancu a scris: | Daca nu-i cu suparare, nu zace nefolosit prin sertare vreunul dintre acele obiective 20x60mm ? |
Iaca zace unul , nene Mircea . E chiar cel de la monoclul cumpărat acum 33 de ani . Ultima dată cand m-am uitat la el ,era
încă în stare impecabilă . Dar trebuie să le verific din nou pe toate . Odată am găsit pe un Vivitar un început de "ciupearcă" .
Dacă găsesc ghebe , pun de o zacuscă !
_________________ Hai noapte , hai !! |
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

|
|
Sus |
|
 |
Stanescu Octavian Moderator

Data inscrierii: 02 Apr 2006 Mesaje: 3631
|
Trimis: 11 Noi 2024 16:00 Download mesaj |
|
|
|
Cassegrain 270mm 8 m focala oglinzi din sticla de vitrina si trei rame hublou masina de spalat
|
143.17 kb |
de 4139 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |

|
Trimis: 11 Noi 2024 16:17 Download mesaj |
|
|
|
imagine recenta cu cassul Jupiter pe seeing prost
|
36.13 kb |
de 4130 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

|
|
Sus |
|
 |

|
Trimis: 11 Noi 2024 23:12 Download mesaj |
|
|
|
multumesc e facut acu 15 ani cassul / da era slaba imaginea vazuta captata . filmat cu 50 cadre / secunda 3 min doar ca se rotesc detalile . nu am avut rabdare sa mai bag si softul cu derotare
|
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 5917
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|