Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 235339 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2859 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Savoia |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Night Membru

Data inscrierii: 13 Sep 2024 Mesaje: 450
|
Trimis: 27 Oct 2024 16:45 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Pentru ca o observație să fie astronomică, musai trebuiesc precizați parametrii de timp. Felicitări pentru realizări oricum!
|
|
Sus |
|
 |
dmtr69 Moderator

Data inscrierii: 24 Sep 2011 Mesaje: 2767
|
Trimis: 30 Noi 2024 10:59 Download mesaj |
|
|
|
Nebuloasa IC 5067, parte din IC 5070(nebuloasa Pelican). O captura facuta pe 25 octombrie, ramasa neprocesata pana ieri (e bine sa mai lasi cate ceva pentru zile negre/noroase).
Setup: ASI 585MC, filtru L-eNhance, newton 8" F4. 120 cadre de 2 minute, deci fix patru ore expunere.
O procesare directa, fara "normalizare" (ca o poza OSC fara filtre) si una cu separare de canale, LinearFit pe OIII(canalul verde) si recombinare- rezultat asemanator unei poze in banda ingusta HOO/SHO. Spun asemanator pentru ca nu a avut o separatie si o saturatie corespunzatoare pe canale, fiind chiar dificil sa o aduc la un nivel acceptabil.
Cauze: filtrul are o banda destul de larga (banda pentru OIII cuprinde si Hb, care este emis din zonele cu Ha), pixelii RGB nu fac o separatie perfecta a culorilor (in pixelii rosii intra si o parte din semnal OIII, in pixelii verzi si albastrii intra si semnal Ha), in aceasta tinta zonele cu OIII si Ha nu sunt complet separate (cum vedem in nebuloasa Vela).
Descriere: |
|
Marime fisier: |
932.11 kb |
Vizualizat: |
de 5390 ori |

|
|
885.51 kb |
de 5390 ori |

|
_________________ Marius |
|
Sus |
|
 |
Night Membru

Data inscrierii: 13 Sep 2024 Mesaje: 450
|
Trimis: 22 Dec 2024 03:31 Download mesaj |
|
|
|
Felicitări pentru rezultate! Îmi tot aduc aminte de Star Trek (mă duce gândul într-acolo privind imaginile).
|
|
Sus |
|
 |
dmtr69 Moderator

|
Trimis: 12 Mar 2025 12:50 Download mesaj |
|
|
|
Doua galaxii capturate cu ASI585MC. Pe 5 martie am pozat NGC 3628 (Hamburger Galaxy, parte din Leo Triplet), 92x120s, iar din 6 martie NGC 4631 (Whale Galaxy), 91x120s. Mai am si un M51 din 6 martie, dar nu l-am procesat inca.
Seeingul din 5 martie nu a fost prea bun. Stelele au iesit cam mari si detaliile din galaxie sunt slabute. Poate o voi recaptura intr-o seara mai buna.
|
563.56 kb |
de 3920 ori |

|
|
367.86 kb |
de 3920 ori |

|
|
Sus |
|
 |
romh Membru

Data inscrierii: 19 Mar 2023 Mesaje: 313
Motto: Dupa suisuri urmeaza coborasuri
|
Trimis: 13 Mar 2025 17:25 Download mesaj |
|
|
|
La nebuloasa Pelican din Lebada am vazut trei stele care din pacate sunt doar optice. Dar si aici discutia e mare, in unele lucrari se descriu trei tipuri de stele - duble optice, duble fizice si duble gravitationale... Nu as spune ca imi place, dar ei spun ca daca doua stele au miscare proprie asemanatoare, apoi sunt duble fizice... Dupa aceasta definitie, cele doua stele f apropiate din coltul dreapta sus cu sep de 4sec si 2700ua pot fi duble fizice, dar cred ca definitia asta trebuie adaptata in functie de cat de indepartate sunt stelele...
Lucrul interesant e ca astrometry nu a detectat mai nimic altceva, asa ca a trebuit sa fac niste teste manuale. Am cautat pe o raza de 2 grade si am gasit intre aceasta nebuloasa si Deneb un obiect cu paralaxa 80... ceea ce este interesant deoarece singurul obiect cu paralaxa 80 pe care il stiu este porrima... Steaua se numeste GJ 806 sau DR3 2070115588901082368, la 12 parseci distanta... Apare in niste lucrari de cercetare din 2023 relativ recent... Se pare ca ar avea doua exoplanete observate prin satelitul TESS si niste spectrografe... alte date de citit ... Spor la observatii fotografice. Nu vreau sa le numesc poze pt ca sunt mai mult de atat, prezentari, obs fotografice cred ca este un termen mai apropiat.
_________________ Mak 70, binoclu 2x54
Ochiul drept |
|
Sus |
|
 |
dmtr69 Moderator

|
Trimis: 15 Mar 2025 12:38 Download mesaj |
|
|
|
Eu nu am facut cautari de stele duble in pozele mele. Pentru asta ar trebui sa adaptez expunerile, dar si "intinderea" pozelor pentru protejarea stelelor (sa nu "creasca" prea mult), iar filtrul ar trebui sa fie de banda larga, pentru pastrarea culorilor (daca se vrea cumva si o analiza spectrografica).
|
Sus |
|
 |
romh Membru

Data inscrierii: 19 Mar 2023 Mesaje: 313
Motto: Dupa suisuri urmeaza coborasuri
|
Trimis: 15 Mar 2025 13:27 Download mesaj |
|
|
|
Din ce am citit pana acum, e suficient de masurat separatia, magnitudinea si unghiul de pozitie(format de axa dublelor si axa nordului celest-polaris), dar inca nu am ajuns sa fac prima masuratoare live... Cred ca as putea sa deduc nordul celest folosind uneltele astea astrometrice, iar stiind ce fel de oculare, obiective s-au folosit cred ca se poate deduce si separatia direct din poze...
Pentru masurarea pozitiei nordului citesc ca istoric s-au folosit sau traiectoria stelei(pt monturi equatoriale de catre Herschel) sau "micrometru filar" - un fel de ocular cu niste filete... mauit la poze si nu inteleg cum functioneaza... Dar poate dupa ce fac niste masuratori pe viu... fa abstractie de ce scriu, aici e innorat de doua saptamaini... incerc sa ma familiarizez mai mult cu astropy si adql si ma minunez pt ca se pare ca arunc o piatra pe cer si gasesc ceva interesant...
_________________ Mak 70, binoclu 2x54
Ochiul drept |
|
Sus |
|
 |
adic Membru

Data inscrierii: 07 Iul 2010 Mesaje: 70
|
Trimis: 15 Mar 2025 16:36 Download mesaj |
Titlul subiectului: ASI120MC |
|
|
|
Salut.
De cativa ani detin o camera ZWO ASI120MC pe care am folosit-o pentru astrofotografie planetara impreuna cu o montura Skywatcher EQ3 nemotorizata.
De putin timp detin o montura HEQ5 PRO si, pana o sa cumpar o camera astrofoto pentru DSO, m-am gandit sa-i dau o sansa camerei ASI120MC.
Cam asta am reusit la M42 cu urmatorii parametri: ASI120MC, HEQ5 PRO fara camera de ghidaj, Skywatcher 72X480 ED, Firecapture 40 cadre de 15 secunde cu gain 40, 10 dark frames, prelucrare in Siril si Gimp.
Afara erau 3 grade si poate asta a ajutat la reducerea zgomotului camerei.
Sunt incepator la DSO asa ca prelucrarea in Siril+Gimp a fost prin incercari.
Ce alte obiecte DSO sugerati sa incerc cu aceasta camera?
Cer senin.
|
936.93 kb |
de 3322 ori |

|
|
699.12 kb |
de 3322 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
dmtr69 Moderator

|
Trimis: 15 Mar 2025 18:51 Download mesaj |
|
|
|
Cu ASI120MC nu am lucrat. In schimb am incercat cateva capturi cu varianta mono ALccd 5L-IIm. Pot spune ca este mai zgomotoasa decat camerele cu senzor Sony.
Deci, pentru a avea un SNR mai bun iti recomnd sa tragi multe cadre (depinde si de tinta), 200-300 poate si mai multe, ca sunt doar de 15s.
Prima poza, cu fundal neutru-usor maroniu, este chiar OK. Daca ai avea un SNR mi bun, ai putea sa o intinzi mai mult pentru nebuloasa mai putin luminoasa (eventual sa faci si HDR).
Pentru expuneri asa scurte iti recomand tinte mai luminoase (dar care sa incapa in FOV, de verificat intru-un soft dedicat): roiuri deschise si globulare, M27, M57 (va fi foarte mica), M51, M63, M64, NGC 891, NGC 4565, etc. Uita-te in spate pe acest topic si iti poti face o idee despre ce ai putea poza. Dar eu am folosit, pentru majoritatea pozelor, un telescop mai mare- newton de 6" sau de 8". Chiar conteaza apertura.
|
Sus |
|
 |
dmtr69 Moderator

|
Trimis: 19 Mar 2025 18:35 Download mesaj |
|
|
|
Captura de aseara. Poza-i calda! M65 si M66, care completeaza Tripleta din Leu, cu NGC 3628 postata mai sus. Nu se poata face un mozaic pentru ca a mai ramas o fasie neacoperita de campul camerei.
Setup: ASI585MC, newton 8" F4. 82 cadre de 2 minute.
Detaliile au iesit semnificativ mai bune fata de poza facuta cu ASI1600MM si newton 6" F5. Ar trebui sa fac o captura noua pentru Tripleta din Leu.
|
270.85 kb |
de 2213 ori |

|
|
Sus |
|
 |
iulian90 Membru

Data inscrierii: 13 Sep 2016 Mesaje: 2861
|
Trimis: 19 Mar 2025 20:43 Download mesaj |
|
|
|
Frumoase si clare imaginile cu galaxiile M 65 si M 66, dar mai ales cea cu NGC 4631/ Whale e super, imi place mult, foarte detaliata.
_________________ Gigant 245/1286mm,Seben 150/1400mm ,Sky-Watcher 130/900mm,Atlas Explorer 114/900mm,Optus 76/700mm, Luneta 80/900mm, Spectroheliograf cu retea de difractie 1800 l/mm si apertura de 60mm, Binoclu Bresser Superfocus 10x50. |
|
Sus |
|
 |
dmtr69 Moderator

|
Trimis: 20 Mar 2025 09:05 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc Iulian. Cand cerul este bun pozele ies surprinzator de bine pentru expuneri asa mici. Conteaza desigur si calitatea oglinzilor (mai putin totusi decat seeingul bun). Ma indoiesc ca cele produse in masa, cum sunt ale mele, sunt de calitate Hubble (sau sunt la fel ca acesta inaine sa i se faca corectia optica). Poate o sa ma indur vreodata sa-i trimit Stapanului Oglinzilor primara de la newtonul de 8", pentru verificare si corectare.
|
Sus |
|
 |
dmtr69 Moderator

|
Trimis: 20 Mar 2025 15:18 Download mesaj |
|
|
|
Captura de aseara. NGC 2683 ( "UFO Galaxy" ), din Lynx. 81 cadre de 120" (am renuntat la 23 cadre ce aveau peste 5.0 FWHM). ASI585MC, IRC, newton 8" f4.
|
280.2 kb |
de 2062 ori |

|
|
Sus |
|
 |
dmtr69 Moderator

|
Trimis: 21 Mar 2025 19:37 Download mesaj |
|
|
|
M63 capturata aseara. Fata de anul trecut am crescut expunerea de la 60s la 120s per frame. Si timpul total de expunere este mai mare. 170 cadre de 120 secunde.
-Am tras si la M108, o sa vad ce iese din ea.
|
351.54 kb |
de 1833 ori |

|
|
Sus |
|
 |
dmtr69 Moderator

|
Trimis: 21 Mar 2025 19:43 Download mesaj |
|
|
|
Uitasem de M51 capturata pe 6 martie. Timpul total este mai redus- 65x120s.
|
352.31 kb |
de 1832 ori |

|
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|