| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
MariusP Moderator

Data inscrierii: 20 Iun 2007 Mesaje: 4326
Motto: Memento mori! Localitate: Onesti (Bacau)
|
Trimis: 15 Mar 2013 15:10 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
Ar fi niste diferente:
Ocular (1.25") - WA 25 mm vs. SP 26 mm
Oglinda diagonala - 2" vs. 1.25"
Cautator - 8x50 vs. 6x30
Probabil daca adaugi si ceva taxe de transport poate se apropie preturile... poate...  _________________ Telescoape: SW MC 127 Virtuoso GTi; SVBony ED80; Orion StarBlast 6
Oculare: TS Zoom Deluxe 7-21, SW Apo-Zoom 8-24, PL 40
Binocluri: Omegon 20x80, APM 16x70ED, Nordlicht 10x50, Minox 10x42, IOR 7x40, БПЦ5 8x30 |
|
| Sus |
|
 |
needweed Membru

Data inscrierii: 24 Oct 2011 Mesaje: 533
|
|
| Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11566
|
Trimis: 21 Mar 2013 23:52 Download mesaj |
|
|
|
| Dupa cum zic acolo, 114/900 are oglinda sferica, deci probabil celalalt. |
|
| Sus |
|
 |
needweed Membru

|
Trimis: 22 Mar 2013 00:08 Download mesaj |
|
|
|
| ce inseamna? |
|
| Sus |
|
 |
saiph Moderator

Data inscrierii: 19 Sep 2007 Mesaje: 2300
Motto: Sky is not the limit, it's the target Localitate: Bucuresti // Cracovia
|
Trimis: 22 Mar 2013 09:06 Download mesaj |
| Titlul subiectului: Re: |
|
|
|
| needweed a scris: | | ce inseamna? |
Ca, in absenta unui corector, vei avea "mici probleme" in a gasi un focus bun, la puteri mari (sau nu numai). Daca oglinda este parabolica, aberatiile de sfericitate dispar (cel putin teoretic). _________________ *.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*
___CER SENIN!___
_________________ |
|
| Sus |
|
 |
Catalin Paduraru Membru

Data inscrierii: 08 Mai 2006 Mesaje: 2291
|
Trimis: 22 Mar 2013 12:06 Download mesaj |
|
|
|
Hai sa nu il inducem in eroare. Cel de 114/900 este foarte bun si chiar mai bun decat celalalt. Eu am avut cam 4-5 telescoape dinastea si sunt foarte bune. Avand un raport focal mare nu ai treaba cu aberatiile asa de mult. Si la nivelul la care esti oricum nu ai vedea diferentele intre ele.
In plus poti sa te uiti si tu ca omul la Luna si planete fiindca ai focala mai lunga.
Spor! |
|
| Sus |
|
 |
MariusP Moderator

|
Trimis: 22 Mar 2013 14:04 Download mesaj |
|
|
|
Le-am avut pe ambele, pe aceeasi montura EQ1. Catalin Paduraru are dreptate, 114/900 este foarte bun optic, iar la raportul F/8 nu deranjeaza faptul ca oglinda principala e sferica. Insa, eu am renuntat la el si l-am luat pe cel mai scurt pentru ca EQ1 tremura rau de tot cu tubul ala lung. Exagerand oleaca, si daca "respiri" langa el tremura foarte deranjant, iar eu am o rabdare sa dau si la altii...
Cu telescopul scurt, 114/500 mm, am facut mult mai multe observatii si l-am tinut peste 2 ani. Are oglinda parabolica si e mai stabil pe montura EQ1. Dar, asa cum ti-a zis si Catalin Paduraru, e mai greu de atins puteri mari de marire pentru planete din cauza distantei focale mai scurte. Eu am rezolvat-o achizitionandu-mi 2 oculare Planetary de 3.2 mm, respectiv 2.5 mm, care-mi ofereau imagini foarte bune la planete, chiar daca numai pe ceva mai mult de jumatate din campul vizual. Ajutat de un motor pe axa ascensiei, mentineam timp indelungat in centru planeta/Luna/Soarele, iar imaginea nu avea de suferit...  |
|
| Sus |
|
 |
needweed Membru

|
Trimis: 22 Mar 2013 16:38 Download mesaj |
|
|
|
| nu ai folosit barlow cu el? |
|
| Sus |
|
 |
MariusP Moderator

|
Trimis: 22 Mar 2013 18:27 Download mesaj |
|
|
|
| Am avut un Barlow 3x bunicel, dar n-aveam ocular cu focala mai mica de 12.5 mm, deci nu puteam atinge decat maxim 120x. Adica aveam un UWA de 6 mm, dar din ala care are deja intern un Barlow si nu mergea multumitor cu inca un Barlow. Iar alea Super de 25 mm si 10 mm cu care-a venit din magazin le-am "măritat" repejor, ca nu prea faceau fata la telescopul asta F/4. |
|
| Sus |
|
 |
needweed Membru

|
Trimis: 28 Mar 2013 18:18 Download mesaj |
|
|
|
| cum sunt aceste barlowuri care vin de la skywatcher, sunt bune sau trebuie schimbate? |
|
| Sus |
|
 |
Adrian Sirean Membru

Data inscrierii: 03 Oct 2011 Mesaje: 663
|
Trimis: 28 Mar 2013 19:45 Download mesaj |
|
|
|
Sunt bunicele, se pot folosi o perioada. Dar ca la orice produs stock este mult loc de mai bine.  |
|
| Sus |
|
 |
needweed Membru

|
Trimis: 29 Mar 2013 22:11 Download mesaj |
|
|
|
| cat de mult afecteaza barlow-ul calitatea imaginii? |
|
| Sus |
|
 |
Adrian Sirean Membru

Data inscrierii: 03 Oct 2011 Mesaje: 663
|
Trimis: 29 Mar 2013 22:22 Download mesaj |
|
|
|
| Asta depinde mult de calitatea sticlei, a acoperirilor antireflexive, a schemei optice etc. De regula cu cat e mai scump cu atat afecteaza imaginea mai putin. Un barlow bun incepe de pe la 400-500 lei cu mici exceptii. Depinde cat ai ochiul de format. |
|
| Sus |
|
 |
sternchen Membru

Data inscrierii: 02 Iun 2012 Mesaje: 1005
Motto: unde o fi luminita din capatu' tunelului?! Localitate: austria
|
Trimis: 30 Mar 2013 00:07 Download mesaj |
|
|
|
Depinde in primul rand de calitatea optica a telescopului-calitatea dubletului la acromate,respectiv gradul de prelucrare al oglinzilor pt reflector.Daca calitatea optica e buna se poate merge la mariri mai mari,fara a deteriora imaginea.In anumite cazuri calitatea imaginii(detaliul) poate fi mai buna la mariri ce depasesc 2,5 diametrul obiectivului.Asta depinde si de seing.
In general barlow-ul influienteaza negativ calitatea imaginii.dar exista si exceptii.De exemplu am folosit barlow GSO (2,5 ori) si ocular Plossl de 6mm rezultand o marire de 400 la luneta de 90mm.Am vazut jupiter mai bine ca la 200 de ori.Nu-mi explic cum,dar asta e..probabil datorita conditiilor bune.
Un asemenea barlow costa 60 euro.nu-i excelent,dar e bun-f bun si merita banu'.L-am folosit doar la lunete si nu stiu cum se comporta la newton.
in primul rand optica telescopului sa fie buna..barlow-ul se poate cumpara si extra,daca-i nevoie
Spor!  |
|
| Sus |
|
 |
nobody Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010 Mesaje: 5245
Motto: Never ever give up ! Localitate: Nowhere
|
Trimis: 30 Mar 2013 01:06 Download mesaj |
|
|
|
Folosirea unui barlow bun are un efect similar (nu identic !) cu marirea distantei focale si, implicit, cu marirea raportului focal. Acest fapt poate reduce aberatiile induse de ocular (ex. astigmatism, cromaticiate) dar nu si cele inerente telescopului (ex. coma).
Dar sa nu uitam ca un barlow foarte bun care sa functioneze impecabil, chiar la rapoarte focale mici, costa mai mult decat un set de oculare medii.
Optic vorbind, as prefera o oglinda sferica cu raport focal mare decat o oglinda relativ parabolica cu raport focal mic + barlow ieftin. |
|
| Sus |
|
 |
|