Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 235741 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2867 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: raul |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9560
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 29 Sep 2013 00:32 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
nobody
Foarte de acord cu tine,sa incercam sa intelegem ce se intampla la folosirea lentilei Barlow.
Intrebarea din topic fiind ,,Cat de necesar e un Barlow'',sa nu lasam ca discutia sa devina ''cat de inutil e un Barlow''.
Lentila Barlow este in principiu potrivita sa mareasca grosismentele deci pentru a lucra cu ocularele medii si scurte.
Barlow +ocular lung=fenomenele citate ,nu contest asta dar e un caz rar intalnit in practica,de interes pur academic.
Cei doi autori citati spun ''pot,se poate,adesea'' ceea ce se si adevereste in cazul lentilei Barlow des pomenita de Stelaru,fara insa a fi o regula universala
Amatorii din ziua de azi folosesc instrumente scurte si foarte scurte.In acestea este practic imposibil sa se obtina grosismente mari fara lentila Barlow.
Faptul ca din ce in ce mai multe oculare au Barlow incorporat doar confirma aceasta.
Concluzia mea este ca lentila Barlow este un accesoriu indispensabil pentru amatorul actual daca doreste sa faca observatii de mare rezolutie cu o luneta / reflector scurt si de calitate.
Lentila Barlow este verisoara refractiva a oglinzii secundare Cassegrain.
Cine vrea sa ajunga la rezolutii mari fara lentila Barlow are ca alternativa luneta clasica de focal lung sau reflectorul Cassegrain.
Tertium non datur!
Mircea
PS:pentru observatii vizuale,la luneta clasica si la telescopul Cassegrain (cu variantele SCT,Mak-Cass,Dall-Kirkham,Kutter etc) nu vad nici eu rostul lentilei Barlow
_________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
Sus |
|
 |
nobody Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010 Mesaje: 5203
Motto: Never ever give up ! Localitate: Nowhere
|
Trimis: 29 Sep 2013 01:27 Download mesaj |
|
|
|
Mircea, de acord, am cam alunecat pe subtilitati tehnice dar care au implicatii practice.
Daca-mi permiti, as adauga ca Barlow-ul nu fie din cele ieftine, de umpltura. Acelea sunt vandute pentru a da impresia ca ai un mare castig financiar, adica "iti dubleaza numarul de oculare". Si se ajunge la scenarii de genul ca nu-mi mai trebuie ocular de 10 mm ca pun Barlow 2x la ocularul de 20mm si am rezolvat problema, ieftin. Ieftin, dar cu ce pret ? Cazul aceste nu este chiar asa de rar intalnit, ci este promovat la scara larga de comercianti.
Iar un Barlow generic nu este, chiar daca seamana, o lentila Smyth optimizata pentru acel ocular. Si nu se obtin beneficiile respective decat in cazuri rare si intamplatoare.
O lectura interesanta pentru cine are rabdare:
A Chronological History of Smyth & Barlow Lenses
by Rodger W. Gordon http://www.brayebrookobservatory.org/BrayO...enses.html
Ca sa inchei, daca este nevoie de Barlow, atunci sa fie de calitate, sa fie de "putere" cat mai mica, pe ocular cat mai scurt convenabil si, ideal, sa fie telecentric.
Un alt aspect, as evita un Plossl de 5mm, mai ales cele ieftine.
De acord ?
Descriere: |
www.brayebrookobservatory.org/BrayObsWebSite/HOMEPAGE/forum/Smyth-Barlow lenses.html |
|
Marime fisier: |
50.2 kb |
Vizualizat: |
de 5091 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
stelaru Membru

Data inscrierii: 10 Aug 2006 Mesaje: 569
Motto: Haideti sa haidem! Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 29 Sep 2013 08:31 Download mesaj |
|
|
|
Ca orice incepator probabil tind sa pun semnul egal intre "ocular" si "Plossl".
Si Zoth si Mircea au amintit in diverse discutii ca "mai sunt si alte oculare".
Cautand, am dat peste ortoscopice...
Greu, am aflat ca eye-relief la ele este de 0,8, un pic mai mare ca la Plossl, iar campul apparent pare sa fie pe undeva 42-48, mai mic decat 50-52 la Plossl. In general, optica si designul sunt date ca "mult mai bune la ortoscopice".
Acum, intrebarea interesanta (pentru mine, cel putin...) este asa:
- Un ocular ortoscopic de 8 (eye-relief = 0,8 x 8mm =6,4 mm - sufficient) va face oricum inutil un Barlow2X pus la un Plossl de 16mm?
Altfel spus:
- Alegand nu doar focalele ci si design-ul ocularelor, nu vei mai avea nevoie de Barlow?
_________________ Nimic din ce vezi nu e real
-----------------------------
Sky-Watcher Mercury refractor 70/500
Bresser 10x50
Alcor 8x21
2 ochi |
|
Sus |
|
 |
catalin dumitru Membru

Data inscrierii: 22 Iul 2010 Mesaje: 2946
Motto: telescopul scuza mijloacele Localitate: Shatra Neamtz
|
Trimis: 29 Sep 2013 15:43 Download mesaj |
|
|
|
Mircea Pteancu a scris: |
Amatorii din ziua de azi folosesc instrumente scurte si foarte scurte.In acestea este practic imposibil sa se obtina grosismente mari fara lentila Barlow.
|
Bineinteles , in cazul ambelor afirmatii , adevarul e pe undeva pe la mijloc . Sa nu uitam de lentila erectoare , care daca e bine proiectata/executata , poate tine loc de barlow la ambele tipuri de instrumente, cu unele avantaje in cazul refractoarelor scurte .
Dar asta e o alta ciorba de digerat , poate pentru cei plictisiti de rezultatele dubioase oferite de unele accesorii de pe piatza.
Pana atunci , lentila Barlow poate tine de urat cu destul succes , inclusiv celor cu dare de mana sau cu experienta lunga la ocular.
La urma urmei , decat un par rar , mai bine o chelie deasa .
_________________ Hai noapte , hai !! |
|
Sus |
|
 |
stelaru Membru

|
Trimis: 29 Sep 2013 16:14 Download mesaj |
|
|
|
Citat:
"Cine vrea sa ajunga la rezolutii mari fara lentila Barlow are ca alternativa luneta clasica de focal lung sau reflectorul Cassegrain. "
De ce nu as putea sa ajung la rezolutii mari cu un ocular cu focala scurta? Admitand ca ma multumesc cu un eye -relief de 5mm si ca nu exista doar Plossl pe lume.
Grosismentul meu maxim pe refractorul SW acromat 70/500 este 140x. DAR in practica am constatat ca de pe la 100x nu prea mai ma descurc. Oare nu cumva teoria aia cu 2 x apertura s-ar cere putin corectata si ea in practica utilizarii unor instrumente non-premium (sau a unora scurte, nu imi dau seama)?
Daca da, atunci chiar ca Barlow-ul apare ca fiind necesar doar acolo unde instrumental in sine livreaza cat spune teoria.
Bresser 10x50
Alcor 8x21
2 ochi |
|
Sus |
|
 |
MrMxyzptlk Membru

Data inscrierii: 02 Mai 2012 Mesaje: 745
|
Trimis: 29 Sep 2013 17:02 Download mesaj |
|
|
|
Eu personal folosesc foarte rar la observatii barlow-ul, setul de oculare pe care detin este de ajuns, poate imi lipseste un ocular de 3.2-4mm. Ideea este ca grosismentul de 2xdiametru poate fi ajuns cu orice unelta numai in conditii atmosferice extraordinare (si o colimare buna). Cel mai bine ar fi sa te deplasezi la o intalnire/star party unde altii au barlow de calitate si sa vezi daca iti place rezultatul ce vezi. Daca ai un ocular de 20mm si un barlow asigura-te ca ai si un ocular de 10mm la indemana sa poti sa faci o comparatie reala. Insa folosesc barlow aproape intotdeauna la inregistrari/fotografii planetare unde cred ca este aproape de neinlocuit si chiar mai fac si figuri ca folosesc partea optica dintr-un barlow 2x si bag intr-un barlow 3x pentru un grosisment si mai mare (daca conditiile permit desigur).
_________________ SkyWatcher 150/750 EQ6-R; Oculare: Gold Line 6mm, Celestron Omni 32mm, 10mm, 25mm, GSO SuperView 30mm pe 2"; Filtre: Green #58A, ND 0.6, O-III Castell, Solar. CLS CCD; Barlow 2x, 3x; Canon 1100Da |
|
Sus |
|
 |
stelaru Membru

|
Trimis: 29 Sep 2013 17:08 Download mesaj |
|
|
|
Citat: | Sa nu uitam de lentila erectoare , care daca e bine proiectata/executata , poate tine loc de barlow la ambele tipuri de instrumente, cu unele avantaje in cazul refractoarelor scurte .
|
Nu am inteles. Poti explica te rog?
Bresser 10x50
Alcor 8x21
2 ochi |
|
Sus |
|
 |
sternchen Membru

Data inscrierii: 02 Iun 2012 Mesaje: 1005
Motto: unde o fi luminita din capatu' tunelului?! Localitate: austria
|
Trimis: 29 Sep 2013 17:53 Download mesaj |
|
|
|
stelaru a scris: |
Grosismentul meu maxim pe refractorul SW acromat 70/500 este 140x. DAR in practica am constatat ca de pe la 100x ... |
Daca ai avea o focala mai lunga(mai bine zis un raport focal mai mare),ai putea sa vezi ceva mai bine.
De exemplu un 60/700 poate vedea spre 200 ori pe cer de tara luna.Comparativ ai putea mai mult la o apertura de 70mm.Totusi datorita raportului focal mai mic de f/10 si datorita calitatii obiectivului,solutia ar fi un barlow ED si/sau un ocular foarte bun.
Refractoarele scurte se folosesc de obicei la mariri mai mici.Un Plössl de 20mm-fara barlow din cele cu 5 lentile ca acesta http://www.meade.de/produkte/teleskope/tel...d79a2d56bc sau mai bun.
La un raport focal de f/11 am putut folosi barlow ca sa ating 2-300ori in special la luna cu oculare potrivite,apertura fiind ceva mai mare de 70mm.Atunci cand folosesti barlow telescopul trebuie sa aiba un pic de apertura necesara pt a actiona lentila barlow si ceva calitate ca sa poti distinge ceva detalii.
|
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

|
Trimis: 29 Sep 2013 18:02 Download mesaj |
|
|
|
nobody
Sunt trup si suflet de acord cu cerinta de calitate.
Cand am spus
''...observatii de mare rezolutie cu o luneta / reflector scurt si de calitate''
ma gandeam la calitatea intregului tren optic.
Cu asta cred ca raspund si la intrebarea lui Stelaru.Un ocular ortoscopic de 8mm face inutila combinarea unui Barlow 2x cu un ocular de 16mm.Dar marirea obtinuta ,fie cu ocularul de 8mm fie cu Barlow 2x+ocular de 16mm este de 62x pe luneta ta.
Aici trebuie sa ne hotaram ce vrem.Am citit numeroase discutii in care ,printre randuri,se doreste folosirea lunetelor scurte ,sau a reflectoarelor scurte,la grosismente mari deci la observatii de mare rezolutie.
Ei bine,fara masuri/cheltuieli adecvate ,acest lucru nu este posibil.
Acromatele si oglizile cu focal scurt sunt cele mai potrivite pentru a functiona ca telescoape RFT.In acel domeniu,al observatiilor de grosisment mic si camp larg,nimic nu le poate intrece.De fapt sunt singurele obiective adecvate acestui scop.De ce le reprosam ca nu sunt cele mai potrivite si pentru observatii de grosisment mare/rezolutie mare?
O luneta cu focal scurt poate fi foarte buna si la grosismente mari dar atunci este foarte scumpa.O luneta apo de 80mm costa cat un newtonian de 200mm si pretinde oculare de calitate ridicata.
O oglinda foarte luminoasa poate fi foarte potrivita si pentru grosismente mari dar atunci nu mai este o chinezarie de serie,este opera unui slefuitor de elita si ,in plus,cere lentile de corectie a aberatiei de coma si oculare evoluate.Deci este de asemenea o distractie pe bani multi!
Telescop de focal scurt=observatii de camp mare.
Telescop de focal lung=observatii de rezolutie mare.
Granitele pot fi mutate,n-as vrea sa ghicesc care este pretul!
Mircea
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

|
Trimis: 29 Sep 2013 18:05 Download mesaj |
|
|
|
Grosismentul de 120x se poate obtine pe luneta ta.
O alta cale decat folosirea lentilei Barlow a fost sugerata de Catalin.
Pe aceasta cale ,in caz extrem ajungi sa folosesti in loc de ocular un mic microscop tubular.
Problema este daca obiectivul va suporta marirea sau va fi ceea ce anglofilii numesc ''empty magnification''.
Mircea
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric.
Ultima modificare efectuata de catre Mircea Pteancu la 29 Sep 2013 18:53, modificat de 1 data in total |
|
Sus |
|
 |
stelaru Membru

|
Trimis: 29 Sep 2013 18:12 Download mesaj |
|
|
|
Hai atunci sa pun altfel intrebarea:
Se poate obtine fara Barlow un grosisment de 120X pe acromata de 70/500?
Fara a face ochi de melc.
Bresser 10x50
Alcor 8x21
2 ochi |
|
Sus |
|
 |
teo-sl Membru

Data inscrierii: 15 Oct 2010 Mesaje: 57
|
Trimis: 29 Sep 2013 18:35 Download mesaj |
|
|
|
nu ar merge cu un ocular de 4 mm?
|
|
Sus |
|
 |
stelaru Membru

|
Trimis: 29 Sep 2013 18:47 Download mesaj |
|
|
|
La 4 mm eye-relief pentru un Plossl e clar prea mic. Un ortoscopic ar da poate spre 3,6 mm - iar prea mic. La alte oculare nu ma pricep sa calculez eye-relief.
Bresser 10x50
Alcor 8x21
2 ochi |
|
Sus |
|
 |
sternchen Membru

Data inscrierii: 02 Iun 2012 Mesaje: 1005
Motto: unde o fi luminita din capatu' tunelului?! Localitate: austria
|
Trimis: 29 Sep 2013 18:59 Download mesaj |
|
|
|
Pe un cer de tara probabil ca da.
Exista o anumita valoare minima a focalei ocularului,sub care imaginea pierde din detaliu.Undeva la 0,7mm pupila de iesire la luna si planete ar fi limita.Asta inseamna o marire la ocular(fara barlow) de valoare egala cu diametru obietivului in mm+aproape jumatate.Marirea de 100 ai apreciat-o foarte bine ca fiind aproape de limita.
Presupunem ca telescopul e o exceptie,s-ar putea sa vezi 120ori cu un ocular de 3,8mm.Ce fel de ocular-ramane de studiat problema.Dar in "jungla" instrumentelor optice ar trebui sa afli ceva potrivit.
Studiaza problema pe diferite site-uri de specialitate,pe forum etc. si probabil vei gasi o solutie pt telescopul tau.
Parerea mea e ca un 70/500 pe un cer de tara la mariri mai mici,ar putea aduce surprize..mari.
|
|
Sus |
|
 |
stelaru Membru

|
Trimis: 29 Sep 2013 19:05 Download mesaj |
|
|
|
Rezulta ce de fapt - in cazul meu, dar mutatis mutandi cred ca merge la mai multi - focala minima e de 6mm, pentru a-mi da spre 100x (limita), si asta ar trebui sa fie ortoscopic, pentru a castiga macar un pic (4,8 mm eye relief e chiar limita limitei).
DAR asta ar insemna exhivalentul lui 12mm + Barlow.
De ce as folosi 12 mm + Barlow in loc de ortoscopic de 6mm?
Admitand bulbucarea generate de eye-relief de 4,8.
Mi se pare foarte interesant ca daca grosismentul maxim e mai mic decat cel 2 x aperture, pare sa rezulte ca nu e necesar un Barlow. Sau ma insel eu?
Bresser 10x50
Alcor 8x21
2 ochi |
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|