Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
Trioul_din_leo_9min52sec_6frames_copy.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 241393
Numar de utilizatori inregistrati: 2931
Cel mai nou utilizator inregistrat: DorinLuca
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1450 la data de Lun Mai 11, 2026
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

concept montura ... faza incipienta , nu dati cu pietre ...

Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

DIY / ATM / Reparatii

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
cmatei
Membru
Membru

Data inscrierii: 09 Sep 2009

MesajTrimis: 22 Iul 2014 19:37 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Inclinarea axei RA e egala cu latitudinea locului de observatie, deci trebuie sa fie reglabila (altitudine) si mai trebuie ca baza monturii sa se poata roti macar cateva grade sa o poti orienta spre nord (azimut). La altitudine mai ai uneori si un sistem de parghii, ca sa poti regla suficient de fin si cand e incarcata montura. Uita-te la alte monturi dupa un arc de cerc in partea superioara a bazei.
Sus
katran
Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2014

MesajTrimis: 22 Iul 2014 19:38 Download mesaj
Titlul subiectului:

valy a scris:
Daca vrei sa faci foto sau sa ai un tracking bun, axul albastru trebuie sa fie spre Polara (mai exact pe undeva pe langa), in functie de locatie/inclinarea monturii variaza. In erst schema pare ok, cu observatia ca ai cam mult metal in zona portocalie.

Pai asta e , ca nu vreau foto , nici tracking ...doar vizual . Montura se vrea pentru o luneta de
genul asta : SKY.WA. 120/600 ... poate una mai buna , daca gasesc . Eu sunt la inceput , nu
e de nasul meu astrofotografia sau ghidarea ... deocamdata vreau sa stapanesc mecanica asa
cum trebuie , si mai apoi sa trec la telescoape ...

Daca e mult metal in zona portocalie , este pentru ca incerc sa fac baza cat mai solida si mai
putin dispusa la vibratii ... greutatea nu este o problema , n-am de gand sa car smenul in spate ...
prea mult .

Multumesc pentru observatii , foarte pertinente si la obiect . Apreciez .
Sus
katran
Membru
Membru

MesajTrimis: 22 Iul 2014 19:40 Download mesaj
Titlul subiectului:

cmatei a scris:
Inclinarea axei RA e egala cu latitudinea locului de observatie, deci trebuie sa fie reglabila (altitudine) si mai trebuie ca baza monturii sa se poata roti macar cateva grade sa o poti orienta spre nord (azimut). La altitudine mai ai uneori si un sistem de parghii, ca sa poti regla suficient de fin si cand e incarcata montura. Uita-te la alte monturi dupa un arc de cerc in partea superioara a bazei.

Cred ca stiu la ce te referi ... voi studia problema si voi reveni . Multumesc.
Sus
Alexandru Savin
Membru
Membru

Data inscrierii: 09 Mai 2011

MesajTrimis: 22 Iul 2014 20:31 Download mesaj
Titlul subiectului:

Salut Katran!

Felicitari pentru intiativa!

As vrea sa vin cu doua intrebari (sper ca sunt constructive):
1. cum se vede in poza atasata (sagetile negre), cine impiedica axa RA, aflata in sarcina, sa fie impinsa de directia aratata in poza?
(solutie: renunta la rulmentii oscilanti si asigura axa de rotatie cu un rulment radial-axial la capatul angrenajului si cu unul radial la capatul opus... asa rezolvi si problema de nealiniere pe directie axiala a angrenajului melc-roata melcata)
2. cu verde este desenat axa de rotatie RA. axele rosii reprezinta pozitia probabila de montaj. Cine iti asigura montarea perpendiculara? (solutie: incerca asigurarea suportilor de rulment cu doua stifte pe placa de baza, nu doar suruburi)

Spor,
Alex.

Untitled.png
 Descriere:
 Marime fisier:  431.18 kb
 Vizualizat:  de 5862 ori

Untitled.png

Sus
katran
Membru
Membru

MesajTrimis: 22 Iul 2014 20:48 Download mesaj
Titlul subiectului:

Alexandru Savin a scris:
Salut Katran!

Felicitari pentru intiativa!

As vrea sa vin cu doua intrebari (sper ca sunt constructive):
1. cum se vede in poza atasata (sagetile negre), cine impiedica axa RA, aflata in sarcina, sa fie impinsa de directia aratata in poza?
(solutie: renunta la rulmentii oscilanti si asigura axa de rotatie cu un rulment radial-axial la capatul angrenajului si cu unul radial la capatul opus... asa rezolvi si problema de nealiniere pe directie axiala a angrenajului melc-roata melcata)
2. cu verde este desenat axa de rotatie RA. axele rosii reprezinta pozitia probabila de montaj. Cine iti asigura montarea perpendiculara? (solutie: incerca asigurarea suportilor de rulment cu doua stifte pe placa de baza, nu doar suruburi)

Spor,
Alex.

Lagarul ala nu trece direct prin rulment ...are o buza de stop , exact pentru a evita problema expusa
de tine ... As vrea sa evit rulmentii radiali/axiali , ca trebuie sa le fac blocuri de rulment , si mi-e
asa o lehamite ... am facut zeci de asemnea blocuri pentru masinile mele ( ca sa pot monta corect
suruburile cu bile si sa elimin jocurile axiale ) , si voiam sa scap ... daca nu tine , n-am ce face si
aplic solutia ta .

Montarea corecta pot s-o fac fara probleme ... am masa de granit perfect plana , scule de aliniat
serioase ( Starret , Mitutoyo ) ... dar e buna ideea cu stifturile , ca macar asa nu mai " pleaca "
piesele aiurea ... M-am lovit de problema asta si la masinile mele , mai ales ca acolo vibratiile
sunt inevitabile , iar stifturile sunt cea mai buna solutie pentru a pastra ansamblul " patrat "

Multumesc , foarte pertinente observatiile , la obiect si corect explicate . Apreciez .
Sus
Alexandru Savin
Membru
Membru

MesajTrimis: 22 Iul 2014 21:42 Download mesaj
Titlul subiectului:

Cu multa placere!
Spor la treaba!
Abia asteptam sa vedem si rezultate, la ce vreme e afara..... nu ne grabim nicaieri.
O seara buna,
A.
Sus
Erwin
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008

Motto: panta rhei

MesajTrimis: 23 Iul 2014 02:22 Download mesaj
Titlul subiectului:

Pentru vizual și început NU ai nevoie de montură ecuatorială, e overkill. Este suficientă o montură simplă, alt-azimutală. O poți controla liniștit cu șuruburi normale, nu ai nevoie de melc-roată melcată decât dacă vrei s-o motorizezi. Roata melcată trebuie să aibă mult mai mulți dinți, de preferat peste 100. NU se folosesc niciun fel de angrenaje intermediare care introduc jocuri și erori periodice de urmărire. Eventual se folosește o curea dințată pentru cuplajul la motor ca primă treaptă. N-ai prevăzut niciun ambreiaj. Când alegi zona de cer unde vrei să te uiți te plictisești până învârți la roată, așa că angrenajul melcat trebuie să poată fi scos din uz pe timpul orientării și repus pentru urmărire.

Fă o montură simplă mai întâi, vezi cum se mișcă și ce probleme ridică. Lasă ecuatoriala pe mai târziu. Succes!

piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
katran
Membru
Membru

MesajTrimis: 23 Iul 2014 10:02 Download mesaj
Titlul subiectului:

Erwin a scris:
Pentru vizual și început NU ai nevoie de montură ecuatorială, e overkill. Este suficientă o montură simplă, alt-azimutală. O poți controla liniștit cu șuruburi normale, nu ai nevoie de melc-roată melcată decât dacă vrei s-o motorizezi. Roata melcată trebuie să aibă mult mai mulți dinți, de preferat peste 100. NU se folosesc niciun fel de angrenaje intermediare care introduc jocuri și erori periodice de urmărire. Eventual se folosește o curea dințată pentru cuplajul la motor ca primă treaptă. N-ai prevăzut niciun ambreiaj. Când alegi zona de cer unde vrei să te uiți te plictisești până învârți la roată, așa că angrenajul melcat trebuie să poată fi scos din uz pe timpul orientării și repus pentru urmărire.

Fă o montură simplă mai întâi, vezi cum se mișcă și ce probleme ridică. Lasă ecuatoriala pe mai târziu. Succes!

Vreau neaparat s-o fac , nu-mi strica placerea ...
Este clar ca e nevoie de un sistem de deplasare rapida ... foarte corect , multumesc .
M-am mai documentat in legatura cu seturile melcate , unul de calitate ( Byers ) costa minim 250USD ...
poate reusesc sa adaptez niste reductoare " right angle " cu raport 100:1 antibacklash ... alea sunt
mai ieftine , complet inchise , suporta sarcini mari ... plus ca pot fi motorizate foarte simplu ...
Sapam , ca si asa e urat afara ...

cheers.
Sus
Erwin
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 23 Iul 2014 22:33 Download mesaj
Titlul subiectului:

Angrenajele unei monturi nu sunt supuse la sarcini mari pentru că de obicei se echilibrează și viteza de deplasare fiind foarte mică nici momentele de torsiune nu sunt mari. Cum au zis colegii, precizia este cea care contează, dar numai dacă vrei să faci poze. Cea mai bună precizie o au monturile FĂRĂ niciun angrenaj, cu motoare direct-drive și comandă computerizată, cu encodere de mare finețe. Desigur, costă cât un autoturism nou. Asta așa, ca fapt divers.

Nu vreau să bag strâmbe, ci doar să te temperez un pic, să nu arzi etapele necesare în înțelegerea deplină a cerințelor, care ar putea să fie mai ponderate în anumite privințe și mai stricte în altele. Oricum, e foarte fain proiectul și îți doresc succes! Smile

Sus
katran
Membru
Membru

MesajTrimis: 30 Iul 2014 17:31 Download mesaj
Titlul subiectului:

Idee furata de pe net , o adaptare a unei monturi piston ...cred . Rotatii rapide si reglaje fine
prin intermediul unui " ambreiaj " .

O mare problema este backlash-ul surubului de reglaj fin . Se rezolva cu rulmenti radiali / axiali
la un capat , si o prelucrare precisa a piulitei de la capatul celalalt . Surub de 16mm diametru ,
pas de 1mm , prelucrat la capat / lagar pentru rulmenti + filetul piulitei de preload ) .

O alta problema este backlash-ul din piulita surubului de reglaj ... asta se rezolva ori cu
piulita crestata , ori cu 2 piulite paralele si un arc de preload intre ele ... e nitel mai complicat ,
dar se poate .

Cele doua blocuri ale surubului ( blocul de rulmenti si cel al piulitei ) trebuie sa pivoteze , altfel
se blocheaza surubul ... practic un fel de cruce cardanica cu un singur grad de libertate .

Conceptul nu este nici pe departe definitivat , orice sugestii sau critici sunt binevenite .
multumesc

Poze ....

mount 1.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  73.27 kb
 Vizualizat:  de 5658 ori

mount 1.jpg

mount 2.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  47.11 kb

mount 2.jpg

mount 3.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  67.05 kb

mount 3.jpg

mount 4.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  51.47 kb

mount 4.jpg

mount 5.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  66.04 kb

mount 5.jpg

mount 6.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  60.58 kb

mount 6.jpg

Sus
Alexandru Savin
Membru
Membru

MesajTrimis: 30 Iul 2014 20:42 Download mesaj
Titlul subiectului:

Salut!
Vad ca nu te lasi Smile
Nu cred ca am tura asta prea multe comentarii dar hai sa incerc :
1. constructia e ok dpdv tehnic, la capitolul rigiditate nu o vad (prea) bine.
2. este o solutie tehnica destul de perfectionista, mi-e teama ca si prelucrarile vor trebui sa fie la nivelul solutiei. (cam prea multe piese si prea multe conditii de concentricitate si perpendicularitate Smile... i have a hunch that you get the point)...
3. Incearca sa faci ceva mai simplu, sau din mai putine piese, si sa pastrezi functionalitatea..... daca nu dai tu de *** la montaj Very Happy
4.solutia cu doua piulite tensionate axial de un arc e ok pentru scopul propus...n-ai viteze prea mari de avans ca sa-ti faci probleme privind uzura.

Spor,
Alex.
Sus
valy
Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005

MesajTrimis: 30 Iul 2014 21:06 Download mesaj
Titlul subiectului:

Asta mi se pare interesant de eleganta: http://www.astronomyalive.com.au/media/cat...113_53.jpg
Incap chiar 2 instrumente pe ea Smile.
Sus
Erwin
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 30 Iul 2014 21:44 Download mesaj
Titlul subiectului:

Jocul în șurub-piuliță nu ridică nicio problemă la utilizare și nu necesită nicio soluție tehnică specială, este suficientă o lucrătură îngrijită. Spun asta din practica utilizării monturilor piston făcute de mine. Montura din piston de tractor duce 3 instrumente călare, cassegrain-ul de 200 F/15 de 7.5 Kg pe partea cealaltă am pus luneta de 80mm și "locomotiva" de 70mm pe post de căutător. Am folosit șuruburi M6 și piulițe custom dar și piulițe standard la una din axe. Jocul total de aproximativ 1mm duce într-adevăr la o jumătate de tură de rotație la trecerea de la un sens la altul însă instrumentele dacă sunt numai puțin dezechilibrate țin piulițele pe un flanc și jocul dispare. Fără arcuri și fără piulițe crestate.

280963_4129736236865_1115101880_o.jpg
 Descriere:
Instrumentele în Tabăra AstRomania 2012 prezentate de Alin Țolea
 Marime fisier:  446.24 kb
 Vizualizat:  de 5610 ori

280963_4129736236865_1115101880_o.jpg

Sus
Erwin
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 30 Iul 2014 21:51 Download mesaj
Titlul subiectului:

Dacă ai rulmenți și unde nu e cazul costul crește exagerat și nu faci nimic cu ei pentru că piesele alea nu se învârt non-stop, dimpotrivă, mișcarea trebuie frânată substanțial ca să nu ți se dea pe spate instrumentul, să lovească trepiedul sau să cadă diagonala, ocularele... Bucșe de bronz sau teflon sunt mult mai eficiente. Am folosit bucșe elastice la axele orizontale și doar 2 rulmenți radial-axiali la axul vertical dela montura mare. Montura mică este pe patine de teflon pe un disc de textolit. Axul orizontal folosește chiar bolțul pistonului ca lagăr. Merge unsă! Smile
Sus
dragos.n
Membru
Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007

Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi

MesajTrimis: 31 Iul 2014 00:07 Download mesaj
Titlul subiectului:

La o montura cum este EQ5, si similare, roata melcata are 144 de dinti. Si pentru vizual, mai multa demultiplicare nu este nevoie. Din pacate, ansamblurile melc roata melcata de precizie costa cat o montura, sau pe aproape. Pentru miscarea libera, se poate face ceva gen ambreiaj cu blocare printr-un surub.

Din ce monturi am desfacut pana acum, se folosesc in general rulmenti cu role conice, deoarece iti dau precizie la mentinerea pe pozitie a axului mult mai mare decat la alte tipuri. Si elimina necesitatea unor rulmenti de presiune, care sa impiedice alunecarea axului. Daca insa ai precizie la prelucrare si pozitionare, si materiale adecvate, bronz grafitat spre exemplu, se poate face o montura doar pe lagare. Iar pentru vizual, chiar si cu lagare din teflon merge, daca ai axe suficient de solide, si actionare fina.

Si pentru ca mi-am adus aminte. Fata de angrenajele dintate in unghi, ansamblul melc roata melcata are avantajul ca actionarea se poate face doar de la melc la roata, si astfel telescopul nu fuge din directie cand vrea el.

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   DIY / ATM / Reparatii Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4  Urmatoare

Download topic
Pagina 3 din 4

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact