Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
eclipsa_turcia.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 236058
Numar de utilizatori inregistrati: 2870
Cel mai nou utilizator inregistrat: Nicu
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Recomandare luneta incepator

Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Achizitie instrumente

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Ori
Membru
Membru

Data inscrierii: 07 Noi 2014

MesajTrimis: 28 Noi 2014 13:11 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Salut, am ales modelul nikon a211 10X50.
Sus
cpper
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Iun 2014

MesajTrimis: 28 Noi 2014 18:01 Download mesaj
Titlul subiectului:

Am si eu acel binoclu, vei vedea multe cu el Smile
Sus
Ori
Membru
Membru

MesajTrimis: 09 Feb 2015 11:22 Download mesaj
Titlul subiectului:

Si iata cum luneta mea mult visata s-a materializat intr-un dobson sky-watcher 203/1200...de ce? Simplu: Apertura a castigat. Plus ca n-am dat foarte tare peste cap bugetul familiei iar pe langa telescop am si binoclul nikon.
Partea de colimare nu este grea, sunt suficiente informatii care iti explica in mai multe moduri cum se face, mai problematic a fost sa reglez primara, dar cu atentie si rabdare si iar rabdare am reusit. M-am folosit de un colimator lasercolli mark 3.

Prima impresie:

Vremea de sambata noapte mi-a permis sa-l testez.
Telescopul este depozitat intr-o camera neincalzita, cam 6grade in incapere si sambata in jurul orei 23'30 l-am scos la stele pentru prima data. In 3 minute telescopul era afara din casa si gata de observatii. Foarte simplu.

Din cauza zapezii am ales un loc de unde am putut observa luna, jupiter si pleiadele. Il aveam colimat si pregatit iar dupa cateva minute de asteptare am inceput cu ocularul super 25 din dotare. Luna arata superb si foarte clara imaginea. Cu aceasta ocazie am aliniat si focalizat cautatorul.
Am schimbat ocularul cu cel de 10, unde campul vizual s-a micsorat dar detaliile sunt spectaculoase ...cum sa va spun parca urmaream un film full hd, 3D. Am trecut la jupiter, in ambele oculare se observa benzile ecuatoriale, planeta in ocularul de 10 cu o imagine foarte clara, impresionant.

Montura este solida ruleaza ok, are la baza 4 benzi de teflon dar cred ca era mai indicat sistemul pe rulmenti si totusi am putut urmari cu usurinta jupiter cu cei 4 sateliti. Banui ca pentru studiu planetar clar montura ecuatoriala castiga, cine stie poate in viitor...Vibratiile dispar foarte repede, in 2 maxim 3 secunde. Focalizare se face foarte fin.

Pentru inceput cred ca am facut alegerea cea mai buna. Am inteles ca nu exista instrument bun la toate dar trebuia sa incep de undeva. Acum urmeaza sa investesc in oculare, de care ce fel ramane de studiat. Fiind la casa am scapat de transport, dezavantajul ca ajung la el doar in weekend insa mi-ar fi fost dificil la bloc sa-l car 4 etaje chiar si cu liftu, dar coborat la sol se poate transporta foarte usor cu masina.

Cat despre binoclu nikon aculon 10x50 ce pot sa spun....este foarte luminos si imaginea clara, focalizarea se face fin si precis insa chiar si la cele 900 de grame dupa 1 minut simt nevoia sa-mi odihnesc mainile mai ales cand sunt imbracat gros. Clar in viitor trebuie sa-mi procur un sezlong ca era sa-mi rup gatul. Intentionez sa iau legatura cu un tamplar pentru un scaun reglabil sa vedem ce iese.

Pana una alta sa auzim de bine!
Sus
cpper
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Iun 2014

MesajTrimis: 10 Feb 2015 23:36 Download mesaj
Titlul subiectului:

Felicitari pentru achizitie, probabil cea mai buna alegere. Dobsonianele sunt bune la toate, mai putin la astrofoto. Acum avem si binoclu si telescop identic Razz

In legatura cu ocularele, iti recomand ceva cu camp aparent mai mare. Ocularul de 10mm, il am si eu, e un chin. Are si camp aparent mic, si eye relief scurt. Centrezi pe Jupiter, nici nu focalizezi bine si iese din campul vizual.
Sus
Ori
Membru
Membru

MesajTrimis: 11 Feb 2015 11:29 Download mesaj
Titlul subiectului:

Iti multumesc cpper, cu siguranta vom tine legatura.

Ii multumesc si lui saiph care m-a indrumat catre Valentin Grigore, pot spune ca am de la cine invata.
Mai jos Valentin si cu mine!

Cometa Lovejoy.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  64.38 kb
 Vizualizat:  de 3228 ori

Cometa Lovejoy.jpg

Sus
Ori
Membru
Membru

MesajTrimis: 26 Feb 2015 12:15 Download mesaj
Titlul subiectului:

Telescopul meu are in dotare o luneta cautatoare 9x50 dar fara prisma si imi este foarte greu sa caut prin luneta la zenit, se poate adapta o primsa sau trebuie schimbata luneta?
Sus
catalin dumitru
Membru
Membru

Data inscrierii: 22 Iul 2010

Motto: telescopul scuza mijloacele

MesajTrimis: 26 Feb 2015 17:26 Download mesaj
Titlul subiectului:

Cam greu cu adaptatul , dar nu imposibil. Tre' sa scurtezi tubul lunetei sau sa faci cumva sa infunzi mai tare obiectivul , mi se pare ca reglajul de focus de la obiectiv nu e suficient.

Putin off-topic , pentru cine nu agreaza orientarea stelelor prin cautator , se poate ca la un cautator cu diagonala sa se intercaleze intre aceasta si ocular o prisma Dowe .(cu scurtare si mai accentuata a tubului)

Astfel , imaginea devine corecta stanga-dreapta si rotind corpul care contine prisma dowe se face rotirea campului in orice unghi convine privitorului .
E putin de lucru dar merita . Practic cilindrul cu prisma roteste si ocularul dar asta nu mai conteaza.

Smecheria merge fain si la lunetele principale , mai ales la acromatele lungi , unde conul luminos vine sub unghi mic . Nu ca nu ar functiona si pe RFT dar e destul de greu de gasit o ''dowe'' cu fererastra mare , care pe deasupra ar fi si foarte lunga.

Membru
Membru

MesajTrimis: 26 Feb 2015 20:49 Download mesaj
Titlul subiectului:

Nu cred ca vreau sa risc sa scurtez luneta cautatoare...sistemul prin care se conecteaza ocularul la luneta este prin filetare deci ma gandeam ca poate exista un adaptor...
Ar fi mult mai comod un cautator cu un ocular la un unghi de 90 grade.
Sus
racostru
Membru
Membru

Data inscrierii: 18 Sep 2008

MesajTrimis: 27 Feb 2015 09:20 Download mesaj
Titlul subiectului:

Exista adaptoare la T2 pentru căutătoare, dar montarea unei prisme ridica problema focalizării datorita distantei focale scurte a căutătorului.

http://astromagazin.ro/adaptoare/516-adapt...-9x50.html
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Achizitie instrumente Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3

Download topic
Pagina 3 din 3

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact