Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
4539w2.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 234567
Numar de utilizatori inregistrati: 2845
Cel mai nou utilizator inregistrat: Liviu144
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Oculare zoom

Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Oculare/Filtre

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
mmarin
Membru
Membru

Data inscrierii: 07 Ian 2014

MesajTrimis: 06 Iun 2024 23:17 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

@sorin georgescu: nu e cazul să te bășici, nu a fost un atac la persoană. Pe aici obiceiul e să fie lăsate politețurile deoparte ca să nu încărcăm degeaba spațiul de stocare. Părerile sunt binevenite dar e și mai bine când sunt date exemple concrete gen „ocularul x mătură podelele cu ocularul y pentru că... și...”; nu e tocmai OK să generalizezi un caz particular - Nelu i-a dat clasă lu' Văsălie => regățenii e mai tari ca ardelenii!!!
@all: mi se pare ciudat că n-a adus nimeni vorba de APM Superzoom. Cu un câmp aparent constant de 66° și focală de 7.7-15.4mm pare un candidat ideal pentru DSO. E drept că nu e niciodată în stoc dar mie mi-a trezit o țâră interesul.
Sus
catalin dumitru
Membru
Membru

Data inscrierii: 22 Iul 2010

Motto: telescopul scuza mijloacele

MesajTrimis: 07 Iun 2024 00:21 Download mesaj
Titlul subiectului:

mmarin a scris:
Părerile sunt binevenite dar e și mai bine când sunt date exemple concrete gen „ocularul x mătură podelele cu ocularul y pentru că... și...”...

"Părerea mea , orice zoom e un compromis și inferior la ORICE fix "

Pentru această afirmație , nu mai este nevoie de vreun exemplu concret . E prea haioasă Smile !

Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010

Motto: Never ever give up !

MesajTrimis: 07 Iun 2024 16:52 Download mesaj
Titlul subiectului:

Cred ca a vrut sa spuna ca un design cu zoom este un compromis, mai complicat, cel mai probabil inferior, fata de ceva similar fara zoom. Asa esti de acord ?

@mmarin: am vrut sa pomenesc de APM (un fel de Leica la juma de pret), dar au inceput ostilitatile ... si mie mi se par deosebit de 'la persoana', indiferent daca omul a gresit sau nu. Cand compari persoanele, nu veni sa-mi spui ca nu-i personal. Este dublu personal, si este urat.
Sus
catalin dumitru
Membru
Membru

MesajTrimis: 07 Iun 2024 17:30 Download mesaj
Titlul subiectului:

zoth a scris:
...poate in episodul urmator ne spui cate ceva si despre diafragme. Vad ca Simms pune importanta destul de mare pe cea dintre lentilele sistemului erector.

Hai să continui , sperând să nu îl deranjez prea tare pe nenea Mircea.

Ca să fim sinceri , schița lui Simms este rezultatul epocii în care a fost concepută . E normal să fie omul îngrijorat de locul și dimensiunea diafragmei , atâta timp cât un erector cu lentile se prezintă în felul ăla . Azi , nu mai concepe nimeni un asemenea aranjament , cu lentila mai mare și mai relaxată , pusă în față . Practic acolo e un ocular Ramsden , plantat în poziție normală . Nu e bine ! Sunt aproape sigur că acea diafragmă este plantată mai degrabă ca să mai taie din aberații,
având în vedere că se lucra cu lentile simple . Asta chiar dacă presupunem că lentila plan convexă se află în focarul celei mai mici (astfel se elimină ceva aberații geometrice , plus niște cromatism lateral) , care în desen pare a fi biconvexă (alt motiv pentru o imagine nașpa ).

Indiferent de ordinea lentilelor , diafragma aia se dimensionează în așa fel încât să nu muște din pupila de ieșire finală , atunci când tubul pancratic nu este telescopat , adică la mărire minimă . Dar după ce începe să lucreze "zoom-ul" , pupila se micșorează și diafragma din erector fiind fixă , va lăsa să scape lumina parazită a unui tub optic prost diafragmat .

Situația se prezintă mult mai bine atunci când erectorul are prima lentilă de diametru mai mic și convergență mai pronunțată . Astfel , imaginea de la ea devine obiect pentru a doua lentilă , de diametru și focală mai mari .

Este exact principiul de funcționare al obiectivului de microscop numit "Lister" ! Acest aranjament nu mai are nevoie de diafragmă internă . Iar prin folosirea de dubleți acromatizați , imaginile la grosisment mare devin calitativ dependente doar de calitatea obiectivului lunetei sau telescopului .

Personal , am identificat trei scheme principale de redresor lenticular :

prima , este cea de mai sus , de tip Lister , bună pentru măriri sănătoase , deci pentru observații planetare , duble și detalii lunare .

a doua , schema plossl simetric , cu dubleții plasați unul în focarul celuilalt , pentru măriri medii , de 50-100 X , și

a treia fiind tot un plossl cu lentilele aproape în contact , pentru grosismente mici . Această ultimă situație impune un tip mai aparte de dubleți acromatizați , destul de groși și cu profil aproape biconvex simetric . Automat , acești dubleți au diametru și focală mare . Adaptarea curburilor de câmp se face bine , într-un mod contraintuitiv , similar ocularului RDP.

Așa, să continuăm un pic...

Am testat și redresor cu un singur dublet acromatizat . Funcționează bine doar dacă are sfericitate neutră în ambele sensuri , pentru obiectivele cu raport focal mare și dacă are ușoară supra corecție , la utilizarea pe obiective luminoase .
Pentru RFT-uri , dubletul unic trebuie să aibă diametru suficient ca să nu vigneteze obiectivul . Ansamblul cu ocular și o singură lentilă la erector este cam lung fizic , planul lui obiect fiind situat cu centimetri destul de mulți înaintea lentilei erectoare.

E ca și cum ai folosi un microscop cu distanță mare de lucru . În fapt , toate ocularele erectoare sunt microscoape , cu tub finit sau infinit , în funcție de natura sistemului redresor .

Din cauză că se lucrează cu tuburi relativ lungi și înguste , în sistemele astea diafragmele au un rol covârșitor în maximizarea contrastului . Din încercările mele încă de acum vreo patruzeci de ani , am constatat că doar vopsirea la interior cu negru mat a tuburilor , nu este suficientă . Nici măcar la spart duble luminoase . La Lună sau terestru , e dezastru , imaginea devenind albicioasă și fără contrast , ca la un obiectiv cu sfericitatea plecată cu vaca .

Schema de pancratic descrisă de Simms are o mare hibă ,prin faptul că tubul port-ocular culisează "fest" în cel al redresorului.
Din cauza asta , tubul redresorului nu poate purta diafragme decât dacă este sensibil mai larg , fapt care complică un pic execuția : tubul port-ocular trece prin diafragmele tubului redresor și centrarea se va face cu un manșon suficient de lung , aflat în capătul dinspre ocular .
Eu am preferat să fac invers , să pun redresorul în tub mai îngust și tubul care plimbă ocularul să fie în exterior . E mai bine așa pentru că din redresor iese un con luminos divergent care se pupă mai bine cu diafragma de câmp a ocularului. Mai ales dacă vrei măcar 50 grade de AFOV.
Dezavantajul e că astfel se lungește jucăria , ocularul propriuzis ne mai intrând în tubul cu sistemul redresor .

Să nu uit , redresorul din varianta a doua are totuși nevoie de diafragmă , plasată exact la mijloc între dubleți, diametrul ei fiind jumătate din deschiderea lentilelor , din câte îmi amintesc . O să verific mai încolo .

Va urma ? Depinde de eventualele întrebări .

Ultima modificare efectuata catalin dumitru la 07 Iun 2024 21:39, modificat de 3 ori in total
Sus
valy
Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005

MesajTrimis: 07 Iun 2024 19:01 Download mesaj
Titlul subiectului:

nobody a scris:
.. un design cu zoom este un compromis, mai complicat, cel mai probabil inferior, fata de ceva similar fara zoom. .
Similar din ce punct de vedere?
Cred ca nu e chiar fair sa judecam asa un zoom. Pana la urma poti gasi o multime de oculare cu focala fixa care sa fie inferioare dpdv optic unui anumit zoom.

O paralela similara se poate face si intre oculare cu camp aparent ingust vs. cele wide, cele wide au formula mai complicatà, reprezinta un compromis. Nu vad sa se inghesuie lumea la ZAO.

Zoomurile ne fac viata mai usoara, ocularele cu AFOV generos ne-o fac mai frumoasa. Dece sa nu profitam de micile placeri ale vietii?
Sus
nobody
Membru
Membru

MesajTrimis: 07 Iun 2024 19:50 Download mesaj
Titlul subiectului:

Din punct de vedere optic, design optic, optimizare optica.
Dai impresia ca ai inteles exact pe dos ce am zis. O faci intentionat ?
Sus
valy
Membru
Membru

MesajTrimis: 07 Iun 2024 21:30 Download mesaj
Titlul subiectului:

Nici nu mi-am propus sa inteleg, de aceea am si intrebat ce inseamna "similar", ca un ocular are mai multi parametrii, unul din ei fiind schema optica. In cazul asta banui ca ai dreptate, la aceeasi schema optica un zoom are sanse mari sa fie inferior ca si imagine redata.
Dar asta e o capcana.
Sus
catalin dumitru
Membru
Membru

MesajTrimis: 07 Iun 2024 21:51 Download mesaj
Titlul subiectului:

valy a scris:
In cazul asta banui ca ai dreptate, la aceeasi schema optica un zoom are sanse mari sa fie inferior ca si imagine redata.
Dar asta e o capcana.

Chiar că e o capcană , nu știu ce șanse sunt să existe în piață un ocular fix cu exact aceeași schemă optică de la vreun ocular zoom .

Membru
Membru

MesajTrimis: 07 Iun 2024 22:29 Download mesaj
Titlul subiectului:

O, sa-mi trag una acu' in rastalmacirea cuvantului 'similar'.

Dar cred ca ai prins ideea ... e o capcana. Laughing
Sus
sorin georgescu
Membru
Membru

Data inscrierii: 13 Feb 2024

Motto: a fi prost e o arta!

MesajTrimis: 07 Iun 2024 22:30 Download mesaj
Titlul subiectului:

"Părerea mea , orice zoom e un compromis și inferior la ORICE fix " - daca discutam de acelasi pret. Daca discutam de Leica, Zeiss si alte bunatati, evident ca exista zoom-uri bune. Eu mi-am zis parerea avand in vedere ca pe aici nu-s prea multi belferi care au bani "fara numar, fara numar". Deci, cand pretul chiar conteaza, cu aceeasi bani exista calitate (mult) mai buna la fixe decat la zoom-uri.
Si evident, toata lumea stie, un zoom nu pastreaza aceeasi calitate pe toata plaja, exista un punct de maxim de unde in sus sau in jos scade.
Sus
nobody
Membru
Membru

MesajTrimis: 07 Iun 2024 23:31 Download mesaj
Titlul subiectului:

Swarovski SW 25-50XW Zoom Eyepiece: https://www.cloudynights.com/topic/874661-...ce-review/
Sus
valy
Membru
Membru

MesajTrimis: 08 Iun 2024 00:18 Download mesaj
Titlul subiectului:

Astea nu sunt facute sa mearga cu spottingscopurile lor? APM le ia, le pune adaptor 1.25/2 si le vinde pt uz general.
Sus
nobody
Membru
Membru

MesajTrimis: 08 Iun 2024 03:40 Download mesaj
Titlul subiectului:

Cica la fel se comporta si pe ale lor.
Sus
zoth
Membru
Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

MesajTrimis: 08 Iun 2024 10:00 Download mesaj
Titlul subiectului:

Citat:
Să nu uit , redresorul din varianta a doua are totuși nevoie de diafragmă , plasată exact la mijloc între dubleți, diametrul ei fiind jumătate din deschiderea lentilelor ...

adica varianta asta?

Citat:
a doua , schema plossl simetric , cu dubleții plasați unul în focarul celuilalt , pentru măriri medii , de 50-100 X ..

Membru
Membru

MesajTrimis: 08 Iun 2024 12:48 Download mesaj
Titlul subiectului:

Da , la varianta asta făceam trimitere . Acu' dacă e folosită pe o lunetă lungă , diafragma în discuție poate fi chiar mai mică .

Dar mai e ceva important la redresoarele astea . E vorba de diafragma de câmp , ce vine plasată în planul obiect și e de preferat să fie în diametru , doar cât câmpul accesat . Face bine la contrast .

Dacă la varianta cu tub pancratic e cam complicată treaba , la varianta fixă această diafragmă de câmp se stabilește ușor , atât ca poziție cât și ca diametru .
Pur și simplu , folosești ocularul redresor ca pe un microscop , având drept țintă o riglă gradată sau hârtie milimetrică .
Așa afli ce câmp real accesează sistemul și la fel de ușor măsori distanța față de prima lentilă a redresorului .

Rezultatele obținute sunt valabile numai pentru un aranjament unic . Adică un redresor , un ocular și o distanță fixă între ele . Când focalele lor scad și/sau distanța dintre ele crește , planul obiect se mută mai aproape de redresor și câmpul real accesat scade proporțional .
Așa că pentru varianta cu tub culisabil soluția cea mai bună o reprezintă diafragmarea în cascadă , cu trei sau patru piese , orificiul cel mai mic fiind dimensionat pentru câmpul maxim .

Pentru cine dorește să construiască așa ceva , se mai pot face câteva recomandări . Totul e să ai cu ce . Acum nu e prea greu de găsit lentile adecvate , înainte de misterioasa Revoluție asta era sursă serioasă de insomnie . Sau erai pus la cheltuială ușor frustrantă : a ieșit un redresor grozav din obiectivul aparatului foto Smena.

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Oculare/Filtre Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3

Download topic
Pagina 3 din 3

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact