Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
luna_r90_910_20180913_193723_113x.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 235405
Numar de utilizatori inregistrati: 2860
Cel mai nou utilizator inregistrat: Astro_Simplet
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Telescop incepator cu aspiratii

Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Achizitie instrumente

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
nirolf
Membru
Membru

Data inscrierii: 30 Mar 2009

MesajTrimis: 27 Ian 2010 16:13 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Merci de raspunsuri, am inteles ideea: calitatea costa.

Inca nu am luat nimic, insa am marit plafonul la 2000 RON. Cu ce pot vedea si eu "din balcon" ceea ce se vede in clipul urmator:

http://www.youtube.com/watch?v=-__HdUGKmSM

?

Inca o intrebare, cu un telescop prin care se vede ce se vede in acel clip, se pot vedea si ceva galaxii mai apropiate? sau ceva clusteri, nori de praf stelar, etc?

Merci
Sus
Forever_Man
Membru
Membru

Data inscrierii: 04 Iun 2005

MesajTrimis: 27 Ian 2010 17:46 Download mesaj
Titlul subiectului:

Toate din principalele tipuri de obiecte deep-sky: galaxii, nebuloase, roiuri stelare, pot fi vazute cu ochiul liber. Roiul deschis Melotte 111 din Coma Berenices imi place cel mai mult cum arata cu ochiul liber. La fel si nebuloasa intunecata Le Gentil 3 din Lebada.
bbmlk
Membru
Membru

Data inscrierii: 03 Iun 2008

MesajTrimis: 03 Mar 2010 17:19 Download mesaj
Titlul subiectului:

Forever_Man a scris:
Nu e chiar asa. Una e sa vezi niste poze, alta sa vezi cu ochii tai. Asa ca privitul la niste pete vazute prin telescpul tau, poate sa te captiveze la fel de mult ca privitul unor poze "de la Hubble".

Mare adevar graiesti forever_man Wink Una este sa privesti "live" si alta este sa privesti un album cu imagini captate chiar si de Hubble.
Sus
Sebastian P
Membru
Membru

Data inscrierii: 10 Apr 2010

MesajTrimis: 10 Apr 2010 14:19 Download mesaj
Titlul subiectului: Achizitie telescop

Va salut.
Sunt un incepator atat in a scrie pe un forum, de aceea imi cer scuze pentru eventualele greseli, cat si in ale astronomiei. Intotdeauna am fost fascinat de cerul instelat, dar nu am privit pana acum printr-un telescop. Vreau sa achizitionez si eu un asemenea instrument si de aceea va rog sa ma ajutati cu ceva sfaturi si idei.
Nu am un buget anume dar am pus ochii pe un aparat si anume Astromaster 130 EQ Celestron, cu urmatoarele caracteristici:

Diametru -130mm, parabolica
Design optic -reflector newtonian
Distanta focala -650mm
Raport focal -f/5
Marire teoretica maxima -260X
Magnitudine stelara maxima -13,3
Rezolutie (arcsec.) -0,9
Cautator -punct rosu
Diametrul focalizatorului -1,25"
Montura -ecuatoriala EQ2
Controlul miscarii -RA si DEC
Suport pentru accesorii -da
Trepied -Otel 1,25"
Oculare -20mm, 10mm erecting
Alte accesorii -software planetariu The Sky Level 1
Dimensiunea tubului -65 cm
Greutate -9.07 Kg

Astept cu nerabdare un raspuns.
Va salut si multumesc.
Sus
Cristian Monea
Membru
Membru

Data inscrierii: 31 Dec 2008

MesajTrimis: 10 Apr 2010 17:57 Download mesaj
Titlul subiectului:

Eu detin un Skywatcher Newton 130/900 EQ2, asemanator cu Astromaster 130 EQ, si va pot spune ca este un telescop bun pentru incepatori. Puteti observa planetele (Mercur, Venus, Jupiter, Marte, Saturn) si obiecte de cer profund (deepsky; nebuloase, roiuri de stele).

Faptul ca montura este EQ2 ar putea sa va puna putine probleme de acomodare in ceea ce priveste manevrarea telescopului si gasirea obiectelor ceresti. Insa informatiile pe care le gasiti pe forum si in cartea telescopului sunt suficiente pentru a va descurca. Avantajul monturii este ca o puteti motoriza in viitor si sa o utilizati pentru astrofotografie, in cazul in care doriti sa va dezvoltati pasiunea pentru cerul instelat.

Daca doriti o putere mai mare de marire, va recomand telescoapele Dobson, care sunt cele mai ieftine tinand cont de raportul pret/apertura. Montura acestora, alt-azimutala, este usor de folosit.

Numai bine!
Sus
Sebastian P
Membru
Membru

MesajTrimis: 10 Apr 2010 21:11 Download mesaj
Titlul subiectului:

Salut Cristian.
Iti multumesc pentru raspuns promt.

Nu ma deranjeaza manevrabilitatea unei monturi EQ2, dar imi convine mai mult sa stau in picioare si sa reglez trepiedul la ce inaltime vreau. Sunt sigur ca nu imi va fi greu sa ma acomodez cu asta. Cred, din cate am vazut, ca la un Dobson, te misti si stai cam cum vrea el pe cand un trepied poate fi reglat in asa fel incat sa-ti fie tie cat mai comod.
Referitor la puterea de marire, spui ca pot sa vad planetele dar ce inseamna asta? Pot vedea ca exista sau pot sa le vad mai in detaliu? Am vazut ca telescop ala are putere de marire peste 200x dar cel mai puternic ocular al lui mareste cel mult la 65x mai putin de jumatate din capacitatea telescopului.
Dar in fine, cred ca toate puterile aste sunt utile la observatiile planetare, iar ce este mai intersant se afla in profunzimea cerului, unde am inteles ca este nevoie de apertura nu de marire.
Un alt motiv pentru care as opta la acel telescop este faptul ca este usor de transportat, tinand cont ca stau la bloc, o sa vreau sa ies cu el "la aer" din cand in cand.

Te salut.
Sus
Cristian Monea
Membru
Membru

MesajTrimis: 11 Apr 2010 13:32 Download mesaj
Titlul subiectului:

Citat:
Cred, din cate am vazut, ca la un Dobson, te misti si stai cam cum vrea el pe cand un trepied poate fi reglat in asa fel incat sa-ti fie tie cat mai comod.

Din acest punct de vedere, un Dobson este mai incomod decat un telescop cu trepied.
Citat:
Referitor la puterea de marire, spui ca pot sa vad planetele dar ce inseamna asta? Pot vedea ca exista sau pot sa le vad mai in detaliu?

Cate putin din fiecare Very Happy. Anumite planete, precum Jupiter si Saturn, pot fi observate foarte bine cu acest telescop, fiind vizibile detalii (benzile de nori ale lui Jupiter, inelele lui Saturn). De asemenea, pot fi observati cei 4 sateliti ai lui Jupiter, si chiar satelitul Titan al lui Saturn, insa doar sub aspect de stea (se vor vedea ca puncte luminoase). Eu n-am reusit sa observ bine Marte, deoarece era prea luminoasa. Poate altcineva ne poate spune cum se poate vedea planeta printr-un telescop de 130mm. Venus poate fi observat sub aspect de disc (cred ca se pot vedea si fazele planetei), iar Mercur, Neptun si Uranus, desi sunt mai greu de gasit, arata ca niste stele.
Citat:
Am vazut ca telescop ala are putere de marire peste 200x dar cel mai puternic ocular al lui mareste cel mult la 65x mai putin de jumatate din capacitatea telescopului.

Telescopul l-am primit impreuna cu doua oculare (25mm, respectiv 10mm) si o lentila Barlow 2x. Folosind ocularul de 10mm cu lentila Barlow, am obtinut marirea maxima de 180x. Daca as vrea sa maresc pana la limita maxima teoretica, trebuie sa cumpar alte oculare.

Va sfatuiesc sa cititi mai multe aici (poate va vor fi de folos informatiile):

http://www.skywatcher.ro/educatie.htm
http://www.astronomic.ro/2009/12/uneltele-...stronomic/
Sus
Sebastian P
Membru
Membru

MesajTrimis: 11 Apr 2010 14:19 Download mesaj
Titlul subiectului:

Salut.

M-ai convins. O sa iau ceva, dar acum stau si ma intreb daca sa-mi iau si eu un aparat ca al tau, sau un Celestron? Skywatcer-ul se vinde cu un barlow de 2x, are distanta focala (parca asa-i spune) mai mare si este mai ieftin.
Ma mai gandesc, dar ceva iau.
Multumesc inca o data pentru tot.

Salutari si cer senin.
Sus
Cristian Monea
Membru
Membru

MesajTrimis: 11 Apr 2010 14:47 Download mesaj
Titlul subiectului:

Au existat mai multe discutii pe forum despre care telescop ar fi mai bun. Pe de o parte, Skywatcher-ul 130/900 prezinta avantajul ca are distanta focala mai mare, insa oglinda este sferica, ceea ce duce la aberatia de sfericitate. Pe de alta parte, desi Celestron-ul are distanta focala mai mica (650), oglinda sa este parabolica.
Sus
Sebastian P
Membru
Membru

MesajTrimis: 11 Apr 2010 14:57 Download mesaj
Titlul subiectului:

Ok. Raman la Celestron.
Mersi.
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 11 Apr 2010 22:42 Download mesaj
Titlul subiectului:

Salut
doar pentru completare doresc sa adaug ca printr-un bun telescop de 130mm se pot vedea multe din ''spectacolele'' Sistemului Solar.Venus este un obiect drag mie,am acumulat numeroase observatii,fazele sale se vad excelent.La Mercur de asemenea se vad fazele fara probleme.Pe Marte se vad formatiunile mari de relief,calotele polare.Despre Jupiter nu vorbesc decat ca la mariri ''mari'', desi nu vezi satelitii galileeni ca discuri dar vezi si ca nu sunt stele.La Saturn am vazut pana acum trei sau patru sateliti plus inelul cu diviziunea Cassini -''floare la ureche'' plus benzi atmosferice.Uranus a prezentat intradevar un disc minuscul,fara detalii,dar clar disc,si ce culoare...Cu Neptun nu m-am intalnit inca iar Pluto nici nu voi avea onoarea decat ,poate,cu Newtonul mai mare de 245mm.Iar Luna,ce rasfat,ce detalii!Soarele a devenit cam zgarcit dar oricum nu-i specialitatea mea.Telescopul care mi-a aratat toate acestea este chiar mai mic,avand 125mm diametru F/7.
Despre monturi,hm,ce sa zic.Montura ecuatoriala,am folosit una pentru scurt timp,cateva luni,dizloca totul in jurul ei.Daca pana acum nu ai avut usi,pereti si mobilier zgariat,cu montura ecuatoriala ai castigat,vei avea de acum incolo.Montura Dobson este un caz particular de montura azimutala,iar montura azimutala, foarte potrivita pentru un telescop de 130mm F/5,poate fi pusa pe trepied reglabil.
Cam pe cand amatorul cu ecuatoriala mobila a reglat montura pe pol ca sa poata observa la mariri de peste 100x, fara sa injure ca birjarii,cel cu montura Dobson sau azimutala face prima pauza de cafea Smile
Mircea

Sus
Sebastian P
Membru
Membru

MesajTrimis: 13 Apr 2010 20:26 Download mesaj
Titlul subiectului:

Salut Mircea

Spune-mi te rog cu ce putere de marire sau cu ce oculare ai reusit sa vezi tot ce ai descris mai sus.
Telescopul asta se vinde cu tot cu montura si trepied. Nu pot sa-l iau pe bucati. O sa ma descurc eu intr-un fel sau altul.

Multumesc pentru incurajari.
Numai bine.
Sus
bbmlk
Membru
Membru

Data inscrierii: 03 Iun 2008

MesajTrimis: 15 Apr 2010 11:21 Download mesaj
Titlul subiectului:

Sebastian P a scris:
Ok. Raman la Celestron.
Mersi.

Ai si de la SkyWatcher varianta f/5 adica 150/750 (parabolica) Nu dau sfaturi:D (in general ma abtin de la asa ceva) dar mi se pare ok sa stii si sa faci tu comparatii referitor la raport pret/calitate. Eu am un 150/750 de la SW si pot sa spun ca nu m-a dezamagit in nici-un fel.Raport pret/calitate excelent,constructie buna cat despre ce poti sa vezi prin el ,gaseti o duzina de review-uri pe net.

Multa bafta,sanatate si...Cer senin!
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 17 Apr 2010 22:54 Download mesaj
Titlul subiectului:

Salut Sebastian
Folosesc pe micul meu dobsonian o varietate de oculare,de la Huygens acromatic LOMO de 42mm (Sheldon Faworski a inceput sa vanda asa ceva recent in USA ) ,la Plossl 31mm si pana la Orthoscopic Vixen de 5mm.Dar la planete cel mai mult imi place,si folosesc, un Plossl Celestron de 7.5mm care ,fara Barlow, imi ofera 116x.Cand ma ''enervez'' folosesc un Barlow japonez de 2x iar daca-i adaug una din cele doua reductii de 1.25/1.25 toli,amplificarea creste la 3x sau 4x.Un cautator bun este vital.Mircea

Sus
carmilache
Membru
Membru

Data inscrierii: 17 Apr 2010

Motto: BVG

MesajTrimis: 17 Apr 2010 23:04 Download mesaj
Titlul subiectului:

Mesaj sters.
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Achizitie instrumente Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4  Urmatoare

Download topic
Pagina 3 din 4

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact