Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
bublleklein.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 236119
Numar de utilizatori inregistrati: 2870
Cel mai nou utilizator inregistrat: Nicu
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Setup astrofoto - sfat incepatori

Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Achizitie instrumente

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Dan Vasiliu
Membru
Membru

Data inscrierii: 29 Iun 2009

Motto: SI SEDES NON IS

MesajTrimis: 15 Feb 2010 22:19 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Catalin, refractorul Skywatcher Heritage 76 seria Black de la:

http://instrumenteoptice.ro/telescoape.php

este bun pentru ghidaj?

Multumesc.

Moderator
Moderator

Data inscrierii: 20 Iun 2007

MesajTrimis: 15 Feb 2010 23:23 Download mesaj
Titlul subiectului:

Nu e refractor, e un Newton micut... Rolling Eyes
Sus
Dan Vasiliu
Membru
Membru

MesajTrimis: 15 Feb 2010 23:28 Download mesaj
Titlul subiectului:

scuze, m-a luat apa - reflector Newton Embarassed Exceptand eroarea capitala "mea culpa" e bun sau nu e bun pentru autoguide ?
Membru
Membru

Data inscrierii: 06 Apr 2006

MesajTrimis: 16 Feb 2010 01:16 Download mesaj
Titlul subiectului:

Nu e bun pentru ghidaj din nenumarate motive. Un refractor de 60-80mm sau un maksutov mic de 70-90mm e ceea ce trebuie pentru ghidaj. Iar daca refractorul e si apo precum ED66 in diferitele variante (Scopos 66, Equinox 66 etc.) atunci poate fi folosit ca instrument extrem de portabil impreuna cu un trepied foto bunicel. Idem cu maksutovul.

Importator oficial Celestron, Baader Planetarium, PlaneWave, Sky-Watcher, Vixen, Lunt, Explore Scientific, ATIK
www.skywatcher.ro
www.starmax.ro
Sus
Catalin Paduraru
Membru
Membru

Data inscrierii: 08 Mai 2006

MesajTrimis: 16 Feb 2010 01:52 Download mesaj
Titlul subiectului:

Dan Vasiliu a scris:
Catalin, refractorul Skywatcher Heritage 76 seria Black de la:

http://instrumenteoptice.ro/telescoape.php

este bun pentru ghidaj?

Multumesc.

Nu este cel mai recomandat instrument pentru asta. Daca il ai deja acasa se poate modifica pentru ghidaj. Daca vrei sa il cumperi special pentru asta, nu se merita. Cel mai bine iti cumperi o luneta.
Numai bine!
Sus
Dan Vasiliu
Membru
Membru

MesajTrimis: 16 Feb 2010 14:26 Download mesaj
Titlul subiectului:

Multumesc Catalin. Nu-l am dar m-a tentat pretul.
Horatius, cele doua apo pe care mi le-ai recomandat sunt destul de scumpe. Am un apo D80 cu care vreau sa fac astrofotografie. Ma intereseaza o luneta/telescop pentru camera de ghidaj. Am inteles ca trebuie sa fie cat mai "luminos" (f/d mic). Poti sa-mi recomanzi si altceva mai ieftin dar bun pentru scopul propus?

Multumesc

Membru
Membru

MesajTrimis: 16 Feb 2010 16:32 Download mesaj
Titlul subiectului:

Uite aici o varianta http://instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=SK70500-OTA,%20-AZ3. Dar oricum ai inteles ideea. Din ce am vazut pe afara mai sunt 1-2 modele cu raport focal mic care pe la noi nu prea se gasesc.
Numai bine!
Sus
Catalin Paduraru
Membru
Membru

MesajTrimis: 16 Feb 2010 16:54 Download mesaj
Titlul subiectului:

2) Astrofotografie cu urmarire (fara ghidaj)

Acest tip de astrofotografie este cel mai usor de practicat astfel incat stelele sa iasa puncte.
De ce avem nevoie?

- aparat foto care sa expuna cat mai mult posibil. Ideal este un aparat SLR sau DSLR dar se poate folosi si un aparat care este limitat din constructie la un anumit timp de expunere maxim.
Pret ~ 200-800 lei

- montura ecuatoriala motorizata cel putin in RA. In functie de cat de greu este aparatul si distanta focala a obiectivului este nevoie de o montura mai buna sau mai slaba. Pentru mine minimul acceptabil il reprezinta montura EQ3-2. Cu o astfel de montura se pot face poze de ordinul minutelor daca distanta obiectivului foto nu depaseste 50-100mm. Normal ca este foarta importanta punerea in statie a monturii si cat de bine este reglata/unsa.
Pret ~ 600-800 lei, in functie de motorizare si accesoriile monturii.

- obiective foto cu distanta focala cat mai mica si cu diafragma cat mai mare.
Pret ~ 200-500 lei.

- alte mici accesorii.
Pret ~ 200 lei.

Cum se procedeaza si ce se urmareste?
Pai inainte de toate se pune montura in statie cat mai precis. Exista mai multe metode pentru a face asta asa ca nu o sa le discut acum. Dupa asta se monteaza motorele, bateriile, etc daca nu erau montate. Se pune aparatul foto cu obiectivul dorit pe montura impreuna cu declansatorul flexibil. Se incadreaza obiectivul vizat si se incep expunerile. Eu intre montura si aparat mai montam un cap de trepied foto ca sa pot sa incadrez cat mai exact vroiam. Astfel aveam o libertate mai mare.
Cu un obiectiv de 16-20mm distanta focala se poate expune si 5 min/cadru. Cu cat distanta focala este mai mare cu atat timpul maxim de expunere scade.
Cu aceasta metoda se pot face expuneri foarte frumoase la Calea Lactee, nebuloase mai mari si zone interesante de pe cer.
Printre altele este si metoda mea de a fotografia meteori. Astfel imi ies stelele puncte si daca expunerea este mai mare pot sa apara si diverse obiecte deep-sky. O poza de genul asta este asta: http://www.astrosnake.com/Gallery%20pages/...202009.htm
Numai bine!
Sus
horatius
Membru
Membru

MesajTrimis: 16 Feb 2010 17:11 Download mesaj
Titlul subiectului:

Pentru ghidaj automat raportul focal nu e important, dar e recomandabil sa fie asemanator cu al lunetei principale sau mai mare. Unele softuri pot face ghidaj la nivel de subpixel asa ca se pot folosi si raporturi focale mai mici.

Recomandari:
- 705 SKW din postul lui Catalin e ok, daca nu ai o camera de ghidaj grea care sa flexeze focuserul
- 80/900 Celestron precum Powerseeker 80EQ - are focalizator metalic, tub metalic
- Mak 90
- ghidaj off-axis: nu necesita nici o luneta de ghidaj, nu trebuie aliniate lunetele, nu apar flexari intre cele doua. Doar un adaptor de ghidaj off-axis trebuie.

Importator oficial Celestron, Baader Planetarium, PlaneWave, Sky-Watcher, Vixen, Lunt, Explore Scientific, ATIK
www.skywatcher.ro
www.starmax.ro
Sus
Catalin Paduraru
Membru
Membru

MesajTrimis: 16 Feb 2010 17:18 Download mesaj
Titlul subiectului:

horatius a scris:
Pentru ghidaj automat raportul focal nu e important, dar e recomandabil sa fie asemanator cu al lunetei principale sau mai mare.

Este important Horatiu fiindca daca este prea mare atunci timpul de expunere o sa creasca si atunci corectiile or sa se faca intre intervale de timp prea mari. Sunt zone pe cer unde nu sunt stele multe si stralucitoare, iar acolo conteaza destul de mult cat expui ca sa ai o stea pentru ghidaj.
Numai bine!
Sus
horatius
Membru
Membru

MesajTrimis: 16 Feb 2010 17:54 Download mesaj
Titlul subiectului:

Ai dreptate la modul general, insa la 80mm diametrul principal si o luneta de ghidaj de 70-90-90mm cu rapoarte focale apropiate sunt prea mici sansele sa nu gasesti o stea.

Pentru ghidaj eu expun pana la maxim 2 secunde cu lunete cu rapoarte focale diferite f/7.5, f/10, f/6 in conditiile in care instrumentele principale sunt f/10, f/6.8, f/6.3, f/7.5. Daca o stea nu e vizibila in timpul asta caut alta, pentru ca nu se mai pot face corectiile in timp atat de real. Pentru 2 secunde daca refractorul de ghidaj are un raport focal apropiat sau mai mic decat refractorul principal e ok. La fel functioneaza autoguiderele standalone, maxim 2 secunde timp de expunere. Si pana acum nu am avut cazuri sa nu gasesc deloc o stea adecvata.

Traditia veche a ghidajului manual necesita un instrument de ghidaj cu un raport focal mai mare decat cel de imagistica tocmai pentru a putea observa mai repede deplasarea stelei in patratul de ghidaj. Cu digitalul nu mai e asa.

Insa cea mai buna forma de ghidaj e off-axis. Eu am renuntat la lunete de ghidaj.

www.skywatcher.ro
www.starmax.ro
Sus
renegatul
Membru
Membru

Data inscrierii: 20 Noi 2008

MesajTrimis: 24 Feb 2010 19:56 Download mesaj
Titlul subiectului:

Apai ,si istoria instrumentelor mele,poate ajuta vreun incepator sa nu faca aceleasi investitii gresite ca mine.
De la inceput am plecat pe ideea da a face si poze cu optica.
Achizitie Meade etx70 la mana 2 ca. 100€=sta in pivnita degeaba.
Achizitie EQ5 nou 200€ cu trepied de metal( nu aluminiu) contrar sfaturilor sa-strang de o EQ6( de, mi-s mai destept ca altii, cumva oi reusii eu )
In final o gramada de timp pierdut cu ea.
Cumparat 2 motoare MT1 cloane + electronica=90€, aoleo electronica nu are legare la PC si nici nu poate mai incet de 1X (pentru foto citisem ca trebuie micropasi) deci 90€ pentru 2 Motoare ,scump gaseam si mai ieftin ...
Achizitie 8" GSO Dobson ala verde nou cu 200€ noroc orb la pretul asta,cumparat chingi de prindere pe EQ5, aoleo mai-mi trebuie a treie greutate=ca30+10€.
Bara dubla de prindere ca 50€ 2 sisteme de prins plus 2 prisme de prindere plus o gramada de timp cu gauritul si surubaritul( economisit 150€ haha)
Cumparat Lidlscop deci 70/700 Refractor mana 2 numai optica=30€ pentru ghidaj.
Incercat cu webcamul Trust xxx ghidare ,naspa cumparat IcamTracer ca de e la mode pret promo 20€ service astro pe net mizerabil,toti viseaza de philips spc 900 pentru 100€ 5x Icamuri inacceptabil .
Cumparat Electronoca mai buna pt motoare Littlefoot Vpower 200€ ,geniala pot sa spun ,cea mai buna investitie pana acum flexibila ,adaptabila perfecta,are legare PC, poate goto cu PC poate PEC si Intelitrack.GENIALA si contrazisa pe marile forumuri costa doar 1/4 cat concurenta si e Open source!
Cumparat ED80/600 dobsonul e mult prea greu pentru EQ5 =200€ la mana 2 .Primii pasi asa si asa.
Cumparat Radial Guider =70€ la mana 2 =scos Lidlscopul la pensie,sina dubla si prismele paguba 60€.
Cumparat EQ6 alb ca se poarta cu motare normale si electronica de rahat ca doar am LFV ul,o zi de chinuit si merge cu motoarele de eq5 si cele de eq6.
De atunci timp urat ca de ...
Laptop si camera digi Nikon D 40 am avut inainte deja

CS
Flo
Sus
rugy
Membru
Membru

Data inscrierii: 06 Mar 2009

Motto: cer senin

MesajTrimis: 05 Mar 2010 23:01 Download mesaj
Titlul subiectului:

salut. astrofotografie cu urmarire [fara ghidaj] .as putea sa spun astrofotografie cu urmarire de camp larg.asteptam 3. astrofotografie cu urmarire [fara ghidaj] de camp ingust. cu bine rugy.
Sus
Dan Vasiliu
Membru
Membru

MesajTrimis: 09 Mai 2010 21:24 Download mesaj
Titlul subiectului:

Pacat ca nu se continua topic-ul. Catalin, ai o galerie foarte interesanta astrofoto. Tutorialul pe care l-ai inceput este foarte util. Nu mai are si continuare? Eu zic ca da.
Un subiect interesant, cum se fac dark-urile si flat-uile si la ce folosesc? Rolling Eyes

Membru
Membru

MesajTrimis: 09 Mai 2010 22:08 Download mesaj
Titlul subiectului:

Subiectul este tratat pe larg in numarul pe martie al revistei Pagini astronomice. Inca mai poate fi descarcata de pe paginile noastre ( urmand linkurile din semnatura).

www.skywatcher.ro
www.starmax.ro
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Achizitie instrumente Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4  Urmatoare

Download topic
Pagina 3 din 4

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact