Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 235511 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2861 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: CaiusP |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
horatius Membru

Data inscrierii: 06 Apr 2006 Mesaje: 1208
|
Trimis: 10 Ian 2010 20:20 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Asta e doar cea mai simpla forma de vignetare data de dimensiunile fizice ale tubului. Pe langa asta mai are loc scaderea luminozitatii la marginea campului, care e usor detectabila daca e in cantitati mari si stii cum. In ocularul tau de 30mm 80 grade la marginea campului utilizabil probabil ca luminozitatea ajunge la vreo 50%-70% fata de centru. Un tub central de vreo 22mm diametrul nu poate ilumina fara vignetare serioasa decat oculare cu un diametrul al stopului de camp putin mai mare decat acesti 22mm, adica cam toate ocularele pe 1,25". Si inca ceva: ocularele de 2" au ca si scop obtinerea de campuri largi, adica puteri foarte mici de marire, de aceea sunt si realizate cu focale mari. Pentru maririle utilizate in mod normal 50-300X sunt suficiente oculare pe 1,25" la telescoapele mici. Si daca conteaza asa de mult campuri vizuale largi, atunci exista alte telescoape, un mak nu e facut pentru asa ceva.
@bogdan: Apertura conteaza cel mai mult. 12cm e cam putin pentru observatii care sa te impresioneze. De la 20cm in sus lucrurile incep sa arate altcumva.
_________________ Horatius
STARMAX Astronomie
Importator oficial Celestron, Baader Planetarium, PlaneWave, Sky-Watcher, Vixen, Lunt, Explore Scientific, ATIK
www.skywatcher.ro
www.starmax.ro |
|
Sus |
|
 |
bogdan Membru

Data inscrierii: 05 Ian 2010 Mesaje: 63
Motto: keep passing the open windows Localitate: Suceava
|
Trimis: 10 Ian 2010 21:20 Download mesaj |
|
|
|
Am sa incerc sa expun problema din punctul meu de vedere si ce m-a facut sa las "febra aperturii" pe mai tirziu. Judecind mai la rece... Imi dau seama ca achizitionarea unui singur telescop cu apertura mare si mai greu nu ma avantajeaza. Chiar si daca imi iau altceva mai tirziu, ordinea pe care o consider fireasca si care cred ca ma avantajeaza este portabilitatea si abia apoi puterea (nu ma refer la zoom).
Treaba sta cam asa: Locatia din care voi face cele mai multe observatii este in apropiere de zona unde locuiesc, niste dealuri la citeva sute de metri de marginea orasului Suceava (am 100 de m pina la "poale", dar un loc de observatie bun se afla ceva mai departe... la 300~500m). Accesul cu masina e destul de complicat. In plus (sau in minus) nu detin permis de conducere, deci atunci cind voi merge cu masina va trebui sa apelez la cineva (fratele meu). Prieteni pasionati de astronomie nu am, iar fratele meu, desi interesat de observatii, are si alte preocupari si deci nu va fi disponibil ori de cite ori voi vrea sa ies eu. Asadar cred ca majoritatea observatiilor le voi face singur. Si uite asa va trebui sa car 20 de kilograme in spinare. Nici muntele nu mi-e strain si chiar mi-am propus sa iau telescopul dupa mine. Dar pe linga alte echipamente (cort, saci de dormit, echipament escalada - ca tot trebuie sa justific cumva criza de spatiu) care vor fi in masina si asa mica... cred ca e mai usor sa bag Mak-ul de 127 decit Newt-ul de 203.
Sint convins ca, luind in considerare toate lucrurile expuse, voi face mai multe observatii cu Mak-ul mai mic decit cu Newt-ul mai mare. Cu toate astea, insa, ce-am zis legat de telescopul mai mare ramine in plan (desi n-am control perfect asupra acestui lucru, probabil ca-l voi achizitiona spre vara sau la anul).
Citat: | Oliver Dragan: Adica, din punctul meu de vedere, nu vad in greutatea telescopului o piedica pentru un astronom pasionat. |
Astronomii astia vin in toate formele si culorile. Problemele cu care se confrunta unul nu sint valabile si pentru altul. Daca greutatea nu e o piedica pentru un astronom pasionat, atunci nu-mi fac probleme in privinta urmatorului telescop mai mare si mai greu pe care mi-l voi cumpara. Daca se va dovedi ca nu-s destul de pasionat ca sa-mi iau ceva mai puternic/specializat in viitor, atunci indiferent de ce-mi cumpar acum... toate astea vor avea putina importanta.
Sa stiti ca apreciez foarte mult toate sfaturile si discutiile acestea si va multumesc pentru timpul pe care-l consumati pe acest subiect. Pina la urma am reusit sa trec de faza de nehotarire totala pe care o aveam acu' o saptamina. Chiar daca alegerea pe care o voi face nu va fi cea mai buna din toate punctele de vedere, cel putin acum am in mare parte convingerea sau iluzia ca stiu ce vreau si de ce. Cel mai probabil voi lua Mak-ul 127 cu EQ3 si motorizare. Va tin la curent.
Toate cele bune!
P.S. Citat: | horatius: Apertura conteaza cel mai mult. 12cm e cam putin pentru observatii care sa te impresioneze. De la 20cm in sus lucrurile incep sa arate altcumva. |
Credeti-ma ca mi-as dori cel mai mare butoi de telescop posibil... pozitionat in cel mai bun loc posibil. Deocamdata prefer sa fac cit mai multe observatii cu ceva cit de cit decent. Cum ziceam si mai sus (dar luind in calcul si aceste noi sugestii referitoare la apertura), probabil ca urmatorul telescop va fi de cel putin 254mm.
Multumesc!
|
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 6903
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 11 Ian 2010 01:33 Download mesaj |
|
|
|
Am facut destule observatii pe mak cu ocularul de 30mm, si nu am observat o scadere atat de sensibila a luminozitatii spre marginea campului vizual. Nu neg ca ea poate fi, dar nu cred ca atinge valori atat de mari. Daca ar fi fost asa mi-ar fi sarit in ochi. Data viitoare o sa fiu atent la aspectul asta. Chiar o sa incerc ceva teste pe subiecte special alese pentru asta
_________________ Dragos N |
|
Sus |
|
 |
horatius Membru

Data inscrierii: 06 Apr 2006 Mesaje: 1208
|
Trimis: 11 Ian 2010 09:04 Download mesaj |
|
|
|
Cel mai simplu e pe o stea la limita vizibilitatii plasata in centru. Daca o deplasezi spre margine ar trebui sa dispara.
_________________ Horatius
STARMAX Astronomie
Importator oficial Celestron, Baader Planetarium, PlaneWave, Sky-Watcher, Vixen, Lunt, Explore Scientific, ATIK
www.skywatcher.ro
www.starmax.ro |
|
Sus |
|
 |
bogdan Membru

|
Trimis: 28 Ian 2010 17:15 Download mesaj |
|
|
|
Am luat Mak-ul 127 cu EQ3 si motorizare. A ajuns in conditii bune, cam intr-o saptamina de la comanda. Deocamdata n-am facut observatii ca nu mi-a permis vremea. Doar l-am montat sa-mi formez o idee... si m-am uitat pe geam, terestru. Ansamblul complet este maricel ca volum si mediu ca greutate (spre 20 kg), dar ma pot descurca. Am observat ca ar fi posibil sa folosesc numai o contragreutate, scoasa mai la exterior pe bara, chiar cu tub, luneta cautatoare, oglinda diagonala si ocular montate... Acu' nu stiu exact daca va fi la fel de stabil, dar pina la prima observatie mai este.
Multumesc inca o data celor care au raspuns in acest topic! Voi reveni cu impresii si poate niste poze dupa primele iesiri.
Toate cele bune!
|
|
Sus |
|
 |
bogdan Membru

|
Trimis: 02 Mai 2010 11:52 Download mesaj |
|
|
|
Ok, am reusit pina la urma sa fac si vreo 2 poze cu sapuniera mea de aparat, din mina, dar nu e nimic spectaculos. Comparativ, cu ochiul se vede mai bine decit in "pozele" astea. In rest ... telescopul e foarte ok calitativ si foarte fun! Deocamdata am iesit numai linga oras unde e poluare luminoasa destul de puternica. Sincer, greutatea ansamblului si volumul e tot cam mare fata de ce speram.. adica n-am respectat criteriul principal dupa care mi-am comandat telescopul. Nu ma pling (prea tare), doar ca... e greu de carat si manevrat fara masina intr-un singur om. Totusi e posibil. Pe vint puternic telescopul vibreaza (dar cred ca asta e valabil pentru orice telescop de genul asta). Pe calm, vibratiile produse de reglare / lovirea ansamblului dispar destul de repede (3-6 secunde).
Descriere: |
saturn prin ocularele de 3.6 si 40 |
|
Marime fisier: |
5.45 kb |
Vizualizat: |
de 2178 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|