| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11566
|
Trimis: 24 Mai 2012 15:53 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
| Citat: | doresc un telescop care sa ma ajute sa fac fotografii(planete/stele/galaxii) si in acelasi timp sa pot "cuprinde" cat mai mult cu el in observatiile astronomice si sa fie usor de manevrat(sa pot atasa un motoras/montura de tip goto).
..
Eu vreau sa ma incadrez intr-un buget de 1000-1200 ron.
...
Mai vreau sa precizez ca as dori ca telescopul sa nu aiba nevoie de mari lucrari de mentenanta pt intretinerea lui si sa fie cat de cat portabil deoarece intentionez sa fac observatiile in afara Bucurestiului. |
Sunt cateva cerinte contradictorii si probail de aceea ai si gasit concluzii contradictorii. Recomandarea ar fi sa citesti putin, sa te lamuresti cu principiile generale:
- http://www.astrovest.ro/home/index.php?opt...;Itemid=11
- http://skywatcher.ro/educatie.htm
Probabil secondez si eu ce a zis Teo: http://instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=BKP150750EQ3
| Cod: | | Daca cumpar un telescop middle level chiar nu exista accesorii care sa pot face poze bune sau observatii astronomice la o claritate/acoperire mai buna? Este "necesar" ca in momentul in care achizitionez un telescop sa fie de tip professional level? |
Termeni de tip "mid level", "advanced level", "profesional level" sunt mai mult termeni comerciali fara o relevanta prea mare. Ceva substrat au dar sunt in primul rand de fatada. |
|
| Sus |
|
 |
teo-sl Membru

Data inscrierii: 15 Oct 2010 Mesaje: 57
|
|
| Sus |
|
 |
thc Membru

Data inscrierii: 24 Mai 2012 Mesaje: 14
|
Trimis: 25 Mai 2012 08:39 Download mesaj |
|
|
|
@valy: asa mi sa parut si mie umpic comerciala clasarea lor de genul entry level....middle level...etc
Cum spuneam voi face unele compromisuri in ceea ce priveste cerintele mele. Din ce am vazut telescoapele care sunt mai portabile nu sunt de calibrul celor newtoniene.
@teo-sl: merci de info si daca nu cer prea mult poti sa imi arati cum ies pozele cu el?
@Teo: am fost la magazinul pe care mi l-ai recomandat si am plecat mai debusolat decat eram inainte si anume mi-au fost recomandate pentru poze si observatii deepsky anumite lunetele refractoare inclusiv ce-a pe care am cerut eu pareri de la voi si nici decum telescoapele newtoniene care din vaga mea experienta cred ca sunt umpic mai bune fata de lunete in sensul ca acapareaza mai mult....sau ma insel eu? |
|
| Sus |
|
 |
ursamajor Membru exclus

Data inscrierii: 08 Oct 2010 Mesaje: 2796
Motto: Start spre viitor... Localitate: Brăila
|
Trimis: 25 Mai 2012 09:15 Download mesaj |
|
|
|
[MESAJ SISTEM]: Acest mesaj nu este vizibil public, datorita statutului utilizatorului care a scris mesajul. _________________ Nu te teme de umbre: ele doar arată că există lumină în apropiere. |
|
| Sus |
|
 |
thc Membru

|
Trimis: 25 Mai 2012 09:34 Download mesaj |
|
|
|
Merci de info ursamajor si corectare....mai gresim ca nu suntem perfecti, nu?
Da probabil am sa mai cercetez umpic acest domeniu si am sa vad ce decizie voi lua in functie si de buget deoarece chiar din dorinta de a achizitiona un telescop cu performante mai bune momentan inca nu ma pot gandi la asa ceva.
Legat de astrofoto, acesta este un proiect de viitor deoarece mi-am dat seama ce implica calitatea pozelor(ma refer la costuri - am vazut aseara la magazin si m-am lamurit foarte repede) dar pana acolo doresc sa imi dezvolt aptitudinile astronomice si anume sa pot gasi cu usurinta constelatii/galaxii/planete/comete/etc si din setea de cunoastere dorind sa fac observatii cat mai multe deoarece am avut placerea de a observa cateva minute printr-un telescop si am ramas placut impresionat si mai mult mi-a starnit dorinta de a studia acest domeniu.
Am fost informat ca un aspect important de care trebuie sa tin cont este raport focal. Se pare ca este la fel ca obiectivele DSLR, cu cat este mai mic cu atat capteaza lumina mai multa. |
|
| Sus |
|
 |
ursamajor Membru exclus

|
Trimis: 25 Mai 2012 09:54 Download mesaj |
|
|
|
[MESAJ SISTEM]: Acest mesaj nu este vizibil public, datorita statutului utilizatorului care a scris mesajul. _________________ Nu te teme de umbre: ele doar arată că există lumină în apropiere. |
|
| Sus |
|
 |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 6123
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 25 Mai 2012 19:10 Download mesaj |
|
|
|
| ursamajor a scris: | | Personal, consider că cel mai bun raport performanță/preț o au newtonienele, în speță Dobson-urile (după montura lor), care oferă aperturile cele mai mari raportate la preț. |
Dupa intelegerea mea afirmatia de mai sus duce la o relatie de egalitate intre raportul performanta/pret si raportul apertura/pret. Cu alte cuvinte apertura este identificata ca si criteriu general de performanta.
Pentru a ajunge la adevar, parerea mea e ca ar trebui sa nuantam putin: in cazul observatiilor deep sky apertura poate fi considerata un criteriu de performanta deoarece aceste observatii sunt strans legate de cantitatea de lumina captata de telescop. La observatiile planetare insa, inaintea criteriului "apertura" mai intervin cel putin doi factori puternic limitativi: atmosfera terestra si nivelul de corectie al aberatiilor instrumentului in cauza. In situatia data, apertura nu mai poate fi considerata criteriu de evaluare.
Un alt aspect cu iz de capcana este afirmatia care spune ca un telescop newton este cel mai ieftin la o apertura data. Iarasi cred ca ar trebui nuantata afirmatia: daca avem de-a face cu un newton cu raport focal mare o putem considera adevarata, daca insa vorbim de newtoniene rapide va trebui sa consideram ca acestea necesita un corector de coma si oculare pretentioase pentru un nivel estetic decent al imaginii furnizate.
Poate ar fi util ca dupa atatia ani de forum sa nu mai perpetuam in mod mecanic niste afirmatii care nu sunt in concordanta nici cu teoria si nici cu practica.
Nu ar fi trebuit sa intervin in discutia de fata, mai ales dupa ce moderatorul acestei sectiuni mi-a sugerat sa nu o mai fac, dar mi s-a parut ca ne inchidem in niste tipare depasite si asta nu cred ca e bine. _________________ Fujinon 10x50FMTR SX; AR80 F15; TS102SD F7
Ultima modificare efectuata de catre zoth la 26 Mai 2012 08:34, modificat de 1 data in total |
|
| Sus |
|
 |
ursamajor Membru exclus

|
Trimis: 25 Mai 2012 19:26 Download mesaj |
|
|
|
|
| Sus |
|
 |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 6123
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 26 Mai 2012 08:33 Download mesaj |
|
|
|
ursa, nu am comentat in niciun fel recomandarile de instrumente pe care le-ati facut pe acest thread si nici nu am de gand sa o fac. In felul asta respect doleanta moderatorului acestei sectiuni.
Interventia anterioara a vrut numai sa atraga atentia asupra interpretarii de multe ori superficiale/sablonate in ce priveste doua caracteristici de evaluare a instrumentelor: apertura si respectiv pretul, niciunul din ele neputandu-se consolida in criteriu general de performanta.
Sper ca nu am produs vreo suparare ... _________________ Fujinon 10x50FMTR SX; AR80 F15; TS102SD F7 |
|
| Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9868
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 26 Mai 2012 09:23 Download mesaj |
|
|
|
Subscriu, Silviu! Prea adesea începătorii vin cu impresia falsă că vor putea fi mulțumiți cu un instrument ieftin și slab calitativ. Câteodată dacă ai noroc poți da peste un chilipir, dar asta nu are legătură cu știința. După ce am privit prin mai multe instrumente mi-am dat seama că unul mic și construit cu mare grijă valorează mai mult decât unul mare și prost, cu probleme mecanice sau defecte optice. Scuze de offtopic! _________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
| Sus |
|
 |
ursamajor Membru exclus

|
Trimis: 26 Mai 2012 09:44 Download mesaj |
|
|
|
[MESAJ SISTEM]: Acest mesaj nu este vizibil public, datorita statutului utilizatorului care a scris mesajul. _________________ Nu te teme de umbre: ele doar arată că există lumină în apropiere.
Ultima modificare efectuata de catre ursamajor la 26 Mai 2012 11:41, modificat de 1 data in total |
|
| Sus |
|
 |
Teo Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009 Mesaje: 2593
|
Trimis: 26 Mai 2012 10:47 Download mesaj |
|
|
|
Eu consider ca raspunsul il stim cu totii .
Astfel, daca avem de ales intre trei tipuri de telescoape : un catadioptric, un newtonian si o luneta, presupunand ca toate trei au o prelucrare optica buna, cu focale si aperturi aproximativ egale ( sau echivalente ), cred ca este evident care dintre aceste tipuri constructive va fi mai ieftin pe piata noastra cu produse chinezesti.
Restul este doar disertatie stiintifica, necesara pentru completarea cunostintelor. Sunt "fineturi" sa zic asa, care merita sa fie expuse si cunoscute dar mai mult ca un "addendum" al fiselor instrumentelor astronomice. |
|
| Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11566
|
Trimis: 26 Mai 2012 12:24 Download mesaj |
|
|
|
| ursamajor a scris: | | Dar cel mai mult, forumul suferă din lipsa unor ghiduri |
Cineva trebuie sa faca acest ghid compiland toate problematicile existente, ceea ce e cam greu, ia timp, si nici obiectiv 100% nu poate fi. Sau sa facem ceva wiki si fiecare contribuie dar sunt sanse de razboi. Pe de alta parte nici nu poti obliga pe cineva sa posteze, oricat de multa experienta ar avea. De asemenea nu poti avea grija de fiecare user, nu sunt copii, desi unii ar fi si e pacat sa ramana cu concluzii gresite care mai si costa. Poti merge si pe ideea de "jungla", fiecare isi poarta de grija.
Parerea mea. |
|
| Sus |
|
 |
ursamajor Membru exclus

|
Trimis: 26 Mai 2012 13:26 Download mesaj |
|
|
|
|
| Sus |
|
 |
thc Membru

|
Trimis: 26 Mai 2012 20:15 Download mesaj |
|
|
|
Aici ursamajor are dreptate. In cazul meu fiind nou pe acest forum la aceasta categorie se tot repeta aceasta intrebare care binenteles am folosit-o si eu....ce telescop sa iau in limita sumei de....?! Am tot citit aceasta sectiune dar am postat aici in speranta de a primi un raspuns mai detaliat fata de alte topicuri si am obtinut mai multe informatii ajutandu-ma sa iau o decizie.Va multumesc pentru sugestiile si detaliile pe care le-am primit de la voi  |
|
| Sus |
|
 |
|