| Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
| Statistici forum |
| |
Numar total de mesaje in forum: 241432 |
| |
Numar de utilizatori inregistrati: 2932 |
| |
Cel mai nou utilizator inregistrat: Astra |
| |
|
| |
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1450 la data de Lun Mai 11, 2026 |
| |
|
| |
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
| |
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
| Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 10111
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 26 Sep 2013 21:49 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
ktulu a scris:
''Undeva am citit, insa, ca aberatiile conteaza doar in momentul cand te apuci si de astrofoto.''
Cred ca nu ai retinut bine,daca iti amintesti unde ai citit asta,as aprecia sa ne dai linkul.
Sa ma ocup oleaca de nemernic , ca uite cum strica tineretu' astronomic...
Acuma serios vorbind,bizuindu-ma ca stii de gluma,eu te incurajez sa continui aceste experimente.
Daca aceasta luneta cu marire variabila va ramane drept cautator pe telescopul mare,trebuie sa faci in asa fel incat sa introduci acest ''tren optic'' de care ai vorbit,intr-un tub.Si sa poti sa folosesti dupa dorinta ,fie ocularul obisnuit fie tubul care transforma cautatorul intr-o luneta cu zoom.
Foarte putini amatori isi modifica cautatoarele in asa fel incat sa poata fi folosite optional ca telescoape auxiliare...proiecte,proiecte...
Ori exista obiecte,precum Hyadele, Mel111 sau Cr65 ,care se pot observa cel mai bine in asemenea mici telescoape nu in telescoapele principale.
Mircea _________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
| Sus |
|
 |
Ktulu Membru

Data inscrierii: 14 Feb 2008 Mesaje: 81
|
Trimis: 06 Oct 2013 17:05 Download mesaj |
|
|
|
Oare ce masă maximă suportă motorașele de la montura unui dobsonian de 254mm?
Dacă în viitor m-aș putea gândi la formarea unui sistem dublu, la care să adaug, pe lângă tubul actual de 254, un acromat (sau chiar un apocromat) de 90/100/120, ar merge treaba?
Masa totală pe care ar trebui s-o miște ar forța/strica în timp cele două motorașe?
Și aici nu discutăm de cât rezistă acumulatorul, ci de puterea respectivelor. A mai făcut cineva așa ceva, în lipsă de bani ca să achiziționeze o montură ecuatorială?
Multumesc! |
|
| Sus |
|
 |
Ktulu Membru

|
Trimis: 08 Oct 2013 11:48 Download mesaj |
|
|
|
Și, dacă mă gândesc bine, cred că ar trebui să socotesc și cu o contragreutate pentru refractor...
Deci, aș ajunge la extra 10-11 Kg.
??? |
|
| Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11566
|
Trimis: 08 Oct 2013 11:55 Download mesaj |
|
|
|
| Motoarele au demultiplicare mare, cred ca rezista, interesant e de vazut daca nu cumva rotile de prin interior au ceva slabiciuni, n-am desfacut un motoras insa presupun ca ar avea roti din metal si nu din plastic. Cat timp nu se incing si scot fum cred ca poti sta linistit. Eu am fortat montura EQ5 cu un tub de 200 si o luneta de 80 peste el, n-avea nici o problema. |
|
| Sus |
|
 |
Ktulu Membru

|
Trimis: 22 Oct 2013 20:55 Download mesaj |
|
|
|
| Citat: | ktulu a scris:
''Undeva am citit, insa, ca aberatiile conteaza doar in momentul cand te apuci si de astrofoto.''
Cred ca nu ai retinut bine,daca iti amintesti unde ai citit asta,as aprecia sa ne dai linkul.
Sa ma ocup oleaca de nemernic , ca uite cum strica tineretu' astronomic... |
Sunt dator sa reformulez, macar in cinstea celui care mi-a explicat: el, de fapt, imi spusese ca aberatiile cromatice devin deranjante doar in caz de astrofoto. Cu ochiul liber nu-s chiar asa deranjante . Deci, greseala mea; am citit cu urechile.
Din surse diferite am aflat ca motorasele sunt aceleasi la monturile pentru 8", 10" si 12". Apai, inseamna ca la cel de 10" pot duce o masa extra de 7-8 Kg. |
|
| Sus |
|
 |
|
|
| |
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|