Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
M27_05-07-08.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 235723
Numar de utilizatori inregistrati: 2866
Cel mai nou utilizator inregistrat: MaDo
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Cat de necesar e un Barlow?

Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4, 5  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Oculare/Filtre

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 29 Sep 2013 19:19 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

Pai,da si nu Very Happy
Ocular 12mm+Barlow 2x =ocular 6mm,dar in ambele situatii grosismentul este de 83x.
Pana la 2D mai ai mult si nu poti ajunge fara lentila Barlow.
Daca insa obiectivul suporta un grosismentul 100x ,si obtii acest grosisment doar cu ocularul -ar fi necesar ocular de 5mm-ai timp sa meditezi la lentila Barlow.
Nu te grabi,zic eu,intai achizitioneaza oculare bune.Forteaza cu ele instrumentul cat poti si daca vezi ca obiectivul poate mai mult,cauti o lentila Barlow buna.
Nu exista ocular ''cinstit'' cu focal sub 5mm.Cele care se lauda cu asta,au de fapt Barlow incorporat.
Daca cumperi asa ceva,discutia aceasta n-are rost.

Mircea

Sus
stelaru
Membru
Membru

Data inscrierii: 10 Aug 2006

Motto: Haideti sa haidem!

MesajTrimis: 29 Sep 2013 19:39 Download mesaj
Titlul subiectului:

Da, sigur nu iau in discutie Barlow incorporat. Intr-un fel, nu e chiar un Barlow incoerporat, din cate stiu, ci un fel de lentila care joaca rolul unui Barlow, deosebirea fiind ca e adaptata la focala respective.

Oricum, ma gandeam la formulele optice clasice - Plossl, ortoscopic, eudiascopic - eu pe astea le-am mai citit, stiu ca sunt si altele, mai complicate.

Am vazut la SW "Solutia" asta, am vazut ca pana si la Hyperion e un fel de Barlow pus (o lentil frontal de marire) - daca am inteles bine.

Da, chiar ca nu vreau sa ma grabesc cu un Barlow.

Nu neaparat pentru ca mai bag mana in buzunar (unele sunt acceptabile la preturi omenesti, din cate am mai vazut si eu pe aici pe forum), ci pentru ca nu vreau sa risc deteriorarea imaginii, sau manevrare excesiva doar pentru ca "toata lumea are un Barlow in gentuta".

Poate ca discutia asta va mai ridica si altor incepatori aceasta intrebare - daca si cand (si de care) Barlow sa ia.

Chiar, ce-ar fi sa incerc sa maresc imaginea ocularului la iesire? Cu o lupa, ceva. De curiozitate. Pacat ca sunt nori grosi si e noapte...

Sky-Watcher Mercury refractor 70/500
Bresser 10x50
Alcor 8x21
2 ochi
Sus
zoth
Membru
Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

MesajTrimis: 29 Sep 2013 20:16 Download mesaj
Titlul subiectului:

Mircea Pteancu a scris:

Nu exista ocular ''cinstit'' cu focal sub 5mm.Cele care se lauda cu asta,au de fapt Barlow incorporat.

Exista si oculare cinstite cu focal sub 5mm. Eu folosesc destul de des un orto Kasai de 4mm si stiu sigur ca nu are barlow incorporat.
Ce mi se pare ciudat e faptul ca ma descurc cu el mult mai usor decat cu Plossl-ul de 8mm. Ma refer la ER. Sigur, e un ocular care cere un timp de acomodare, dar dupa aia devine foarte prietenos. Probabil il ajuta si constructia lui mecanica. Cu Plossl-ul de 8mm chinul pare perpetuu ...

Pe de alta parte exista si oculare cu barlow incorporat care sunt foarte bune insa si foarte scumpe.
Cele situate in clasa de pret mic denatureaza mult nuanta coloristica, manjesc imaginea sau o granuleaza.

In literatura se recomanda de obicei folosirea instrumentelor pana la un grosisment de 1,5-1,7D.
Peste acesta valoare pierderea de lumina devine deranjanta in multe cazuri. Pot confirma din practica acest prag in special cand e vorba de observatii generale.
Sigur exista si situatii cand ducem instrumentele mai sus, la duble de exemplu.

Membru
Membru

MesajTrimis: 29 Sep 2013 20:35 Download mesaj
Titlul subiectului:

Citat Zoth:

Citat:
In literatura se recomanda de obicei folosirea instrumentelor pana la un grosisment de 1,5-1,7D.
Peste acesta valoare pierderea de lumina devine deranjanta in multe cazuri. Pot confirma din practica acest prag in special cand e vorba de observatii generale.

Da, uite ca am dat si eu fara sa vreau peste treaba asta. Culmea e ca la observatii terestre, la 70/500 al meu 100x e cam maxim, dupa aia nu prea mai vad bine.

Asa ca din cate vad, 2 x aperture pare un caz superfericit - si foarte rar.

Ar trebui probabil sa vorbim in practica de 1,5 x aperture, cel putin la instrumente modeste manuite de incepatori.

Asta ma face sa ma indoiesc si mai mult de utilitatea Barlow-ului.

Ramane totusi greu de inteles pentru mine cum te poti descurca cu un ortoscopic de 4mm din pdv ER. O fi gresita si formula peste care am dat eu la ortoscopice, anume ER = 0,8 x focala? Sau mai e ceva ce nu stiu?

Bresser 10x50
Alcor 8x21
2 ochi
Sus
nobody
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010

Motto: Never ever give up !

MesajTrimis: 29 Sep 2013 22:15 Download mesaj
Titlul subiectului:

Cred ca Zoth se refera la constructia mecanica de tip "volcano top" care ajuta la un ER mic. Asa ceva se mai gaseste de cumparat la 80-90 Euro de nou, si la jumatate second-hand in stare foarte buna.

Kasai_Or4.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  16.7 kb
 Vizualizat:  de 4699 ori

Kasai_Or4.jpg

Sus
stelaru
Membru
Membru

MesajTrimis: 29 Sep 2013 23:01 Download mesaj
Titlul subiectului:

Da, forma pare sa faca loc genelor. Daca e asa de simplu, de ce nu se aplica si la Plossl?

Ma intreb daca la 4 mm se mai poate pune un Barlow 2X. Oare ar merge?

Bresser 10x50
Alcor 8x21
2 ochi
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 29 Sep 2013 23:06 Download mesaj
Titlul subiectului:

De acord,ortoscopicul de 4mm este tot un ocular ''cinstit'',ca doar n-are Barlow incorporat.
Eu am un Radian de 6mm si de asemenea banuiesc faptul ca are Barlow incorporat.L-as putea incadra ca performanta la oculare ''cinstite'' dar cand ma gandesc la faptul ca nou ar fi costat cam cat un salariu mediu romanesc,hm....

Mircea

Sus
valy
Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005

MesajTrimis: 30 Sep 2013 00:33 Download mesaj
Titlul subiectului:

Nu te mai chinui cu calcule, uite aici un calculator, strange bani si te-ai rezolvat Wink
http://www.televue.com/engine/TV3b_page.as...TE#results

La observatii terestre situatia e mai dubioasa decat la astro datorita turbulentelor care te limiteaza cu magnificatia cam la jumate.
Sus
stelaru
Membru
Membru

MesajTrimis: 30 Sep 2013 08:28 Download mesaj
Titlul subiectului:

Pana acum am aflat ca:

a) La astro vorbim despre un grosisment maxim util = Apertura x 1,7 (nicidecum x 2, cum pare sa se fi incetatenit) asta pentru ca e extem de rar sa ai vizibilitatea necesara pentru D x 2.

b) La terestru - similar- doar ca grosismentul maxim util pare sa fie D x 1,5 sau chiar D x 1,4c

c) Multe oculare comerciale au deja un Barlow incorporat, problema punandu-se daca formula optica in totalitate se mentine in performante acceptabile

Prin urmare, sa inteleg ca pot ajunge la grosismentul maxim util in 99% din cazuri fara Barlow?

Bresser 10x50
Alcor 8x21
2 ochi
Sus
Erwin
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008

Motto: panta rhei

MesajTrimis: 30 Sep 2013 10:43 Download mesaj
Titlul subiectului:

Seeing-ul este factorul principal care limitează puterea instrumentelor. Pe urmă calitatea instrumentului: obiectiv, ocular, colimare, montură stabilă. Cu un instrument de bună calitate, dotat corespunzător și scos la un cer bun poți lejer depăși mărirea teoretică în cazul acelor obiecte care permit asta: stele duble, Luna etc. Nu există un instrument bun la toate, așa că este bine să ai mai multe și să ai destule oculare și opțiuni pentru diferite condiții de observații. Unele oculare merg bine cu anumite instrumente, așa că cel mai bine e să determini practic ce ți se potrivește.
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
valy
Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005

MesajTrimis: 30 Sep 2013 11:13 Download mesaj
Titlul subiectului:

Mai e un aspect: cei care urmaresc calitatea/rezolutia imaginii sunt de parere ca un design "cat mai minimalist" e de dorit: minim de lentile, minim de pierderi si reflexii, camp corectat, etc. Deja daca te gandesti la barlow te gandesti la lentile in plus, suprafete in plus, probleme in plus. Insa tinand cont ca ai un acromat 70/500 e posibil sa nu vezi difrerenta intre combinatia barlow+16mm vs 8mm. Dar tinand cont ca probabil o sa ajungi sa ai odata si un barlow si un ocular de focala mica dedicat detaliilor planetare dar si unul de focale medii, e doar chestie de prioritati: ce sa iei primul, un barlow si un ocular de 16 sau unul de 8mm, a doua e mai ieftina (cred) deci as merge pe ea. Astfel tinand cont si de observatiile colegilor legate de ortho/plossl, vezi poate gasesti un ortho volcano top secondhand, sau daca ai bani de unul nou, 5-8mm. Daca vezi ca imaginile sunt ok si crezi ca merge mai mult poti forta in viitor si un barlow.
Sus
dragos.n
Membru
Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007

Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi

MesajTrimis: 30 Sep 2013 18:03 Download mesaj
Titlul subiectului:

Se spune ca ocularul este jumatate de telescop. Si cam asa este. Ca ii pui sau nu barlow. Dar daca prima jumatate este de calitate slaba, si un refractor acromat de 70x500 face parte din instrumentele low-end, care nu sunt nici lucrate cu atentie, nici nu au o optica de calitate maxima chiar pentru formula lor. Pentru diametrul de 70mm, ar fi trebuit sa aiba o focala semnificativ mai lunga pentru a da maximul pe care il poate da un acromat. De aceea, cam orice barlow ai pune ar fi limitat de capacitatea telescopului. Si daca pui barlowuri de slaba calitate, evident ca nu obtii nimic, si te intrebi la ce o fi bun un barlow.

Problema mea, este ca probabil fara sa vrei, generalizezi o concluzie care este valabila in cazul instrumentului tau, dar e total falsa in alte cazuri. La un newton, in special la cele mai rapide, F 4-5, un barlow este practic obligatoriu, La fel pentru astrofoto planetar. Dar unul bun, nu din plastic asa cum sunt cele care vin cu un refractor acromat de 70mm,

Eu personal am testat barlowuri care erau foarte bune, fara a fi foarte scumpe. e adevarat, testate pe instrumente de calitate ceva mai buna, instrumente care nu aveau aberatii cromatice de loc, cum ar fi newtonuri, si nici chiar coma, cum ar fi un maksutovuri. Am intalnit un barlow de 5x care corecta aberatiile cromatice pe care multe oculare ieftine le au. Si costa mai putin de 300 lei.

Membru
Membru

MesajTrimis: 30 Sep 2013 19:13 Download mesaj
Titlul subiectului:

Cand te gandesti sa cumperi un telescop, primesti automat urmatoarele "sfaturi":

a) grosismentul maxim util este de 2 x aperture
b) trebuie sa cumperi un Barlow, macar 2x

Mai sunt si altele, dar cam astea sunt cele pe care eu le pun in acest moment la indoiala, din urmatoarle considerente:

- se pare ca foarte rar ajungi sa utilizei un instrument foarte bun in conditii foarte bune - grosismentul practi util maxim este de cele mai multe ori 1,7 x aperture
- Barlow-ul da mai multe batai de cap decat rezolva

Nu neg ca Barlow ar fi util unora, dar ma indoiesc in acest moment de fundamentarea practica a asertiunii "trebuie sa ai un Barlow in geanta".

As zice ca mai degraba un incepator ar trebui sa fie prudent in a procura doar "pentru ca asa trebuie". Din pacate, multe din problem am observant la mine ca nu provin de la aparat, ci de la necunoastere.

Mai mult, am observant si ca unii mai avansati nu sustin "trebuie sa ai un Barlow".

Pana acum cel putin, ma indoiesc de utilitatea unuio Barlow pentru un incepator, mai ales la instrumente modeste.

Bresser 10x50
Alcor 8x21
2 ochi
Sus
dragos.n
Membru
Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007

Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi

MesajTrimis: 30 Sep 2013 20:19 Download mesaj
Titlul subiectului:

Evident ca necunoasterea este o problema, si de aceea suntem noi aici, si in masura in care ne pricepem, incercam sa dam informatii cat mai detaliate, dar care, evident ca sunt supuse subiectivismului, dar si volumului total de experienta al fiecaruia.

Faptul ca destul de rar ajungi sa folosesti un instrument la potential maxim, mai ales unul foarte bun, este discutabil. A se vedea experienta unor foarte activi astrofotografi de pe forum, cum ar fi BMB, si multi altii.

Iar in ce priveste utilizarea strict vizuala, cred ca este mai bine sa fi pregatit, sa ai ce iti trebuie, decat sa ratezi niste observatii de exceptie, pentru ca ai spus ca vei avea nevoie de un anume accesoriu foarte rar. Eu, spre exemplu, nu am utilizat instrumentele mele la maximul foarte des, dar si cand am putut sa ajung la 400x, sau chiar peste, a fost o incantare, si nu regret eforturile facute, chiar daca nu ma dau banii afara din casa. Si daca as fi putut sa merg undeva mai sus pe munte, sau macar la peste 1000mm altitudine, as fi putut sa fac aceste observatii la mariri extreme mult mai des.

Un incepator poate sa ramana toata viata la nivelul unui instrument modest, altii insa trec peste acest nivel, si isi cumpara sau construiesc telescoape de 300-400mm apertura. Si unii chiar ajung la aceste nivele extrem de repede, si cara acesti monstrii dupa ei peste tot.

Asa ca noi, cum spuneam, incercam sa dam sfaturi pentru toti, fara sa generalizam experienta proprie, pe cat posibil. Chiar daca utilizam sau nu barlow, sau instrumente mari. Si de aceea, mesajele postate trebuie bine citite, pentru a nu fi scoase din contextul dat de fiecare dintre cei ce isi exprima o parere. Evident, nu toti dau sfaturi explicand intregul context, si de aceea, noi moderatorii incercam sa aducem mici corectii acolo unde credem ca e necesar.

Evident, mai apare si fenomenul aglomeratiei de sfaturi. De multe ori, nu doar cei mai experimentati dau sfaturi, si pana apuca sa intervina un moderator, timpul trece, si impresia ramane.

Membru
Membru

Data inscrierii: 09 Sep 2009

MesajTrimis: 30 Sep 2013 21:13 Download mesaj
Titlul subiectului:

dragos.n a scris:
Si de aceea, mesajele postate trebuie bine citite, pentru a nu fi scoase din contextul dat de fiecare dintre cei ce isi exprima o parere.

adica asta:

dragos.n a scris:
Problema mea, este ca probabil fara sa vrei, generalizezi o concluzie care este valabila in cazul instrumentului tau, dar e total falsa in alte cazuri. La un newton, in special la cele mai rapide, F 4-5, un barlow este practic obligatoriu, La fel pentru astrofoto planetar.

Uite caz practic, cu cifre: D=150mm, F=750mm cu ocularele de 26 si 10mm plus un barlow ai practic 4 oculare, iar 150x e chiar lejer, atat pentru seeing cat si optica. Asta e tot un instrument "modest".

In sensul asta "trebuie" un barlow, iti ofera ceva flexibilitate cu ocularele (mai putine) pe care le ai.
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Oculare/Filtre Du-te la pagina Anterioara  1, 2, 3, 4, 5  Urmatoare

Download topic
Pagina 4 din 5

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact